Nawet Myszorka z zimowego snu bukszpany zbudziły Ja bym sobie chętnie pojeździl po ogrodach, ale we wtorek to ja jeszcze ogród po zimie sprzątałem A być może teraz znów mnie dwa tygodnie nie będzie... Ogród chwastami zarośnie
Prześlę Ci na Pw nazwę narzędzia, bo siła zakupowa forum sprawi, że za chwilę w sklepach ich braknie
U mnie bukszpany przez te słoneczne dni również tak dziwnie zrudziały, ale po cięciu znów są zielone Jutro dostaną florovitem po liściach o ile zdążę to dopiero staną się zielone
Gosiu - mi to zajęło trzy sezony, wiec dość szybko Już w zeszłym roku były ładnymi kulami, wiec te Twoje zanim się obejrzysz będą takie Zwlaszcza, że z tego samego źródła pochodzą
Na pewno całkiem inaczej tnie się dobrym sprzętem Mam nożyce do bukszpanów od zeszłego roku i nikomu ich nie oddam
Tnę w taki sposób, że od razu schodzę nożycami od środka rośliny w dół. Nie tnę najpierw góry, potem boków, a na końcu dół. Po prostu zjeżdżam nożycami po roślinie obchodząc ją na około Co ważne w ogóle nie tykam dołu, bo lubię jak są położonymi poduszkami I... tyle Jak ciąłem według instrukcji, filmów i innych obrazków to mi zawsze krzywe wychodziły... Znalazłam własne sposób i jak widać najbardziej skuteczny
Różne przetestowałem i najlepsze efekty miałem po sypaniu wczesną wiosną saletrą amonową, a potem azofoską I myślę, że tą drugą możecie już sypać - będziecie na pewno zadowoleni
Sebku, i na podróże przyjdzie kolej, czego Ci z serca życzę, bo wrażenia zostają na długo. A zakątków na świecie przez nas nie zwiedzonych dotąd ani w przyszłości, mnóstwo. Zawsze coś trzeba wybrać, wszystkiego się nie da. Pozdrawiam, i doceniam Twoje rzeczowe porady ogrodowiskowe.
Kanada, Bułgaria, Czechy i Słowacja, Niemcy, Turcja 3x, Izrael, Jordania, Egipt, Ukraina, z Polską naliczyłam zaledwie 11.
Mój M chce do Gruzji, Chorwacji, ja chciałabym zobaczyć Włochy, Hiszpanię, Holandię z tulipanami i wiatrakami, i coś jeszcze do tego.
Przez ostatnie kłopoty ze zdrowiem na razie boję cokolwiek planować.
Domatorka jestem i trudno mi się ruszyć gdziekolwiek, ale jak mi się nagle cos zamarzy, to ryzykuję. Po powrocie nie żałuję. Zwykle przed wyjazdem trochę czytam i to mnie wciąga i mobilizuje do wyjazdu. Turcja i ostatnia wycieczka dla mnie najciekawsze. Myślę, że i Ty Sebku znajdziesz miejsca i czas na podróże, wszystko w swoim czasie. Pozdrawiam.
Tym razem z mojego ogródka nieśmiałe kwitnienie.
Snieżniki
Fiołki pachnące białe i fiołkowe.
Cebulice.
Sebek, bukszpaniki piękne, a trawnik... miodzio. Ale zdradź tajemnicę jego uroku. Mąż wertykulował dziś trawnik, jutro chcemy go nawozik i dosiewki zrobić i zastanawiam się jaki nawóz najlepszy?
Na koniec przycinam jeszcze pod kątem krawędzie. Często po cięciu za chwilę w tym miejscu bukszpany odrastają nierówno. Po przycięciu ich tutaj rosną bardziej równomiernie
A po co nam arkusz papieru? Gdy ścinki na niego spadną z łatwością bierzemy go do rąk i wsypujemy do pudełka materiał na przyszłe sadzonki Szybko, łatwo i bez bałaganu A to co nie spadnie na papier leży sobie na materiale i czeka na własną kolej
Przygotowałem dla Was fotorelację z cięcia żywopłotu bukszpanowego O ile Madżenka świetnie pokazała jak ciąć za pomocą kartonu to jednak ja bardziej zwrócę uwagę na to, by zbytnio nie naśmiecić dookoła
Podczas cięcia potrzebne nam są dwie sztuki jakiegoś materiału - u mnie były to dziś dwa obrusy Worki po korze czy ziemi zawsze zwiewał mi wiatr. Działo się tak również w przypadku lekkich firan czy zasłon, których też używałem
Po wyścielaniu materiału u podstawy obwódki przykładam również dwa arkusze papieru - po co zaraz się dowiecie
Przykładamy odpowiedniej wysokości karton i tniemy
Na koniec przycinam jeszcze pod kątem krawędzie. Często po cięciu za chwilę w tym miejscu bukszpany odrastają nierówno. Po przycięciu ich tutaj rosną bardziej równomiernie
A po co nam arkusz papieru? Gdy ścinki na niego spadną z łatwością bierzemy go do rąk i wsypujemy do pudełka materiał na przyszłe sadzonki Szybko, łatwo i bez bałaganu A to co nie spadnie na papier leży sobie na materiale i czeka na własną kolej