Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Jak "ożywić" mój szmaragdowy ogród

Jak "ożywić" mój szmaragdowy ogród

beta 08:58, 24 sie 2016

ana_art napisał(a)
ja wyczytałam:
Cechy: Grab pospolity osiąga wysokość do ok. 25 m i średnicę do 100 cm, posiada wysoką, gęstą koronę. Drzewo kończy swój wzrost w wieku 120-150 lat. Pień prosty o falistej powierzchni do wys. 10 m bez gałęzi, przeważnie nieregularny. Kora na gałęziach jednorocznych oliwkowo-brunatna, 2-3-letnich brunatno-czerwona, od ok. 6 roku szara i gładka. Liście skrętoległe, pojedyncze, podwójnie piłkowane z 1 cm ogonkiem. U nasady sercowate, długości do 10 cm, ciemnozielone, na nerwach lekko owłosione. Na jesieni jasnożółte. Kotki kwiatowe pojawiają się wraz z liśćmi. Owocostany długości kilku centymetrów. Owocem jest orzeszek w trójklapowej okrywie służącej jako organ lotny.

dzięki Anetko
no właśnie....graby też wielkie...więc jeśli brać pod uwagę gabaryty to rachunek wychodzi prawie ze taki sam...i tu tylko kwestia o się komu podoba...ja się trochę boję wielkich drzew...chyba wybiorę jarząba
Magda70 09:16, 24 sie 2016

ren133 napisał(a)

... znowu "ciężka praca" mnie czeka

No my się musimy w zyciu namęczyć
anulajda 10:36, 24 sie 2016

ren133 napisał(a)

Skłaniam się ku grabom wielopniowym
Ale przed chwilą pojawił się problem bo eM nie chce drzewa przed wgłębnikiem

Renia...- no co Ty nie wiesz jak eMa przekonać

Ale się dzieje U Ciebie....podglądam z zainteresowaniem....

Makao_J 11:16, 24 sie 2016

Ależ wielkie drzewa omawiacie. Ja bardzo boję się takich drzew. Mam tylko jednego tulipanowca i cały czas myślę co to będzie?

Przy tym wgłębniku takie wielopniowe fajnie by wyglądało ale wsadź jedno. One się rozłoży ładnie jak parasol i wystarczy. Najwyżej coś w nogi dasz. Tylko problem z przejściem będzie bo takie drzewa są niskie.
Jak dasz więcej to zrobi się gąszcz nad głową i robale będą Ci spadać na głowę masami. Jedno będzie ok.
kasja83 11:17, 24 sie 2016

Zielona napisał(a)

On po prostu jeszcze nie wie, że chce...

Z chłopami tak bywa...
hindsight 16:36, 24 sie 2016

Wpadłam zobaczyć, czy coś się juz wykluło

Magnolia też byłaby moim faworytem, one mają tendencję do wielopienności. Można posadzić białą liście są duże, więc chyba łatwiej sprzątać. Z kolei graba można przycinać mocno, jakby za bardzo urósł.
Gardenarium 18:02, 24 sie 2016

W końcu weszłam tu, bo toczę przegraną dyskusję o drzewo w wątku o lustrze
4 strony już prowadzimy dialog, a ty swoje

https://www.ogrodowisko.pl/watek/933-lustro-w-ogrodzie?page=8

Drzewo ma mieć pieniek co najmniej dwa metry a lepiej 2.5 bo masz pod nim przejść, koronę ma mieć nad tujami. Ten klon na zdjęciu ma za niską koronę. ot co.

Najpierw napisałam ze ważne jest zduszenie tej ściany a nie czy pasują miskanty, o 8 rano 23 sierpnia napisałam, żeby posadzić drzewa przed, ale widzę że o 13 mam konkurencję. Masz doradcę tutaj na wątku, a ja na boku toczę bój. Czuję się wpuszczona bocznym torem
Tu się wszyscy ekscytują a ja sama w duecie z Tobą gdzieś tam.....

Instagram Ogrodowiska
hindsight 18:24, 24 sie 2016

Reniu, moim zdaniem Danusia ma rację. Pamiętasz, jak pisałam, że wielopniowe będzie przesłaniać za bardzo i skróci widok? A ta odległość od tarasu nie jest i tak, bez tych drzew nawet, duża. Dlatego wysokie pnie to idealne rozwiązanie. Zasłonią ścianę, ale nadal będzie przestrzeń. Nie musisz kulistych koron przecież mieć. Wystarczy posadzić wysoko szczepione, lub z wyprowadzoną wysoko koroną, przez wycinanie niższych gałęzi. Ja mam tak zrobionego klona czerwonego. Wycinam gałęzie i ma już całkiem wysoki pień
Makao_J 20:51, 24 sie 2016

To dyskusja była na dwa fronty. Ja też poprę Danusię.
Przeczytałam Waszą rozmowę w tamtym wątku i faktycznie tą ścianę można by zasłonić. Te na pniu będą idealne. Możesz kupić takie co mają kształt świeczki albo graby prowadzone na kratkach jak ma nawigatorka.
nawigatorka 20:52, 24 sie 2016

Ale ja nie mam Grabów na kratkach.
Ale chyba dyskutować mi się odechciało