Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "lindsay80"

Tu ma być ogród :) 17:53, 21 mar 2018

Do góry
lindsay80 napisał(a)
Jak tam u Was po tym krótkim ataku zimy?
U mnie dwie noce z temperaturą - 10 C i kilka kolejnych dni i nocy z trochę mniejszym minusem. Śniegu zero!
Nic nie okrywałam i zrobiłam to z premedytacją - zobaczymy czy wszystko przeżyje.

U mnie nawet nie tyle sam mróz-co wiatr dawał popalić!Przeszywający do kości. Wiosno przybywaj!
Tu ma być ogród :) 17:13, 21 mar 2018

Do góry
Wiolka5_7 napisał(a)

U mnie to samo, ale nasypało duzo sniegu , więc nie mam obaw

To nie musisz się stresować, śnieg skutecznie zneutralizował ten atak mrozu.

U mnie właśnie bezśnieżnie i do tego duży wiatr wzmagał uczucie chłodu.

Będzie test - no bo właściwie większość ogrodu trzeba by było przykryć - a na to się nie piszę.
Tu ma być ogród :) 17:07, 21 mar 2018

Do góry
lindsay80 napisał(a)
U mnie dwie noce z temperaturą - 10 C i kilka kolejnych dni i nocy z trochę mniejszym minusem.
Nic nie okrywałam i zrobiłam to z premedytacją - zobaczymy czy wszystko przeżyje.

U mnie to samo, ale nasypało duzo sniegu , więc nie mam obaw
Tu ma być ogród :) 16:46, 21 mar 2018

Do góry
U mnie dwie noce z temperaturą - 10 C i kilka kolejnych dni i nocy z trochę mniejszym minusem. Śniegu zero!
Tu ma być ogród :) 16:43, 21 mar 2018

Do góry
Elka napisał(a)
No przyznaję się od razu że trochę mi zejdzie z rozpracowaniem całego wątku ale obiecuję, że ogarnę co rośnie w czyim ogrodzie

Nie katuj się czytaniem, szykują się spore zmiany w tym sezonie, więc możesz sobie śledzić na bieżąco moje poczynania
Tu ma być ogród :) 16:40, 21 mar 2018

Do góry
Magleska napisał(a)
mi się Twój warzywnik podoba taki jak jest .....ale na pewno sama najlepiej czujesz ,jak będzie lepiej

ta inspirka też fajna

Warzywnik jest ok - to sąsiedztwo jest koszmarne, na zmiany się nie zanosi, bo nawet gdyby sąsiad dbał w końcu o działkę to pomiędzy moją a jego działką ma zostać pas na przyszła drogę o szerokości 10 m, dopóki gmina go nie przejmie to nikt nie będzie chciał tego miejsca wykaszać - a kiedy gmina przejmie to wielka niewiadoma...
Tu ma być ogród :) 16:35, 21 mar 2018

Do góry
nawigatorka napisał(a)
Lubie takie drzewa ale przyznam ze ich tu nie widze. Wg mnie cis zdecydowanie wystarczy

Może zmienisz zdanie jak już wszystko co zaplanowałam w obrębie tego miejsca zrobię i będę mogła pokazać je z szerszej perspektywy
Droga do spełnienia 20:32, 20 mar 2018

Do góry
lindsay80 napisał(a)
O żesz... ale się u Ciebie działo!
Piękne hortki, wywalone wierzby i jeszcze żywopłot grabowy, niesamowita jesteś!
Jak długi ten pasek z żywopłotem masz?

Edytko no troszke tylko sie działo bo musiało.
Pas żywopłotu ma 18 metrów szeroki na 2,3 m ale juz wiem ze musze o pol metra poszerzyć.

U mnie zima w pelni dzisiaj nadypalo tyle śniegu ze bleeee
W moim małym ogródeczku - Dorota 16:58, 20 mar 2018

Do góry
lindsay80 napisał(a)

Zostawiam zachwyty nad wszystkimi pięknymi dekoracjami!

Powiedz Dorotko, używałaś Powertexa do robieniu tych jajek?

Właśnie planuję tego typu jaja zrobić, zobaczymy czy mi coś z tego wyjdzie, bo to będzie mój debiut
Tutaj pokazywałam jak robiłam te pisanki
https://www.ogrodowisko.pl/watek/4022-w-moim-malym-ogrodeczku-dorota?page=574
nie używałam Powertexa, nigdy nie miałam do czynienia z nim, ale mam w planach go kupić. Ja zawsze ze wszystkim kombinuję jakby coś uzyskać z niczego. Oczywiście z różnym skutkiem. Jeszcze na 573, 577,578,579 stronie pokazywałam jak robiłam inne pisanki.
Droga do spełnienia 16:33, 20 mar 2018

Do góry
O żesz... ale się u Ciebie działo!
Piękne hortki, wywalone wierzby i jeszcze żywopłot grabowy, niesamowita jesteś!
Jak długi ten pasek z żywopłotem masz?

W moim małym ogródeczku - Dorota 16:25, 20 mar 2018

Do góry
Dorota123 napisał(a)
Dziękuję

Zostawiam zachwyty nad wszystkimi pięknymi dekoracjami!

Powiedz Dorotko, używałaś Powertexa do robieniu tych jajek?

Właśnie planuję tego typu jaja zrobić, zobaczymy czy mi coś z tego wyjdzie, bo to będzie mój debiut
Jak "ożywić" mój szmaragdowy ogród 16:19, 20 mar 2018

Do góry
Wersja z murkami mi się podoba, byłoby oryginalnie i na pewno pięknie.
Zastanawiam się tylko czy nie zrobiłabym ich mniej... hmmm.
A na jakiej powierzchni one by miały być - jakie są wymiary tego miejsca?

Powiedz z jakiego powodu wybrałaś akurat tą odmianę śmiałka i szałwii co wpisane na projekcie?
Tu ma być ogród :) 16:17, 20 mar 2018

Do góry
Elka napisał(a)

Witam się serdecznie. Wpadłam na chwilkę, ale zostanę na dłużej bo pięknie u Ciebie

Od razu mam pytanie - co ile metrów od siebie posadziłaś te śliwy ?

Dziękuję Elu, zapraszam - choć akurat te zdjęcia to z ogrodu moich rodziców

Nigry są posadzone co 3 metry, szczepione są na wysokości 1,7 - 1,8 m.
Tu ma być ogród :) 16:15, 20 mar 2018

Do góry
ren133 napisał(a)
Edytko
Fajna ta inspirka ... jeśli tylko drzewa nie zabiorą slonka warzywnikowi to ja bym się skusiła na takie rozwiązanie

Nie nadrobiłam wszystkiego u Ciebie ... podpowiesz mi jakie zmiany będą w okolicy brzozowej, czy będzie ścianka i zmiana linii rabat przy kostce?

Pozdrawiam serdecznie

Ilość słońca docierającego do warzywnika nie jest zagrożona jak pojawią się drzewa, także idę w to

Zmiany: od domu do brzozowej ma iść ścieżka, przed brzozową będzie koliste miejsce na huśtawkę.
Przy kostce rabata.

Ścianka ma być, tylko jak na razie zmuszona jestem przekładać termin prac.
Byłam już umówiona z fachowcem na koniec marca, ale pogoda pokrzyżowała plany i przesunęłam to na 2 tydzień kwietnia.
Tu ma być ogród :) 16:08, 20 mar 2018

Do góry
Kawa napisał(a)
a ja bym nie zasłaniała chociaż inspiracja jest śliczna
naprawdę zależy ci na aż takim odgraniczeniu części warzywnika?

skrzynie u ciebie ładne i szklarnia też
jak dla mnie nie ma takiej potrzeby

Gdyby mi sąsiad nie fundował 2 metrowych chaszczy za płotem to śmiało mogłabym ten warzywnik mieć odkryty, ale sytuacja jest jaka jest i te drzewa mogłyby mi oszczędzić nerwów - chyba warto
Tu ma być ogród :) 16:06, 20 mar 2018

Do góry
Monia81 napisał(a)
Ta inspirka super wygląda i myślę, że u Ciebie by to rewelacyjnie wyglądało

będzie okazja się przekonać
Tu ma być ogród :) 16:05, 20 mar 2018

Do góry
kwartet napisał(a)
Mi chodzi o uzyskanie tych magicznych proporcji węgla do azotu w kompostowniku.W sezonie głównie zielone czyli azot,suche trawy zapewniają mi węgiel,tylko to rozdrabnianie męczące jest i z miejcem na składowanie krucho.

masz profesjonalne podejście do sprawy, tak powinno być
Tu ma być ogród :) 16:03, 20 mar 2018

Do góry
Kasia_CS napisał(a)
Z drzewami wygląda rewelacyjnie byłoby bardziej intymnie, niezależnie od tego kiedy zmieni się Wam widok z ogrodzeniem

Ja już się prawie zdecydowałam, jak patrzę w tamtym kierunku to zawsze mnie ten krajobraz za płotem wkurza, a to jest sposób żeby sobie go odizolować.
Tu ma być ogród :) 00:00, 14 mar 2018

Do góry
Muszę w najbliższym czasie podjąć decyzję, czy kupić drzewa płaskie na stelażach, żeby przesłonić część użytkową ogrodu i nieużytek, który graniczy z moją działką i chyba nieprędko będzie wyglądał miło dla oka.

Chodzi o to miejsce - drzewa posadzone by były za linią cisów lub między cudami A berberysami - byłyby to 2 lub 3 ambrowce, stelaż zaczyna się na wysokości 180 cm, wymiar stelaża 180 x 150 cm (szer x wys)

Za parę lat jak cisy urosną to ta zielona przesłona wyglądałaby podobnie jak na tym pinie.

https://pl.pinterest.com/pin/431923420506240046/

Jak sądzicie - darować sobie te drzewa i zostać tylko przy przesłonie z cisa Hillii?
Czy dobrze będzie z drzewami?
Dodam jeszcze, bo na zdjęciu tego nie widać, że przy siatce z lewej strony I patrząc na wprost rośnie żywopłot z grabów, który teraz będzie miał już 2 lata I wkrótce on też będzie przesłania ten nieuzytek. Nie za dużo tego wszystkiego?
Tu ma być ogród :) 23:48, 13 mar 2018

Do góry
Gruszka_na_wierzbie napisał(a)
Trudno utrafić na sprzęt, który będzie jednocześnie dobrze rozdrabniał gałęzie i siekał liście oraz miękkie trawy, a dodatkowo będzie miał akceptowaną cenę.

No właśnie, bo do takich małych ogródków jak my mamy to nie opłaca się kupować rozdrabniarki z wysokiej półki - trzeba wyszukać model gdzie relacja ceny do jakości będzie zadawalająca.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies