Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "Gardenarium"

Nawożenie, zasilanie trawnika 09:05, 11 wrz 2016

Do góry
Jeszcze są łaty, ale lepiej.
Zakładanie trawnika z siewu - trawnik z siewu 20:33, 10 wrz 2016

Do góry
Gardenarium napisał(a)

Tu masz porady ode mnie

Kup małą spalinówkę z silnikiem Brigsa.

https://www.ogrodowisko.pl/artykuly/304-jak-wybrac-kosiarke

Dziekuje bardzo za link
Pozdrawiam ciepluuuuutko
Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 16:49, 10 wrz 2016

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Trzeba zrobić nowe, tylko kiedy na to czas wynaleźć?

Hydroizolacja wyjdzie drożej w Twoim przypadku.

Ojjj..czas masz rację ....i ta rozpierducha w ogrodzie.. taki remont oczka też potrwa chyba parę dni, bo w jeden dzień nie ma szans...
Jaką hydroizolację masz na myśli ?? Bo czytałam o wykładzinie butylowej dla takiego oczka jak Twoje to chyba jest rozwiązanie , prawda ?
Jeszcze raz czytam Twojego posta drożej niż 2 tys ??.. to miałaš na myśli ???
Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 16:36, 10 wrz 2016

Do góry
Trzeba zrobić nowe, tylko kiedy na to czas wynaleźć?

Hydroizolacja wyjdzie drożej w Twoim przypadku.

Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 16:24, 10 wrz 2016

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Mnie się podoba Twoja wersja z naczyniem wielkim ze stali Tu już nic nie trzeba, a tak wymagana hydroizolacja, bo woda wyleci.

U mnie pomimo wydawałoby się dobrej izolacji, ubywa wody...czyli cieknie gdzieś, szukaliśmy i nie wiadomo gdzie i mam zamiar rozwalić.

Mnie by siė też wersja ze stali podobała ale niestety facet " zaśpiewał" mi 1300 i do tego musiałabym liczyć koszt zamontowania oczka..eMuś zarobiony nie da rady tak więc..okolo 2 tysiaków ... Wydaje mi się ,że takie murowane mogłoby wyjść znacznie taniej..no i wtedy można by pomyśleć o kształcie w L albo oczku dwupoziomowym..
Ps..rozwalić taaaakie cudne oczko ???... ajjjjjjj
Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 15:50, 10 wrz 2016

Do góry
Mnie się podoba Twoja wersja z naczyniem wielkim ze stali Tu już nic nie trzeba, a tak wymagana hydroizolacja, bo woda wyleci.

U mnie pomimo wydawałoby się dobrej izolacji, ubywa wody...czyli cieknie gdzieś, szukaliśmy i nie wiadomo gdzie i mam zamiar rozwalić.
Zakładanie trawnika z siewu - trawnik z siewu 15:02, 10 wrz 2016

Do góry
violka171 napisał(a)

Danusiu jak juz mowa o nowej kosiarce to co Twoim zdaniem powinna miec????lub jaka najlepiej kupic?
Moja juz pada i kompletnie nie wiem co wybrac,a jak juz zainwestowac to w cos co bedzie dobre na moje okolo 150 metrow kw,trawy
Doradz Kochana
Pozdrawiam

Tu masz porady ode mnie

Kup małą spalinówkę z silnikiem Brigsa.

https://www.ogrodowisko.pl/artykuly/304-jak-wybrac-kosiarke
Zakładanie trawnika z siewu - trawnik z siewu 21:21, 09 wrz 2016

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Kochany, to jak potrzymasz jeszcze to się uwali i zgnije. Skoś na dwa razy.Najwyżej a potem najniżej.

Przeleć po prostu szybko, wtedy nie wciągnie nasion i w ogóle to kup nową kosiarkę.

Danusiu jak juz mowa o nowej kosiarce to co Twoim zdaniem powinna miec????lub jaka najlepiej kupic?
Moja juz pada i kompletnie nie wiem co wybrac,a jak juz zainwestowac to w cos co bedzie dobre na moje okolo 150 metrow kw,trawy
Doradz Kochana
Pozdrawiam
Zakładanie trawnika z siewu - trawnik z siewu 21:12, 09 wrz 2016

Do góry
Cwieku napisał(a)

Pytanie z innej beczki. Słyszałem, jak ktos polecał zeby 2 do koszenia zakładać sobie buty z kolcami. I przy kazdym koszeniu w nich chodzić. Warte to zachodu?

Nie, zupełna bzdura.
Nie przesadzaj z tym wszystkim. Trawa i tak będzie żółta w środku, a na wierzchu zielona. Tylko teraz masz przywilej podziwiania wszystkich źdźbeł zielonych. Potem to się zmieni.
Nawożenie, zasilanie trawnika 21:08, 09 wrz 2016

Do góry
Wielkie koncerny pracują nad składem nawozów, zapewne każdy nawóz jest w swoim rodzaju. Chcąc je porównać podzielcie trawnik sznurkiem i po jednej stronie posypcie jednym nawozem a drugi - innym. Efekty pokażcie co tydzień.

Będziecie mieli wkład naukowy. Ja takich badań nie przeprowadziłam. Nie miałam kiedy.
Nawożenie, zasilanie trawnika 21:05, 09 wrz 2016

Do góry
Jestem właścicielem i założycielką tego portalu, więc ilość postów nie powinna dziwić Poza tym mam na koncie 550 artykułów na stronie głównej. Siedziba jest blisko Grodziska. Drzewek nie sprzedajemy, nie mamy centrum ogr. Wykonujemy usługi zakładania i projektowania ogrodów i inne, związane z tą działalnością. Rośliny przywozimy do ogrodu. Nasz zakres działania jest na naszej firmowej stronie
Co by tu posadzic.....? 19:59, 09 wrz 2016

Do góry
jacekg80 napisał(a)

Mam pytanie. Coz to za swierszczyna bo zapomnialem, ale wiedzialem tylko z wiekiem juz mi pamięć troche zawodzi
Czy bezpiecznie jeszcze przesadzać rośliny?

Dziekowac,

Niebezpieczna to jest ta płachta, nie zdziw się jak rośliny padną, a jak chcesz przesadzać, krzyżyki będziesz nacinał czy kółka?

Na ogrodowisku takich zdjęć ze szmata nie pokazuj bo to wstyd, zwalczamy szmatę.
Co by tu posadzic.....? 19:57, 09 wrz 2016

Do góry
jacekg80 napisał(a)
Az boje sie co tym myślicie. Wybaczcie słaba jakość zdjeć.

Ja o tym myślę, że wyrzuć tę szmatę.
Typowy misz-masz, czyli kolekcja roślin jednakowych w kolorze, prawie, sadzonych bez pomysłu na przemian. To typowe, więc nie martw się. Jak wywalisz szmatę, to może być tylko lepiej. Wtedy coś podpowiemy. W szmacie nie sadzimy
Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 19:53, 09 wrz 2016

Do góry
Boguś, tego rozchodnika mam Dziękuję za propozycję, najbardziej poszukuję Class Act.
Ogród Bogusława 19:53, 09 wrz 2016

Do góry
Tego rozchodnika mam Dziękuję za propozycję, najbardziej poszukuję Class Act.
Wymiana rozchodników 19:45, 09 wrz 2016

Do góry
Pakowanie rozchodników - można włożyć do płaskiej butelki np po szamponie, sztywnej , pudełka sztywnego płaskiego, potem włożyć do koperty bąbelkowej i wysłać jako list, akurat w czasie podróży podeschną Gotowe będą do sadzenia.
Żywopłot strzyżony z cisa 19:41, 09 wrz 2016

Do góry
Odsunąć od siebie i będzie odstęp.
Nawożenie, zasilanie trawnika 19:32, 09 wrz 2016

Do góry
Ja tam tego aż tak nie analizuję, chemikiem nie jestem, kupuję florovit i sypię. Mam do niego zaufanie i się sprawdza. Wnikanie w takie szczegóły doprowadza do skrajnej przesady, a w ogrodnictwie nie ma nic gorszego od przesady.
Żywopłot strzyżony liściasty 19:30, 09 wrz 2016

Do góry
Nawozić, ale wiosną..i podlewać.
Kłopoty - problemy z trawnikiem 19:28, 09 wrz 2016

Do góry
fox211 napisał(a)
... to może być to! Dzięki wielkie. Odezwę się i załączę zdjęcia za jakiś czas.

Jak często nawadniać teraz we wrześniu? (niepokoi mnie ten mech, chociaż on może być wynikiem krótkiego koszenia niż nadmiaru wody). Jest szansa na soamoczynny zanuk tego mchu, czy teraz będzię go tylko więcej, i powinienem pomyślweć o jakiejś chemii?
Mam ustawione nawadnianie teraz na 2 razy w tygodniu, ale wydłużyłem cykl i nie wiem czy w dobrą stronę zmierzam...

To pierwszy mój trawnik, więc frycowe trzeba zapłacić, ale wolałbym mniejsze niż wymiana trawnika na wiosnę

Jeszcze raz dziękuję za wskazówkę...

Wiosną zrobisz wertykulację i mech się wyczesze. Zbadaj pH gleby, nie zalewaj zbytnio trawnika i koś wyżej. To pierwsze rady.

Jeśli trawnik jest w cieniu, to mchu się nie pozbędziesz.

Posta o ligustrze przeniosłam do właściwego wątku https://www.ogrodowisko.pl/watek/1405-zywoploty-strzyzone-lisciaste?page=41#post_8
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies