Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Miłkowo - sezon 2016-2022

Miłkowo - sezon 2016-2022

Nowa12 22:13, 01 paź 2019

Ale pięknie opowiadasz o ogrodzie. Uwielbiam takie historie pisane i malowane .
ElzbietaFranka 23:29, 01 paź 2019

Witam Miluś

Też tam byłam 27 lat temu. Przepiekne, ukwiecone miasto przede wszystkim czyste. Wtedy mnie zaskoczyły okna bez firan ale w każdym oknie rosły kwitnące kwiaty..byłam w sezonie kiedy wszędzie kwitły obficie fiołki doniczkowe i begonie coś cudownego. W oknach wiszące koszyczki a w koszyczkach zwisające kwiaty.

U nas jeszcze wtedy nie było ogródków kawiarnianych przy ulicach a tam ciągi ukwieconych kawiarenek.
Malme też cudowne. Cieśnina Skagerat najdłuższy most.

Warto pojechać wrzuciłam monetę jeszcze wszystko przede mną.

Norwegia też piękna szczególnie fiordy.

Ogród jesienny piękny też swój podziwiam.
U nas wiatr szalał wczoraj dzisiaj trochę mniej, ale jest ciepło.

Pozdrawiam

Milka 06:37, 02 paź 2019

hankaandrus_44 napisał(a)
Wykwintnie poszalałaś! Gratuluję pomysłu na menu! Bawcie się dobrze.

Sama sobie wymyśliłam i bardzo pyszne było, zjadali się wszyscy
Miłego dzionka.
Milka 06:43, 02 paź 2019

anna_grreen napisał(a)
Pięknie i jak jeszcze zielono w twoim ogrodzie. Zaciekawiła mnie pęcherznica na pniu. Ona jest szczepiona czy tak prowadzona tzn czy usuwasz dolne gałązki?

Część mocno zielona, część zmienia barwy. Oby jak najdłużej cieszyło, zimy nie lubię.
Pęcherznice kupiłam od razu na pniu, nie dają bocznych odrostów, koronę tnę w kulę, dość często, to co za bardzo bujnie.
Milka 06:49, 02 paź 2019

Alicja169 napisał(a)
Prześliczna jesień u Ciebie i jak pięknie ją pokazujesz
Czytam, że perovskia się sieje, czy to już sprawdziłaś, bo nazbierałam nasionek (w podróżach), a jesli tak to jak postępować - stratyfikacja, czy bez, siać wiosną czy teraz?
Wrażenie robi pampasowa, u mnie kilka razy padła i odpuściłam sobie.
Głogownik Red...przywiozłam z wojaży gałązkę, może się ukorzeni, ale on chyba u mnie nie przeżyje zimy?
Irenko - na jesień zjeżdżamy do domów, ja cieszę się na każdy wyjazd ale z jeszcze większą radością wracam do domu Wczoraj w Małopolsce gdzie byłam wiało, drzewa kładły się prawie poziomo, ale dziś u mnie na Mazowszu już pogoda dobra, podziałałam trochę w ogródku
Serdeczności

Alu, jak się cofnę w czasie, to widzę jak było smutno o tej porze. Zmiany poszły na plus, jest na czym oko zawiesić, choć przez to pracy przybyło.
Perovska sieje się u mnie sama, chyba jak spadają nasiona, to w okresie zimy proces stratyfikacji zachodzi samoistnie. Ciężko mi te siewki wyciągać, bo korzeń głęboko i z reguły górę urywam, a niestety miejsce nie wybierają, takie jakie bym chciała. Może sypnij teraz, zaznacz to miejsce i zobaczysz, czy coś wykiełkuje.
Ja z pampasową od 2012 r. walczę, tak się uparłam. teraz zimy żadne, więc sobie radzą. Dla nich najgorsze są nie mrozy, tylko zastoiny wodne.
Z głogownikiem uda się, pomocz w ukorzeniaczu i ziemia z piaskiem i bliżej brzegu donicy. Ja w tym roku 3 patyki głogownika wsadziłam i 2 się przyjęły, wypuszcza kolejne liście.
Powroty do domu lubię, bo lubię mój dom, jaki by nie był, ściskam
Milka 06:55, 02 paź 2019

Nowa12 napisał(a)
Ale pięknie opowiadasz o ogrodzie. Uwielbiam takie historie pisane i malowane .

Cieszę się, że się podoba
Milka 07:00, 02 paź 2019

ElzbietaFranka napisał(a)
Witam Miluś

Też tam byłam 27 lat temu. Przepiekne, ukwiecone miasto przede wszystkim czyste. Wtedy mnie zaskoczyły okna bez firan ale w każdym oknie rosły kwitnące kwiaty..byłam w sezonie kiedy wszędzie kwitły obficie fiołki doniczkowe i begonie coś cudownego. W oknach wiszące koszyczki a w koszyczkach zwisające kwiaty.

U nas jeszcze wtedy nie było ogródków kawiarnianych przy ulicach a tam ciągi ukwieconych kawiarenek.
Malme też cudowne. Cieśnina Skagerat najdłuższy most.

Warto pojechać wrzuciłam monetę jeszcze wszystko przede mną.

Norwegia też piękna szczególnie fiordy.

Ogród jesienny piękny też swój podziwiam.
U nas wiatr szalał wczoraj dzisiaj trochę mniej, ale jest ciepło.

Pozdrawiam

Myślę, że przez tyle lat mnóstwo tam się zmieniło, czystość jednak taka sama pozostała. Jak patrze na nasz Wrocław, to widzę jakie ogromne zmiany przez 20 lat zaszły, więc i tam też.
pewnie, ze wszystko przed tobą. Do Norwegii też mam chęć, kiedyś czytałam serię książek ,,Saga o ludziach lodu" i marzyłam aby tam pojechać, też wszystko przede mną. Ja tylko ciut koło domu ogarnęłam, dziś maż dalej sprzątać będzie, powoli się zrobi.
Jesień piękna, bo mamy ciepełko i ogrody na bogato, jest czym oko pocieszyć. Masz prawo być dumna ze swojego jest piękny. Buź.
Milka 07:04, 02 paź 2019

to jeszcze widoki jesienne, kalejdoskop barw i faktur, nawet trawy mają kilka faz

tu mam przejście, ale o tej porze nie da się tu iść, tak zarosło, wiosną znowu luz będzie

muszę pilnować kłosy, w pewnym momencie skracam trawę, bo miliony siewek w trawniku, po koszeniu widać je bardzo
w tle wielki już judaszowiec, o dziwo nadal cały zielony

Milka 07:11, 02 paź 2019

w przyszłym roku w czerwcu zrobię cięcie złocieniowi, w tym nie zdążyłam, wtedy jest niższy i bardziej zwarty, po wichurach szura po ziemi

Milka 07:16, 02 paź 2019

rodki też mają wybarwione liście, potem je zgubią

klon japoński Oridono Nisiki ma się super w donicy, nawet go nie podlewam
jeszcze w takich barwach

wiosenne zawilce pojedyncze kwiaty pokazują, mnóstwo się posiało, co mnie cieszy
na domku Forest Curls samosiejki też się mają dobrze