Fama
22:57, 16 wrz 2016
Nieco więcej dzieje się z przodu ogródka.
Tu te same zdobyczne bukszpany w roli żywopłocika bukszpanowego. Te mam zamiar ciachnąć w ten weekend, aby troszkę równiejsze były. Z tyłu przy płocie rośnie sobie żywopłot z cisa hilli, a przed nim przymiarka rododendronów. Dwa mniejsze na prawo to mix kwitnący na żółto, a ten najbardziej z lewej to cunningham's white. Odstęp między rodkami to około metra, a między środkowym a cunninghamem jest 1.20. Czy te odległości są ok? Jutro mają rodki iść do gleby. Za płotem na podjeżdzie widać czekające na posadzenie w ilości 5 sztuk hortensje limelight.
One mają być posadzone w szpalerzeza altanką śmietnikową, o tu na miejscu tej zdobycznej hortensji, która tymczasowo oczekuje tu na zwolnienie stanowiska razem ze swoją nieco mniejszą koleżanką. (była z gołym korzeniem i musiałam ją gdzies posadzić ) Jak się dowiedziałam w szkółce te hortki to zdziczałe anabelki - Jak je posadzę do ziemi do iglaków, przytnę nisko przy ziemi wiosną, to mają zawiązywac piękne kwiatostany - na razie mają miniaturowe. W kazdym razie anabelki pójdą na tył domku, a tu będzie królestwo limelightów. Dokupię im jeszcze miskanta gracillimusa. Za tym szpalerem hortensjowo - miskantowym jest wspomniany wcześniej placyk. Ciesze się, że podobają Wam się trzmieliny. Zostają więc tam. Za radą Toszki planuję dokupić hortensję różową pod wisienkę, myślałam o pinky winky - czy to dobry wybór? Kulki bukszpanowe osadzone w czymś żółtym - może włąsnie tych carexach albo żurawkach też niech idą. Myślę o rozplenicy na prawo od tych trzmielin w okolicy kulki bukszpanowej, a przed hortensjami. Między trzmieliny - pewnie żurawki - bo tam na prawdę mało miejsca jest. Toszka, a ten konwalnik to gdzie miałby rosnąć?