Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "Polinka"

Ogrodowy powrót do dzieciństwa. 15:20, 04 lip 2014

Do góry
ewakatowice napisał(a)
A tak przyjemnie się żyło w błogiej niewiedzy
Sądziłam: - kupić roślinę
. - zrobić dziurę,
. - wsadzić roślinę,
. - zasypać dziurę.

Ot i posadzony i zagospodarowana przestrzeń....

Teraz... Znaleźć krowę (najlepiej owce)należy

A jeszcze robale występują, choroby.

Toszka a jak tuje nie za bardzo po posadzeniu?

Polinko. Wybacz, ze prywatne sprawy u Ciebie pod dachem

.

Ewa pisz, pisz Tujki póki co mam zdrowe, ale nigdy nic nie wiadomo.Odpukać 100 razy
Ogrodowy powrót do dzieciństwa. 15:17, 04 lip 2014

Do góry
Toszka napisał(a)
Polinko, jeśli chcesz przyspieszyć kompostowanie (a nie masz dżdżownic) to choć raz w tygodniu przerzuć zawartość dla napowietrzenia i przyspieszenia przerobu (oczywiście świeżego już nie dorzucamy do takiej pryzmy).
U Agi-szsz pisałam o kompostowaniu i zasadach układania pryzmy.
Przy maximum wysiłku i perfekcyjnie przygotowanej wyjściowej pryzmie możliwe jest uzyskanie pełnowartościowego kompostu w ... 18dni!

Muszę do Agi kuknąć aby dokształcić się w kompostowaniu. Przerzucić tą zawartość od ziemi do góry tzn. wszystko razem wymieszać? Wodą też polewać? Kurcze mam tylko jedną komorę Mus zrobić drugą

W 18 dni to byłaby rewelacja, tylko muszę mieć więcej komór.
Ogrodowy powrót do dzieciństwa. 15:13, 04 lip 2014

Do góry
aga_szsz napisał(a)
O! I ja podziękowała za wykład bo i u mnie stoi w miejscu.

W obornik końsko-krowi się zaopatrzyłam...całą przyczepkę , kompostownik się robi kory dobrej brak...

Aga też masz takiego leniwego buczka? I ja zaczynam szukać obornika Mam znajomych z krowami to muszę się uśmiechnąć.
Ogrodowy powrót do dzieciństwa. 15:05, 04 lip 2014

Do góry
Kindzia napisał(a)
Spokojnie byś mi mogła głowę różami zawracać, ale teraz to już późno jest. Tam się kupuje róże na początku sezonu, potem nie ma tych najciekawszych. Gierczusi Giardinę kupowałam gdzieś w końcu kwietnia, wtedy tam wybór był. Ta szkółka ma dużo róż Poulsena, Tantau i Kordesa. Jakiej szukasz róży?

Kasiu potrzebuję Chopina i białą pnącą. Ale spokojnie sobie poczekam, za 2 tyg. będą w Rosarium dlatego nie pisałam do Ciebie ale dziękuję za chęć pomocy
Ogrodowy powrót do dzieciństwa. 15:04, 04 lip 2014

Do góry
Niech się Polinka uczy
Ewuś, by cokolwiek radzić to trzeba mieć wyjściowe dane jak z tym bukiem - kiedy sadzone, czy kopane, czy szkółkowane (czyli w doniczce rosła od małego), czy kopane i wpier....e do doniczki, jaka gleba rodzima, wilgotność, co było dane w dołek etc
Coś mi dasz (czyt, dane) to i ja ci dam (czyt. rozwiązanie)

czy wy tez tak macie, że aby wejść na watek Polinki to trzeba od 1 str?, bo w indeksie widnieje str 182, a po kliknięciu nie ma takiej... i trzeba w watek wchodzić na okrętkę... widać admin coś działa z pustymi stronami
Ogrodowy powrót do dzieciństwa. 15:03, 04 lip 2014

Do góry
Toszka napisał(a)
To musisz sprawdzic koniecznie. Ja tak niechcący o mały włos bym załatwiła cisa; posadziłam prawidłowo, ale potem cos grzebałam w okolicy, ściółkowałam kompostem i dobrze, ze w porę spostrzegłam, że cos dzieje się nie tak z przyrostami... diagnoza ścięła mnie z nóg - pomału, sukcesywnie zasypałam pieniek na prawie 8cm... teraz jest na rekonwalescencji....

Na przyszłość - nie kupujemy ziemi, bo to niemal zawsze jest torf, torf z korą lub torf z korą + nawozy.
Produkujemy kompost i dorzucamy obornik (koński lub krowi) najlepiej od producenta, tj. konia lub krowy Świetny jest owczy...
Często obornik kupowany tez jest mieszany z torfem Łatwo to ocenić po wadze - "torfowy jest lekki, a prawdziwy obornik trochę waży, w każdym badź razie, do świeżego w workach wołam eMa, bo ja nie daje rady nosić. W procesie kompostowania traci na wadze... ale kupno przekompostowanego graniczy z cudem... no, chyba, ze ma się zaprzyjaźnionego właściciela kunia albo kruwy
Kompost zawsze mieszamy z przekompostowana korą (taka ma ciemnobrązowy lub niemal czarny kolor i nie pachnie intensywnie sosnowym lasem). Kora nie tylko rozluźnia i wzbogaca glebę, ale co ważne działa przeciw fytoftorozie (czyli grzybie systemu korzeniowego doprowadzającego do śmierci rośliny).
Pod buka powinien być przekopany dół min. metr szerokości i min 40-50cm głębokości (czym głębiej tym lepiej). Wrzucamy mieszankę kompostu, obornika, kory i mieszamy z rodzimą glebą. Jeśli gleba jest szybko schnąca trzeba specjalnie ciut inaczej przygotować dołek, po to by zmusić korzenie do głębokiego ukorzenienia. Ale tu nam ten problem odpada (stąd pytałam o wilgotność).
Skarpetka bukszpanowa powinna być posadzona w odpowiedniej odległości, tak by korzenie buka miały miejsce, bo rozrastają się szeroko i w miarę płytko przez co łatwo je uszkodzić przekopując okolicę. A musisz pamiętać, że buk jest bardzo wrażliwy na uszkodzenia korzeni (ale tez nie histeryzujmy z tego powodu - rozsądek wskazany). Ja swojego purple fountain przesadzałam po dwóch latach. Przeżył, a nawet widzę ma się lepiej w parterze (uprzednio był na podniesionej donicy - takiej ok 50-100m kwadratowych)
W pierwszym roku po posadzeniu wszystkie rośliny mają prawo stać w miejscu, bo się korzenią (zwłaszcza jak dodatkowo coś je żarło. Musisz uważać, by nawożąc bukszpany nie nawozić teraz buka. Daj mu czas, Jak straci liście kilka razy do marca zlej promanalem (bukszpanom to nie zaszkodzi).

Toszko Kochana jestem pełna podziwu dla Ciebie jaką posiadasz ogromną wiedzę i dziękuję za informację
Już teraz wiem, że popełniłam masę błędów.
Bukszpany ściśle przylegają do buczka, co jakiś czas dostają nawóz, dołek nie był tak szeroki ani głęboki a o kompoście to nawet nie wspominam...
Buczek na razie zostanie w tym miejscu, na jesień prawdopodobnie przeniosę go w inne miejsce i dostanie wszystko co o czym piszesz. Kompostownik mam od maja to na jesień powinnam miec już coś swojego
Minimalizm z odrobiną romantyczności 13:55, 04 lip 2014

Do góry
polinka napisał(a)
Aga, przepraszam za zaśmiecanie wątku ale bałam się, że mi Toszka ucieknie

Nie szkodzi, lecę więc do Ciebie poczytać o buczku, bo mój też, chociaż wyzdrowiał, to przyrostów brak...
Ogrodowy powrót do dzieciństwa. 13:22, 04 lip 2014

Do góry
Toszka napisał(a)
To masz taka, albo podobną glebę jak u mnie... moja tylko bardzo zwięzła i ciężka... jak wyschnie to kilofem mozna łupać...

Nie za głęboko posadziłaś? Jesteś pewna?

Jak sadziłam buka to dałam ziemi na wierzch na takiej samej wysokości jak było w donicy. POżniej robiłam skarpetę z bukszpanu i może wtedy przysypałam za dużo? Sama już nie wiem. W pon.sprawdzę.
Ogrodowy powrót do dzieciństwa. 13:13, 04 lip 2014

Do góry
A może ta zdobniczka siedzi w tych nierozwiniętych pączkach?

Wieczorem zrobię fotkę.
Ogrodowy powrót do dzieciństwa. 13:06, 04 lip 2014

Do góry
Gleba wilgotna, muszą być długotrwałe upały aby wyschła.
Zastanawiałam się czy nie załatwiły go majowe przymrozki, miał już wtedy pączki.
Ogrodowy powrót do dzieciństwa. 12:57, 04 lip 2014

Do góry
Asiu ale ten decis na jakieś robactwo? Bo zdobniczkę już wytępiłam i żadnego robactwa nie widzę a buk dalej nie chce się rozwijać
Ogrodowy powrót do dzieciństwa. 12:55, 04 lip 2014

Do góry
Toszka gleba nie gliniasta, nie piasek, ciemna. Cała reszta roślin dobrze sobie na niej radzi.
Minimalizm z odrobiną romantyczności 12:47, 04 lip 2014

Do góry
Aga, przepraszam za zaśmiecanie wątku ale bałam się, że mi Toszka ucieknie
Ogrodowy powrót do dzieciństwa. 12:45, 04 lip 2014

Do góry
Toszko buk dawyck purple, rośnie u mnie od tej wiosny, a gleba taka z worka
Ogrodowy powrót do dzieciństwa. 12:42, 04 lip 2014

Do góry
Toszko mam buka i 3 miesiące walczyłam ze zdobniczką. Po 5 preparacie dopiero odpuściła. Liście rozwinięte są tylko na dwóch dolnych galązkach, reszta pozwijana, poskręcana jakby uschnięta. Od wiosny buczek wypuścił tylko jeden listek. Dostał florovit dolistnie i do korzeni ale dalej żadnej poprawy. Masz może pomysł co z nim dalej robić?
Minimalizm z odrobiną romantyczności 12:32, 04 lip 2014

Do góry
Mam buka i 3 miesiące walczyłam ze zdobniczką. Po 5 preparacie dopiero odpuściła. Liście rozwinięte są tylko na dwóch dolnych galązkach, reszta pozwijana, poskręcana jakby uschnięta. Od wiosny buczek wypuścił tylko jeden listek. Dostał florovit dolistnie i do korzeni ale dalej żadnej poprawy. Masz może pomysł co z nim dalej robić?
Minimalizm z odrobiną romantyczności 12:27, 04 lip 2014

Do góry
Toszka proszę nie uciekaj, już wiem o co miałam się Ciebie spytać, tylko to dłuższy referat.
Ogrodowy powrót do dzieciństwa. 12:22, 04 lip 2014

Do góry
polinka napisał(a)
Ha, ha ja też Jak bym miała pracę, w której nie mam dostępu do neta to nic bym się nie orientowała co się dzieje na O.

ha ha ha
Moja "przyziemna" :) pasja 12:21, 04 lip 2014

Do góry
Ja tez nie lubię jak nic się nie dzieje. Niby coś tam robię, nawozy itd.ale jak nic nowego nie powstaje to jakoś tak nudą u mnie wieje.
Chciałabym robić już przedpłocie ale tam pójda drzewa, które muszę przesadzić a jak wiadomo teraz mało odpowiedni czas na przeprowadzki. Z jednej strony cieszę się, że jest lato, ciepło, wszystko się rozwija ale z drugiej chciałabym już wrzesień aby móc przesadzać
Minimalizm z odrobiną romantyczności 12:17, 04 lip 2014

Do góry
polinka napisał(a)
W urokliwym miejscu mieszkasz, pewnie nie jeden zazdrości ale w wakacje to chyba wszyscy sobie o Tobie przypominają
Miałam znajomych nad morzem i często opowiadali jak to niektórzy bardzo ich lubili ale tylko w okresie wakacyjnym

coś w tym jest!
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies