Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Trawnik » Kłopoty - problemy z trawnikiem

Kłopoty - problemy z trawnikiem

Kaszub88 21:56, 16 sie 2016

Witam.
Dziś wyczesywalem trawnik. I zgarnelem jednego pędraka. Szybko szukalem malej łopatki i zrobiłem 4 otwory male na głębokość około 20cm na poboczach i nic nie było. Dodam ze trawnik tegoroczny z maja. Pytania przypadek? Sąsiada? Czy będę miał problemy? Łac chemie ?
mamtu 09:59, 17 sie 2016

Mój trawnik, zasiany trzy tygodnie temu. Trawa wzeszła wszędzie równo i przez pierwsze dwa tygodnie rosła równomiernie. Tydzień temu w części przed domem trawa zahamowała. W większości trawa wygląda na zdrową i silną, a z przodu - jest delikatna, rachityczna i w zasadzie przestała rosnąć. Zdecydowanie widać, że coś jej dolega. Gleba pod trawnik przygotowywana tak samo w tych miejscach, podlewana identycznie. Co może być przyczyną?

Tutaj zdrowa trawa:

Tutaj trawa słaba:

Bardzo proszę o podpowiedź.
mowa_trawa 10:47, 17 sie 2016

mamtu, Twoje histerie n/t trawnika przejdą do historii tego forum. Trawnik ma 3 tygodnie, żaden ze mnie specjalista ale on rośnie i potrzebuje CZASU.Co chcesz zrobic, nawozić, wertykulować 3-tygodniowy trawnik? Poza tym mnóstwo drobnych kamieni w podłożu. Jeśli chcesz mieć idealny trawnik w 3 tygodnie to powodzenia
radoslaw_gos... 12:44, 17 sie 2016

Witajcie
W czerwcu miałem założony trawnik z rolki .
ziemi była wymieniona i założona siatka przeciwko kretom ,
System nawadniania nastawiony na codzienne podlewanie o 5 przez 10 minut.
Koszenie (teraz raz w tygodniu)
Trawnik miał się dobrze, był nawieziony Actve Humus a potem Yara do trawy jakieś dwa tygodnie temu zgodnie z zaleceniami firmy która go zakładała .
O kolo 6-7 tygodni temu zaczęły się problemy z grzybami które zostały potraktowane Miedzianem WP jakiś tydzień temu (liczba grzybów kapeluszowych zminiejszyla się znacznie )

Mniej więcej w tym samym czasie(6-7 tygodni temu ) zaczęły pojawiać się plamy z wysuszona trawa która wygrabiałem .
efekt na dzień dzisiejszy jest taki jak na załączonych zdjęciach .
Pytanie co to może być i co z tym robić ...plamy się powiększają

i z bliska

trawnik z lotu ptaka

Pozdrawiam
Radek
Gardenarium 10:39, 23 sie 2016

Lanie wody non stop przez tyle tygodni bez sprawdzenia jak jest z wilgotnością podłoża może oznaczać przelanie trawnika i zbyt szybkie wypłukiwanie podanych w nawozie składników pokarmowych. Zobacz czy nie ma za mokro.

Instagram Ogrodowiska
Astusia86 16:22, 24 sie 2016

Witam ponownie. Moja walka z trawnikiem trwa nadal. Nadal walczę, żeby się zagęścił i był ładny, ale idzie jak krew z nosa. Robiłam dosiewki w sierpniu, ale marnie zakiełkowało, a zdecydowaną większość zjadły wróble z gołębiami na spółkę
Mam jeszcze jedno pytanie. Rano, ok godziny 7-8, gdy jest jeszcze rosa, zauważyłam takie jakby małe pajęczynki. Czy jest to coś poważnego? Niżej zamieszczę kilka zdjęć.
[img

Na zdjęciu z oddalenia te szare plamki nie są ,,artefaktami" aparatu- to właśnie owa pajęczynka. Proszę o radę, czy w ogóle się tym przejmować. Z góry dziękuję i pozdrawiam.
Gardenarium 17:30, 24 sie 2016

Ja bym się pajęczynką nie przejmowała, a skupiła się na czymś innym. Daj tej trawie się rozkrzewić, rosnąć, wypuść ją wyżej, nie ścinaj tak krótko na rżysko, bo ona nie ma siły rosnąć. Daj nawóz, podlewaj i skoś za 5 dni o dwa stopnie wyżej.

Instagram Ogrodowiska
Astusia86 18:25, 24 sie 2016

Dziękuję za szybką odpowiedź
wszystkoCOmam 19:31, 24 sie 2016

Stało się i ja doczekalam się problemów z trawnikiem, ma troszkę obaw rok ...nie wwrtykjlowalam, robiłam dosiewki, wyczesuje, sypie nawozów ...scinam jak radzicie brak deszczu wyżej, deszcz niżej i po kilku miesiącach całkiem ładnych efektów porobily się suche placki na całym trawniku, tak to wygląda może podpowiecie mi co może być przyczyną?

Zielony 09:45, 02 wrz 2016

Z tematem odwiedziłem już wątek o nawożeniu, ale z racji tego, że może to nie jest jednak wina głodowania trawy, pozwolę sobie również tu mój problem zamieścić.

Z każdym dniem trawnik wygląda coraz gorzej. Robi się blady, żółknie, a nawet brązowieje. Nie chce rosnąć i o ile jeszcze jakiś czas temu leciałem po nim kosiarką 2 razy w tygodniu, to teraz po całym tygodniu niewiele będzie do ścięcia.

W grę wchodzi zagłodzenie, bo nawóz był sypany ponad miesiąc temu, jednak teraz już raczej za późno na jedzonko z azotem, więc potencjalnie rozważam obornik granulowany - naturalna rzecz, która nie popędziłaby sztucznie tej trawy, a dała jej przede wszystkim substancji organicznych, wzbogacając glebę i poprawiając jej strukturę (bo ziemię mam ciężką, tłustą, bez wody twardniejącą).

Skład obornika w granulkach jest następujący:

Sucha masa: 90%
Substancje Organiczna: 68%
Azot ogółem: 2%
Azot organiczny: 1,6%
Azot amoniakalny N-NH3: 0,4%
Fosfor P2O5: 3%
Potas K2O: 2%
Magnez MgO: 1,2%

Byłbym wdzięczny za wszelkie pomysły, co zrobić z tą trawą obecnie, bo zaczynam już tracić siły i nadzieję ...
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies