Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "GARDENARIUM"

Co to jest? 08:32, 17 wrz 2016

Do góry
Nie wiem co to jest, przeszukałam encyklopedię i grafiki. Podobne do inuli, ale to nie to, na pewno z rodziny złożone, czyli astrowate.
Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 08:15, 17 wrz 2016

Do góry
Fama napisał(a)

Trzmieliny niech zostaną. Pod nie teraz pasują rozplenice o czarnych kłosach, ale potem będzie zbyt cieniście. Może bordowe żurawki takim pasem wokół placyku?

A pod śliwą dwie hortensje w nogach np. odmiana 'Bobo' niska. Będzie pięknie.
Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 08:07, 17 wrz 2016

Do góry
BasiaB napisał(a)
Kupiłam tulipany Queen of Night i poszukuję inspiracji z czym je posadzić aby pięknie wyglądały. Proszę napiszcie z czym dobrze komponują. Myślałam o towarzystwie tulipanów białróżowych, Czy to dobry pomysł? Czy może lepiej posadzić je po prostu na tle jasnozielonych roślin? Proszę podzielcie się swoim doświadczeniem.

Na pewno tutaj znajdziesz wiele zdjęć z przykładami

https://www.ogrodowisko.pl/artykuly/413-tulipany-w-duetach
Schody 21:37, 16 wrz 2016

Do góry
Gardenarium napisał(a)
To grube płyty 3 cm kamienia zafugowane tzw. fugą chemiczną, która nie przyjmuje wody.

Proszę o informację jaki został zastosowany kolor, typ i producent fugi.
Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 20:24, 16 wrz 2016

Do góry
Gardenarium napisał(a)

Moja są teraz na pełnym słońcu, ale potem cień da tulipanowiec. Mają extra nawadnianie. Ja bym dała od zachodu.

Czyli najlepiej szukac jej miejscówki nasłonecznionej od ok 12-13 do wieczora?
hm, a gdyby tak posadzić od południa, ale po bokach byłaby na tyle osłonięta innymi roslinami, że słońce docierałoby w najsłoneczniejszym okresie roku powiedzmy od godziny 10-11 do 16-17? Nogi osłonięte kulistym iglakiem. Da rade?
Musze moją gdzieś przesadzić, bo bidula coś słabo kwitnie

Jak sie stworzyło TAKI ogród to nic dziwnego, ze się kocha
Zakładanie trawnika z siewu - trawnik z siewu 18:59, 16 wrz 2016

Do góry
W mieszankach dobrych firm nie ma żadnych wypełniaczo-zapychaczy tanich mieszanek
Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 18:52, 16 wrz 2016

Do góry
Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 18:49, 16 wrz 2016

Do góry

Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 18:46, 16 wrz 2016

Do góry
Jak zwykle napiszę zdanie:

Kocham mój ogród i pracę w nim.

Poczyściłam nieco rabatę na ulicy.

Obecnie trwa wojna z Zarządem i Gminą - o naszą ulicę. Zebrania, mailing bardzo obfity pomiędzy mieszkańcami. Szantaż brzmi - jak będziecie robić problemy - pójdziemy robić kolejną ulicę
Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 18:43, 16 wrz 2016

Do góry
Pszczelarnia napisał(a)
Danusiu, kolejne Twoje dzieło piękne. A nie był to łatwy ogród, ze względu na bryłę domu, układ ścieżek i staw, i wielość iglastych: a linie rabat cudnie skomponowane, lekkość i formalność i mistrzostwo wykonania. Klasa!

Ten Twój żwir grafitowy to granit czy bazalt? Jak on się nazywa?

Moje wszystkie tłucznie to granit. Bazalt jest tańszy jakbyś szła w tony.
Zakładanie trawnika z siewu - trawnik z siewu 18:42, 16 wrz 2016

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Nie ma czegoś takiego jak trawa wolno rosnąca. Trawa ma rosnąć i ma się trawę kosić, wtedy trawnik ładnie wygląda.

Ta którą teraz posiałem - GardenFlora Premium Grass - rośnie znacznie znacznie wolniej. Producent podaje: "W składzie mieszanki brak wypełniaczy traw pastewnych". Bardzo ładne, drobne listki. (Nie jest to reklama - tylko informacja o moich spostrzeżeniach z posiania)

Nie pamiętam nazwy tej trawy sportowej, którą siałem w poprzednim ogrodzie, ale rosła nieopisanie bujnie i szybko. Pokosy 2 razy w tygodniu, dosłownie w setkach kilogramów ściętej trawy z 200m2. To była jakaś sportowa z supermarketu. Może faktycznie zawierała odmiany rolnicze. W każdym razie - na dobrej ziemi to aż za bujnie rosła.

Nie znam fachowego określenia - tzn. może obie (ta obecna i poprzednia) rosną tak samo szybko w sensie centymetrów na miesiąc, ale ta sportowa na podłożu torfowym to przerażająca kombinacja ze względu na ilość masy zielonej. Może inni mają inne doświadczenia, ja tylko swoje opisuję

Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 18:41, 16 wrz 2016

Do góry
Monic napisał(a)

Przepiękny . Taki ma kolor "na żywo"?
Uwielbiam rozchodniki

Tak wygląda sino-burgundowy.
Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 18:41, 16 wrz 2016

Do góry
UlaB napisał(a)
Ogrodu Szefowej nie ma co komentowac - co by sie nie napisało to i tak za mało wzdycham sobie....
Wiec zadam pytanie o nową realizację, a konkretnie o pink anabelle.

ją lepiej na pełne słońce, posadzenie jej przy północnej scianie budynku z dostepem słońca rano i póxnym popołudniem nie jest dobrym pomysłem, prawda?

Moja są teraz na pełnym słońcu, ale potem cień da tulipanowiec. Mają extra nawadnianie. Ja bym dała od zachodu.
Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 18:39, 16 wrz 2016

Do góry
siakowa napisał(a)

Danusiu normalnie nie wytrzymuje takie nadmiaru piękna!!!!

Powiedz mi tak technicznie, jak kosisz tutaj trawe to trawki podnosisz jakoś żeby nie wciągnąć ich źdźbeł?

Mój patent zna już sporo osób, kiedyś o tym pisałam albo pokazywałam na Święcie Róż. Mam w garażu patyczki od storczyków, takie ładne i długie. Odgarniam nimi trawę Hakonechloa i wbijam poza ramki z kostki,trawa się chowa. Po koszeniu patyki wyjmuję. I po kłopocie.
Zadaszenie tarasu 18:37, 16 wrz 2016

Do góry
Nie pomożemy bo nie wiemy o co chodzi.
Zakładanie trawnika z siewu - trawnik z siewu 18:34, 16 wrz 2016

Do góry
Nie ma czegoś takiego jak trawa wolno rosnąca. Trawa ma rosnąć i ma się trawę kosić, wtedy trawnik ładnie wygląda.
Linia kroplująca - połączenie, ciśnienie 18:30, 16 wrz 2016

Do góry
Przede wszystkim zrób rysunek z wymiarami, gdzie masz skrzynkę z elektrozaworami, jak są posadzone te drzewka o których wspominałeś.

Co to w ogóle za rabaty, w skrzyniach?

Linia kroplująca - połączenie, ciśnienie 18:22, 16 wrz 2016

Do góry
Hmm.. chyba jednak czytałeś ten wątek i widziałeś, że jednak ktoś się tu zna, tylko że oczekujesz gotowego rysunku, rozwiązania, a dałeś tak niejasny własny rysunek i za mało informacji, a więc nie dziw się, że odpowiedzi brak

Linię nie zakłada się takim zygzakiem, źle to zrobiłeś. Ma też znaczenie, co się podlewa, czy drzewo jest na rabacie, czy nie ma, czy są drobne rośliny pod nim.

Spadek terenu też ma znaczenie, jeśli teren ma spadek, to linię kładzie się tak, aby woda spływała w rośliny, a nie od roślin. Czyli wzdłuż skarpy linia idzie, a nie jak u ciebie, po prostu takie same falki wszędzie.

Cóż mogę poradzić? Źle. Ani wymiarów, ani co rośnie, po prostu nakładzione linii i już.

A nie o to w podlewaniu chodzi, żeby falek narobić, ale żeby linia podlała to, co ma podlać.

Jakie są wymiary przede wszystkim tych kwadracików?
Choroby trawnika 16:28, 16 wrz 2016

Do góry
Wieczorem nie lej wody, raczej tylko rano.
Trawnik z rolki 16:23, 16 wrz 2016

Do góry
W czasie gdy ziemia zmarznięta to raczej odpada... śnieg i mróz. Cały rok? - nie. Tylko w okresie wegetacji trawnika.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies