Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "gardenarium"

Zakładanie trawnika z siewu - trawnik z siewu 16:21, 16 wrz 2016

Do góry
Ziemię szukam na zasadzie oglądania,"macania" i ogólnego wrażenia, pytam o skład. Nie podpowiem w tym temacie.
Kłopoty - problemy z trawnikiem 16:20, 16 wrz 2016

Do góry
Zapytaj producenta albo jeśli masz ulotkę - przeczytaj o terminach stosowania.
Topiary - formy strzyżone inne niż cis i bukszpan 16:19, 16 wrz 2016

Do góry
Niedobry moment, poczekaj już z tym do wiosny.
Świerk Cupressina 15:54, 16 wrz 2016

Do góry
Nie znosi suchego powietrza. Zapewne jest podatny na przędziorki, jak to świerki o kompaktowym pokroju. Ale ja nie mam i nie sadziłam.
Odnowa, regeneracja (wertykulacja, aeracja) trawnika 15:51, 16 wrz 2016

Do góry
Nemo napisał(a)
Witam,

Chciałabym wykonać wertykulację jesienną - chyba teraz (połowa września) jest dobry czas, aby trawa zdążyła zregenerować się przed przyjściem zimy, martwi mnie jednak kwestia wysokiej temperatury jak na wrzesień. Tzn. w sumie cieszy , ale zastanawiam sie, czy wykonując wertykulację przy panujących upałach przypadkiem nie dobiję trawnika. Co radzicie - poczekać do wiosny czy działać już teraz z głęboką wertykulacją?

Jeśli trawnik jest podlewany to nie ma sprawy, można robić , a jeśli suchy pieprz to nie robić. Czekać aż się odnowi.
Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 13:45, 16 wrz 2016

Do góry
Ogrodu Szefowej nie ma co komentowac - co by sie nie napisało to i tak za mało wzdycham sobie....
Wiec zadam pytanie o nową realizację, a konkretnie o pink anabelle.

Gardenarium napisał(a)

ją lepiej na pełne słońce, posadzenie jej przy północnej scianie budynku z dostepem słońca rano i póxnym popołudniem nie jest dobrym pomysłem, prawda?
Nawożenie, zasilanie trawnika 13:08, 16 wrz 2016

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Skoś w sobotę, posyp i podlej.

Nie można nawozić gdy trawnik jest mokry, ale można nawozić gdy podlejesz ten mokry trawnik

Dziękuję za poradę. Pytanie mam, może śmieszne, ale.... czy można nawozić jeśli trawa jest sucha, tzn przeciągnięcie ręką po trawie pokazuje że źdzźbła są suche, ale grunt jest wilgotny???
Zamierzam nawozić siewnikiem, tylko dawkę muszę ustawić, więc pewnie trzeba będize jechać z delikatną zakładką.
Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 11:24, 16 wrz 2016

Do góry
Gardenarium napisał(a)

Chciałabym, aby to był 'Class Act'

Ale w necie na każdym zdjęciu inaczej wygląda. Nazwy nie było.

Przepiękny . Taki ma kolor "na żywo"?
Uwielbiam rozchodniki
Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 08:00, 16 wrz 2016

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Ode mnie. Z wczoraj, wsadziłam rozchodniki z wody. Te z sesji do artykułu.

Mój ogród jest już bardzo dojrzały. Jestem z niego zadowolona.

Danusiu normalnie nie wytrzymuje takie nadmiaru piękna!!!!

Powiedz mi tak technicznie, jak kosisz tutaj trawe to trawki podnosisz jakoś żeby nie wciągnąć ich źdźbeł?
Zakładanie trawnika z siewu - trawnik z siewu 07:29, 16 wrz 2016

Do góry
Tadeusz napisał(a)

1. Kiedy po raz ostatni przed zimą kosić trawę i do jakiej wysokości?
2. Czy teraz, we wrześniu, mogę jeszcze nawozić trawnik nawozem typu Yara Complex, bo jakiś czas temu właśnie tego nawozu używałem i trawa ładnie mi się zagęściła i nabrała jednolitego koloru?
3. Jeśli nie, to jaki polecacie nawóz przed zimą, kiedy go siać?
4. Zaniedbałem sobie jeden kawałek trawy /chyba przesuszyłem - nie było mnie w domu, urlop, upały, brak deszczu i stało się/. Jak mogę go teraz podratować - jakiś nawóz, częstsze koszenie, bardziej intensywne podlewanie?
5. Mam jeszcze do zasiania jakieś 150 m2, będę ją siał za jakiś tydzień - czy taka trawa urośnie do tych 10 cm, czy trzeba ją skosić przed zimą, czy też ją zostawić?

1. Trawę należy kosić do wtedy, do kiedy ona rośnie. A do kiedy to pokaże nam pogoda i temperatury.
2. Nie nie możesz. Teraz zastosuj jesienny nawóz do tyrawników o mniejszej zawartości azotu.
3. Florovit jesienny, jak go siać? równomiernie i podlać po posianiu, aby się rozpuścił.
4. Podratowac laniem obfitym wodą dzień w dzień.
5. Posiać, urośnie, skosić bo wyrośnie bez problemu pod warunkiem podlewania.

Krótko i rzeczowo i na temat

Polecam lekturę artykułów pod tagiem trawnik (wszystkie po kolei, sporo się dowiesz, w pigule tam jest)
https://www.ogrodowisko.pl/tag/trawnik
Nawożenie, zasilanie trawnika 07:24, 16 wrz 2016

Do góry
Skoś w sobotę, posyp i podlej.

Chyba do niedzieli nie będziesz czekał z sypaniem?

Wygląda to tak, nie można nawozić granulowanym ani sypkim nawozem mokrej trawy, bo nawóz przykleja się do liści i w takim stanie spali liście. Co innego jeśli aktualnie pada deszcz i nawozisz czyli sypiesz ale jednocześnie deszcz zmywa nawóz, a dodatkowo możesz polewać wodą z węża. Sąsiedzi będą pukać się w głowę patrząc na takie działania, bo nie będą wiedzieli czemu to służy.

Niektórzy, co nie mają wody w studni albo oszczędzają - tak robią, tylko padający deszcz jest gwarancją rozpuszczenia nawozu przy braku wody. Tylko co będzie jeśli deszcz jest zbyt słaby? Spali się trawnik.

Cwieku napisał(a)
Słyszałem że nie mozna nawozić jak trawnik jest mokry. A jak to jest z deszczami po sypaniu?

Nie można nawozić gdy trawnik jest mokry, ale można nawozić gdy podlejesz ten mokry trawnik
Z deszczami po sypaniu jest dobrze. Zaoszczędzisz na podlewaniu, pamiętaj jednak o dolaniu pod drzewami i tam gdzie dociera go najmniej. Nawóz musi być dobrze rozpuszczony aby dotarł do korzeni.
Odnowa, regeneracja (wertykulacja, aeracja) trawnika 07:20, 16 wrz 2016

Do góry
Potwierdza się moja teza że na glinie trawnik nie rośnie. Dawano tutaj przykłady, że urośnie...ale może glina powinna być jakaś "specjalna". W każdym razie co ja mogę doradzić? Posypywać przesianym kompostem po wierzchu, tyle ile masz. Zawsze to coś. A docelowo - zakup kompostu, przekopanie trawnika łącznie z darnią i położenie nowego. Nakłuwanie i wprowadzanie kompostu wgłąb.
Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 07:14, 16 wrz 2016

Do góry
Monic napisał(a)

Danusiu, co to za rozchodnik?

Chciałabym, aby to był 'Class Act'

Ale w necie na każdym zdjęciu inaczej wygląda. Nazwy nie było.
Madżenie ogrodnika cz. aktualna 22:51, 15 wrz 2016

Do góry
Gardenarium napisał(a)

Nic nie robię w ogrodzie, poza siedzeniem na ławce i słuchaniem szumu wody
Wyrzuciłam tylko zapleśniałe petunie. Nic nie pryskam, samo się podlewa. Pełen luzik.

Takie same mam odczucia jak ty. Nie ma ciśnienia na bycie na szczycie. Szarzyzna jest dużo bardziej atrakcyjna i pasjonująca. Robienie dla siebie a nie dla innych.

Czuję się usprawiedliwiony
Madżenie ogrodnika cz. aktualna 22:10, 15 wrz 2016

Do góry
Gardenarium napisał(a)

Nic nie robię w ogrodzie, poza siedzeniem na ławce i słuchaniem szumu wody
Wyrzuciłam tylko zapleśniałe petunie. Nic nie pryskam, samo się podlewa. Pełen luzik.

Takie same mam odczucia jak ty. Nie ma ciśnienia na bycie na szczycie. Szarzyzna jest dużo bardziej atrakcyjna i pasjonująca. Robienie dla siebie a nie dla innych.

To lubię
Nawożenie, zasilanie trawnika 20:19, 15 wrz 2016

Do góry
@ElzbietaFranka

Zdjęcie robione rano. Widać krople rosy.

@Gardenarium

Oczywista. Niskie znaczy 4 cm bo tak zwyczajowo teraz koszę. Długość wygląda na optymalną dla mojej trawki.
Kłopoty - problemy z trawnikiem 19:24, 15 wrz 2016

Do góry
Żadnych sugestii, przygotuj się, że od tego czasu trawnik nie będzie już zielony aż do ziemi. To naturalny wygląd trawnika, więc nie rozdziawiaj źdźbeł, aby o to pytać.

Posiej jesienny i czekaj do wiosny z krytyką. Trawnik wygląda dobrze i nie ma się o co czepiać.
Nawożenie, zasilanie trawnika 19:20, 15 wrz 2016

Do góry
Na zimę skoszenie, ale nie niskie, takie samo. Chodzi o nie pozostawienie na trawniku liści i zbyt długich źdźbeł trawnika.
Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 13:35, 15 wrz 2016

Do góry
Gardenarium napisał(a)

Danusiu, co to za rozchodnik?
Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 12:37, 15 wrz 2016

Do góry
Gardenarium napisał(a)

Danusiu, co to za śliczne drzewko?
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies