Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy ".img"

Ogród pod lasem 12:01, 09 wrz 2019

Do góry
akak napisał(a)
UrsaMaior, Nowa12 dzięki za info, ale z drugiej strony to ciekawe skąd oni biorą te opisy, że jest wąska. Ale jeszcze w tym temacie - zastanawiam się czy kupić kwitnącą na biało czy tez odmianę Sunrise, która wg zdjęć z netu jest lekko różowa?

Hahah no nie pomogę, bo mam obie Aaa i jeszcze Cascade - ta to przyrosty ma, że hej

Edit: znalazłam fotkę z dnia zakupu Kilimandżaro, szeroka jak w mordę strzelił Zachwyciła mnie wtedy, pamiętam

Ogród na wzgórzu, czasem trochę pod górkę 11:52, 09 wrz 2019

Do góry
W 2018r rabaatka troszkę się rozrosła.

I nie tylko roślinki rosły

Ogród na wzgórzu, czasem trochę pod górkę 11:42, 09 wrz 2019

Do góry
Zachody też u nas piękne

Ogród na wzgórzu, czasem trochę pod górkę 11:36, 09 wrz 2019

Do góry
Czasem mamy dom nad jeziorem

A mgły o wschodzie przez wszystkie ciepłe miesiące

Mój drugi ogród- mały, ale komfortowy 11:12, 09 wrz 2019

Do góry
Jak napisałaś "romantyczny" to myślałam że będziesz chciała iść w linie faliste, ale skoro holenderskie Ci się podobają, to zdecydowanie proste
Mnie też się ten styl podoba. Myślę, że te piny to jest to, co masz na myśli
https://pl.pinterest.com/pin/285486063867057683/
https://pl.pinterest.com/pin/285486063867053955/
https://pl.pinterest.com/pin/285486063867043981/
https://pl.pinterest.com/pin/285486063867043945/

A teraz względem funkcjonalności.
Jeśli dobrze odczytuję Twoje rysunki, to wyjście z salonu na ogród masz z boku domu, na ogrodzenie od wschodu. Na ścianie szczytowej masz zapewne wykusz i z tego względu zapewne nie ma możliwości zrobienia zadaszonego tarasu przy samym domu?

W takim razie sprawa pierwsza i podstawowa: musicie koniecznie postawić sobie porządną altanę z daszkiem, przy samym domu. W rogu działki będzie za daleko chodzić z talerzami, a winogrono nie chroni wystarczająco przed deszczem.

Kostkę od wschodniej strony położyłabym przy samym domu, a rabatę po stronie ogrodzenia - rośliny będą bardziej widoczne z okien domu i lepiej będą rosły. Przed salonem trzeba położyć trochę więcej kostki dla wygodnej komunikacji. Zostanie mało miejsca na rośliny, więc żeby nie patrzeć na goły żywopłot, na kostce postawiłabym coś, co będzie całoroczną ozdobą. Ławeczka otoczona donicami zapewniałaby dodatkowe siedzenie. Jakieś ciurkadełko dekoracyjnie podświetlone też byłoby super.
Dalej w prawo masz jakiś pokój, tam bym dała mniej kostki a więcej rabaty. I za tym pokojem postawiłabym jakieś przepierzenie, czy kawałek żywopłotu z furtką, który by zasłaniał część użytkową. Dookoła garażu wyłożyłabym wszystko kostką (zostawiając tylko miejsce na żywopłot). Tam postawiłabym trzepak, suszarkę (w cieniu, bo słońce wypala kolory), ewentualnie kompostowniki.

Natomiast co do części wypoczynkowej, to narysowałam dwie opcje:
w pierwszej jest jeden duży trawnik, a rabaty są bliżej domu i altany.

w drugiej podzieliłam ogród na dwie strefy: bliżej domu jest strefa ozdobno-wypoczynkowa, z rabatami, a z tyłu: część dziecięco-użytkowa. Z tyłu rabat można by było nawet posadzić niewysokie żywopłoty, żeby zasłonić plac zabaw i ewentualny warzywnik. Żywopłoty chroniłyby także rabaty przed piłkami i bieganiem dzieci.

W obydwóch opcjach proponowałabym dosadzić brzóz na całą prawą połowę ogrodzenia, żeby zasłonić tą wyższą część domu sąsiada. Z lewej strony posadzić tylko jakieś wyższe krzewy (robinia niech zostanie w rogu). Na tym kawałku rabaty od robinii do altany będzie dobre miejsce na część owocowo-warzywną.
Pamiętajcie o ogrodach 11:11, 09 wrz 2019

Do góry
Nie poszedłem do pracy bo miałem pare roslin poprzesadzać a tu od rana pada i leje, no cóż leżę i czekam

zakochałem się w barbulach, jeszcze je dokupię

Ogród na wzgórzu, czasem trochę pod górkę 11:08, 09 wrz 2019

Do góry
Werbena u mnie czasem zimuje, tęsknię za tym łanem werbeny. Mam nadzieję że w przyszłym roku powtórzę ten efekt.

Nawet zimą mi się podobała
Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia 11:07, 09 wrz 2019

Do góry
Gardenarium napisał(a)

Niesamowite widoki dla duszy i ciała

Danusiu jaka to odmiana Dalii - te jasno fioletowe pompony?

Ogród na wzgórzu, czasem trochę pod górkę 10:58, 09 wrz 2019

Do góry
A to z serii gdy ciężarna spać nie mogła

Ogród na wzgórzu, czasem trochę pod górkę 10:50, 09 wrz 2019

Do góry
Wiosną każdy kwiatek cieszył

Ogród na wzgórzu, czasem trochę pod górkę 10:44, 09 wrz 2019

Do góry
Kolejne zdjęcia z przed kilku lat

Przerwa na kawę... 10:40, 09 wrz 2019

Do góry
Kasia_CS napisał(a)

oo też mialam takie coś zaproponować - sama chętnie kupię, tylko ja chciałam coś ozdobnego, żeliwnego znaleźć

żeliwne są w ofercie ale cena z kosmosu, kiedyś w TK Maxx upolowałam i sobie święto zrobiłam, ale moje dziecię ciągle mnie straszy co będzie jak na to się przewrócę...

W moim małym ogródeczku - Dorota 10:04, 09 wrz 2019

Do góry
Dorota123 napisał(a)
Ja mam problem z przechowaniem dalii, mieczyków i innych cebulowych.

Bardzo fajne ujęcie Z domu, o okna ? ??
Piękny kolorowy ogród z duszą
W moim małym ogródeczku - Dorota 10:04, 09 wrz 2019

Do góry
Waclaw napisał(a)

Mam dwie eszewerie i muszę je zimą uratować. Jak Ty Dorotko je przechowujesz?
Zimują na południowym oknie, bałaganiąc całą zimę. Wtedy najbardziej ich nie lubię.

W moim małym ogródeczku - Dorota 09:56, 09 wrz 2019

Do góry
Richie napisał(a)
Jestem z rewizytą Dorotko a tu takie zaskoczenie. Masz bardzo interesujący, piękny i zadbany ogród.
Pozdrawiam
Dziękuję, miło mi że ogród został tak oceniony.

W moim małym ogródeczku - Dorota 09:44, 09 wrz 2019

Do góry
Waclaw napisał(a)

Jak dobrze posłuchać rad, Dorotko
Masz rację, nie mam gdzie przechować zimą. Nie kupię ich zatem.
Ja mam problem z przechowaniem dalii, mieczyków i innych cebulowych.

W moim małym ogródeczku - Dorota 09:39, 09 wrz 2019

Do góry
anabuko1 napisał(a)

Przepiękne widoczki.
Jezowkowo ba bogato i pięknie
Róże też masz śliczne
Dziękuję

W moim małym ogródeczku - Dorota 09:35, 09 wrz 2019

Do góry
anpi napisał(a)
Twoje jeżówki jeszcze tak świeżo wyglądają,moje już jakoś jesiennie wypłowiały.
Ciekawa jestem ,czy da się przezimować tą zwisającą roslinkę którą masz w doniczkach,nie pamiętam jak się nazywa ( u ciebie na parapecie z dekoracją z ptaszkami)Łatwo się ją rozmnaża-też ja mam w kilku doniczkach .Dzieliłam z jednej zakupionej sztuki.
Moje jeżówki też już nie są ładne, ale jednak dają troszkę koloru w ogródku. Słyszałam, że można tą szarą zwisającą roślinkę przezimować. Anitce to się udało. Też mam zamiar spróbować, mam je w 5 doniczkach. Część zostawię w budynku gospodarczym, dwie wniosę do spiżarki, a dwie do domu. Zobaczymy której będzie najlepiej.

W moim małym ogródeczku - Dorota 09:28, 09 wrz 2019

Do góry
ElzbietaFranka napisał(a)
Przeczytałam one się jeszcze przyjmą w ziemi no nie. Muszę szybciej porządkki robić aby je godnie posadzić. Dorotka jeszcze jedno czy w półcieniu można je posadzić?

Róża pięknie zakwitła. U mnie też dają czadu wszystko naraz kwitnie pięknie jest. Tylko ten upał nie do zniesienia. Jutro ma być chlidniej.

Pozdrawiam
Niezapominajki dobrze się przyjmują późną jesienią, mam wrażenie, że one nawet zimą rosną. Można sadzić w półcieniu, zakwitną troszkę później.
Róże jeszcze mi kwitną i cieszą swoimi barwami i zapachem. Za miłe słowa dziękuję.

Ranczo Szmaragdowa Dolina II 09:25, 09 wrz 2019

Do góry
sylwia_slomczewska napisał(a)
[JPG[/img]

[img size=640x480]https://ww
Rewelacyjny duet.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies