Właśnie nie jestem pewna czy ścinałam. Chodzi mi po głowie, że miałam to uczynić. Ale czy uczyniłam? Nie wiem. Kwitła w pełni na koniec czerwca, w połowie lipca już przekwitała i nagle na koniec lipca buchnęła znowu kwieciem.
Ta rutewka już ze 2 tygodnie kwitnie albo i więcej .I wygląda zjawiskowo.Mam ich 2.Jedna ze 2,5 a druga z 1,5.m.
A to jej pierwsze kwitnienie. Az mi się buzia śmieje to tych wyjątkowych, pięknych koronkowych kwiatuszków.
NN. ale piękny.Zresztą sporo mam liliowców Nn.
Tak mi chodzi po głowie, że chyba wszystkie turzyce dobrze sobie radzą w półcieniu. A czasami nie ma reguły. Sporobolusy niby są na stanowiska słoneczne a u mnie w półcieniu rosną jak wściekłe.
Z serii leżące rośliny: jeżówka, nie wiem skąd się wzięła, bo na pewno takiej nie sadziłam. Jakaś się zmutowała. Ułożyła się na zeskładowane płyty ścieżkowe.
Witam, mam pytanie co posadzić wzdłuż drewnianego płotu i w jakich odległościach od siebie i płotu. Myślałem o klonach kulistych lub katalpach. Miejsce jest słoneczne praktycznie cały dzień. Co ewentualnie pod te drzewa jako uzupełnienie rabaty. Dodatkowo pytanie jakie rośliny posadzić wzdłuż kostki po lewej i prawej stronie - myślałem o berberysach karłowych lub jakiś iglakach miniaturach. Może ktoś coś ciekawego podpowie, bo jestem zielony w tej materii. Chciałbym aby były to formy proste, bez wodotrysków, 2-3 kolory. Rabaty oddzielić od trawnika lepiej kostką czy obrzeżem typu gardenbord? Po lewej jest też skarpa od strony północnej (słońc tylko rano i wieczorem) - jakie rośliny niskie będą się tam dobrze rozwijać?
Bergenie bardzo lubię, zaletą jest ich zimozieloność.
Co do tawułek to nie jestem pewna czy będzie je widać zza rozplenic.
Bardzo mnie zaskoczyła krwawnica, która pod koniec lipca zakwitła jakby drugi raz i to z całą mocą. Nie mogę sobie przypomnieć czy ją ścinałam po pierwszym kwitnieniu.
Dorotko, ciesze się,ze widoczek z hortesja ci się spodobał.Klata to taki dodatek.
Hortensja Polar Bear na pniu.Jedna z 2 jakie mam.
A jedna normalna z krzaczka.Ale tamta jeszcze młoda i mala.
Milin
ale modelka z tej jaszczurki.
Hosty, hortensje piękne
Fajnie mieć wnusia spedzac sobie czas z nim.
widać, ze jest zadowolony z pobytu u babci i w pięknym ogrodzie
Zajrzałam do Ciebie. Masz tam z przodu rozplenice, więc przydałoby się coś wyższego. Asia zaproponowała parzydło leśne i ok. Pod rozwagę podaję gilenię trójlistkową. Nie mam, ale mam zamiar mieć. Może jeszcze zawilce jesienne, kwiatostany wypuszczają dosyć wysoko, najczęściej są białe i różowe.