Fama
22:57, 16 wrz 2016
Nieco więcej dzieje się z przodu ogródka.
Tu te same zdobyczne bukszpany w roli żywopłocika bukszpanowego. Te mam zamiar ciachnąć w ten weekend, aby troszkę równiejsze były. Z tyłu przy płocie rośnie sobie żywopłot z cisa hilli, a przed nim przymiarka rododendronów. Dwa mniejsze na prawo to mix kwitnący na żółto, a ten najbardziej z lewej to cunningham's white. Odstęp między rodkami to około metra, a między środkowym a cunninghamem jest 1.20. Czy te odległości są ok? Jutro mają rodki iść do gleby. Za płotem na podjeżdzie widać czekające na posadzenie w ilości 5 sztuk hortensje limelight.
One mają być posadzone w szpalerzeza altanką śmietnikową, o tu na miejscu tej zdobycznej hortensji, która tymczasowo oczekuje tu na zwolnienie stanowiska razem ze swoją nieco mniejszą koleżanką. (była z gołym korzeniem i musiałam ją gdzies posadzić ) Jak się dowiedziałam w szkółce te hortki to zdziczałe anabelki - Jak je posadzę do ziemi do iglaków, przytnę nisko przy ziemi wiosną, to mają zawiązywac piękne kwiatostany - na razie mają miniaturowe. W kazdym razie anabelki pójdą na tył domku, a tu będzie królestwo limelightów. Dokupię im jeszcze miskanta gracillimusa. Za tym szpalerem hortensjowo - miskantowym jest wspomniany wcześniej placyk. Ciesze się, że podobają Wam się trzmieliny. Zostają więc tam. Za radą Toszki planuję dokupić hortensję różową pod wisienkę, myślałam o pinky winky - czy to dobry wybór? Kulki bukszpanowe osadzone w czymś żółtym - może włąsnie tych carexach albo żurawkach też niech idą. Myślę o rozplenicy na prawo od tych trzmielin w okolicy kulki bukszpanowej, a przed hortensjami. Między trzmieliny - pewnie żurawki - bo tam na prawdę mało miejsca jest. Toszka, a ten konwalnik to gdzie miałby rosnąć?
Rodki rosną tu w skupisku na trojkatnym stanowisku. Dokupilam im pierisa, przed nim jest kiścień curly red,a najbardziej na lewo od frontu azalia. Obrzeży plastikowych nie ma . Ziemia jest wymieniona na całym trójkącie. Zobaczymy,Toszka, co z tego będzie . myślę, że jest lepiej niż w oryginalnym założeniu. Teraz zastanawiam się, co dalej. Kupiłam trzy berberysy admiration, chciałam je wkopac, gdzie stoją, ale zastanawiam się, czy gdy limelighty urosną, to zbytnio ich nie zdominuja Mam jeszcze zdobyczne 3 piwonie. Może je też przed horto dać ? Trawki intense blue, Carex evergold i Cyprysiki groszkowe rozważam. Dalej na lewo wygląda to tak :
Co czynić?