Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Trawnik » Zakładanie trawnika z siewu - trawnik z siewu

Zakładanie trawnika z siewu - trawnik z siewu

Cwieku 21:00, 21 sie 2016

Gardenarium napisał(a)

Sąsiad jednym słowem No to dolało.

Jaki ten świat mały . Kałuże mi sie porobiły i to spore. Biegalem w deszcz kilka razy zobaczyc jak stan nasion, ale poki co pi wałowaniu, torfowaniu i ponownym wałowaniu, mimo duzych kałuż, żadne nie spłynęły ani wpłynęły. Za to po sianiu w srode i intensywnym nawadnianu juz dzis wudac 5mm wzrosty trawy. Jutro zobacze co po dzisiejszym oberwaniu chmury stalo sie z trawnikiem.
Gardenarium 21:18, 21 sie 2016

Jeśli powschodziła, to raczej nic się nie stało. Chyba wiem gdzie ostatnio zamierzali siać trawę, widziałam

Instagram Ogrodowiska
spinn 21:38, 21 sie 2016

Witam wszystkich serdecznie. Przed chwilą się zalogowałam po raz pierwszy, bo bardzo mi się spodobało to forum. Przebrnęłam przez 50 stron tego wątku, ale czasu nie mam aż tyle, by wszystko przeczytać
Przygotowuję mój mały kawałek ogródka pod posianie trawy. Mam już większość wypieloną. Staram się to robić bardzo dokładnie. W międzyczasie szukam informacji nt. traw. Miałam kilka na oku, ale z większą ilością życicy i ostatnio szukając po składzie natknęłam się na taką trawę:

Top grass
Skład mieszanki:
Życica trwała - 15%
Kostrzewa czerwona rozłogowa - 30%
Kostrzewa czerwona kępowa - 30%
Kostrzewa owcza - 15%
Wiechlina łąkowa - 10%

Wydaje się sensowna, ale nigdzie, dosłownie nigdzie nie mogę znaleźć opinii. Może ktoś z tego forum zna tą trawę i potrafi coś na jej temat powiedzieć?
Gardenarium 06:59, 22 sie 2016

Za mało wiechliny, za dużo kostrzew, 75% to kostrzewy a są to trawy kępowe nie rozłogowe. Z daleka ładnie wyglądają, ale z bliska już nie. Na trawnik ozdobny się nadaje niż na użytkowy.

Przeczytaj to

https://www.ogrodowisko.pl/artykuly/298-trawnik-z-siewu-krok-po-kroku

Instagram Ogrodowiska
spinn 09:02, 22 sie 2016

Ok, to która mieszanka ma dużo wiechliny (bo to jest taka drobniutka trawa..?) ale nie za dużo życicy, bo boję się koszenia 2x w tyg. Gdzieś czytałam, aby na przydomowym trawniku było też życicy jak najmniej...

Bo Barenbrug, o którym jest tu często mowa ma też dużo kostrzewy, a wiechliny po 10%, np.
Trawa Uniwersalna Barenbrug Green Universal
10,00% Wiechlina Łąkowa
30,00% Życica Trwała
60,00% Kostrzewa czerwona

Tutaj wiechliny jest co prawda 30%, ale dużo życicy i jest to sportowa. Wszyscy odradzają trawę sportową do przydomowego ogródka..
Trawa Sportowa Barenbrug Sport:
40,00% Życica trwała
30,00% Wiechlina Łąkowa
30,00% Kostrzewa czerwona

Nie mogę znaleźć składu polecanej również trawy "Kiepenkerl ciemno-zielona Gala-Rasen" Ktoś pomoże? Ma podobno 35% wiechliny łąkowej..?

Dodam, że mój trawnik ma ok.100m2, po bokach mam drobne nasadzenia kwiatków itp. ZIemia jest pod spodem gliniasta, ale zamierzam dowieźć lepszej ziemi i przemieszać. Problemem jest tu woda opadowa, która w dużych ilościach nie wsiąka szybko, aczkolwiek zauważyłam, że po przekopaniu działki nie stoi tak jak u sąsiadów

Gardenarium 09:28, 22 sie 2016

Przede wszystkim poprawa jakości gleby i jej przepuszczalności, jak pisałam na glinie źle trawnik rośnie, albo odwodnienie liniowe po brzegu rabat. Inaczej będziesz klął na żywe kamienie i robił od nowa.

Drobniutka trawa to właśnie kłująca w stopy kostrzewa. Ja jej nie znoszę.
Wiechlina jest najlepszym gatunkiem w trawniku bo wiąże trawnik. Jest rozłogowa. Wolno wschodzi, ale bez niej nie ma dobrego trawnika. Jest najważniejszym gatunkiem.

Z dużą ilością kostrzewy nie bierz (ten I wariant). II wariant lepszy.

Instagram Ogrodowiska
Cwieku 09:46, 22 sie 2016

Ja wybrałem do siebie Universal, obawiałem się tego częstego koszenia, nawożenia itp, więc zobaczymy czy mój wybór okaże się ok. Aczkolwiek baaardzo długo wahałem się miedzy Sport a Universal. Przerobiłem setki stron, żeby wybrać a i tak jak kupowałem to miałem zagwostkę którą wybrać, ale czas był do siania i trzeba było postawić na którąś. Mamtu siała ostatnio Sport.
Grunt musisz rozluźnić tak jak pisze Danusia. Tylko uważaj, bo jeśli dodasz ziemi z torfem do gliniastej ziemi, to nie rozluźnisz jej dobrze i efekt będzie kiepski.
Gardenarium 18:38, 22 sie 2016

W trawnik jest wpisane aż do znudzenia, koszenie, lanie wody i nawożenie i tak w kółko. Nie ma czegoś takiego jak wolno rosnąca trawa, wolno to rośnie trawa zagłodzona. To tyle z mojej strony obserwacji trawnikowych.

Trawnik jest najbardziej wymagającym organizmem w ogrodzie i raz zaniedbany długo się odbudowuje. Albo długo odbudowuje straty spowodowane niewłaściwą pielęgnacją, choćby łaty i plamy po nierównomiernym nawożeniu.

Instagram Ogrodowiska
kamikaze111 19:14, 22 sie 2016

mowa_trawa napisał(a)
Witam!

HAHHAHAHAAA a na chłodniejsze noce przykrywasz kołderką?
mowa_trawa 20:06, 22 sie 2016

kamikaze111 napisał(a)

HAHHAHAHAAA a na chłodniejsze noce przykrywasz kołderką?

Nie mogę Ci powiedziec co robię w chłodne noce bo jeszcze bym Ci życie zniszczył i mógłbyś się załamać

Trawnik pozdrawia

1
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies