Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "Luki"

Ogrodowa przygoda Łukasza :) 07:22, 16 sty 2017

Do góry
Łukasz świetne podsumowanie!!!!!!
Styczeń, gdy zima pełną gębą to idealny czas na takie wspomnienia.....milej się będzie czekało do wiosny, której mnie już się bardzo ale to bardzo chce

Uwielbiam Twoją bylinową!!!!!

róże nasze........oj ja też nic nie okryłam , część ma miniaturowe kopczyki, a część nie ....boję się trochę

Luki napisał(a)

Przy okazji taka historyjka z przed paru dni. Dzwoni do mnie siostra po 23 z pytaniem czy dało by się posadzić jakiegoś drzewo na środku trawnika... inspiracją okazała się bajka Tom i Jerry nawet nie mówię jak to skomentowałem

dobre hahahahahahahahahahahahahahahaha

pozdrowionka zostawiam
Ogrodowa przygoda Łukasza :) 06:49, 16 sty 2017
Do góry
Luki napisał(a)

Asiu
Wiesz co mimo ogromnej sympatii moja jedna siostra robi jak za 3 i to mi wystarczy Nawet nie mówie jakie ma 'prośby' na ten rok... przy jednej właśnie siedzę.

te prosby mogą byc interesujące ....zdrać odrobinę tej tajemnicy ...po kreskówce to juz chyba nie wiele nas zaskoczy
Ranczo Szmaragdowa Dolina 23:04, 15 sty 2017

Do góry
Luki napisał(a)
Sylwia trudno mi coś więcej o glediczji powiedzieć. Sadziłem ponad 3 metrowe drzewo wiosną zeszłego roku, w sumie nie planowałem takiej dużej, ale była tańsza od 2 metrowej
Pierwsze liście mocno limonkowe z czasem troszkę zielenieją. Nic się z nią do tej pory nie działo, jakoś mocno podlewać jej nie musiałem mimo tego, że w szkółce rosła w stosunkowo niewielkiej doniczce. Do tego podobno, a nawet na pewno jest dość kruchym drzewem. Późno rusza wiosną. Tolerancyjna co do gleby i znosi suche podłoża.
Nie wiem jaką wysiałaś odmianę, ale zwykłe glediczje mają okropne kolce, odmiana Sunburst, którą ja mam ich nie wytwarza
Pod koniec tego sezonu na pewno będę mógł powiedzieć coś więcej

Ja też ma odmnianę Sunburst i miała nie miec kolców a się pojawiły. Ale delikatne. Miała nie zawiązywać nasion a zawiązuje. Ale miałam tylko z 2 fasolki wiszące. Ups. . takie cudo.
Pierwsze lata rosła wolno a póxniej przyspieszyła mam ją od 2006 roku Al ei tak jest stosunkowo małym drzewem. ładnym kolorystycznie Wytwarza korzenie raczej jak brzoza pod powierzchnią. Korzenie spore. Jak kopałam oczko to miałam okazję się przekonać co tam pod ziemią się działo
Ranczo Szmaragdowa Dolina 22:41, 15 sty 2017

Do góry
Sylwia trudno mi coś więcej o glediczji powiedzieć. Sadziłem ponad 3 metrowe drzewo wiosną zeszłego roku, w sumie nie planowałem takiej dużej, ale była tańsza od 2 metrowej
Pierwsze liście mocno limonkowe z czasem troszkę zielenieją. Nic się z nią do tej pory nie działo, jakoś mocno podlewać jej nie musiałem mimo tego, że w szkółce rosła w stosunkowo niewielkiej doniczce. Do tego podobno, a nawet na pewno jest dość kruchym drzewem. Późno rusza wiosną. Tolerancyjna co do gleby i znosi suche podłoża.
Nie wiem jaką wysiałaś odmianę, ale zwykłe glediczje mają okropne kolce, odmiana Sunburst, którą ja mam ich nie wytwarza
Pod koniec tego sezonu na pewno będę mógł powiedzieć coś więcej
Ranczo Szmaragdowa Dolina 22:03, 15 sty 2017

Do góry
A ja wiemkto ma glediczie . Luki .
Ogrodowa przygoda Łukasza :) 20:02, 15 sty 2017

Do góry
Justynko oj u mnie to była bida w pracach ten rok może będzie inny, a na pewno by był gdybym nie mudsiał mieć na wszystko zgody... wykopaliska byłyby spore

Asiu rozgrzałem się oglądając zdjęcia z lata, na szczęście już bliżej niż dalej
Wiesz co mimo ogromnej sympatii moja jedna siostra robi jak za 3 i to mi wystarczy Nawet nie mówie jakie ma 'prośby' na ten rok... przy jednej właśnie siedzę.
Ogrodowa przygoda Łukasza :) 19:47, 15 sty 2017

Do góry
Wychodzi na to, że w swoim ogrodzie strasznie się obijałem, ale pełen etat, a nawet dwa miałem za płotem gdzie od marca do sierpnia zaszła ogromna metamorfoza, ale cała relacja jak wiadomo jest w drugim wątki i nie ma czego streszczać

Ta zima będzie wielkim testem dla tego ogrodu i jest promyk nadziei, że w tym roku ogród będzie całkowicie skończony, a przedogródek zwany mordorem zostanie ujarzmiony

Przy okazji taka historyjka z przed paru dni. Dzwoni do mnie siostra po 23 z pytaniem czy dało by się posadzić jakiegoś drzewo na środku trawnika... inspiracją okazała się bajka Tom i Jerry nawet nie mówię jak to skomentowałem
Ogrodowa przygoda Łukasza :) 19:39, 15 sty 2017

Do góry
Koniec miesiąca to Wojsławice

Początek października to szybkie odświeżenie hostowiska

Nadal hortensje

i na zakończenie sezonu ostatnie spotkanie Ogrodowiska w ogrodach u Kapiasa przy okazji moja 4 w zeszłym roku
Ogrodowa przygoda Łukasza :) 19:34, 15 sty 2017

Do góry
Wrzesień

Róże drugie tłoczenie miały dopiero we wrześniu, ale wtedy pokazały na co je stać

Hortensje w pełni rozkwitu były w połowie miesiąca

Ogrodowa przygoda Łukasza :) 19:31, 15 sty 2017

Do góry
Sierpień

Hortensje powoli się budziły

Bylinowa nadal kwitnie, ale po mojej nieobecności lepiej było do niej nie podchodzić i się przyglądać

Ogrodowa przygoda Łukasza :) 19:27, 15 sty 2017

Do góry
Lipiec to także wybuch jeżówek

i jednocześnie całej bylinowej

Róże bardzo opóźnione z kwitnieniem walczą jeszcze długo w lipcu, ale kwiaty z bliska beznadziejne.

Hortensje pod koniec miesiąca śpią, dostały mrozem w kwietniu i kazały długo na siebie czekać.

Ogrodowa przygoda Łukasza :) 19:23, 15 sty 2017

Do góry
Lipiec

Na początku bylinowa ma moemencik przerwy, a na prowadzenie wychodzą lilie i liliowce.

Rośliny w przedogródku wymęczone wiosną kiepsko się prezentują, ale zawsze to już jakiś kolorek

Tego towaru nie zabraknie
Ogrodowa przygoda Łukasza :) 19:19, 15 sty 2017

Do góry
Szałwia w różach pożerała wszystko

Róże niby ładnie kwitły, ale...

i najbardziej oklepany widoczek mojego ogrodu

Końcówka czerwca upływa pod hasłem 'ostre cięcie' i jakoś dziwnie mi go przybywa.
Ogrodowa przygoda Łukasza :) 19:13, 15 sty 2017

Do góry
Czerwiec
Uwielbiam ten miesiąc za świeżość i już w pełni rozwinięte rośliny.
Ulubiona bylinowa zaczyna szaleć

TO było zdecydowanie moje ulubione połączenie tego miesiąca

W czerwcu kolejne ogrodowe spotkanie tym bardziej u Kindziuchny oj to była świetna sobota i upalna

Ogrodowa przygoda Łukasza :) 19:09, 15 sty 2017

Do góry
I u mnie zaczęło robić się kolorowo

Końcem miesiąca zaczęły czosnki... uwielbiam.
Ogrodowa przygoda Łukasza :) 19:08, 15 sty 2017

Do góry
Następny wyjazd tydzień później do Bogdziowego raju już po raz trzeci i za kązdym razem z jeszcze większym zachwytem wracam

Troszkę nas Bogdzia przyjęła

Oczywiście maj to tulipany, które u mnie w większości wygniły wiosną i nie wyszły

Ogrodowa przygoda Łukasza :) 18:54, 15 sty 2017

Do góry
Jedno z nich czyli glediczja wylądowała w kącie działki na bylinowej, ciekawe jak będzie od tego roku się prezentować bo w pierwszym roku marnie rosła. Przy okazji grab może w końcu zasłoni dolne zapłocie.

W połowie miesiąca było spotkanko na Śwecie azali w Pisarzowicach.

Ogrodowa przygoda Łukasza :) 18:31, 15 sty 2017

Do góry
Zakwitła pierwsza magnolia i oby to nie był jej pierwszy i ostatni

Kwietnia niestety nie lubię bo trawnik po zimie wygląda zawsze fatalnie, a w zeszłym roku pobił rekord brzydoty, strach się bać tej wiosny o dziwio beż żadnych dosiewek zawsze zarasta... w lipcu.

Maj
To jedyy miesiąc kiedy rojniki mogą czuć się w miarę bezpiecznie

Dotarły pierwsze na prawdę duże drzewa do ogrodów.

Ogrodowa przygoda Łukasza :) 18:26, 15 sty 2017

Do góry
W końcu wybrałem zdjęcia do zeszłorocznego sprawozdania. W sumie to mało się u mnie działo, więc większość to będą po prostu fotki ogrodowe

Kwiecień
Wiosna zaczęła się u mnie bardzo późno, a pierwsze prace to wyczyszczenie przedogródka i zrobienie go całkowicie od nowa. Wylądowała tam większośc liliowców i lilii z bukszpanami.

By ruszyć z zmianami byłem na szpiegach w pewnym ogrodzie, wcale nie wiadomo jakim u dobrych ludzi po buksiki...

by dokończyć obsadzanie przedogródka i powiększonej części bylinowej

Przedogródek wygląda nadal kiepsko, ale jeszcze będzie ładny tylko czasu potrzeba i kilku szlifów, a i o każdej porze będzie miał coś do zaoferowania.
Ogrodowa przygoda Łukasza :) 18:18, 15 sty 2017

Do góry
Agnieszko no to będzie w sam raz, jak znajdę zdjęcie to jeszcze Ci pokaże dokładnie Co do zjeżdżalni to już nie pamiętam bynajmniej taras przy każdej gotowej zjeżdżalni okazywał się +/- 50cm za niski, ale ten temat już zamknięty. Jak już będzie jakiś placyk dla młodego to w innym miejscu.

Kamilo ja to się najbardziej boję o róże, magnolie i trawy. Te pierwsze wyglądają fatalnie i na pewno wszystko ponad śniegiem jest pomarznięte nie ważne czy angielka czy niemka.

Marzenko rozumiesz więc mój instynkt obronny w amoku

Asiu nie trać czasu na przeglądanie od początku bo mało co rośnie w tym samym miejscu, a i tak nadal sporo wymaga zmian, a dokładnie to połowa
Bardzo mi miło mimo wszystko

Poli jak się okazało nie tylko najmłodszy ma ubaw sam sobie nie odmówiłem zrobienia klasycznego Łiii z górki
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies