Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ranczo Szmaragdowa Dolina

Ranczo Szmaragdowa Dolina

sylwia_slomc... 21:47, 15 sty 2017

abiko napisał(a)
jedzenie w skórce.. nieźle...
Ł. dziś powiedział.. karczujemy pęcherznice jasneee

Jak to karczujecie!!! To wstrzymajcie się do wiosny i ja przygarnę bo szkoda ich .A Co On zamierzą sadzić w zamian?
AGDULA 21:53, 15 sty 2017

sylwia_slomczewska napisał(a)
glediczje rosną z dnia na dzień

dzisiaj już trzecia zaczyna się pokazywać

Jestem ciekawa czy będzie zdrowa. Ja nie siałam ale kiedyś kupiłam i ciągle ją trzeba pryskać bo ma szkodnika. Rok w rok. Nie idzie sie tego pozbyć
Poczytaj tu o tym
http://www.iop.krakow.pl/gatunkiobce/default.asp?nazwa=opis&id=86&je=pl

Ale mimo to z wiekiem rośnie coraz szybciej. Więc chyba jej za bardzo nie szkodzi. A widać to, ze gałazki na koncach robią się czerwone. i sie skręcają. i czasem opadają liście. z tych młodych przyrostów. Ogólnie to fajne drzewo Trochę azjatyckiego klimatu wprowadza przynajmniej mi się tak kojarzy
sylwia_slomc... 22:02, 15 sty 2017

AGDULA napisał(a)

Jestem ciekawa czy będzie zdrowa. Ja nie siałam ale kiedyś kupiłam i ciągle ją trzeba pryskać bo ma szkodnika. Rok w rok. Nie idzie sie tego pozbyć
Poczytaj tu o tym
http://www.iop.krakow.pl/gatunkiobce/default.asp?nazwa=opis&id=86&je=pl

Ale mimo to z wiekiem rośnie coraz szybciej. Więc chyba jej za bardzo nie szkodzi. A widać to, ze gałazki na koncach robią się czerwone. i sie skręcają. i czasem opadają liście. z tych młodych przyrostów. Ogólnie to fajne drzewo Trochę azjatyckiego klimatu wprowadza przynajmniej mi się tak kojarzy

Dzięki, nie wiedziałam, ale ja pewnie wysadzę tylko jedną może dwie do swojego ogrodu, a resztę chętnym oddam. Moje z nasion ,a nie ze szkółki i nie sprowadzane to może nie złapią, a jakby co to będę zwalczać próbować
Katkak 22:03, 15 sty 2017

A ja wiemkto ma glediczie . Luki .
sylwia_slomc... 22:09, 15 sty 2017

Dzięki Kasia lecę Go o nią podpytać
Luki 22:41, 15 sty 2017

Sylwia trudno mi coś więcej o glediczji powiedzieć. Sadziłem ponad 3 metrowe drzewo wiosną zeszłego roku, w sumie nie planowałem takiej dużej, ale była tańsza od 2 metrowej
Pierwsze liście mocno limonkowe z czasem troszkę zielenieją. Nic się z nią do tej pory nie działo, jakoś mocno podlewać jej nie musiałem mimo tego, że w szkółce rosła w stosunkowo niewielkiej doniczce. Do tego podobno, a nawet na pewno jest dość kruchym drzewem. Późno rusza wiosną. Tolerancyjna co do gleby i znosi suche podłoża.
Nie wiem jaką wysiałaś odmianę, ale zwykłe glediczje mają okropne kolce, odmiana Sunburst, którą ja mam ich nie wytwarza
Pod koniec tego sezonu na pewno będę mógł powiedzieć coś więcej
AGDULA 23:01, 15 sty 2017

sylwia_slomczewska napisał(a)
Dzięki Kasia lecę Go o nią podpytać

To i ja tam wpadnę, chętnie się dowiem co z tymi gediczjami jest
AGDULA 23:04, 15 sty 2017

Luki napisał(a)
Sylwia trudno mi coś więcej o glediczji powiedzieć. Sadziłem ponad 3 metrowe drzewo wiosną zeszłego roku, w sumie nie planowałem takiej dużej, ale była tańsza od 2 metrowej
Pierwsze liście mocno limonkowe z czasem troszkę zielenieją. Nic się z nią do tej pory nie działo, jakoś mocno podlewać jej nie musiałem mimo tego, że w szkółce rosła w stosunkowo niewielkiej doniczce. Do tego podobno, a nawet na pewno jest dość kruchym drzewem. Późno rusza wiosną. Tolerancyjna co do gleby i znosi suche podłoża.
Nie wiem jaką wysiałaś odmianę, ale zwykłe glediczje mają okropne kolce, odmiana Sunburst, którą ja mam ich nie wytwarza

Ja też ma odmnianę Sunburst i miała nie miec kolców a się pojawiły. Ale delikatne. Miała nie zawiązywać nasion a zawiązuje. Ale miałam tylko z 2 fasolki wiszące. Ups. . takie cudo.
Pierwsze lata rosła wolno a póxniej przyspieszyła mam ją od 2006 roku Al ei tak jest stosunkowo małym drzewem. ładnym kolorystycznie Wytwarza korzenie raczej jak brzoza pod powierzchnią. Korzenie spore. Jak kopałam oczko to miałam okazję się przekonać co tam pod ziemią się działo
sylwia_slomc... 09:45, 16 sty 2017

Luki napisał(a)

Bardzo Ci dziękuję Nie wiem jaka mam odmianę bo strąki pozbierałam pod drzewem na ulicy. Miała fajny wysoki pień i koronę kulistą , była jesień i wisiały właśnie na drzewie i te strąki mnie zaciekawiły i urzekły
Widziałam te kolce w necie i powiem Ci , że od razu znalazłam zastosowanie dla nich:
fajnie będą broniły budki lęgowe przed drapieżnikami, a zimą można dla ptaków jabłuszka nabijać
sylwia_slomc... 09:47, 16 sty 2017

AGDULA napisał(a)

Ja też ma odmnianę Sunburst i miała nie miec kolców a się pojawiły. Ale delikatne. Miała nie zawiązywać nasion a zawiązuje. Ale miałam tylko z 2 fasolki wiszące. Ups. . takie cudo.
Pierwsze lata rosła wolno a póxniej przyspieszyła mam ją od 2006 roku Al ei tak jest stosunkowo małym drzewem. ładnym kolorystycznie Wytwarza korzenie raczej jak brzoza pod powierzchnią. Korzenie spore. Jak kopałam oczko to miałam okazję się przekonać co tam pod ziemią się działo

Mnie się w Krakowie nawet bez liści spodobała, a jeszcze jest chyba pożytkiem dla pszczół gdzieś czytałam