Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "Sebek"

U Sebka - czyli ogrodowych rewolucji ciąg dalszy :) 23:17, 10 kwi 2015

Do góry
myszorek napisał(a)
Sebek przyjedź do mnie trochę pociąć. Piękne te niebieskie hiacynty. Też mam takie . Ładnie się komponują z bratkami. Witam się wiosennie.

Nawet Myszorka z zimowego snu bukszpany zbudziły Ja bym sobie chętnie pojeździl po ogrodach, ale we wtorek to ja jeszcze ogród po zimie sprzątałem A być może teraz znów mnie dwa tygodnie nie będzie... Ogród chwastami zarośnie
U Sebka - czyli ogrodowych rewolucji ciąg dalszy :) 23:11, 10 kwi 2015

Do góry
Agania napisał(a)
Idealne kształty bukszpanów i jakie zdrowe, masz rękę, mnie jakieś kulfony wychodzą, pokaż narzędzie proszę

Co do bukszpanów, u mnie niektóre są trochę żółte, po cięciu będzie lepiej, myślę, że to mróz i wiosenne słońce, a ty co myślisz?

Nie zazdroszczę ci pracy przy tych karpach sąsiedzkich, dla estetyki, się poświęcasz...co rozumię i podziwiam

Prześlę Ci na Pw nazwę narzędzia, bo siła zakupowa forum sprawi, że za chwilę w sklepach ich braknie

U mnie bukszpany przez te słoneczne dni również tak dziwnie zrudziały, ale po cięciu znów są zielone Jutro dostaną florovitem po liściach o ile zdążę to dopiero staną się zielone
U Sebka - czyli ogrodowych rewolucji ciąg dalszy :) 23:07, 10 kwi 2015

Do góry
malgorzata_szewczyk napisał(a)
Mistrz kulkowania Cudnie Kiedy moje koślawe wyprowadzę na takie? Oto jest pytanie Pozdrawiam

Gosiu - mi to zajęło trzy sezony, wiec dość szybko Już w zeszłym roku były ładnymi kulami, wiec te Twoje zanim się obejrzysz będą takie Zwlaszcza, że z tego samego źródła pochodzą
U Sebka - czyli ogrodowych rewolucji ciąg dalszy :) 23:05, 10 kwi 2015

Do góry
martaibartek napisał(a)
Sebek super robota. Kulki idealne.
Mi zawsze wychodza jakieś dziwne kształty... masz jakąś podpowiedź od czego zacząć?

Na pewno całkiem inaczej tnie się dobrym sprzętem Mam nożyce do bukszpanów od zeszłego roku i nikomu ich nie oddam

Tnę w taki sposób, że od razu schodzę nożycami od środka rośliny w dół. Nie tnę najpierw góry, potem boków, a na końcu dół. Po prostu zjeżdżam nożycami po roślinie obchodząc ją na około Co ważne w ogóle nie tykam dołu, bo lubię jak są położonymi poduszkami I... tyle Jak ciąłem według instrukcji, filmów i innych obrazków to mi zawsze krzywe wychodziły... Znalazłam własne sposób i jak widać najbardziej skuteczny
U Sebka - czyli ogrodowych rewolucji ciąg dalszy :) 22:55, 10 kwi 2015

Do góry
ZielonaAnia75 napisał(a)
Sebek, bukszpaniki piękne, a trawnik... miodzio. Ale zdradź tajemnicę jego uroku. Mąż wertykulował dziś trawnik, jutro chcemy go nawozik i dosiewki zrobić i zastanawiam się jaki nawóz najlepszy?

Różne przetestowałem i najlepsze efekty miałem po sypaniu wczesną wiosną saletrą amonową, a potem azofoską I myślę, że tą drugą możecie już sypać - będziecie na pewno zadowoleni
U Sebka - czyli ogrodowych rewolucji ciąg dalszy :) 22:47, 10 kwi 2015

Do góry
Sebek napisał(a)

Weroniko, zastanawiam się jakie zakątki na świecie jeszcze nie zostały przez Was odkryte? Mam nadzieję, że kiedyś i ja będę mógł tak dużo podróżować jak Wy

Sebku, i na podróże przyjdzie kolej, czego Ci z serca życzę, bo wrażenia zostają na długo. A zakątków na świecie przez nas nie zwiedzonych dotąd ani w przyszłości, mnóstwo. Zawsze coś trzeba wybrać, wszystkiego się nie da. Pozdrawiam, i doceniam Twoje rzeczowe porady ogrodowiskowe.
Bajkowy ogród Weroniki 22:31, 10 kwi 2015

Do góry
Sebek napisał(a)
Świetna podróż Niesamowite ile zakątków na świeci już zwiedziliście - liczyłaś kiedyś odwiedzone przez Was państwa?
Zastanawia mnie też jaki kraj terax chcielibyście odwiedzić najbardziej?

Kanada, Bułgaria, Czechy i Słowacja, Niemcy, Turcja 3x, Izrael, Jordania, Egipt, Ukraina, z Polską naliczyłam zaledwie 11.
Mój M chce do Gruzji, Chorwacji, ja chciałabym zobaczyć Włochy, Hiszpanię, Holandię z tulipanami i wiatrakami, i coś jeszcze do tego.
Przez ostatnie kłopoty ze zdrowiem na razie boję cokolwiek planować.
Domatorka jestem i trudno mi się ruszyć gdziekolwiek, ale jak mi się nagle cos zamarzy, to ryzykuję. Po powrocie nie żałuję. Zwykle przed wyjazdem trochę czytam i to mnie wciąga i mobilizuje do wyjazdu. Turcja i ostatnia wycieczka dla mnie najciekawsze. Myślę, że i Ty Sebku znajdziesz miejsca i czas na podróże, wszystko w swoim czasie. Pozdrawiam.
Tym razem z mojego ogródka nieśmiałe kwitnienie.

Snieżniki

Fiołki pachnące białe i fiołkowe.

Cebulice.
U Sebka - czyli ogrodowych rewolucji ciąg dalszy :) 21:58, 10 kwi 2015

Do góry
Sebek przyjedź do mnie trochę pociąć. Piękne te niebieskie hiacynty. Też mam takie . Ładnie się komponują z bratkami. Witam się wiosennie.
U Sebka - czyli ogrodowych rewolucji ciąg dalszy :) 21:48, 10 kwi 2015

Do góry
Sebek jesteś mistrzem w cięciu buksów Wyszły idealne!
U Sebka - czyli ogrodowych rewolucji ciąg dalszy :) 21:09, 10 kwi 2015

Do góry
Sebek super robota. Kulki idealne.
Mi zawsze wychodza jakieś dziwne kształty... masz jakąś podpowiedź od czego zacząć?
U Sebka - czyli ogrodowych rewolucji ciąg dalszy :) 20:21, 10 kwi 2015

Do góry
Sebek, bukszpaniki piękne, a trawnik... miodzio. Ale zdradź tajemnicę jego uroku. Mąż wertykulował dziś trawnik, jutro chcemy go nawozik i dosiewki zrobić i zastanawiam się jaki nawóz najlepszy?
Miejsko & sielsko 20:18, 10 kwi 2015

Do góry
Też dziś ciąłem bukszpany Fotorelację zrobiłaś?
U Sebka - czyli ogrodowych rewolucji ciąg dalszy :) 20:14, 10 kwi 2015

Do góry

I jeszcze kancik na koniec Pierwszy raz robiłem od sznurka i pierwszy raz wyszedł równo

U Sebka - czyli ogrodowych rewolucji ciąg dalszy :) 20:09, 10 kwi 2015

Do góry
Kule z bukszpanu Teraz ich cięcie jes wyjątkowo łatwe, bo po kilku latach formowania z nieforemnych krzaków rosną równomiernie

Po drocueh stronie domu Przed

I po

U Sebka - czyli ogrodowych rewolucji ciąg dalszy :) 20:05, 10 kwi 2015

Do góry
A potem zostaje sama radość patrzenia

U Sebka - czyli ogrodowych rewolucji ciąg dalszy :) 20:04, 10 kwi 2015

Do góry
Tak samo robię przy cięciu kul na pniu z cisa

Fotorelacje - pielęgnacja roślin 20:04, 10 kwi 2015

Do góry
Tak samo robię przy cięciu kul na pniu z cisa

Fotorelacje - pielęgnacja roślin 20:01, 10 kwi 2015

Do góry
Na koniec przycinam jeszcze pod kątem krawędzie. Często po cięciu za chwilę w tym miejscu bukszpany odrastają nierówno. Po przycięciu ich tutaj rosną bardziej równomiernie

A po co nam arkusz papieru? Gdy ścinki na niego spadną z łatwością bierzemy go do rąk i wsypujemy do pudełka materiał na przyszłe sadzonki Szybko, łatwo i bez bałaganu A to co nie spadnie na papier leży sobie na materiale i czeka na własną kolej

Fotorelacje - pielęgnacja roślin 20:00, 10 kwi 2015

Do góry
Przygotowałem dla Was fotorelację z cięcia żywopłotu bukszpanowego O ile Madżenka świetnie pokazała jak ciąć za pomocą kartonu to jednak ja bardziej zwrócę uwagę na to, by zbytnio nie naśmiecić dookoła
Podczas cięcia potrzebne nam są dwie sztuki jakiegoś materiału - u mnie były to dziś dwa obrusy Worki po korze czy ziemi zawsze zwiewał mi wiatr. Działo się tak również w przypadku lekkich firan czy zasłon, których też używałem

Po wyścielaniu materiału u podstawy obwódki przykładam również dwa arkusze papieru - po co zaraz się dowiecie

Przykładamy odpowiedniej wysokości karton i tniemy

Najpierw górę

Potem po bokach

U Sebka - czyli ogrodowych rewolucji ciąg dalszy :) 19:57, 10 kwi 2015

Do góry
Na koniec przycinam jeszcze pod kątem krawędzie. Często po cięciu za chwilę w tym miejscu bukszpany odrastają nierówno. Po przycięciu ich tutaj rosną bardziej równomiernie

A po co nam arkusz papieru? Gdy ścinki na niego spadną z łatwością bierzemy go do rąk i wsypujemy do pudełka materiał na przyszłe sadzonki Szybko, łatwo i bez bałaganu A to co nie spadnie na papier leży sobie na materiale i czeka na własną kolej

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies