Krys, jankosia, rozark – WIELKIE dzięki dziewczyny!!!
ryska – dzięki Reniu…i również miłego tygodnia
lojalna_ - tak naprawdę Jolu to nie ma co fotografować… kawałek trawnika, kilka iglaków i parę krzaczków…są ogrody o wieeeeele piękniejsze niż mój.
ren133 – Reniu, zapraszam!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Na 99% jestem w każdą sobotę. Ale gdybyś (obojętnie w który dzień tygodnia) była przejazdem i widziała zaparkowany mój samochód to właź bez pukania!!!
popcorn – dokumentacja fotograficzna poczyniona…zaraz wkleję.
Oczywiście, że w sobotę po ciebie podjadę.
Margarete – dzięki Małgoś.
Altanka stoi – zaraz pokażę, a nowa hosta oprócz ciemnych „nóżek” ma jeszcze takie nietypowo prążkowane liście…fajna jest.
07_Rene – dziękuję Reniu, fajnie jest przekonać się, że komuś podoba się mój ogródek…i moje ogrodowe „damskie robótki”…he he.
eliza3 – dzięki Ela, pozytywny „kop” już jest, teraz czekam na podium…he, he
ścięłaś kwitnącą lawendę?
trzeba jej dać się wykwitnąć i cieszyć nią oko
ogólnie na zimę się jej nie ścina, bo może zmarznąć
ale teraz jeszcze nie ma zimy
może jedynie te kwiatowe patyczki sterczą zimą niezbyt ładnie jak same kwiaty się już obsypią
pamiętaj, że mocne cięcie pobudza do wytwarzania nowych przyrostów i przed zimą nie powinno się tego robić, bo roślina nie zdąży się przygotować do zimy i zmarznie
dotyczy to chyba wszystkich roślin
prawdziwe cięcie, takie mocne robi się właśnie wiosną
ale ze zdjęcia Twoja lawenda nie wygląda na mocno przyciętą, tylko przyciętą po kwitnieniu...
Widziałam i czytałam. Może do tych lawend to lepszy byłby Morning light. Gracki są dość wysokie, poleciałam teraz specjalnie do ogrodu żeby zmierzyć i wychodzi że ten egzemplarz oraz te które mam przy hortensjach pod lasem sięgają mi do czubka nosa. A moje ML są niższe i sięgają mi do końca uda a te bardziej na słońcu nawet do biodra. Masz tyle samo wzrostu co ja to sobie łatwo porównasz ;. To jest ich 3 sezon u mnie.
Ja wycinałam właśnie pojedynczo ... i kwitłaby do dzisiaj ... ale pomyślałam, że czas najwyższy ściąć przed zimą ... jak to jest czy wiosną trzeba jeszcze raz ciąć?
Iwonko
Miałam Ci napisać o trawniku ... tak więc gdybym dziś zakładała trawnik najpierw zbadałabym glebę (koszt około 60zł i czas oczekiwania na wynik do 7dni). Zamówiłabym również zalecenia dotyczące nawożenia (ok 40zł). Ziemię mam piaszczystą V klasa a więc jedna z gorszych ... kupiliśmy więc kilka wywrotek czarnej ziemi i trochę gliniastej też, wymieszałam to wszystko ... należałoby jeszcze wzbogacić glebę jednym z wielu preparatów do tego przeznaczonychc (ja tego nie zrobiłam) ... za to po posianiu trawy rozłożyłam kompost (kupiony w kompostowni niestety nie mojej produkcji).
Jeśli chodzi o nawożenie to tylko raz stosowałam biohumus i 1x mikrovit dolistnie, a po tym jak okazało się, ze mam glebę zasadową nawoziłam siarczanem amonu ... i w zasadzie to wszystko ... no jeszcze oczywiście dodam, że nie żałowałam wody (nawadnianie działało od początku)
Miscant bardzo mi się tam widzi ... bo ta moja lawenda jest dość wysoka i rozkrzewiona
Danusiu przy lawendzie te niższe rośliny to miałaby być żurawka?