No widzisz, nie obrażałaś się, nie rozpaczałaś jak niektórzy, nie uciekałaś, tylko drążyłaś pomysły i podpowiedzi. Brawo Frezja
No i jeszcze jednego nie mogę pominąć, po zdjęciach widać że zmieniłaś aparat Nie mylę się? Jest wspaniale udokumentowane. Ale gdzieniegdzie jeszcze pomieszane zdjęcia ze starym to od razu widać.
Aniu, to Carex Evergold.
Sylvana - od razu ciachać, niech się nisko rozgałęzia. Jakby przymarzł, to na wiosnę znowu zetniesz lekko, więc nie martw się, że już sierpień. Ważne jest rozgałęzienie.
Pozdrawiam świątecznie.
Poza tym gdy posadzę tę różę razem z ciemnoniebieskim powojnikiem to będzie to zestawienie jakie uwielbiam i jakie mam w ogrodzie, chociażby meble ogrodowe .
Danusiu dziękuję za tak szybką pomoc. Róża jest rzeczywiście śliczna. Pergolę pomalowałam bezbarwnym lakierem, bo chcę żeby była w takim naturalnym kolorze. A kiedy i czym trzeba pryskać zapobiegawczo?
Błędy w uprawie. Nie wykłada się gleby szmatą. Powalcz.
Od agrowłókniny może zgnić podstawa pnia, zwłaszcza gdy linia kroplująca jest blisko pnia, gleba jest gliniasta i mokro. Odgrzeb i sprawdż jak to wygląda. z bukiem to samo.
Zapewne cierpi na suszę i dlatego drobnieją mu liście, także może mieć bardzo ubogą glebę. Można było go wspomóc podczas sadzenia, dać w dołek kompostu.
Teraz jest za późno na nawożenie. Ale zrób to na wiosnę, teraz podlewaj. Wyściółkuj żeby gleba nie wysychała, a najlepiej pokaż zdjęcie tego klona.
Tak, trzeba wziąć próbki do badania, dendrolog będzie wiedział co zrobić. Możesz zadzwonić do ochrony środowiska z pytaniem, powinni pomóc "państwowo" czyli nieodpłatnie, zgłoś problem, a oni powinni zrobić "swoje".