Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "Gardenarium"

Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 11:21, 11 sie 2016

Do góry
Najgorsze w ogrodzie są opuchlaki i Cylindrocladium buxicola. Nie ma szans na wygranie walki. Ja też zainwestowałam ostro w nicienie i porażka. Mniej, ale są, więc co z tego? Przyjdzie niedługo zaprzestać pracy i iść na emeryturę.
Niech się inni martwią lub cieszą.
Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 10:33, 11 sie 2016

Do góry
Gardenarium napisał(a)

Myślałyśmy o tym nawet, ale do domu trza było wracać.

Szkoda..... zaproszenie nadal aktualne.
Mam już pokój na górze i nie trzeba korzystać z hoteli.

Wpis o locie nisko z prędkością 180 na godzinę.. dobre Niestety do mnie albo prawdziwy samolot, albo droga przez mękę... szans na autostradę raczej nie ma..

A floksy mi w tym roku zjadły.. opuchlaki. Zostawiły RH, żurawki, rozchodniki (rok temu wlałam tam znerwicowana chemię, nicienie przez 2 lata nie pomogły), a przeprowadziły się na floksy.. kwitną słabo a liście jak koronki łowickie

Ogród z lustrem 10:07, 11 sie 2016

Do góry
Gardenarium napisał(a)

Stara część z brzozami

Bardzo proszę o informacje w jakiej odległości od siebie posadzone są brzozy (zdjęcie nr 3). Posiadam 5 szt i nie wiem co ile je jadzic i czy zachować jednakową odległość Pomiędzy nimi
Zakładanie trawnika z siewu - trawnik z siewu 09:57, 11 sie 2016

Do góry
Gardenarium napisał(a)

Wywal natychmiast włókninę.
Siatkę trzeba było rozwinąć.

Trawa zasiana 6 sierpnia. Informację o przykryciu trawnika agrowłókniną znalazłem tu :

https://www.ogrodowisko.pl/artykuly/298-trawnik-z-siewu-krok-po-kroku

"Innym wrogiem są ptaki, które potrafią wydziobać sporo. Można utrudnić im dostęp rozciągając 10 cm ponad trawnikiem krzyżujące się linki. Dobry pomysł to przykrycie cienką agrowłókniną."

W miejscu w którym trawnik jest pod agrowłóknina są juz wschody (ok 1 cm), w miejscu poza przykryciem, mimo że jest podlewane tak samo jak agrowłóknina, wschodów brak. Zostawiam tak jak jest. Chcę to oczywiście zdjąć, tylko kiedy ? Po wschodach ?
Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 08:30, 11 sie 2016

Do góry
Gardenarium napisał(a)

Są wysokie. W tym ogrodzie można pod nim stanąć. Przemarzanie nie ma tu nic do rzeczy, wysokość podkładki się liczy.
One nie przemarzają.

Super Danusiu, bardzo dziękuję! Muszę zatem obdzwonić wszystkie szkółki w Trójmieście. Dzwoniłam już do 5 i nic ale się nie poddam
Ogród - moje czwarte dziecko 08:27, 11 sie 2016

Do góry
Rabata pod oknem powinna mieć geometryczne kształty, jak reszta, wyokrąglenie źle wygląda.
Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 08:21, 11 sie 2016

Do góry
U was na Bawarii cieplej jest. całkiem inny klimat, a dalie też zostawiasz? to by znaczyło, że "Anglia prawie"
Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 08:16, 11 sie 2016

Do góry
lawendulla napisał(a)
Czyli jednak są takie wysokie Ja mieszkam pod Gdańskiem, wiatry zimne bywają. Chyba zaryzykuję

lawendulla napisał(a)
Witaj Danusiu
Mam pytanie odnośnie miłorzęba szczepionego Mariken - wydaje się, że w Zimozielonym ogrodzie ten na lewo przy wejściu jest wysoko szczepiony. Ja sobie wymyśliłam 140-150 cm punkt szczepienia, ale już któryś raz mówią mi w szkółkach, że nie ma tak wysoko szczepionych, że by przemarzły. Czy to prawda? Czy Tobie jednak udało się kupić tak wysoko szczepione?

Są wysokie. W tym ogrodzie można pod nim stanąć. Przemarzanie nie ma tu nic do rzeczy, wysokość podkładki się liczy.
One nie przemarzają.
Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 08:16, 11 sie 2016

Do góry
Donia72 napisał(a)
Danusiu, czy Ty mieczyki wykopujesz?

Tak, trzeba wykopać, albo co roku sadzić. Teraz idą do góry kolejne kwiaty. Jednak deszcz łamie.
Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 08:15, 11 sie 2016

Do góry
Mala_Mi napisał(a)

Ale to było 2 lata temu..... jesteś u mnie co 2 lata.. więc wypada wizyta w tym roku Szkoda, że nie puściłyście się dalej na południe od Vivy .. a z drugiej strony.. u mnie nie tak jak u Vivy. Bardzo mi się tam podoba

Myślałyśmy o tym nawet, ale do domu trza było wracać.
Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 08:14, 11 sie 2016

Do góry
kasiek napisał(a)

To już jakiś postęp - a z lotniska jedzie kolejka i zatrzymuje się niemal przy mojej ulicy Oczywiście sama też mogę robić za szofera

Warto zobaczyć ogród pełen złudzeń i niespodzianek Warto.
Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 08:12, 11 sie 2016

Do góry
Madzenka napisał(a)

Nom, bo jak mi kiedys beda kazali wykopac to pozostanie tylko piła......

Ciekawe gdzie strong anabelle wyląduje?

Przy ogórkach sąsiada, czyli pod płotem obok tych dwóch co już mam. Dwa to za mało. Jaśminowca wyciepuję do donicy na później.
Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 08:12, 11 sie 2016

Do góry
Sebek napisał(a)

A ja nakupilem ziemi w promocji - duży worek po 2.99, no jak nie wziąć? Całe auto mam w kompoście i ziemi do iglaków
Lustra? Zmieszczą się jeszcze?

Tak, mam pomysła. W bluszczu.
Ziemi grzech by było nie wziąć. Dobrze zrobiłeś, a jak w samochodzie? ok?
Zamieszkać w ogrodzie 08:02, 11 sie 2016

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Dobrze mu poszło, moja szkoła

Twoja twoja oczywiście ☺
Coś jeszcze, coś więcej... 07:43, 11 sie 2016

Do góry
Sprawozdanie obejrzałam. Lecę do roboty.
Ogólne, ogrodnicze wskazówki w projektowaniu i realizacji ogrodów zamkn. 07:13, 11 sie 2016

Do góry
To kolekcja, a więc nie da się tego sensownie skomponowac, trzeba albo dokupić tego samego po kilka sztuk, albo podzielić po ogrodzie, ale to wyższa szkoła jazdy. Podzielić, tez nie wiadomo jak i gdzie. Bo nie znam tego ogrodu.

Rada nr 1 najważniejsza z mojego dekalogu - nie kupować pojedynczych roślin, porażka- nie da się nic zrobić, oddać.
Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 07:11, 11 sie 2016

Do góry
Za mała ta rabata, dzieci muszą dać więcej. Any kompozycja ta akurat to mój projekt , tylko dodałam tam topiary. Dodaj coś na pniu na tle ściany dwie szt, wyższa i niższa, iglaki na pniu np. żólte cyprysiki kule lub poczochrańce- dopiero hortensje
Bukiety i wianki na święto Matki Boskiej Zielnej 07:08, 11 sie 2016

Do góry
Popieram apel Róbmy bukiety, z polnych kwiatów bo jest moc na łące.
Obwódki z bukszpanu 07:04, 11 sie 2016

Do góry
Na tym to polega, że co jakiś czas ścinasz znacznie niżej. Niedługo się odbudowuje.
Najlepiej to zrobić wcześnie wiosną, zanim ruszy, czyli gdy ciepło i jest kwiecień, a czasem nawet marzec. Przymrozków wielkich w tle nie może być. Trzeba się wstrzelić z pogodą.
Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 07:04, 11 sie 2016

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Które chcesz przesadzić, te formowane?

Nom, bo jak mi kiedys beda kazali wykopac to pozostanie tylko piła......

Ciekawe gdzie strong anabelle wyląduje?
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies