Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy ".img"

Migawki z ogródka 13:12, 07 wrz 2019

Do góry
Aniu kostka bez niczego, jedyne co, to szpary zasypałam piaskiem z cementem.

Gosiu, coś pstryknę.

A to dzisiejsze zakupy na przedpłocie. W aucie i po transporcie. 21 Lovely Fairy i 9 Sweet Dream. I jedna pnąca nn angielska. Dwa kursy, bo doniczki by się zmieściły, ale krzaki wielkie.

I widoki ze szkółki. I jak tu można zachować powściągliwość
Nowoczesny ogród ze skarpami 12:09, 07 wrz 2019

Do góry
Skarpa przy wjeździe za skarpą - gabiony i schody z podestem..
i są też Miskanty Kleine Silberspinne

Miskantów kleine silberspinne mam 11, ale coś mi się wydaje, że dwie sztuki (od lewej) trochę się różnią. Niby liście mają identyczne, ale są większe i trochę inne kłosy mają..
5 rośnie na malutkiej skarpie przy podeście, a 6 na prostym podłożu, w gabionie, oczywiście te na prostym są ładniejsze

Nowoczesny ogród ze skarpami 10:50, 07 wrz 2019

Do góry
Cześć po krótkiej przerwie wróciłam do ogrodu i na forum..
Trzeba jeszcze podziałać w ogrodzie, póki pogoda nam na to pozwala.
Wybrałam się wczoraj do szkółki, po "coś" na skarpę przy wjeździe z kamieniami.
Piszę coś, bo kompletnie nie miałam planu w głowie i pojechałam nie wiedząc po co konkretnie.. i tak spontanicznie przyjechałam z tym:

* dwie sztuki hortensji Candlelight (podejrzałam u pewnej dziewczyny i bardzo mi się spodobała, a miałam nie wprowadzać koloru "różowego" do ogrodu, no ale..)
* rozchodniki okazałe białe - 5 sztuk
* turzyce pstre niby Ice dance, które nimi nie są.. mam jakieś 10 sztuk

* 3 kule z cisa (pewnie one się zgubią na tej skarpie.. może miałam kupić więcej? jak zwykle chciałam być oszczędna i kupiłam tylko 3 ale myślę, że jeszcze 2 spokojnie mogłam dokupić..)
* 24 sadzonki ostrokrzewu Ilex crenata "Stokes" - chciałam zrobić żywopłot u góry skarpy lub u dołu, bo pieski nasze (a mam je cztery) lubią biegać po tej skarpie

na skarpę mam jeszcze 12 rozplenic Little Bunny, które kupiłam jakiś czas temu..

Wiem, że to dużo gatunków jak na jedną skarpę, no ale ona jest dosyć duża i tak się boję, że to co zakupiłam zgubi się na tym.. trudno, najwyżej ogród nie będzie "nowoczesny". Trudno się ograniczać do paru gatunków, jak jest tyle pięknych roślin Poniżej zdjęcie skarpy.
Ogród bez reguł 10:18, 07 wrz 2019

Do góry
galgAsia napisał(a)
To jest Sea Heart. Ja ją uwielbiam, świeci jak lusterko

Przepiękne zestawienie, zapisuję sobie do odgapienia w stosownym momencie .
Ogrodowe marzenie Mrokasi 10:09, 07 wrz 2019

Do góry
I widok od strony drogi
Było

Jest
Ogrodowe marzenie Mrokasi 09:58, 07 wrz 2019

Do góry
inka74 napisał(a)
Ale się u ciebie dzieje! I jak teraz wrażenia widokowe bez akacji?

Zrobiło się pusto i znacznie jaśniej. Oczywiście te drzewa za płotem dalej stanowią przesłonę ale znacznie subtelniejszą. Nie liczę na to, ze zostaną, będę sadzić swoje drzewa.

Widoczek ogólny z góry - porównanie.
Stan wyjściowy

Stan na dziś
Ogród bez reguł 09:51, 07 wrz 2019

Do góry
To jest Sea Heart. Ja ją uwielbiam, świeci jak lusterko

Ogród bez reguł 09:23, 07 wrz 2019

Do góry
Gosiek33 napisał(a)
Bardzo lubię paproć i jeszcze jako dodatek do hortensjii

Mogłabym mieć więcej paproci tylko brak mi wigotnych miejsc

Wiesz co, u mnie to w ogóle nie ma wilgotnych miejsc . Natomiast ten dół z dobrociami trzymał wilgoć nawet w największe upały. Z wierzchu przyschnięte, jak włożyłaś rękę głębiej było wilgotno, zupełnie jak w lesie . Nie wykluczam, że powtórzę ten manewr, jak tylko znajdę więcej miejsca.
A paproć z hortensją - cud-miód-orzeszki. I w sąsiedztwie dołożyłam wiąz JH - no ja po prostu widzę podobieństwo tych listeczków do liści paproci No sama zobacz (prawy górny róg - lepszego zdjęcia nie znalazłam ):

Pod Biało-Niebieską Chmurką moj Bawarski ogrod na wsi 09:20, 07 wrz 2019

Do góry
Pada nie pojechaam na targ. Bede dzis robic sos slodkokwasny z cukini.

deszczowe fotki

ta rabatka teraz najladniejsza

gaura jak widac na ponizszym obrazku zajmuje prawie pol rabatki a to jest jedna sazonka

Bad Birnbach teraz najladniej kwitna, niedlugo przybeda kolejne
Ogród złudzeń i niespodzianek cz.II 08:57, 07 wrz 2019

Do góry
AnnaCh napisał(a)
Kasiu, witam sięu Ciebie oficjalnie, bo czasami incognito bywałam
Katka z Mojej bajki poleciła mi Ciebie jako specjalistkęod cięcia himalajki, czy mogłabyś mi pokazać swoją jak teraz wygląda i powiedzieć kiedy ją tniesz?
Pozdrawiam

Witam Cię i zapraszam, ja ostatnio rzadziej bywam, taki czas
Tne na wiosnę, tyle i le potrzeba - nie zawsze urywam w połowie przyrostu, czasem koryguję więcej. Jeszcze powtarzam w czerwcu lub lipcu jak za długi puści przyciete pędy. Moja teraz wygląda tak, nie pamiętam ile ma lat ale z 10 na pewno

Tajemniczy Ogród 07:54, 07 wrz 2019

Do góry
Brzozowadziewczyna napisał(a)

Iwonko, aż poszłam zmierzyć Ok. 50 - 60 cm, dość blisko, a ile Ty zostawiłaś? Tam jest szpaler Limków, którym trochę pomagam stać prosto za pomocą sznurków, a w tym miejscu po prostu opierają się o ławkę. Dzięki za miłe słowa!!!

Dziękuję "Brzózko" Ja zostawiłam o wiele więcej, dlatego dokupiłam wczoraj jeszcze dwie hortki. Planuję poprawić dzisiaj te nasadzenia przy ławce, ale aż mnie od tego miejsca odrzuca. W pobliżu mam moje chore perukowcowe nieszczęście i aż się boję tam kopać....
Za drzwiami do ogrodu... 00:45, 07 wrz 2019

Do góry
sylwia_slomczewska napisał(a)
Prześliczna ta jeżówka Aniu

...i fotogeniczna
Za drzwiami do ogrodu... 00:43, 07 wrz 2019

Do góry
agata19762 napisał(a)
Pięknie masz

Dalie cudowne. Dawniej sądziłam dużo...teraz nie mam ani jednej.
Dużo roboty z nimi. Trzeba upraszczać sobie życie...
Przy dużym ogrodzie roboty ogrom

Pozdrawiam serdecznie

Agatko ja też jestem za upraszczaniem...ale daliom nie mogłam się oprzeć Zobaczymy ile z nimi wytrzymamMoja ogrodowa przygoda niedawno się zaczęła więc muszę się przekonać co mi najbardziej będzie odpowiadało w ogrodzie.
Życie w wiejskim ogrodzie 00:37, 07 wrz 2019

Do góry

Pora iść spać bo robi się późno a jutro … wróć dzisiaj kolejny dzień wyzwań.

Pozdrawiam wszystkich i do usłyszenia

Życie w wiejskim ogrodzie 00:26, 07 wrz 2019

Do góry

Anabella Pink tak się prezentuje po przekwitnięciu. Swoją drogą ten róż to miała króciutko.

W niektórych miejscach to już taki gąszcz, wiosną trzeba będzie trochę wykarczować.

Dalie w gruncie już mnie przerosły. Mam mieszane odczucia co do ich wiosennego pędzenia.

Biała kartka

Do góry

W donicach jeszcze lato, różowa piękność to moja niekwestionowana faworytka.

Floksy powtarzają kwitnienie, bezobsługowe.

Do góry

Nie mogłem się im oprzeć, mini chryzantemy.

Zjawiskowe Rubrum, dla mnie osobiście najpiękniejsza rozplenica.

Do góry

Wiosna i jesień to okres największej ilości doniczek, zwłaszcza tych małych na stołach w ogrodzie. Wybór jest tak ogromy że ciężko mi się ograniczyć no i nie trzeba tak często podlewać przy tej pogodzie.

Bratki z własnej produkcji, powtórzyły cechy mateczne co mnie niezmiernie cieszy.

Tu już inna bajka, pelargonie, papryczki, hebe.

Do góry

Jesień to oczywiście okres zakupów, planowania i sadzenia cebulowych. Skromne początki gromadzą się w koszyku.

Tak wyglądają moje cebule tulipanów które rosły w donicach. Mocno podzielone dlatego sadzę je zawsze do gruntu, niewiele z nich powtórzy kwitnienie.

Najwięcej tulipanów będę miał w następnym sezonie lilikształtnych, bardzo mi się podobają.

Do góry

Sadzenie to zawsze czysta przyjemność, zostaje podlewanie i jak zawsze oczekiwanie Też tak macie ? raptem coś się posadzi a już ma się duże wymagania. Te maleństwa dopiero w następnym roku pokażą swoje piękno.

Przeszło 50 sadzonek znalazło się w gruncie. Przetaczniki, rdesty, kocimiętki, bylice i wiele innych.

Czyściec wielkokwiatowy 'Superba', Krwawnica pospolita 'Robert'

Sadziec dęty 'Atropurpureum'

Ożanka hyrkańska

Jeśli już jestem w temacie sadzonek pokażę Wam moją małą rozsadę ciemierników. Przeniosłem samosiejki z rabat do doniczek. Planuję sadzić w miejsca docelowe dopiero w następnym sezonie, będą zimować w domku ogrodnika.

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies