Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogrodowy powrót do dzieciństwa.

Ogrodowy powrót do dzieciństwa.

ewakatowice 14:54, 04 lip 2014

A tak przyjemnie się żyło w błogiej niewiedzy
Sądziłam: - kupić roślinę
. - zrobić dziurę,
. - wsadzić roślinę,
. - zasypać dziurę.

Ot i posadzony i zagospodarowana przestrzeń....

Teraz... Znaleźć krowę (najlepiej owce)należy

A jeszcze robale występują, choroby.

Toszka a jak tuje nie za bardzo po posadzeniu?

Polinko. Wybacz, ze prywatne sprawy u Ciebie pod dachem

.
polinka 15:03, 04 lip 2014

Toszka napisał(a)
To musisz sprawdzic koniecznie. Ja tak niechcący o mały włos bym załatwiła cisa; posadziłam prawidłowo, ale potem cos grzebałam w okolicy, ściółkowałam kompostem i dobrze, ze w porę spostrzegłam, że cos dzieje się nie tak z przyrostami... diagnoza ścięła mnie z nóg - pomału, sukcesywnie zasypałam pieniek na prawie 8cm... teraz jest na rekonwalescencji....

Na przyszłość - nie kupujemy ziemi, bo to niemal zawsze jest torf, torf z korą lub torf z korą + nawozy.
Produkujemy kompost i dorzucamy obornik (koński lub krowi) najlepiej od producenta, tj. konia lub krowy Świetny jest owczy...
Często obornik kupowany tez jest mieszany z torfem Łatwo to ocenić po wadze - "torfowy jest lekki, a prawdziwy obornik trochę waży, w każdym badź razie, do świeżego w workach wołam eMa, bo ja nie daje rady nosić. W procesie kompostowania traci na wadze... ale kupno przekompostowanego graniczy z cudem... no, chyba, ze ma się zaprzyjaźnionego właściciela kunia albo kruwy
Kompost zawsze mieszamy z przekompostowana korą (taka ma ciemnobrązowy lub niemal czarny kolor i nie pachnie intensywnie sosnowym lasem). Kora nie tylko rozluźnia i wzbogaca glebę, ale co ważne działa przeciw fytoftorozie (czyli grzybie systemu korzeniowego doprowadzającego do śmierci rośliny).
Pod buka powinien być przekopany dół min. metr szerokości i min 40-50cm głębokości (czym głębiej tym lepiej). Wrzucamy mieszankę kompostu, obornika, kory i mieszamy z rodzimą glebą. Jeśli gleba jest szybko schnąca trzeba specjalnie ciut inaczej przygotować dołek, po to by zmusić korzenie do głębokiego ukorzenienia. Ale tu nam ten problem odpada (stąd pytałam o wilgotność).
Skarpetka bukszpanowa powinna być posadzona w odpowiedniej odległości, tak by korzenie buka miały miejsce, bo rozrastają się szeroko i w miarę płytko przez co łatwo je uszkodzić przekopując okolicę. A musisz pamiętać, że buk jest bardzo wrażliwy na uszkodzenia korzeni (ale tez nie histeryzujmy z tego powodu - rozsądek wskazany). Ja swojego purple fountain przesadzałam po dwóch latach. Przeżył, a nawet widzę ma się lepiej w parterze (uprzednio był na podniesionej donicy - takiej ok 50-100m kwadratowych)
W pierwszym roku po posadzeniu wszystkie rośliny mają prawo stać w miejscu, bo się korzenią (zwłaszcza jak dodatkowo coś je żarło. Musisz uważać, by nawożąc bukszpany nie nawozić teraz buka. Daj mu czas, Jak straci liście kilka razy do marca zlej promanalem (bukszpanom to nie zaszkodzi).

Toszko Kochana jestem pełna podziwu dla Ciebie jaką posiadasz ogromną wiedzę i dziękuję za informację
Już teraz wiem, że popełniłam masę błędów.
Bukszpany ściśle przylegają do buczka, co jakiś czas dostają nawóz, dołek nie był tak szeroki ani głęboki a o kompoście to nawet nie wspominam...
Buczek na razie zostanie w tym miejscu, na jesień prawdopodobnie przeniosę go w inne miejsce i dostanie wszystko co o czym piszesz. Kompostownik mam od maja to na jesień powinnam miec już coś swojego
Toszka 15:04, 04 lip 2014

Niech się Polinka uczy
Ewuś, by cokolwiek radzić to trzeba mieć wyjściowe dane jak z tym bukiem - kiedy sadzone, czy kopane, czy szkółkowane (czyli w doniczce rosła od małego), czy kopane i wpier....e do doniczki, jaka gleba rodzima, wilgotność, co było dane w dołek etc
Coś mi dasz (czyt, dane) to i ja ci dam (czyt. rozwiązanie)

czy wy tez tak macie, że aby wejść na watek Polinki to trzeba od 1 str?, bo w indeksie widnieje str 182, a po kliknięciu nie ma takiej... i trzeba w watek wchodzić na okrętkę... widać admin coś działa z pustymi stronami
polinka 15:05, 04 lip 2014

Kindzia napisał(a)
Spokojnie byś mi mogła głowę różami zawracać, ale teraz to już późno jest. Tam się kupuje róże na początku sezonu, potem nie ma tych najciekawszych. Gierczusi Giardinę kupowałam gdzieś w końcu kwietnia, wtedy tam wybór był. Ta szkółka ma dużo róż Poulsena, Tantau i Kordesa. Jakiej szukasz róży?

Kasiu potrzebuję Chopina i białą pnącą. Ale spokojnie sobie poczekam, za 2 tyg. będą w Rosarium dlatego nie pisałam do Ciebie ale dziękuję za chęć pomocy
Toszka 15:11, 04 lip 2014

Polinko, jeśli chcesz przyspieszyć kompostowanie (a nie masz dżdżownic) to choć raz w tygodniu przerzuć zawartość dla napowietrzenia i przyspieszenia przerobu (oczywiście świeżego już nie dorzucamy do takiej pryzmy).
U Agi-szsz pisałam o kompostowaniu i zasadach układania pryzmy.
Przy maximum wysiłku i perfekcyjnie przygotowanej wyjściowej pryzmie możliwe jest uzyskanie pełnowartościowego kompostu w ... 18dni!
polinka 15:13, 04 lip 2014

aga_szsz napisał(a)
O! I ja podziękowała za wykład bo i u mnie stoi w miejscu.

W obornik końsko-krowi się zaopatrzyłam...całą przyczepkę , kompostownik się robi kory dobrej brak...

Aga też masz takiego leniwego buczka? I ja zaczynam szukać obornika Mam znajomych z krowami to muszę się uśmiechnąć.
polinka 15:17, 04 lip 2014

Toszka napisał(a)
Polinko, jeśli chcesz przyspieszyć kompostowanie (a nie masz dżdżownic) to choć raz w tygodniu przerzuć zawartość dla napowietrzenia i przyspieszenia przerobu (oczywiście świeżego już nie dorzucamy do takiej pryzmy).
U Agi-szsz pisałam o kompostowaniu i zasadach układania pryzmy.
Przy maximum wysiłku i perfekcyjnie przygotowanej wyjściowej pryzmie możliwe jest uzyskanie pełnowartościowego kompostu w ... 18dni!

Muszę do Agi kuknąć aby dokształcić się w kompostowaniu. Przerzucić tą zawartość od ziemi do góry tzn. wszystko razem wymieszać? Wodą też polewać? Kurcze mam tylko jedną komorę Mus zrobić drugą

W 18 dni to byłaby rewelacja, tylko muszę mieć więcej komór.
polinka 15:20, 04 lip 2014

ewakatowice napisał(a)
A tak przyjemnie się żyło w błogiej niewiedzy
Sądziłam: - kupić roślinę
. - zrobić dziurę,
. - wsadzić roślinę,
. - zasypać dziurę.

Ot i posadzony i zagospodarowana przestrzeń....

Teraz... Znaleźć krowę (najlepiej owce)należy

A jeszcze robale występują, choroby.

Toszka a jak tuje nie za bardzo po posadzeniu?

Polinko. Wybacz, ze prywatne sprawy u Ciebie pod dachem

.

Ewa pisz, pisz Tujki póki co mam zdrowe, ale nigdy nic nie wiadomo.Odpukać 100 razy
Toszka 15:25, 04 lip 2014

Przerzuca się od zewnątrz do środka (przy opcji 18-to dniowej), a tak przerzucać do góry nogami by powietrze dotarło. Wilgoć musi być! Ale nie mokro! Poczytaj u Agi - kompost to sztuka, inaczej Złoto Ogrodników - zero kupowania ziemi, mniej odpadów na śmieci, recykling ogrodu, zdrowsze rośliny, mniej nawozów chemicznych, czyli prawdziwy cud natury

polinka 15:25, 04 lip 2014

Toszko jeszcze jeden problem mam. Zakupiłam bambusy fargesia murielae joy. Wsadziłam je do doniczek do zwykłej ziemi i jeden z bambusów zaczyna schnąć. Dzisiaj znalazłam przepis na ziemie do bambusów;
1/3 torfu
1/3 drobno zmielonej kory
1/3 ziemi ogrodniczej
dodatek 20% żwiru.
Co sądzisz o tej mieszance?