Dzisiaj było ostre cięcie Wszystko co było do uformowania zostało potraktowane nożycami I właściwie dzisiaj zakończyłem etap wszystkich wiosennych prac - teraz tylko zostało mi regularne wyrywanie chwastów i koszenie trawnika Wieczorem będzie fotorelacja
Trawnik to moje oczko w głowie - i choć w niektórych miejscach nadal nie jest idealny to w tym akurat wygląda znośnie Choć do perfekcji brakuje mu jedynie... czasu Niech no tylko ruszy po pierwszym koszeniu
Przygotowałem dla Was fotorelację z cięcia żywopłotu bukszpanowego O ile Madżenka świetnie pokazała jak ciąć za pomocą kartonu to jednak ja bardziej zwrócę uwagę na to, by zbytnio nie naśmiecić dookoła
Podczas cięcia potrzebne nam są dwie sztuki jakiegoś materiału - u mnie były to dziś dwa obrusy Worki po korze czy ziemi zawsze zwiewał mi wiatr. Działo się tak również w przypadku lekkich firan czy zasłon, których też używałem
Po wyścielaniu materiału u podstawy obwódki przykładam również dwa arkusze papieru - po co zaraz się dowiecie
Przykładamy odpowiedniej wysokości karton i tniemy
Na koniec przycinam jeszcze pod kątem krawędzie. Często po cięciu za chwilę w tym miejscu bukszpany odrastają nierówno. Po przycięciu ich tutaj rosną bardziej równomiernie
A po co nam arkusz papieru? Gdy ścinki na niego spadną z łatwością bierzemy go do rąk i wsypujemy do pudełka materiał na przyszłe sadzonki Szybko, łatwo i bez bałaganu A to co nie spadnie na papier leży sobie na materiale i czeka na własną kolej