Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "gardenarium"

Choroby róż 17:17, 24 sie 2016

Do góry
Gardenarium napisał(a)

Mączniak rzekomy.
Rekultywacja łąki kwietnej 17:09, 24 sie 2016

Do góry
Łąki się nie nawozi. Łąka ma sama się utrzymać. Kosi się w zależności czy to łąka jednoroczna czy wieloletnia. Ale te zalecenia to dotyczą łąk wysiewanych (trawy+ kwiaty dzikie), a nie dzikich chwastowisk.

Łąka wieloletnia - stosuje się na dużych obszarach. Jeśli przekwitnie to brzydko wygląda, jak opuszczony nieużytek. Można jej nie kosić.

Łąka jednoroczna wysiewa się sama, po zawiązaniu nasion należy skosić, wtedy nasiona opadną i wyrosną w następnym roku. Po skoszeniu brzydko wygląda.
Rekultywacja łąki kwietnej 17:00, 24 sie 2016

Do góry
Pytanie brzmi, czy jest sens robienie łąki kwietnej skoro ma być do posiedzenia z kocykiem itd.?

Jak wiesz w zaroślach nie koszonych (łąki takie są) bywają często kleszcze, sama doświadczyłam tego, więc na łące nikt nie będzie chciał siedzieć. Duże zagrożenie dla ludzi i dla psów.

Najtańszym kosztem ? - to należy kosić to, co jest, a w wolnych miejscach zwertykulować, nasypać ziemi i dosiać normalnej trawy jak na trawnik i nawozić ewentualnie, ale kto to będzie podlewał skoro to dziki teren? Więc nawożenie odpada, bo po rozsypaniu nawozu trzeba go rozpuścić, jeśli nie to spali trawę.

Prowadzić ten teren jak na terenach miejskich, gdzie takie dzikie "niby trawniki" z chwastów, ale nie łąki, koszą trzy razy w roku i po robocie. Będzie i tanio i wygodnie. Kosić tyle ile masz możliwość.
Choroby róż 16:29, 24 sie 2016

Do góry
bart_ek92 napisał(a)
Witam, prosze o pomoc w rozpoznaniu choroby lub szodnikow róży na pniu. Załączam zdjęcie liścia. Wszysykie liscie mają te same objawy nastepnie usychają i opadają. Proszę o pomoc.

Nawożenie, zasilanie trawnika 11:41, 24 sie 2016

Do góry

Skoro ponawiasz to moje przypuszczenia są takie:
Brak nawozu w tym miejscu a jeśli był tak samo sypany to jak na zdjęciu:

Ale jak sypałeś w tym miejscu to tylko kamera by mogła zarejestrować. To ja nie wiem, czy nie doleciało tutaj czy ziemia inna, bardziej uboga.
Chwasty w trawniku 11:37, 24 sie 2016

Do góry
Chodzi o to, że ta trawa sypie nasionami jak z wiadra i im więcej ich wysypie, tym więcej będziesz miał chwastów. Dlatego żeby nie dopuścić do wysiania, musisz wyrywać zanim się chwastnica wysieje.

Tak, nie czekaj, tylko wyrywaj.
Przestrzeganie praw autorskich (teksty i zdjęcia) 11:34, 24 sie 2016

Do góry
Ważne dla korzystających z Pinteresta.

http://czaplicka.eu/zrodlo-pinterest/
Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 10:35, 24 sie 2016

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Róża powinna mieć inną kratkę, pionowo powieszoną na ścianie. Ta wygląda nieporządnie, różę nawoź dobrze obornikiem i próchnicą, żeby obficie kwitła i tworzyła ładą kępę.

Rabatka jest za mała na to wszystko, co chcesz umieścić.

Donicę na nóżce wywal stamtąd. Skrzynki z parapetu także.

Podaj plan rzut z góry, podpowiem jak powiększyć rabatę i jak rozmieścić rośliny. Ściany domu nanieś i to wejście.

Kratka jest narazie prowizoryczna.Będzie zmieniona.Chyba, że róże przesadze w innej miejsce, bo ona nie jest całkiem w kącie, tam akurat by miała za wilgotno, sama nie wiem co z nią zrobić.
Co do roślin,to nie napisałam , że wszystkie rośliny chcę posadzić, tylko że takie akurat mam.
Rabata w kącie,ściana z lewej i prawej po 2,30m, z lewej zaraz za rabata,jest okno do piwnicy.
Będę wdzięczna za pomoc.
Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 08:53, 24 sie 2016

Do góry
Gardenarium napisał(a)

Troszkę bym przeczekała te upały, we wrześniu zrób.W ogrodzie z lustrem robiliśmy w zeszłym roku we wrześniu i trawnik dużo zyskał. To widać w tym roku.
dziękuję kochana, tak zrobię bo widzę dużo siana
Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 08:51, 24 sie 2016

Do góry
Róża powinna mieć inną kratkę, pionowo powieszoną na ścianie. Ta wygląda nieporządnie, różę nawoź dobrze obornikiem i próchnicą, żeby obficie kwitła i tworzyła ładą kępę.

Rabatka jest za mała na to wszystko, co chcesz umieścić.

Donicę na nóżce wywal stamtąd. Skrzynki z parapetu także.

Podaj plan rzut z góry, podpowiem jak powiększyć rabatę i jak rozmieścić rośliny. Ściany domu nanieś i to wejście.
Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 08:44, 24 sie 2016

Do góry
gierczusia napisał(a)

Ania to trafnie ujęła dołączam się i też trzymam kciuki
Przy okazji poproszę o pomoc w kwestii zbiornika wodnego, czy polecasz betonowy czy może być plastik..chodzi o prostopadłościenną i dość małą rynienkę...
Wiem ,że jesteś zalatana, ale jestem bardzo ciekawa Twojej opini,bo zakładam ,że Twoje cudo oczko jest betonowe... i chętnie poznam wnioski bezpośredniego użytkownika
Pozdrawiam

Wszystko zależy jak to ma być zakomponowane i wykończone czym będzie.
Może być metal, wanna w kształcie prostopadłościanu na ten przykład.

Moje jest wybudowane z bloczków. Może być wybetonowane, plastik ? Czarny musi być. Tylko jak to miałoby być zrobione potem? Pokaż gdzieś ten plastik, link do wątku podaj
Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 08:42, 24 sie 2016

Do góry
ana_art napisał(a)
Danusiu , czy teraz mozna zrobić wertykulację trawnika?

Troszkę bym przeczekała te upały, we wrześniu zrób.W ogrodzie z lustrem robiliśmy w zeszłym roku we wrześniu i trawnik dużo zyskał. To widać w tym roku.
Ogród Babci Jasi 08:40, 24 sie 2016

Do góry
Gdy jesteśmy na etapie wychowywania swoich dzieci, każde uwagi Rodziców wydają się nam jakieś niesłuszne, buntujemy się...potem jakoś tak nie zauważamy Rodziców, bo my.. i nasze życie..potem dzieci pójdą z domu, Rodzice się zestarzeją, choroby ich dopadają, dopiero "jakoś" wtedy zauważamy, jak wiele dla nas znaczą, kochamy bardziej. Ja przynajmniej kocham Mamę bardziej teraz, niż kiedyś i zdobywam się na takie gesty, o jakich kiedyś nawet nie myślałam. Tak to jest, dojrzewam z wiekiem, widzę całkiem inne wartości. Lepsze wartości i cenię życie bardziej.

Tylko dlaczego tak późno?

Dlatego warto pochylić się nad naszymi Rodzicami, bo opieka nad nimi wiele może pomóc. Wiem, że pomagam za mało, ale chociaż tyle mogę dać i daję.

Dziękuję za Wasze przemiłe wpisy, które przekażę Babci Jasi
Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 08:25, 24 sie 2016

Do góry
niki50 napisał(a)
Witam, przepraszam jeśli powielam pytanie, ale w jakiej odległości od młodej jodły koreańskiej (wys. ok 1,3m) mogę robić kolejne nasadzenia, żeby nie było za gęsto jak jodła podrośnie?

Dwa metry.
Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 07:21, 24 sie 2016

Do góry
Gardenarium napisał(a)
A, to rozumiem. To w takim razie stosuj niskie rośliny zimozielone, a tam gdzie się da jakieś na pniu formy i fontannowe trawy. Żurawki, turzyce, trzmieliny Fortunego. Kancik docięty musi być. Ożywi się jak tak zrobisz.

Dziękuję bardzo Danusiu. Niełatwo mi zagospodarować tę część, ale będę próbować.
Chciałabym i boję się 23:10, 23 sie 2016

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Ogród Dominiki jest wielki, pofalowany i na full wypełniony, nijak ten ogród nie pasuje do tej chusteczki

Podałam go jako inspirację (Mamtu wspomniała że taki styl lubi), bo przecież zainspirować się można, nawet jeśli nie są to działki tej samej wielkości
Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 22:49, 23 sie 2016

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Ale Marzenka napisała Ale ja czuję, że wysiadam przy mojej mamie. Niestety czasy inne. Życie inne, zdrowie inne, wszystko inne.

To prawda ze wszystko inne,lecz Danusiu i tak Cie podziwiam za pomysly ,sile i wiedze,juz nie wspomne o czasie przeznaczonym na ogrodowisko,o czasie dla rodziny dla siebie,jak Ty to Danusiu robisz????!
Wyglada na to ze u Ciebie doba trwa nie 48 h tylko 96 ☺☺☺
Pozdrawiam z ogrodu ☺
Lustro w ogrodzie 21:41, 23 sie 2016

Do góry
Właśnie nie wielopniowe a takie, które mają prosty pień,. który nie zasłania żywopłotu a daje koronę nad żywopłotem, zasłaniając ścianę.

Platany Alphens Globe.

A może nawet graby szpalery na pniach płaskie.
Lustro w ogrodzie 21:41, 23 sie 2016

Do góry
Właśnie nie wielopniowe a takie, które mają prosty pień,. który nie zasłania żywopłotu a daje koronę nad żywopłotem, zasłaniając ścianę.
Co na podjazd? 21:36, 23 sie 2016

Do góry
Myślę że to kiepski pomysł. Zrób sobie kostkę granitową.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies