Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogródek Iwony

Ogródek Iwony

Iwk4 19:27, 16 mar 2015

Mysza napisał(a)
Iwonko nie było mnie chwilkę a tu takie rewolucje
Ale fajnie, dużo się dzieje
Ładny plan
Kwiatki śliczne

Gosiu, to w takim razie dla ciebie dzisiejsza wiosna. Krokusy w słoneczku się otworzyły:

szemusia 19:29, 16 mar 2015

Piękna wiosna zawitała do Ciebie
A ja krokusów nawet nie posadziłam. Ale w przyszłym roku się poprawię
Pozdrawiam, pracusiu...
Iwk4 19:39, 16 mar 2015

Polinko, dzisiaj chciałam dalej na ognistej podziałać, ale pan dalej wykładał chodniczek, więc nie chciałam mu wchodzić w drogę.
Za twoją radą posadziłam bluszcz na pergolę. Miałam w ogrodzie, płożył się po rabacie, więc go przekopałam. Będzie rósł między wiciokrzewem w donicy. Potem przekopałam w donicy ziemię z kompostem, obornikiem i kwaśną ziemią z worka, taką do rh i posadziłam hortensje Limelight. A przed nimi trawkę Frosted Curls. Przycięłam jej tylko uschnięte czubki.
Środkowa hortensja jest trochę większa, bo w zeszłym roku ją kupowałam. Do tego po bokach posadziłam tegoroczne limki.

Wczoraj też mimo niedzieli M przesadził mi tuję, tą, którą będę podcinać w kulki.

Iwk4 19:42, 16 mar 2015

kosolka napisał(a)
Iwonka, pozdrawiam z początkiem tygodnia!
Tez planuję dziś robotę ogrodową, ale na razie zimnooo.. Wiatr jest najgorszy. Może później będzie ładniej i coś tam znowu się zrobi.

Olu, za chwilę zajrzę do ciebie. Ciekawa jestem, czy dziś byłaś w ogródku?
Ja się raz rozbierałam z kurtki, bo pracowałam w zaciszu i słoneczko świeciło, za chwilkę się spowrotem ubierałam. I tak w kółko.
Iwk4 19:44, 16 mar 2015

bdan napisał(a)
Iwonko zaglądam, pozdrawiam i owocnych prac w nadchodzącym tygodniu życzę.
U nas też plany są, że coś zrobimy, bo ma być pogoda. Oby nic się nie zmieniło

Danusiu, dziś mogłam podziałać, bo szybko w poniedziałki kończę pracę. Od jutra do 15 w pracy, więc już tyle nie zrobię Idę zobaczyć, co u ciebie.
Iwk4 19:46, 16 mar 2015

kitek81 napisał(a)
życzę zatem ładnej pogody, żeby udało zrealizować plany! u mnie niestety wiatr popsuł plany, miała być poprawa pogody, ale nawet słońce się za nieśmiało wychyla!
miłego tygodnia

Kasiu, za ładną pogodę dziękuję. Wygrabiałam dzis trawnik, już po raz drugi. mam wrażenie, ze trawa już ruszyła. Ja suchą trawkę zgrabiałam w jedną stronę, wiatr przewiewał w drugą. I jak kotek z myszką się ze mną bawił
Iwk4 19:53, 16 mar 2015

margaretka3 napisał(a)
Iwonko, geneza Twojej rabatki jest taka sama jak u mnie. Też chciałam uporządkować kolorystycznie, to co dotąd zgromadziłam Niestety jeszcze nie ma co pokazywać- Ale mogę Ci wymienić, co ja dałam na ognistą: gailardia, nachyłek, uczep bylinowy, trojeść, dzielżan ogrodowy w dwóch kolorach (żółty i czerwony, polecam Ci tę bylinkę, bardzo długo kwitnie), firletka chalcedońska, pomarańczowe krokosomie (piękne w połączeniu z brązową trawą!), dwie odmiany rudbekii, żółte liliowce, czerwone łubiny, czerwone goźdźiki, dalie czerwone, żółte i pomarańczowe, tawuła japońska golden princess, złotlin japoński, dwa kolory żurawek (ciemno bordowe, chcę dodać jeszcze jakąś czerwoną lub pomarańczową), języczka pomarańczowa, pomarańczowy kuklik, trytomy oraz pustynnik, wiosną tulipany i żółte czosnki, a jesienią kwitną czerwone i żółte chryzantemy, no i oczywiście trawa red baron. Dla kontrastu krzewy o ciemnych liściach: pęcherznica diabolo, bez czarny odm. Eva, krzewuszka o ciemnych liściach oraz brązowa turzyca. Z drzewek: złotokap wyhodowany od nasionka. Wysiałam teraz także czerwoną krokosomię i pomarańczową kannę.
Kwiatów dużo, bo i rabata spora, ponad 15 m. Część kwiatów nam się pokrywa. Marzą mi się tam jeszcze pomarańczowe i czerwone jeżówki. Ale to jak już zobaczę, gdzie będzie trzeba jeszcze coś skorygować Bo pewnie będzie trzeba. Rabata powstała bez planu na papierze, ale nad nasadzeniami myślałam parę tygodni Podlinkowane przez Ciebie artykuły też czytałam.
Ale się rozpisałam

O matulu, ale masz tego dobra. Faktycznie na 15 metrach trzeba coś posadzić
Sprawdzę sobie twoje roślinki. Powiedz mi Małgosiu, jak traktować krokosmię? Bardzo mi się podobają jej kwiatki. Czy trzeba ją wykopywać na zimę ? U mnie trzecia część twojej rabaty. Zastanawiam się nad tawułą japońską, ale ona chyba na różowo kwitnie? Dopuszczasz ją do kwitnienia?
Iwk4 19:57, 16 mar 2015

Juzia napisał(a)
Fotki rób!

Juzia, tak jest Są nawet poglądowe dla Joli i wszystkich, co buksy kupowali w O. Ja dziś miałam niemiłą niespodziankę.
Iwk4 20:02, 16 mar 2015

Mirka napisał(a)
Ale ja ci zazdroszczę już w domku jesteś Ja do 18 pracuję i w tygodniu nie mam czasu na działkę Miłego dnia

Mirko, w takiej sytuacji Ci naprawdę współczuję. Ogród tylko masz na sobotę i niedzielę. Kiepsko ...
Iwk4 20:05, 16 mar 2015

GorAna napisał(a)
Iwonko, czapka na głowę, bo wiatr wieje!!!!....pracuś jesteś ot i co
Pozdrawiam, życząc przyjemności na cały tydzień

Aniu, pracowałam w zaciszu, czasami nawet bez kurtki Było słonecznie. Później się już ubrałam, bo chyba ten wiatr doszedł też do mnie.
A teraz czuję się, jakby mnie obili kijami. Ale to lubię, bo to znaczy, ze moje członki pracowały dziś i się nie obijały