Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogródek Iwony

Ogródek Iwony

Iwk4 23:35, 15 wrz 2015

Dziś znowu zastał mnie wieczór w ogrodzie. Nie miałam dużo czasu, ale zdążyłam przekopać kawałek darni, nawieźć i przesadzić:
liliowce, rudbekię, galiardię na nową rabatę.
Wieczorkiem narysowałam sobie szkic nasadzeń na ognistą rabatę.
Przeanalizowałam nasadzenia
Tu
I tutaj
Tutaj też
Nie jestem pewna, co wyjdzie z połączenia tych inspiracji, zobaczę w trakcie prac pewnie znowu będzie to Iwkowe

Dziś wreszcie trochę roślinek z ognistej zostało wysiedlonych. Jutro ciąg dalszy prac. Na razie nie ma czego focić.
bacowa 07:20, 16 wrz 2015

pozdrawiam
Iwk4 10:06, 16 wrz 2015

Piękne Ewa zestawienie:
róża ...
rozchodnik
brązowa trawka
w głębi widzę też lawendę

edit: nie ma to jak z telefonu pisać
Zamiast rozchodnik napisałam " bozchodnik "

Ewa, jaką szerokość musi mieć rabata, na której chcę werbenę, hortensję i kocimiętkę? W plecach mam żywopłot. Jeszcze mogę poszerzyć

ren133 10:27, 16 wrz 2015

Iwk4 napisał(a)
Reniu, dziękuję za cenne rady. Przydadzą się do zaplanowania trawnika. Te kilka wywrotek ziemi mnie przeraża
Ale dodanie gliny ma sens. Teraz Zbyszek przywozi mi glinę i jak coś sadzę,mieszam kompost, glinę i ziemię i widać efekt. Po pewnym czasie ziemia ma inną strukturę.

Sporo kompostu już zużyłam. Za chwilkę mi się skończy jedna komora. Będę musiała przerzucić z drugiej. Wtedy dodaję warstwami przerobiony obornik i polewam gnojówką.

Ten kompost, co kupowałaś pewnie był przesiany. Na trawnik musiałby mieć drobniejszą strukturę. Na rabaty nie przesiewałam, ale i tak uważnym trzeba być, bo zdarzają się w kompoście larwy chrząszcza. Wszystkie muszę wybrać. Nie chciałabym mieć pogryzionych korzonków roślin.

Ja cały kompost przesiewałam
Piotr_ 13:23, 16 wrz 2015

Super twój ogród wygląda rabaty kolorowe i cudne podziwiam
frezja 14:11, 16 wrz 2015

Iwk4 napisał(a)

Sporo kompostu już zużyłam. Za chwilkę mi się skończy jedna komora. Będę musiała przerzucić z drugiej. Wtedy dodaję warstwami przerobiony obornik i polewam gnojówką.

Ten kompost, co kupowałaś pewnie był przesiany. Na trawnik musiałby mieć drobniejszą strukturę. Na rabaty nie przesiewałam, ale i tak uważnym trzeba być, bo zdarzają się w kompoście larwy chrząszcza. Wszystkie muszę wybrać. Nie chciałabym mieć pogryzionych korzonków roślin.

To u Ciebie kompostownik dwukomorowy..ja kupiłam taką "jedynkę" i dużo więcej z nim pracy.Wczoraj wszystko świeże musiałam wyrzucić na zewnątrz aby dostać się do przerobionego..ale i tak mam 3 taczki,co bardzo cieszy.Taką akcję będę wykonywała raz w roku.Polewanie gnojówką to dobry pomysł.
Iwk4 19:49, 16 wrz 2015

ren133 napisał(a)

Ja cały kompost przesiewałam

Reniu, ja do kompostu wrzucam pocięte zrębki z gałęzi. Byłoby trudno przesiać. Raz próbowałam i poległam.
malkul 19:50, 16 wrz 2015

ja tez nei przesiewam, już czasu nie starcza
Iwk4 20:15, 16 wrz 2015

frezja napisał(a)

To u Ciebie kompostownik dwukomorowy..ja kupiłam taką "jedynkę" i dużo więcej z nim pracy.Wczoraj wszystko świeże musiałam wyrzucić na zewnątrz aby dostać się do przerobionego..ale i tak mam 3 taczki,co bardzo cieszy.Taką akcję będę wykonywała raz w roku.Polewanie gnojówką to dobry pomysł.

Ewa, specjalnie dla ciebie zrobiłam fotki mojego zakątka kompostowego.
Najpierw miałam taki - teraz pozostał jako przechowalnia, czyli kompostownik nr 1, dziś zapełniłam go darnią do końca Niewygodny przy opróżnianiu, wycięliśmy do wybierania z dołu przęsło.

Z takim męczyłam się rok temu, jak wpadłam na pomysł kompostowania odpadów.
Wiosną wymyśliłam, że nie potrzebujemy skrzyni na ziemniaki, uprosiłam Zbyszka, aby odciął dno. Trochę go przerobił, by z przodu można było odkręcić przednią ściankę i wybrać wszystko z boku. Potem dorobił mi trzeci, większy, czyli kompostownik nr. 3.

Z tej wybieram obecnie kompost:

Ta będzie przerzucona niebawem i przełożymy obornikiem i gnojówką.
Sporo już osiadła. Znaczy, materiał się powoli przerabia. Trzeba dbać, by wilgoć trzymać w komorze.

Wiosną obornik zalaliśmy wodą i tym przelewamy kompost.

Przerzucenie kompostu daje bardzo dobre efekty.
Szybciej przerabia, tylko przy wybieraniu kompostu dżdżownice "Magdy" przekładam do następnej komory.
L00zak 20:18, 16 wrz 2015

No super, fajny patent ze skrzynkami