Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "lindsay80"

Ogród, a najlepiej piękny ogród - jak się do tego zabrać? 08:05, 08 paź 2014

Do góry
ktoś pisał wcześniej, że ziemia kamienista, obsypuje się, a korzenie szeroko i część się popodcina przy wykopywaniu, termin jak najbardziej najlepszy z możliwych, oby się wszystkim poprzyjmowały, ale wiadomo jak z każdą rośliną wykopywaną z gruntu można kupić taniej, ale trzeba się liczyć z tym, że coś może wypaść.
Ogród, a najlepiej piękny ogród - jak się do tego zabrać? 17:57, 06 paź 2014

Do góry
lindsay80 napisał(a)
...gdyby było bliżej to bym skorzystała, choć jest ryzyko czy one się przyjmą.

Opłacalne to ryzyko
Ja jade po nie jakieś 90km
Tu ma być ogród :) 16:24, 06 paź 2014

Do góry
lindsay80 napisał(a)
Oj nikt tu do mnie nie zagląda, pisze chyba sama ze sobą, ale zapraszam bo potrzebuję jakiejś sugestii, czy robię dobrze czy źle

Wklejam zdjęcie z dalszym planem nasadzeń, nastąpiły lekkie zmiany i nadal trzeba po kilka szt. poszczególnych odmian podokupywać, ale tak by to już zostało. Przy fundamencie dosadzę rządek roślin, ale to już wtedy jak pojawi się ogrodzenie, będę wtedy lepiej widzieć co tam najlepiej będzie pasować.
Zostało zakupić drzewko na środek, a pod nim posadzić coś zadarniającego, mam tu na myśli runiankę - warunki miałaby dobre, bo nie będzie tam pełnego słońca, tylko nie wiem czy poradzi sobie w glebie o ph 5 - 5,5 bo taką mam u siebie. A może jakąś inną roślinkę mi poradzicie.
Wszędzie tam gdzie wrzosy i wrzośce będzie kora a na całej reszcie żwirek pomieszany szary z białym.
Proszę o opinię i porady

Na szybciora

1.Runianka jest boska , zwłaszcza ta zielona nie variegata..jak coś to zakwasisz glebę , ale chyba 5 będzie ok
2. Bardzo mi plaskato na tej rabacie..brak mi czegoś wyższego..wiem ,ze ma być drzewo, ale i tak...

Buziole .. Wałcz

Ogród, a najlepiej piękny ogród - jak się do tego zabrać? 15:37, 06 paź 2014

Do góry
lindsay80 napisał(a)
a ja się też zastanawiałam, ale odpuszczam jednak... ode mnie to kawał drogi, gdyby było bliżej to bym skorzystała, choć jest ryzyko czy one się przyjmą.
Kamila widziałaś moją wiadomość o bażynie?

w końcu odpisałam
Ogród, a najlepiej piękny ogród - jak się do tego zabrać? 14:48, 06 paź 2014

Do góry
a ja się też zastanawiałam, ale odpuszczam jednak... ode mnie to kawał drogi, gdyby było bliżej to bym skorzystała, choć jest ryzyko czy one się przyjmą.
Kamila widziałaś moją wiadomość o bażynie?
Mata przeciw chwastom 21:15, 05 paź 2014

Do góry
jeśli jest jeszcze ktoś, kto uważa, że mata rzeczywiście zabezpiecza przed wyrastaniem chwastów, to wklejam zdjęcia na dowód, że nie ma to nic wspólnego z prawdą.
Zdjęcia pokazują ogródek u mojego sąsiada, tuje zostały wsadzone 2 lata temu i przykryte matą, a następnie na matę skąpo posypano korą, fakt, że sąsiadka nie robi nic, żeby ten ogródek tak nie wyglądał, pewnie liczyła, że mata zapewni jej czyste rabaty, a tu klops.
Co jak co, ale perz czuje się tu wyjątkowo dobrze, niedługo chyba nawet kory spod niego nie będzie widać

Zakładanie trawnika z siewu - trawnik z siewu 20:54, 05 paź 2014

Do góry
hmmm, a u nas wiele firm brukarskich tak właśnie to robi, nawet nie sądziłam, że będzie jakiś kłopot przy sianiu trawy... cóż musimy sobie z tym jakoś poradzić, bo już zmienić się nie da ;-/
Zakładanie trawnika z siewu - trawnik z siewu 16:37, 05 paź 2014

Do góry
Witam,
pewnych rzeczy już nie obejdziemy, tylko musimy wybrać najlepszy sposób żeby potem trawnik był jak najmniej kłopotliwy i dobrze wyglądał.
Co radzisz Danusiu, dosypać tej ziemi tak żeby krawężnik był lekko przykryty, bo z wcześniejszej odpowiedzi do końca nie wywnioskowałam jaka jest Twoja rada dla mnie
Zakładanie trawnika z siewu - trawnik z siewu 14:00, 05 paź 2014

Do góry
Witam,
mam pytanie jak powinna być siana trawa przy krawężnikach.
Mamy krawężnik o 3,5 cm niżej od poziomu kostki, czy ziemia powinna nachodzić na ten krawężnik i być zrównana z kostką czy krawężnik ma być tylko minimalnie przykryty?
Mój mąż twierdzi, że w ogóle nie powinien być zakryty bo trawa i tak się rozkrzewi i nie będzie go widać... natomiast jak zrównamy poziom ziemi z poziomem kostki to trawa zacznie w nią za jakiś czas wrastać.
Proszę o fachową poradę bo prawie mamy przygotowany teren pod siew a nadal nie wiemy jak prawidłowo to zrobić przy krawężnikach.
Wklejam zdjęcie.
Tu ma być ogród :) 21:22, 30 wrz 2014

Do góry
Witam,
po kolei postaram się odnieść do powyższych wpisów
popcarol - też podobają mi się wejścia obsadzone szpalerem drzewek na pniu, ale u mnie ta ścieżka jest króciutka, będzie ze 3m więc uznałam, że na takiej długości nie będzie to dobrze wyglądało.
Co do tej symetrii, to na pewno będę chciała podobnie obsadzić te dwie rabaty pod oknami, natomiast rabata równoległa do tej między bramą a bramką nie ma takiego samego kształtu, ona będzie się łączyć z opaską (rabatą jaką chcę pociągnąć wokół 3 boków działki). Na razie myślę, że w jednej i drugiej będzie takie samo drzewko główne, a co dalej sama jeszcze nie wiem, może coś mi się wyklaruje przez zimę - musi!
Dla pełnego obrazu fotka zagospodarowania działki.

Selly, dzięki za radę, postaram sie porozsuwać trochę te żurawki
Anias - może i Ty masz rację, ale zostawię to tak do wiosny, najwyżej wtedy będę zmieniać
Dziękuję wszystkim za uwagi i pozdrawiam.
Tu ma być ogród :) 14:07, 30 wrz 2014

Do góry
lindsay80 napisał(a)
Oj nikt tu do mnie nie zagląda, pisze chyba sama ze sobą, ale zapraszam bo potrzebuję jakiejś sugestii, czy robię dobrze czy źle

Proszę o opinię i porady

I jeszcze zdjęcie zrobione ze schodów wejściowych do domu, po dwóch stronach chodnika od bramki posadziłam berberysy Admiration.

Zaglądamy, zaglądamy , tylko, że nie zawsze coś piszemy

Fajnie to wygląda i jak ktoś już pisał , przydalaby się symetria lub lustrzane odbicie z drugiej strony ścieżki .
Żurawki chyba ciut za ciasno posadzone. Pewnie za rok będziesz musiała rozsadzać. Ja sadziłam wiosną co 35 cm , jesienią były tak zciśnięte , że musiałam im zrobić luzy.
Tu ma być ogród :) 12:02, 30 wrz 2014

Do góry

Wklejam zdjęcie z dalszym planem nasadzeń, nastąpiły lekkie zmiany i nadal trzeba po kilka szt. poszczególnych odmian podokupywać, ale tak by to już zostało. Przy fundamencie dosadzę rządek roślin, ale to już wtedy jak pojawi się ogrodzenie, będę wtedy lepiej widzieć co tam najlepiej będzie pasować.
Zostało zakupić drzewko na środek, a pod nim posadzić coś zadarniającego, mam tu na myśli runiankę - warunki miałaby dobre, bo nie będzie tam pełnego słońca, tylko nie wiem czy poradzi sobie w glebie o ph 5 - 5,5 bo taką mam u siebie. A może jakąś inną roślinkę mi poradzicie.
Wszędzie tam gdzie wrzosy i wrzośce będzie kora a na całej reszcie żwirek pomieszany szary z białym.
Proszę o opinię i porady

I jeszcze zdjęcie zrobione ze schodów wejściowych do domu, po dwóch stronach chodnika od bramki posadziłam berberysy Admiration.
Tu ma być ogród :) 21:50, 28 wrz 2014

Do góry
oj dziś już padam i tak w tym tygodniu proporcje między ogrodem a pozostałymi obowiązkami mamy, żony, pracownika zostały mocno zachwiane .
Co do drzewa na razie obstawiam tego klona, ale nie wiem czy znajdę fajny egzemplarz, czy dopiero na wiosnę to zostawię i czy mi się jeszcze nie odmieni, co też jest możliwe
Pod płotem może faktycznie z pęcherznicą byłby kłopot bo ona się rozrasta, a nazwę berberysa pomyliłam bo chodziło mi o kolumnowy orange pillar, wyjdzie wszystko w praniu, czyli jak pojawi się murek, jest szansa, że bedzie jeszcze przed zimą, ale nawet nie chcę tego zakładać, bo wiem już jak to bywa z tymi ekipami budowlanymi, do tego pogoda w tym roku nie rozpieszcza, u nas nieustannie pada i wiele rzeczy nie udało się przez to zrobić.
Na razie priorytetem na najbliższe dni będzie obsadzenie zachodniej strony działki brabantami, a mamy tak mało czasu, że pewnie nam to zejdzie.

Anias zajrzę do Twojego wątku w wolnej chwili co do pierwszych zdjęć, to było takie próbne ustawienie roślin, sama przyznasz, że mało udane, teraz chyba jest lepiej .
Po lewej stronie są żurawki, te posadzone to lime marmolade, ale stoi też kilka w rządku jeszcze w doniczkach apple crisp (chyba), ale jeszcze nie wiem czy będzie posadzona na tej rabacie.
Dobrej nocy.
Tu ma być ogród :) 19:43, 28 wrz 2014

Do góry
wklejam rezultat sobotniej pracy, oczywiście roślin miałam za mało i muszę dokupić, na tą chwilę wsadzone są:
berberysy admiration
wrzosy Dark Star
trawki Carex Evergold
żurawki Caramel
wrzośce Springwood White
wrzosy Disco Queen
żurawki Lime Marmolade
konwalnik Niger
wrzosy Sandy

Poza drzewem, które będzie na środku myślę, że pasowałoby tu jeszcze kilka intensywnie zielonych kulek (może bukszpan, może cis, albo jakiś kulisty świerk miniaturka) a przed samym murkiem rząd pęcherznicy seledynowej, albo berberys orange dream ale to już po zrobieniu ogrodzenia, czyli wiosną.
Czy to się trzyma kupy, jak myślicie ?
pozdrawiam
Edyta
Ogród z lustrem 01:22, 28 wrz 2014

Do góry
przeczytałam cały wątek i mimo, że oczy same już się zamykają to była to niebywała uczta dla ducha ten ogród jest cudowny!
Uwielbiam żurawki, cisy, berberysy więc na pewno będę czerpać stąd inspiracje do swojego ogródka, szczególnie, że wiele z pokazanych tu gatunków już stoi u mnie na działce i czeka na wsadzenie
pozdrawiam
Ogród, a najlepiej piękny ogród - jak się do tego zabrać? 13:49, 27 wrz 2014

Do góry
lindsay80 napisał(a)
Kamila,
dwie godzinki czytania i już jestem na 50 stronie Twojego wątku, padam na twarz po całym tygodniu, ale cieszę się, z tej wieczornej lektury bo teraz oczami wyobraźni widzę lepiej ta moją rabatę mamy prawie analogiczną sytuację co do usytuowania działki względem Słońca, a i gatunki roślin, które lubimy się powtarzają
Ambrowiec jest świetny! Ja na chwilę obecną myślę, że u siebie na analogicznej rabacie dam jakiegoś szczepionego klona w bordowej kolorystyce (powinien fajnie współgrać z elewacją i dachówką).
Ile u Ciebie jest odmian wrzosów i wrzośców? Widzę, że kupowałaś wysyłkowo, może korzystałaś ze strony wolski.com?
Ja mam 3 odmiany: Rubinteppich, Kramer's Rote i Springwood White, kupiłam w lokalnej szkółce, piękne egzemplarze i w atrakcyjnej cenie - marzy mi się jeszcze Holden Pink, ale będę go poszukiwać już wiosną
Napisz jeszcze na jakie cisy się zdecydujesz? Uwielbiam je i najchętniej obsadziłabym nimi boki działki, ale długo rosną i cenowo wypadają drożej, więc będą te nieszczęsne tuje, a cisy tylko miejscowo - podobają mi się odmiany i Wojtek i David
pięknie się u Ciebie zapowiada, będę regularnie śledzić postępy? planujesz jeszcze coś obsadzić przed zimą, czy czekasz do wiosny?
Pozdrawiam,
Edyta

Cieszę się, że lektura mojego wątku na coś Ci się przydała
Wrzośce i wrzosy kupowałam właśnie tam - mam wrzosy Allegro i Mulion, wrzośce Rubinteppich i Golden Starlet.

Cisy baccata i Hicksi, takie podobno najlepsze na żywopłoty/ekrany. Te, o których piszesz, to chyba lepiej w pojedynczych nasadzeniach lepiej...

planowanie to podobno czas stracony, ale mam nadzieję, że uda się posadzić cisy przy kółku i żywopłot na tej stronie od wykuszu.

Pozdrawiam!
Ogród, a najlepiej piękny ogród - jak się do tego zabrać? 00:28, 27 wrz 2014

Do góry
Kamila,
dwie godzinki czytania i już jestem na 50 stronie Twojego wątku, padam na twarz po całym tygodniu, ale cieszę się, z tej wieczornej lektury bo teraz oczami wyobraźni widzę lepiej ta moją rabatę mamy prawie analogiczną sytuację co do usytuowania działki względem Słońca, a i gatunki roślin, które lubimy się powtarzają
Ambrowiec jest świetny! Ja na chwilę obecną myślę, że u siebie na analogicznej rabacie dam jakiegoś szczepionego klona w bordowej kolorystyce (powinien fajnie współgrać z elewacją i dachówką).
Ile u Ciebie jest odmian wrzosów i wrzośców? Widzę, że kupowałaś wysyłkowo, może korzystałaś ze strony wolski.com?
Ja mam 3 odmiany: Rubinteppich, Kramer's Rote i Springwood White, kupiłam w lokalnej szkółce, piękne egzemplarze i w atrakcyjnej cenie - marzy mi się jeszcze Holden Pink, ale będę go poszukiwać już wiosną
Napisz jeszcze na jakie cisy się zdecydujesz? Uwielbiam je i najchętniej obsadziłabym nimi boki działki, ale długo rosną i cenowo wypadają drożej, więc będą te nieszczęsne tuje, a cisy tylko miejscowo - podobają mi się odmiany i Wojtek i David
pięknie się u Ciebie zapowiada, będę regularnie śledzić postępy? planujesz jeszcze coś obsadzić przed zimą, czy czekasz do wiosny?
Pozdrawiam,
Edyta
Tu ma być ogród :) 17:07, 26 wrz 2014

Do góry
rzeczywiście Kamajla, zajrzałam właśnie na pierwszą stronę Twojego wątku i już widzę podobieństwa, chyba wiem co będę robić dziś wieczorem jak córa pójdzie już spać, do przeczytania jest 50 stron więc trochę to potrwa, mam nadzieję, że znajdę u Ciebie inspiracje
Tu ma być ogród :) 16:49, 26 wrz 2014

Do góry
dzięki Selly, może Ty i masz rację, patrzyłam dziś jakie to mogłoby być drzewo i spodobał mi się klon CRIMSON KING lub Fassen's Black, albo śliwa dziecięca... ma ktoś jakieś doświadczenia z tymi odmianami, na którą radzicie się zdecydować.
Ogólnie jak zobaczyłam jak te moje rabaty wyglądają po rozstawieniu roślin uznałam, że wszystko jest do kitu... chyba będzie trzeba zmienić koncepcję.
Wklejam ujęcie domu, na którym będzie lepszy pogląd na tą część działki, na której teraz rozplanowuję rośliny.

Czy jeśli dom jest symetryczny to obie rabaty przed oknami mają być tak samo obsadzone? Tyle że na tej po lewej stronie słońce jest praktycznie do 16-tej, a na tej po prawej stronie tylko do południa i jeszcze ganek sprawia, że jest ona dodatkowo zacieniona.
Jak zrobić przejście od tej rabaty po lewej stronie na jej dalszą część (to strona południowa)?
Pozdrawiam
lindsay80
Tu ma być ogród :) 08:08, 26 wrz 2014

Do góry
lindsay80 napisał(a)

i jeszcze jedno zdjęcie robione z balkonu, na którym dokładnie widać dwie linie berberysów, czy zrezygnować z Goldality i zostawić tylko Admiration, przy okazji czy dokupić kilka, żeby ta krawędź przy ogrodzeniu też była nimi wypełniona?

Ten układ mi się podoba , ale chyba bym dała jakieś bordowe drzewo zamiast tego klona. Wydaje się zbyt łaciaty, do tak kolorowego tła. A bordowe drzewo ( klon, buk czy śliwa) fajnie by współgrało z bordową obwódką
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies