Kupiłam tulipany Queen of Night i poszukuję inspiracji z czym je posadzić aby pięknie wyglądały. Proszę napiszcie z czym dobrze komponują. Myślałam o towarzystwie tulipanów białróżowych, Czy to dobry pomysł? Czy może lepiej posadzić je po prostu na tle jasnozielonych roślin? Proszę podzielcie się swoim doświadczeniem.
Dzięki Pszczelarnio za rady. Ja też myślałąm o czymś żółtym pod śliwą wiśniową, bedzie łądnie współgrało i z drzewkiem, i z trzmielinami. Trzmielinki zostają, cieszę się, że się podobają tu
Tak, placyk jest wypoczynkowy. Ma średnicę 3 metry. Sami nie jesteśmy do końca pewni, czy stanie tu ławeczka i będzie miejsce na mały basenik dla dzieci (trzeba będzie coś miękkiego podkłądac pod spód, aby dzieciom wygodnie było, czy też będzie tu stała jakaś trampolina dla nich. Ta ostatnia pewnie dałaby im najwięcej radości, ale tez byłaby elementem szpecącym i zasłaniającym roślinki:/
Ten styl jest pewnie bardziej nowoczesny. Ostatecznie kształt rabat mam dośc geometryczny - wyszły mi dwa kołą i są też kąty proste, a może to taka hybryda bardziej? Sama nie wiem, będę musiała sfotografować to z góry, to sama określisz, w każdym razie zapraszam do mego wątku, tam troszkę więcej widać
Trzmieliny niech zostaną. Pod nie teraz pasują rozplenice o czarnych kłosach, ale potem będzie zbyt cieniście. Może bordowe żurawki takim pasem wokół placyku?
A pod śliwą dwie hortensje w nogach np. odmiana 'Bobo' niska. Będzie pięknie.
Bardzo dziękuję Danusiu, zrobię jak radzisz, bordowe żurawki pod Trzmieliny , 2 x bobo pod sliwę , natomiast z prawej strony od placyku rzecz ma się następująco.:
Ta zdobyczna hortensja to anabelle, tylko zdziczała, jak mi powiedziano w centrum ogrodniczym. Tymczasowo wysadziłam ją tu,bo miała goły korzeń,idzie na drugą stronę ogródka. Z tyłu za płotem rosną trzy świerki serbski. Zakupiłam 5 hortensji limelight, dokupię miskanta gracillimusa i w szpalerze pod płotem posadzę. Przed hortensjami z lewej myślałam o jakiejś trawie, może rozplenicy.Powstalby mi taki trójkąt, może żwirek tu dać i kulki bukszpanowe ?Dalszą część rabaty widać na moim głównym wątku. Zapraszam
Iza
Śliczny masz dom i taras Jest potencjał Dlatego tym bardziej trzeba wszystko dobrze przemysleć Doradzić można wiele ... ale co nagle to ... Czy mogłabyś dać jakis plan całej dzialki z wymiarami ... bo ogród to nie tylko jedna migawka ... trzeba widzieć go całościowo ... kolejność jest taka: architektura, kształt rabat, drzewa, reszta nasadzeń
Czekamy zatem na więcej
Proszę podpowiedzieć,czy lepiej zlikwidować trawę i poszerzyć rabatę?jakimi roślinami ją wypełnić?czy berberysy na obrzeżach mogą zostać?mam obornik który mogłabym wykorzystać na polepszenie gleby w tym miejscu.
Jest to miejsce gdzie znajduje się oczyszczalnia,trawa i tak kiepsko w tym miejscu rośnie,słońce cały dzień,jest to widok z tarasu.Danusiu i drogie koleżanki proszę o pomoc!