Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy ".img"

Mój azyl na wichrowym wzgórzu 23:11, 05 sie 2019

Do góry

Pod Biało-Niebieską Chmurką moj Bawarski ogrod na wsi 23:11, 05 sie 2019

Do góry
Basilikum napisał(a)
Dla Miry

/original.JPG[/img]

Dziekuję, znam klarkę kiedyś siałam i bardzo ja lubię - bezpośrednio do gruntu - u Ciebie ładny łan i fajnie skomponowany - zachęciłaś mnie
Mój azyl na wichrowym wzgórzu 23:07, 05 sie 2019

Do góry
Ciąg dalszy z ogrodów Kapisa.

Ogród z rzeźbą 23:06, 05 sie 2019

Do góry
Gruszka_na_wierzbie napisał(a)
U mnie krwawnica zakwitła z początkiem lipca. Wciąż jeszcze ma kwiecie, choć już raczej w górnych partiach. Jesteś pewna, że swoją już ścinałaś?

Właśnie nie jestem pewna czy ścinałam. Chodzi mi po głowie, że miałam to uczynić. Ale czy uczyniłam? Nie wiem. Kwitła w pełni na koniec czerwca, w połowie lipca już przekwitała i nagle na koniec lipca buchnęła znowu kwieciem.

A tak wygląda aktualnie, zdjęcie z soboty:

Ogród z rzeźbą 22:59, 05 sie 2019

Do góry
anna_g napisał(a)

Bardzo się cieszę

I już aktualne fotki, z ostatniego weekendu

Rudbekie i perowskia,

Moja działka na Dębowym Lesie 22:55, 05 sie 2019

Do góry
Ta rutewka już ze 2 tygodnie kwitnie albo i więcej .I wygląda zjawiskowo.Mam ich 2.Jedna ze 2,5 a druga z 1,5.m.
A to jej pierwsze kwitnienie. Az mi się buzia śmieje to tych wyjątkowych, pięknych koronkowych kwiatuszków.

NN. ale piękny.Zresztą sporo mam liliowców Nn.
Ogród z rzeźbą 22:53, 05 sie 2019

Do góry
Helen napisał(a)

Piękny ten carex montana
Podpowiedzi zapisałam, bardzo dziękuję

W półcieniu ładnie mi się w tym roku rozrosła rozplenica hameln gold. Wreszcie jestem z niej zadowolona.

I jeszcze mam taką hakone, kupiona jako nn, prawdopodobnie albostriata

Ogród z rzeźbą 22:46, 05 sie 2019

Do góry
Helen napisał(a)
Anulka, dziękuję za podpowiedzi Sporo tego, ale coś wybiorę.
Fajnie, że wróciłaś

Tak mi chodzi po głowie, że chyba wszystkie turzyce dobrze sobie radzą w półcieniu. A czasami nie ma reguły. Sporobolusy niby są na stanowiska słoneczne a u mnie w półcieniu rosną jak wściekłe.

Hakone Greenhills, bardzo ją lubię

Carex montana

Ogród z rzeźbą 22:41, 05 sie 2019

Do góry
Kasiolaaa napisał(a)
jej hosty szaleją megaaa efekt hibiskus pieknie obficie kwitnacy ❤

Hibiskus wyciągnął mi się w górę na dwa metry, kwitnie pięknie.

Hostowa prawie cała, trawnik wypalony upałami.

Ogród z rzeźbą 22:38, 05 sie 2019

Do góry
Gosiek33 napisał(a)
RAW?
Mnie nawet się nie otwierają

Ale jest jakiś sposób, jak nie znajdziesz jutro może poszukam

Nie RAW, jakiś kurde NEF. Ale już eMa pogoniłam, przekonwertowane na jpg, jakość do kitu, sporo musiałam obrobić.

Zaczęła kwitnąć kupiona w ubiegłym roku molinia Fontane (o ile to ona)

Ogród z rzeźbą 22:33, 05 sie 2019

Do góry
Gruszka_na_wierzbie napisał(a)
Moje też leżą. W przyszłym sezonie "zarajtuzuję" je do drążka zanim uformują kwiaty.
Jak wysoko/ nisko cięłaś je pod koniec zimy?

Mówisz, że "rajtuzować"?. Nigdy nie mam czasu na takie zabawy. Tnę je co roku bardzo nisko, myślę że na ok. 15 cm.

Bardzo podoba mi się ubiegłoroczny zakup, dereń rozłogowy Kelseyi

I jeszcze obrazek z hostowej

Ogród z rzeźbą 22:25, 05 sie 2019

Do góry
Gosiek33 napisał(a)
Anabelki choć leżą pięknie kwitną, ciesz się

A pewnie, że się cieszę

Z serii leżące rośliny: jeżówka, nie wiem skąd się wzięła, bo na pewno takiej nie sadziłam. Jakaś się zmutowała. Ułożyła się na zeskładowane płyty ścieżkowe.

Kwitnie sesleria jesienna, tegoroczne sadzonki

Moja działka na Dębowym Lesie 22:23, 05 sie 2019

Do góry

niektore lilie i liliowce już nie kwitną.
A niektore jeszcze są z kwiatkami i cieszą

Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 22:21, 05 sie 2019

Do góry

Witam, mam pytanie co posadzić wzdłuż drewnianego płotu i w jakich odległościach od siebie i płotu. Myślałem o klonach kulistych lub katalpach. Miejsce jest słoneczne praktycznie cały dzień. Co ewentualnie pod te drzewa jako uzupełnienie rabaty. Dodatkowo pytanie jakie rośliny posadzić wzdłuż kostki po lewej i prawej stronie - myślałem o berberysach karłowych lub jakiś iglakach miniaturach. Może ktoś coś ciekawego podpowie, bo jestem zielony w tej materii. Chciałbym aby były to formy proste, bez wodotrysków, 2-3 kolory. Rabaty oddzielić od trawnika lepiej kostką czy obrzeżem typu gardenbord? Po lewej jest też skarpa od strony północnej (słońc tylko rano i wieczorem) - jakie rośliny niskie będą się tam dobrze rozwijać?

Ogród z rzeźbą 22:20, 05 sie 2019

Do góry
Helen napisał(a)
Chyba najbardziej mi się podoba bergenia, najlepiej o fioletowych kwiatach. Lub tawułka japońska o białych lub fioletowych kwiatach. A może jeszcze coś innego?

Bergenie bardzo lubię, zaletą jest ich zimozieloność.
Co do tawułek to nie jestem pewna czy będzie je widać zza rozplenic.

Bardzo mnie zaskoczyła krwawnica, która pod koniec lipca zakwitła jakby drugi raz i to z całą mocą. Nie mogę sobie przypomnieć czy ją ścinałam po pierwszym kwitnieniu.

I trzcinniki:

Moja działka na Dębowym Lesie 22:19, 05 sie 2019

Do góry
Dorota123 napisał(a)
Piękny delikatny widoczek, ta biała klatka dodaje smaczku.

Dorotko, ciesze się,ze widoczek z hortesja ci się spodobał.Klata to taki dodatek.
Hortensja Polar Bear na pniu.Jedna z 2 jakie mam.
A jedna normalna z krzaczka.Ale tamta jeszcze młoda i mala.

Milin
Ogród z rzeźbą 22:14, 05 sie 2019

Do góry
AniazUroczyska napisał(a)

Też się dołączam do pytania Według mojej dotychczasowej wiedzy, poleciłabym: parzydło leśne ,bodziszki, brunery- różne odmiany, niecierpek himalajski, niecierpek zwykły, kopytnik, barwinek, tarczownica, paprocie, języczki- pomarańczowa i Przewalskiego, bergenie. Zapewne Ania coś jeszcze dopowie lub skoryguje
Ciemne pęcherznice na pewno do cienia? Bo ja posadziłam w słonecznym miejscu, podobno piękniej się przebarwiają, ale też prawdę mówiąc, za bardzo mi nie rosną

Bardzo ładna lista. Mogę jeszcze dołożyć tiarelki, miodunki, kokoryczki, kokorycze, serduszki, oczywiście żurawki.

Ogród z rzeźbą 22:14, 05 sie 2019

Do góry
Zana napisał(a)

Zajrzałam do Ciebie. Masz tam z przodu rozplenice, więc przydałoby się coś wyższego. Asia zaproponowała parzydło leśne i ok. Pod rozwagę podaję gilenię trójlistkową. Nie mam, ale mam zamiar mieć. Może jeszcze zawilce jesienne, kwiatostany wypuszczają dosyć wysoko, najczęściej są białe i różowe.

Carex montana Raureif, aktualna fotka

Piękny ten carex montana
Podpowiedzi zapisałam, bardzo dziękuję
W moim małym ogródeczku - Dorota 22:10, 05 sie 2019

Do góry
Dorota123 napisał(a)
Kasiu to zrobione w ramach zabawy z wnukiem. Czyściliśmy kałużę i stwierdziłam, że trzeba umyć dokładnie koraliki wylewające się z dzbana do kałuży. Umyte trzeba było gdzieś zawiesić i tak powstała firanka z koralików. Kupowałam je w sporych woreczkach po ok. 20 zł i one miały dziurki. Widzisz tę gościówę wylegującą się w gniazdku, wcale się nie płoszyła mimo iż obok niej przechodziłam kilka razy. Była tak pochłonięta wygrzewaniem się, że nawet zaczęła pozować do zdjęcia. W ogrodzie z wnukiem ciągle coś wymyślamy, żeby spędzać czas aktywnie. Do tarczy strzelaliśmy w troje, wnuk, babcia i dziadek i każdy miał swój łuk - takie zawody, czasem jeszcze mamy pióra lub pióropusze indiańskie na głowach
Inna konkurencja to rzucanie szyszkami do uciekającego celu, Arturek tylko uciekał i rzucał, a ja uciekając robiłam zdjęcia.

ale modelka z tej jaszczurki.
Hosty, hortensje piękne
Fajnie mieć wnusia spedzac sobie czas z nim.
widać, ze jest zadowolony z pobytu u babci i w pięknym ogrodzie
Ogród z rzeźbą 22:08, 05 sie 2019

Do góry
Helen napisał(a)
Też pukam i czekam
Anulka, jakie kwiaty/rośliny polecasz do zupełnego cienia przed ciemne pęchęrznice? Białe tawułki? Czy może tylko hosty? Zrobię wieczorem zdjęcie i pokażę o co mi chodzi.

Zajrzałam do Ciebie. Masz tam z przodu rozplenice, więc przydałoby się coś wyższego. Asia zaproponowała parzydło leśne i ok. Pod rozwagę podaję gilenię trójlistkową. Nie mam, ale mam zamiar mieć. Może jeszcze zawilce jesienne, kwiatostany wypuszczają dosyć wysoko, najczęściej są białe i różowe.

Carex montana Raureif, aktualna fotka

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies