Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Tu ma być ogród :)

Tu ma być ogród :)

lindsay80 23:34, 13 mar 2018

_Martini_ napisał(a)
Śliczne kolorki pokazały się u Ciebie w ogrodzie

Czy po cięciu traw odkurzałaś kamyczki? Porządeczek masz psze pani, że ho ho! Ja co prawda mam lawendę w kamieniu i po cięciu niezły sajgon się zrobił. Chyba czas pomyśleć o jakiejś dmuchawie.

Tak, było odkurzane - no ja mam odkurzacz, ale radzę sobie z nim marnie bo duży i ciężki, dlatego eMa wysyłam do tej roboty.
Od jesieni kupuję odkurzacz mniejszych rozmiarów i jeszcze nie kupiłam, może w końcu kliknę, bo jeszcze tego odkurzania będzie sporo, a eMa nie na wszystkie rabaty mogę wpuścić, bo by mi pewnie wydeptał sporo roślinek
lindsay80 23:36, 13 mar 2018

Kawa napisał(a)
No porządek jak się patrzy
krokusy śliczne bardzo mi się te ciemne podobają i padające przez nie słonko robi z nich ślicznosci

to odmiana Record, też je bardzo lubię, bo to odmiana wielkokwiatowa, więc i kolor i wielkość kwiatów przyciąga wzrok
lindsay80 23:38, 13 mar 2018

Gruszka_na_wierzbie napisał(a)

Napisałam na priv.

dziękuję Ci Haniu serdecznie - eMowi pokazałam, analizuje różne modele - mam nadzieję, że coś wybierze i zakupi przed cięciem miskantów, a ja je planuję przyciąć już po tych planowanych przymrozkach.
lindsay80 23:44, 13 mar 2018

kwartet napisał(a)
Witam się i przyznaję do czytania cichcem.
Ścinane trawy używam do przekładania trawy z koszenia trawnika.Jest to u mnie proces mozolny(składam trawy z cięcia wiosennego w jedno miesce- powstaje góra a potem co koszenie trawy tnę na kawaleczki i przekladam zkoszoną,gdzieś w okolicach lipca wszystko pocięte)
Z mojego poszukiwania wynikło, że z tym szatkowaniem to radzi sobie taka sieczkarka starego typu,tylko to wielkie i potencjalnie niebezpieczne.
U Hani już jeczałam na ten temat.
Jeśli znalazłabyś jakieś sensowne rozwiązanie bardzo proszę o informację.
Pomocnicy ogrodowi bardzo wytrwali,moim starcza chęci na krótko.

To fajnie, że się ujawniłaś

Dużo pracy masz realizując to w taki sposób, a i miejsce trzeba mieć, żeby taką stertę stworzyć - a co na końcu z tego uzyskujesz i co dalej się z tym dzieje?

Mąż też mi mówił, że dobra by była taka sieczkarnia jak dawniej mieli w gospodarstwach do cięcia słomy
lindsay80 23:45, 13 mar 2018

Magleska napisał(a)
jak już skusisz się na jakiś konkretny model ,to proszę Cię -podziel się informacją jaki zakupiłaś ......jest to moje kolejne chciejstwo ogrodowe .....

Oki, poinformuję jak kupimy.
lindsay80 23:48, 13 mar 2018

Gruszka_na_wierzbie napisał(a)
Trudno utrafić na sprzęt, który będzie jednocześnie dobrze rozdrabniał gałęzie i siekał liście oraz miękkie trawy, a dodatkowo będzie miał akceptowaną cenę.

No właśnie, bo do takich małych ogródków jak my mamy to nie opłaca się kupować rozdrabniarki z wysokiej półki - trzeba wyszukać model gdzie relacja ceny do jakości będzie zadawalająca.
kwartet 23:51, 13 mar 2018

Mi chodzi o uzyskanie tych magicznych proporcji węgla do azotu w kompostowniku.W sezonie głównie zielone czyli azot,suche trawy zapewniają mi węgiel,tylko to rozdrabnianie męczące jest i z miejcem na składowanie krucho.
lindsay80 00:00, 14 mar 2018

Muszę w najbliższym czasie podjąć decyzję, czy kupić drzewa płaskie na stelażach, żeby przesłonić część użytkową ogrodu i nieużytek, który graniczy z moją działką i chyba nieprędko będzie wyglądał miło dla oka.

Chodzi o to miejsce - drzewa posadzone by były za linią cisów lub między cudami A berberysami - byłyby to 2 lub 3 ambrowce, stelaż zaczyna się na wysokości 180 cm, wymiar stelaża 180 x 150 cm (szer x wys)

Za parę lat jak cisy urosną to ta zielona przesłona wyglądałaby podobnie jak na tym pinie.

https://pl.pinterest.com/pin/431923420506240046/

Jak sądzicie - darować sobie te drzewa i zostać tylko przy przesłonie z cisa Hillii?
Czy dobrze będzie z drzewami?
Dodam jeszcze, bo na zdjęciu tego nie widać, że przy siatce z lewej strony I patrząc na wprost rośnie żywopłot z grabów, który teraz będzie miał już 2 lata I wkrótce on też będzie przesłania ten nieuzytek. Nie za dużo tego wszystkiego?
Kasia_CS 07:58, 14 mar 2018

Z drzewami wygląda rewelacyjnie byłoby bardziej intymnie, niezależnie od tego kiedy zmieni się Wam widok z ogrodzeniem
Monia81 08:06, 14 mar 2018

Ta inspirka super wygląda i myślę, że u Ciebie by to rewelacyjnie wyglądało