Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "ren133"

Marzenie o nowoczesnym ogrodzie 10:53, 16 wrz 2015

Do góry
Zapowiada się ciekawie
Zaznaczam wątek ... i odkładam lekturę na wieczór
OGRÓD MARZEŃ...a może tylko MARZENIE O OGRODZIE..... 10:31, 16 wrz 2015

Do góry
Margarete napisał(a)

Widziałam i czytałam. Może do tych lawend to lepszy byłby Morning light. Gracki są dość wysokie, poleciałam teraz specjalnie do ogrodu żeby zmierzyć i wychodzi że ten egzemplarz oraz te które mam przy hortensjach pod lasem sięgają mi do czubka nosa. A moje ML są niższe i sięgają mi do końca uda a te bardziej na słońcu nawet do biodra. Masz tyle samo wzrostu co ja to sobie łatwo porównasz ;. To jest ich 3 sezon u mnie.

Kurcze ... a mnie korci jednak
Ogródek Iwony 10:27, 16 wrz 2015

Do góry
Iwk4 napisał(a)
Reniu, dziękuję za cenne rady. Przydadzą się do zaplanowania trawnika. Te kilka wywrotek ziemi mnie przeraża
Ale dodanie gliny ma sens. Teraz Zbyszek przywozi mi glinę i jak coś sadzę,mieszam kompost, glinę i ziemię i widać efekt. Po pewnym czasie ziemia ma inną strukturę.

Sporo kompostu już zużyłam. Za chwilkę mi się skończy jedna komora. Będę musiała przerzucić z drugiej. Wtedy dodaję warstwami przerobiony obornik i polewam gnojówką.

Ten kompost, co kupowałaś pewnie był przesiany. Na trawnik musiałby mieć drobniejszą strukturę. Na rabaty nie przesiewałam, ale i tak uważnym trzeba być, bo zdarzają się w kompoście larwy chrząszcza. Wszystkie muszę wybrać. Nie chciałabym mieć pogryzionych korzonków roślin.

Ja cały kompost przesiewałam
Ogrodowy powrót do dzieciństwa. 10:25, 16 wrz 2015

Do góry
Polinko
Ty masz/miałaś zestawienie gracki+ lawenda Polecasz czy raczej niekoniecznie?
Pora na zmiany, czyli Alkowe rewolucje ogrodowe 09:50, 16 wrz 2015

Do góry
ren133 napisał(a)
Mam nadzieję, że i u mnie za dwa sezony hortensje będą tak zachwycać
A jak tam zakupy cebulowe? Ja troszkę zaszalałam i ... nie uwzględniłam, że nigdy wcześniej ich nie sadziłam

Koniecznie musisz sadzarkę do cebul nabyć. Bardzo ułatwia pracę.
Szmaragdowy Zakątek 09:06, 16 wrz 2015

Do góry
Ty to jesteś szybka kobieta i ekspresowych fachowców sobie wybrałaś
Pięknie

Za zaproszenie dziękuję i skorzystam ... nie wiem jeszcze kiedy ... na pewno jak się wykuruję
Szmaragdowy Zakątek 08:56, 16 wrz 2015

Do góry
Krys, jankosia, rozark – WIELKIE dzięki dziewczyny!!!

ryska – dzięki Reniu…i również miłego tygodnia

lojalna_ - tak naprawdę Jolu to nie ma co fotografować… kawałek trawnika, kilka iglaków i parę krzaczków…są ogrody o wieeeeele piękniejsze niż mój.

ren133 – Reniu, zapraszam!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Na 99% jestem w każdą sobotę. Ale gdybyś (obojętnie w który dzień tygodnia) była przejazdem i widziała zaparkowany mój samochód to właź bez pukania!!!

popcorn – dokumentacja fotograficzna poczyniona…zaraz wkleję.
Oczywiście, że w sobotę po ciebie podjadę.

Margarete – dzięki Małgoś.
Altanka stoi – zaraz pokażę, a nowa hosta oprócz ciemnych „nóżek” ma jeszcze takie nietypowo prążkowane liście…fajna jest.

07_Rene – dziękuję Reniu, fajnie jest przekonać się, że komuś podoba się mój ogródek…i moje ogrodowe „damskie robótki”…he he.

eliza3 – dzięki Ela, pozytywny „kop” już jest, teraz czekam na podium…he, he
Ogród na glinie 07:52, 16 wrz 2015

Do góry
ren133 napisał(a)

Ja wycinałam właśnie pojedynczo ... i kwitłaby do dzisiaj ... ale pomyślałam, że czas najwyższy ściąć przed zimą ... jak to jest czy wiosną trzeba jeszcze raz ciąć?

ścięłaś kwitnącą lawendę?
trzeba jej dać się wykwitnąć i cieszyć nią oko
ogólnie na zimę się jej nie ścina, bo może zmarznąć
ale teraz jeszcze nie ma zimy
może jedynie te kwiatowe patyczki sterczą zimą niezbyt ładnie jak same kwiaty się już obsypią
pamiętaj, że mocne cięcie pobudza do wytwarzania nowych przyrostów i przed zimą nie powinno się tego robić, bo roślina nie zdąży się przygotować do zimy i zmarznie
dotyczy to chyba wszystkich roślin
prawdziwe cięcie, takie mocne robi się właśnie wiosną
ale ze zdjęcia Twoja lawenda nie wygląda na mocno przyciętą, tylko przyciętą po kwitnieniu...
OGRÓD MARZEŃ...a może tylko MARZENIE O OGRODZIE..... 23:39, 15 wrz 2015

Do góry
ren133 napisał(a)

Myślisz, że byłby za wysoki u mnie? ... za lawendą chciałam go posadzić ... byla lekka dyskusja u mnie ostatnio na ten temat

Widziałam i czytałam. Może do tych lawend to lepszy byłby Morning light. Gracki są dość wysokie, poleciałam teraz specjalnie do ogrodu żeby zmierzyć i wychodzi że ten egzemplarz oraz te które mam przy hortensjach pod lasem sięgają mi do czubka nosa. A moje ML są niższe i sięgają mi do końca uda a te bardziej na słońcu nawet do biodra. Masz tyle samo wzrostu co ja to sobie łatwo porównasz ;. To jest ich 3 sezon u mnie.
OGRÓD MARZEŃ...a może tylko MARZENIE O OGRODZIE..... 23:20, 15 wrz 2015

Do góry
Margarete napisał(a)

To miskant gracillimus, na wiosnę go będę dzielić bo trochę się tam rozpycha tam i pożarł moje kulki bukszpanowe

Myślisz, że byłby za wysoki u mnie? ... za lawendą chciałam go posadzić ... byla lekka dyskusja u mnie ostatnio na ten temat
OGRÓD MARZEŃ...a może tylko MARZENIE O OGRODZIE..... 23:14, 15 wrz 2015

Do góry
ren133 napisał(a)
Małgosiu
Jaka to trawa?

To miskant gracillimus, na wiosnę go będę dzielić bo trochę się tam rozpycha tam i pożarł moje kulki bukszpanowe
OGRÓD MARZEŃ...a może tylko MARZENIE O OGRODZIE..... 23:09, 15 wrz 2015

Do góry
Małgosiu
Jaka to trawa?
Ogród na glinie 22:57, 15 wrz 2015

Do góry
Malgosik napisał(a)

Ja moją cięłam w pierwszej połowie lipca. Być może za mocno ją ciachnęłam. Następnym razem pobawię się chyba w wycinanie pojedyńczych kwiatostanów, bo poleciała wtedy masa nowych pędów, które jeszcze nie zakwitły.

Ja wycinałam właśnie pojedynczo ... i kwitłaby do dzisiaj ... ale pomyślałam, że czas najwyższy ściąć przed zimą ... jak to jest czy wiosną trzeba jeszcze raz ciąć?
Jak "ożywić" mój szmaragdowy ogród 22:43, 15 wrz 2015

Do góry
Malgosik napisał(a)
ML nie kwitnie w naszych warunkach, nie zdąża, a kwiatostany to dodatkowa wysokość ponad liśćmi
u niektórych ML potrafi naprawdę wysoko wyrosnąć, ale raczej przy dobrym podlewaniu
u mnie urósł w tym roku do koło 1 lub 1,2 m
a miskant chiński Graziella mam z kwiatostanami ponad 2 m
Gracillimus też jest chiński, ta grupa rośnie wysoko

A Danusia proponuje nawet miscanta variegatus, który też mały nie jest
A może jednak ten adagio kupić?
Ogródek Iwony 22:33, 15 wrz 2015

Do góry
Iwonko
Miałam Ci napisać o trawniku ... tak więc gdybym dziś zakładała trawnik najpierw zbadałabym glebę (koszt około 60zł i czas oczekiwania na wynik do 7dni). Zamówiłabym również zalecenia dotyczące nawożenia (ok 40zł). Ziemię mam piaszczystą V klasa a więc jedna z gorszych ... kupiliśmy więc kilka wywrotek czarnej ziemi i trochę gliniastej też, wymieszałam to wszystko ... należałoby jeszcze wzbogacić glebę jednym z wielu preparatów do tego przeznaczonychc (ja tego nie zrobiłam) ... za to po posianiu trawy rozłożyłam kompost (kupiony w kompostowni niestety nie mojej produkcji).
Jeśli chodzi o nawożenie to tylko raz stosowałam biohumus i 1x mikrovit dolistnie, a po tym jak okazało się, ze mam glebę zasadową nawoziłam siarczanem amonu ... i w zasadzie to wszystko ... no jeszcze oczywiście dodam, że nie żałowałam wody (nawadnianie działało od początku)
Tu ma być ogród :) 22:19, 15 wrz 2015

Do góry
ren133 napisał(a)

A purple sensation kwitną już w maju?

Na opakowaniu podane że kwitną VI/V a wysokie rosną na 60-80 cm
Tu ma być ogród :) 22:14, 15 wrz 2015

Do góry
lindsay80 napisał(a)

A ja wiem..., Queeny będą ciemniejsze, może fajnie to wyjdzie.

Główkowatych 440 no mam taką długą rabatę na 20 m to ich tam nadźgam

A purple sensation kwitną już w maju?
Jak "ożywić" mój szmaragdowy ogród 22:09, 15 wrz 2015

Do góry
jankosia napisał(a)
Pan w Pabianicach miał

A to zapytam jutro
Jak "ożywić" mój szmaragdowy ogród 22:07, 15 wrz 2015

Do góry
Gardenarium napisał(a)

‚Sparkling Burgundy’ - ma białe kwiaty, albo 'Midnight Burgundy'. Nie wiem tylko po co ten świerk, tylko na kłopot posadziłaś ??

Świerk jest tam jako kontynuacja rabaty świerkowej
Jak "ożywić" mój szmaragdowy ogród 21:58, 15 wrz 2015

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Ewentualnie zamiast ostnicy miskanty 'Variegatus', Przy lawendzie, niższe rośliny na brzegu .

Miscant bardzo mi się tam widzi ... bo ta moja lawenda jest dość wysoka i rozkrzewiona
Danusiu przy lawendzie te niższe rośliny to miałaby być żurawka?
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies