Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "Gardenarium"

Zakładanie trawnika z siewu - trawnik z siewu 09:28, 22 sie 2016

Do góry
Przede wszystkim poprawa jakości gleby i jej przepuszczalności, jak pisałam na glinie źle trawnik rośnie, albo odwodnienie liniowe po brzegu rabat. Inaczej będziesz klął na żywe kamienie i robił od nowa.

Drobniutka trawa to właśnie kłująca w stopy kostrzewa. Ja jej nie znoszę.
Wiechlina jest najlepszym gatunkiem w trawniku bo wiąże trawnik. Jest rozłogowa. Wolno wschodzi, ale bez niej nie ma dobrego trawnika. Jest najważniejszym gatunkiem.

Z dużą ilością kostrzewy nie bierz (ten I wariant). II wariant lepszy.

Madżenie ogrodnika cz. aktualna 08:35, 22 sie 2016

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Nie wiem co to Airy ale niebieskie spodnie wyobrażam sobie i wyszywaną koszulę
Sebek zdecydowanie się wykazał fotograficznie

Odnośnie plag, moje obserwacje są takie:

kiedyś też przed gośćmi musiało być: równy żwirek, posprzątane do ostatniego listeczka, umyte wodą i wypachnione... teraz niekoniecznie.

Większy dystans mamy chyba do ogrodu, to nie wystawa CHFS a normalny ogród i wolno mu mieć niedociągnięcia. Dobrze napisałaś, że dla nie ogrodowiczan - niezauważalne.

Jak miło się to czyta....
Tylko te słowa niczym nie poparte, na zdjęciach widać coś przeciwnego
Mój ogród nad rzeką... 08:28, 22 sie 2016

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Ja bym wsadziła bez dzielenia te turzyce jednak. Pewnie i tak nie przezimują, więc po co je osłabiać jeszcze przed zimą.

Dzielna kobieta jesteś. Przejrzałam początki, moja lektura dzisiejszego poranka

Ale mi radość sprawiłaś swoim wpisem
Turzyc osłabiać zatem nie będę. Może przezimują, pozwiązują żeby nie zgniły i okryję korą na zimę.
Mój ogród nad rzeką... 08:04, 22 sie 2016

Do góry
Ja bym wsadziła bez dzielenia te turzyce jednak. Pewnie i tak nie przezimują, więc po co je osłabiać jeszcze przed zimą.

Dzielna kobieta jesteś. Przejrzałam początki, moja lektura dzisiejszego poranka
Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 07:54, 22 sie 2016

Do góry
Dzielenie lepiej robić na wiosnę, ale próbuj. Podział na 2 nie będzie taki ryzykowny.
Madżenie ogrodnika cz. aktualna 07:23, 22 sie 2016

Do góry
Nie wiem co to Airy ale niebieskie spodnie wyobrażam sobie i wyszywaną koszulę
Sebek zdecydowanie się wykazał fotograficznie

Odnośnie plag, moje obserwacje są takie:

kiedyś też przed gośćmi musiało być: równy żwirek, posprzątane do ostatniego listeczka, umyte wodą i wypachnione... teraz niekoniecznie.

Większy dystans mamy chyba do ogrodu, to nie wystawa CHFS a normalny ogród i wolno mu mieć niedociągnięcia. Dobrze napisałaś, że dla nie ogrodowiczan - niezauważalne.
Choroby i szkodniki grabów, grab - Carpinus 07:17, 22 sie 2016

Do góry
Wklejam z innego wątku

Sebek napisał(a)

Szpeciele na grabach - dla potomnych, co by wiedzieli jak wyglądają... Zostawiają charakterystyczny szary odcień liści po swojej działalności.

Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 07:13, 22 sie 2016

Do góry
Przez niedzielę lało, mocno, ale miłe chwile spędziliśmy ze starszym synem, który odwiedził mamusię i tatusia i brata

Potem jazda w strugach deszczu.

Ogród dolany na maksa.
Zakładanie trawnika z siewu - trawnik z siewu 06:59, 22 sie 2016

Do góry
Za mało wiechliny, za dużo kostrzew, 75% to kostrzewy a są to trawy kępowe nie rozłogowe. Z daleka ładnie wyglądają, ale z bliska już nie. Na trawnik ozdobny się nadaje niż na użytkowy.

Przeczytaj to

https://www.ogrodowisko.pl/artykuly/298-trawnik-z-siewu-krok-po-kroku
Lustro w ogrodzie 06:53, 22 sie 2016

Do góry
Nie, wystarczą drzewa, to trzeba stanąć z daleka i popatrzeć, zadaszenie samo w sobie jest ładne ale do celu przytłumienia się nie nadaje. Jedynie drzewa. Nie jedno drzewa, a nawet dwa, zależy jakie drzewa i o jakiej koronie. Prosiłam o zdjęcie ujmujące ścianę, z daleka Wtedy powiem o co mi chodzi.

Poza tym jak mam ocenić sytuację i doradzić dobrze, skoro nie widzę sytuacji a mam się tylko domyślać? Ja sobie jedynie wyobrażam ten dom.
Ogród bardzo piaszczysty i żwirowy 06:48, 22 sie 2016

Do góry
Nie, nie wysiewać żyta na trawę. Nie wywalać trawy.

Albo trawę przekopać i zostawić do wiosny, albo trawę przekopać i wysiać na przekopane żyto.
Kosiarka 06:46, 22 sie 2016

Do góry
Napęd utrudnia manewrowanie kosiarką jesli linie w trawniku są faliste lub są wyspy, które trzeba objeżdżać i cofać. Poza tym taka kosiarka jest cięższa a co za tym idzie dla kobiet wykluczona. No chyba że jakaś sportsmenka się trafi..

Ważne są wysokości koszenia ile ich jest, szerokość koszenia, Mulczowanie nie jest potrzebne bo nie będziesz chyba kosił wyrzucając skoszoną trawę z powrotem na trawnik, bo się piorunem zafilcuje.

Tak więc podaj inne dane tej kosiarki, jaką ma moc przede wszystkim, chociaż 4,5 żeby było, bo nie skosi mokrej trawy albo długiej.

Pomocne informacje zawarłam tutaj

https://www.ogrodowisko.pl/artykuly/304-jak-wybrac-kosiarke
Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 23:54, 21 sie 2016

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Na naszym balkonie pojawiła się tęcza, rzadki widok

ogrodzie
U mnie tez byla i to podwojna jak u Ciebie ,ale z racji tej ze jestem cale wakacje w ogrodzie nie zawsze mam czas by dac foto,zmieni sie od wrzesnia jak juz na dobre ruszy szkola krasnalek i unormuje zdjecia z lata,tymczasem trzymam mocne kciuki za Mame
Pozdrawiam serdecznie Danusiu
Mata przeciw chwastom 21:24, 21 sie 2016

Do góry
Obwiązywanie dotyczy wyłącznie poczochranych iglaków i mających tendencję do wyłamywania pod ciężarem śniegu, wiążesz po to, aby się nie odkształcały, ale lekko wiążesz sznurkiem albo cieniutką siateczką i nie ma to żadnego związku z ocieplaniem.A owiązywanie żeby cieplej było...to bzdurne myślenie, a nie nawet mit. Bzdura.

Takim ocieplaniem to tylko możesz zaszkodzić bo pozamierają całe rośliny z ciasnoty i braku oddechu. Czasem to się zastanawiam, kto takie coś wymyśla?
Zakładanie trawnika z siewu - trawnik z siewu 21:18, 21 sie 2016

Do góry
Jeśli powschodziła, to raczej nic się nie stało. Chyba wiem gdzie ostatnio zamierzali siać trawę, widziałam
Ogród bardzo piaszczysty i żwirowy 21:04, 21 sie 2016

Do góry
Teraz to żyto ozime i na wiosnę przekopać. Potem łubin żółty, bardzo wzbogaca. Masz jeszcze do wyboru grykę, likwiduje perz.

Trawę możesz przekopać, ale lepiej wysiać żyto.

Skoszona trawa jest ok, tylko nie za grubo naraz.
Łubinu nie można jesienią.
Popiół jedynie z drzew liściastych, z węgla nie.
Kompostownik może wyglądać ładnie i nie śmierdzi jeśli jest prawidłowo kompostowane. To "złoto" ogrodników. Możesz komory przesłonić ścianą jaśminowców albo hortensji. Nie można oprotestować kompostownika, to jakby się pozbawić czegoś, co uzdrowi ogród.

To jakbyś świadomie odmówiła leczenia, choć jest niezbędne.
Zakładanie trawnika z siewu - trawnik z siewu 21:00, 21 sie 2016

Do góry
Gardenarium napisał(a)

Sąsiad jednym słowem No to dolało.

Jaki ten świat mały . Kałuże mi sie porobiły i to spore. Biegalem w deszcz kilka razy zobaczyc jak stan nasion, ale poki co pi wałowaniu, torfowaniu i ponownym wałowaniu, mimo duzych kałuż, żadne nie spłynęły ani wpłynęły. Za to po sianiu w srode i intensywnym nawadnianu juz dzis wudac 5mm wzrosty trawy. Jutro zobacze co po dzisiejszym oberwaniu chmury stalo sie z trawnikiem.
Lustro w ogrodzie 20:57, 21 sie 2016

Do góry
Nie, zawsze będzie moloch nad ogrodem, jakiej okładziny by nie dostał. Dałam ci rozwiązanie, a kombinujesz jak koń pod górę
Mata przeciw chwastom 20:56, 21 sie 2016

Do góry
Przetrwają, to nie oleandry.
Zakładanie trawnika z siewu - trawnik z siewu 20:54, 21 sie 2016

Do góry
max napisał(a)
Witam,

Przygotowaliśmy teren pod siew trawnika. Ziemia została spulchniona glebogryzarką, ale po ostatnich opadach deszczu część terenu zrobiła się grząska. Po całym dniu słońca ziemia wolno przesychała. Na zdjęciach widać ziemię, jest bardzo plastyczna i wilgotna. Co teraz możemy zrobić? Odwodnienie czy wystarczy dosypać żwiru i ponownie wymieszać glebogryzarką?

Pozdrawiam

Ważne jak szybko znika woda, za ile dni? Żwiru w żadnym wypadku się nie dosypuje.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies