Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Sezon 2017 u Hanusi 21:21, 22 sie 2019

Do góry
Cięłam różnie, nożycami krawieckimi, i sekatorem i nożycami ogrodowymi. Zależy jaka grubość. Odcisków nie miałam, ale też się nie spieszyłam.
Dziś porządkowanie rabaty od alejki wspólnej ogrodowej. Cięłam krzewuszki i tawułę, ale jeszcze 3 szt tawuł do przycięcia,/albo do wywalenia/ Muszę z tym się przespać.
I zostały jeszcze pnące róże przy furtce.

Pszczelarnia 21:11, 22 sie 2019

Do góry
Doranma napisał(a)
Co za przyjemność patrzeć na tak harmonijne kompozycje! Pięknie
Ewo, widziałam u Ciebie ładną sadzonkę bordowego rozchodnika Emperor - nie sprawia Ci żadnych kłopotów? U mnie niestety już kolejny zamiera - z roku na rok staje się słabszy, mniejszy, w przeciwieństwie do tych zielonolistnych, więc zastanawiam się jakie ma wymagania - może wiesz czym można mu dogodzić?

Może mój to jednak Xenox? Jeden bordowy sprawia mi kłopot, jest też w zaniku. Łamie się, dostał plam a rośnie na suchym.

Zawilców czas. To jest ten z serii "swan" - ładnie podbarwiony.

Od domowniczki do ogrodniczki ;-) 21:09, 22 sie 2019

Do góry
mrokasia napisał(a)
Efcia, fajne sadzonki. Perowskia może mała ale za to gęściutka . A zawilce???

Może rzeczywiście narzekam
Zawilce
Pszczelarnia 21:08, 22 sie 2019

Do góry
sierika napisał(a)
Rzeczywiście powtarza się często gęsto ciężarówka. Kolorystyka zółto-niebiesko-fioletowa? czy to tęsknota do Lianne's Siergrassen, bo jakoś mi się tak skojarzyło..

Ania, wiem o jakim przepisie piszesz

Ciężarówka sąsiada za mostkiem, za strumieniem znak rozpoznawczy.

To inspiracja z West Dean, Konrad pokazywał już w zeszłym roku i Danusia - i tak mi zapadła w myśl.

Może taki bukiecik?

Pszczelarnia 21:05, 22 sie 2019

Do góry
Anda napisał(a)
Ewo, wdycham te Twoje zdjęcia jak narkotyk Przepiękny nastrój, rośliny, kompozycje. U Ciebie to żyć nie umierać.

Orlaya to nic, że tylko 4 sztuki. Wysieje Ci się. Ja w tym roku miałam ich mnóstwo.

Masz piękne donice, takie bez dyrdymałków.

Zbiorę nasiona i posieję.

Bardzo lubię tę pysznogłówkę z prosem

I molinia się postarała w tym roku ('Transparent")

Ogród w remoncie 21:02, 22 sie 2019

Do góry
Chciałabym żeby to mniej więcej tak wyglądało

Nie płasko, równo z powierzchnią a wyżej, w kręgu. Myślimy o takim betonowym kręgu studziennym. Nie chcę by to było wysokie bardzo, gdzieś z 40,50 cm chyba. Zobaczymy już na żywo ile. Chcę to ciurkadełko w okolicy starej magnolii, tam będzie placyk przed altaną i nie tak jak planowałam wcześniej na środku tego placyku a bardziej z boku. Jeszcze tylko muszę wymyślić jak magnolię zaadoptować w ten placyk by jej nie uszkodzić.
Pszczelarnia 20:57, 22 sie 2019

Do góry
mira napisał(a)

nie
mi chodzi o Nicotiana langsdorffi - są z czerwonym środeczkiem nawet siałam ale wyszły wszystkie całe seledynowe ale mam już nasiona zakontaktowane a z różowym też są urocze, nie miałam jeszcze tych dużych leśnych

Ewa obrazy ze szklarnią przyprawiają mnie o bezdech.....ale się nie przejmuj aparat tlenowy i dam radę więc więcej pls

wywalasz jeżówki dobrze rozumie

na pokaz daliowy czekam

Z rana

Pszczelarnia 20:55, 22 sie 2019

Do góry
Iwonka napisał(a)

Dziękuję Ewo za ostatnie zdjęcia. Bardzo są dla mnie inspirujące. Mimo, że jestem na forum już jakiś czas a wcześniejsze lata to podglądanie Ogrodowiska z doskoku, to niestety Pszczółki nie znałam. Dopiero petycja w obronie Kotliny, potem odcinek Mai nakręcony u Ciebie a obejrzany dopiero teraz sprawiły, że jestem. Mimo, iż nasze ogrody dzielą lata świetlne czuję, że twój kierunek i u mnie znajdzie troszkę miejsca. Byłam ogrodnikiem przypadkowym, totalnie nieświadomym. Ostatnio dużo czytam, oglądam. Nowa wiedza daje mi mnóstwo radości, ale też jest impulsem do zmian. Na wiele nie mogę sobie pozwolić, baza ogrodowa jest jaka jest, niemniej byliny każdemu ogrodowi dają duszę. Dlatego ożywiam swój ogrodowy szkielet i podglądam kompozycje.
Twoje Ewo urzekają lekkością i czarem. Nawet nie lubiane przeze mnie bordowe drzewo - pissardi?- u ciebie dostało piękny dół i całość urzeka.
Cieszę się, że i ty masz hortensje. Zdominowały forum, w coraz większej ilości są i u mnie, ale jeśli pasują do stylu domu czy ogrodu to czemu nie ulec modzie...
Gaurę odkryłam w tym roku, jest genialna w swej delikatności. Zawilce mam drugi sezon, są śliczne.
Będę śledzić twój wątek, fajnie, że jest taki długi. Nadchodząca zima upłynie mi pod znakiem dalszego projektowania rabat do remontu. Cieszę się z niesamowitego źródła inspiracji, które u ciebie znalazłam. Dziękuję

Czytam i czytam Twój wpis miły. Hortensje wszędzie pasują. I drzewa dają duszę ogrodom. Trzeba ulegać modom, to nic złego jak moda trafia w ogrodniczą duszę i rozum. I mnie zima upłynie w atmosferze projektowania rabat do remontu, już się cieszą na jesień, która zwiastuje wiosnę. Powolne rewolucje zacznę już teraz.

Dla Ciebie:

Małymi krokami-Ogród Wioli 20:45, 22 sie 2019

Do góry

Podwórkowa rehabilitacja 20:44, 22 sie 2019

Do góry
Na koniec kobea. Różne fazy rozwoju kwiatka.
Przerabianie ogródka pod swój gust 20:37, 22 sie 2019

Do góry
KasiaBawaria napisał(a)

KAsiu po prawej stronie co to za trawka sesleria może.
Pamiętajcie o ogrodach 20:34, 22 sie 2019

Do góry
Ewo masz wykopane to oczko bezpośrednio w ziemi? Idea bardzo fajna ze strumykiem, oryginalnie. Ja na zimę będę rośliny wyjmował i chyba zawinę w mokra gazetę i do piwnicy dam. Wode muszę wylać i baniak odwrócic do góry nogami. Ale nie wiem jak to będzie z roślinami bo bardzo mi się rozrosły.

Aniu bardzo dziękuję

Troche mi się teraz przemyśleń zbiera. Z przodu domu mam taką rabatkę pod sosnami. Rosną tam berberysy (trzy) i były rozplenice ale je pzresadziłem bo słabo tam wszystko rośnie. Teraz myslę czy tam nie dać rozchodników bo one aż tak duzo wody nie potrzebują. Wiosną kupiłem 9 seslerii ale jakos takie są jeszcze niemrawe. Jeszcze z tyłu wymyśliłem taka aleję na razie jest tam 9 miłek okazałych ale coś mi tam nie pasuje, więc myślę cały czas i łażę po ogrodzie i...dalej myslę.

palczatka miotlasta teraz jest niebieskawa, potem będzie brązowa, jest sliczna
Małymi krokami-Ogród Wioli 20:32, 22 sie 2019

Do góry
Ta rabata po zmianach...w przyszym roku jeżówka i kłosowce podrosną i będzie fajnie

Podwórkowa rehabilitacja 20:31, 22 sie 2019

Do góry
Lovely fairy odpoczywają i dominuje teraz limonka. Bardzo fajnie to gra

Oczko nadal z dziurawą folią.
Mirkowy ogród (początki) 20:27, 22 sie 2019

Do góry
Taki widok teraz.Oby burzy nie było.
Podwórkowa rehabilitacja 20:27, 22 sie 2019

Do góry
Podwórkowa rehabilitacja 20:25, 22 sie 2019

Do góry
Podwórkowa rehabilitacja 20:21, 22 sie 2019

Do góry
Przy okazji jak miałam mały obiektyw założony zrobiłam zdjęcia rabatkom
Podwórkowa rehabilitacja 20:16, 22 sie 2019

Do góry

Ten w koszach jest ukryty w stipie. Trudno było zrobić zdjęcia
Proszę uwierzyć na słowo, że tam jest 6 sadzonek.
Po 3 na kosz
Podwórkowa rehabilitacja 20:13, 22 sie 2019

Do góry
Heliotrop peruwiański
Wysiewam prawie każdego roku, wcześniej z moich nasion, teraz z kupnych firmy Vil....in.
Siałam 9 lutego, do ziemi jak do pomidorów, lekko przykryłam.
Nie mam z nimi żadnego problemu.
Rosną u mnie na balkonie od północy i w koszach z kobeą i stipą w pełnym słońcu.
Lubią wodę w przeciwieństwie do pelargonii z którymi rosną (pelargonie też z nasion).

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies