Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy ".img"

Podmiejski ogródek 12:18, 09 sie 2019

Do góry
Dziewczęta, wygląda na to, że dyskusja skręciła na dość niebezpieczne tory, spieszę więc spełnić prośbę Helenki i wrzucam świeżutkie - wczorajsze - zdjęcia

trochę przesadziłam z głębią ostrości
ale bardzo mi się podoba ten kłosowiec (koral cudos) w zestawieniu z rozchodnikiem (tylko go muszę przenieść do przodu)

Nie sądziłam, że to kiedyś powiem, ale mam wrażenie, że na tym zdjęciu za dużo kwiatków mi kwitnie
Pamiętajcie o ogrodach 12:10, 09 sie 2019

Do góry
greg66 napisał(a)

Taką rabatę mogłabym mieć. Fantastyczna
Wzgórze chaosu 12:03, 09 sie 2019

Do góry
Spamowania ciąg dalszy Dziś chyba będzie taki dzień - ogrodowy w 100%. I pokopię na zewnątrz i na wątku nadrobię zaległości, jest wena
A skoro jest ten impuls to pokażę moją białą żarówkę na północnej skarpie. To klon jesionolistny, Variegatum lub Flamingo. Może ktoś podpowie bo niestety nie pamiętam? Danusia nie poleca klonów jesionolistnych, fakt to ogromne śmieciarki, potrafią już latem gubić liście. Moja żółta odmiana Odessanum w słońcu już dziś zaczyna straszyć. Natomiast ta pstra w cieniu ma się świetnie. Co rok ścinam prawie na zero i w jeden sezon ma taki ponad metrowy przyrost. Rośnie nam za oknem jadalni i fajnie ją codziennie widzieć. Dobrze tez komponuje się z limonkowym szpalerem berberysu.

Miłkowo - sezon 2016-2022 11:40, 09 sie 2019

Do góry

Miłkowo - sezon 2016-2022 11:31, 09 sie 2019

Do góry
Urszulla napisał(a)
Rozchodnik z anafalis, fajne połączenie

Nawet się udało, muszę pozostałe przenieść, bo w pełnej suszy padają.
kolejna rutewka kwitnie, ona jakaś późniejsza
Miłkowo - sezon 2016-2022 11:26, 09 sie 2019

Do góry
paniprzyroda napisał(a)
Bujnie i gęsto, pogubiłam się w trawach, hortensjach i kolorach.. cudnie

Dzięki Mariola a dziś dokupiłam 2 szt. Polar Bell, bo wywaliłam bukszpany. I nowy zawilec, pełny, ciemny kwiat, potem sfocę
Pod Biało-Niebieską Chmurką moj Bawarski ogrod na wsi 11:07, 09 sie 2019

Do góry
ta wyglada bardzie odmianowo

no i 'White Swan' moja faworytka

reszta to te najzwykejsze

Letni Aster 'Weißer Schirm'
W samym słońcu 10:28, 09 sie 2019

Do góry
Pomożecie odgadnąć co to za hosta? Nie mam lepszego zdjęcia
Akcja reanimacja -zmiany w ogrodzie czas zacząć 10:26, 09 sie 2019

Do góry
Kim napisał(a)
Moje dzisiejsze wypociny nie mogąc doczekać się jesieni wzięłam się za zrywanie darni

Powoli będę dalej przesadzać i ustawiać rośliny bo w inaczej to zima mnie zastanie

Jak równiutko Ci idzie to zdzieranie darni. Nie umiałabym chyba takich idealnych łuczków zrobić... Jak je w praktyce wykonujesz?

Śliczne hortki, kule jak się patrzy!

Jeśli chodzi o deszczówkę, u nas jeszcze trochę jest ale zapasy się kończą... mimo, że pada często. Musiałoby chyba codziennie lać przez tygodnie, żeby wody gruntowe się uzupełniły.

Kim napisał(a)
Dziś poprawiałam linię rabat miałam takie fale dunaju ,myślę że teraz to lepiej wygląda

Rabaty piękne, gęste!!! Cudnie!!!
Ogrodowo zakręcona. 10:20, 09 sie 2019

Do góry
Podszkolę się z robienia zdjęć, ale tak na szybko przed praca cyknęłam tel:

Moje wnioski: szałwia i róże kwitną drugi raz , sesleria ładnie się zabrała,
przywrotnik alpejski nabrał trochę masy, ogólnie chyba jest już za gęsto i za płasko
Jurajski Ogród 10:15, 09 sie 2019

Do góry

Pięknie
Nowocześnie z różAnką :D 10:03, 09 sie 2019

Do góry
Moja skrzynia na warzywa i plony na leczo i pomidorke

Skrzynia zajmuje miejsce 3x3, jest bardzo wygodna i naprawdę spora. Teraz mam już tylko pietruszke naciowa do koktajli i pomidory, czekam na kolejny rzut szpinaku i rzodkiewki.
Od domowniczki do ogrodniczki ;-) 10:01, 09 sie 2019

Do góry
Iwonka napisał(a)

O Fraise Melba nie słyszałam, ale wygląda jak siostra Vanilki Natomiast Phantom mam u siebie od... 3 tygodni Miały być anabelki, ale że wszędzie stacjonarnie ich brak, nagle zmieniłam koncepcję i kupiłam 3 sztuki zastępstwa. Docelowo brakuje mi jeszcze jednej, ale nigdzie nie mogę znaleźć. Myślę, że to dobry wybór. Hortensjada czyli Bożenka zawsze chwaliła phantom, jako jedną z odmian która jest niezawodna. Chociaż nie ukrywam, że kusi mnie też Polar bear, mniej się przebarwia na różowo. A anabelki i tak kupię, w nowej koncepcji mam dla nich jeszcze lepszą miejscówkę, bo nieco zacienioną. Ach te koncepcje, oszaleć można

Własnie też nigdy o nich nie słyszałam ale wygooglowałam w sklepie i zachwycił mnie ich kolor:

O fajnie, że masz Phantomy, będziemy sobie porównywać U mnie Anabelki są ale nie ma Strong a tylko te wchodziły w rachubę. Wpadaj do mnie po Phantoma, sporo było w sklepie Duże krzaki po 34 zł.
Polar Bear bardzo fajne, mam trzy krzaczki. Są na począku podobne do Limek ale mają bardziej wiotkie pędy. Potem inaczej się przebarwiają.

Nie boisz się pokładania Anabelek?
W Dolinie Muminków 09:53, 09 sie 2019

Do góry
Basilikum napisał(a)
Bsiu ae slicznie u Ciebie
dom super wyglada z tarasem
Ja nie moge sie doczekac balkonu

Dziękuję
Taras pięknie wyszedłmamy też nowe mebelki na tarasik Warto było czekać na wyprzedaże sezonowe Mebelki zaraz po złożeniu: )Cieszę się bardzo na nowości domowe

Coś by się chciało.... 09:51, 09 sie 2019

Do góry
Tutaj dla zobrazowania całej sytuacji podglądowy rysunek. Przepraszam za moje bazgroły ale talentu plastycznego niestety brak

Na północy skarpa obsadzona iglakami. Na wschodzie po łuku posadzone hortensje, za nimi trawa, miał być miskant gracillimus ale to raczej nie on. Muszę czekać do jesieni w celu weryfikacji.

Z drugiej strony działki w rogu wiata grillowa.
Od frontu (południe) wspomniane platany (mają być)
Przy platanach w rogu działki chciałabym zrobić rabatę i na środku postawić huśtawkę.
Z drugiej strony platanów, wzdłuż polbruku posadzone są tuje danica.

A na żółto zaznaczyłam rabatkę przy tarasie od której zaczął się mój wątek.

Pomocy
Własny kawałek ziemi i początkująca ogrodniczka ;) 09:45, 09 sie 2019

Do góry
beata_m napisał(a)
ogrodowo...

Ależ piękne widoki
Pozdrawiam weekendowo
Mój ogrodowy pamiętnik 09:24, 09 sie 2019

Do góry

Jest pięęęęknie
Buziaki zostawiam
Coś by się chciało.... 09:16, 09 sie 2019

Do góry
Przesyłam zdjęcia rabaty oraz rysunek jeszcze raz, czy o takie zdjęcie chodziło?
Tak jak zaznaczyłam na wstępie chciałabym na niej zostawić tylko kule danica, reszta do wymiany.

Z drzewkiem się boję żeby nie zasłoniło okna. Myślałam o trawach z lewej strony, na środku hortensje, po prawej cisa i z przodu coś niższego, właśnie kule + żurawki dla wzbogacenia koloru.

Odnośnie projektowania całości ogrodu, mam pewien zamysł. Posadzone trawy i hortensje w drugim końcu działki, rabata nieskończona, muszę tam jeszcze coś wykombinować aby zasłonić pokrywę od studni, myślałam o obwódce z bukszpanów.

Od frontu domu, wzdłuż ogrodzenia chcę posadzić 3-4 platany alphen's globe, w kwadratowej obwódce z bukszpanu. Między platanami trawa jakaś wysoka, pod trawa wrzosy, na wiosnę może w miejsce wrzosów tulipany?ale to chyba za dużo wątków jak na pierwszy raz? Wklejać wszystko od razu czy po kolei... porada za poradą?

Blaski i cienie nowego życia 09:16, 09 sie 2019

Do góry
W sprawie żwirku przemyślałam temat więc kolejnej rewolucji w tym roku nie będę rozgrzebywać. A jeżeli udałoby się zrobić drenaż i uporządkowanie pod murem budynku to i tak aż nadto będzie. Bo własnymi rękami muszę pracować, nie cudzymi.

A jeszcze wiele prac innych znajdę po drodze. Na edenkowej też zmiany muszą być. Za niedługo edenki pokażą mnóstwo kwiatków ale chyba mniejszych w drugim kwitnieniu. Tymczasem róża Goethe mnie zachwyciła ilością kwiatków

Pod Biało-Niebieską Chmurką moj Bawarski ogrod na wsi 09:12, 09 sie 2019

Do góry
a tu troche blizej

a tu cos z wysiewow, wlasnie zaczyna kwitnac, nie jestem pewna co to
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies