Da się Bez angażowania małżonka obsadziłabym czymś za krawężnikiem… takie coś jednolite jak narysowałaś mi się podoba. Taki ciut wyższy dywanik.
Wystarczy mi że rosną tu bokiem 3 Amanogawy, więcej powtórzeń nie potrzebuję, więc opcja innego drzewa/krzewi mi pasuje. Zatwierdzone zatem. Realizajcja jeszcze nie wiem kiedy. Na razie muszę powciskać wszystko z donic w ziemię
Czy da się tą rabatę powiększyć? Żeby kończyła się w miejscu tarasu?
Powtórzenia drzew są fajne, ale nie jestem pewna, czy brzoza się tam zmieści i czy nie będzie zbyt przytłaczać po np. 7 latach. Brzozy rosną szybko.
Wg mnie lepszy byłby większy krzew tak do 5m prowadzony albo wielopniowo albo na jednym pniu. Mógłby być ten dereń, bo one tak rosną do ok. 5m. Mogłoby być też Heptacodium
Według mnie twoja ma grzyba. Albo mszyce też mogą osłabić. Przytnij ja opryskaj kilka razy 1 l wody 1 łyżeczka sody i parę kropel płynu do naczyń. Daj ja do cienia. Nie podlewaj po lisciach
Nie wykluczam podmianki na co innego. Kusiło mnie w tym roku, żeby ją podmienić na jednego z dereni Kousa dostępnych niedaleko
O zdaje się, że te najbardziej mi odpowiadały
- Weisse Fontaine
Tak stoi prawie w miejscu docelowym. Dzisiaj już jest posadzony. W końcu upał zelżał.
Uważam, że dużo bardziej pasuje niż ten buczek do tej rabaty. Wnosi lekkość i rozjaśnia bo tam jest bardziej cienisto ze względu na leszczyny po stronie sąsiada. No i fajnie zamknie oś widokową od drugiej strony ogrodu.
Z pozdrowieniami dla Marcina wrzucam zdjęcia ze szkółki roślin, w której byłam wczoraj z Magdą. Tam pod orzechem jest super zaaranżowane miejsce na biesiady. Twój orzech też już pewnie podobny cień by dał.
Stół bardzo kreatywny, bo kratownica z bluesem i duża deska na wierzchu, a w tym zagłębieniu na środku rosły kiedyś rośliny skalniakowe.
Rabata z platanami, które w nogach mają kostki z cisów.
W przyszłym roku rabatę czeka poszerzenie, aby dać tam zaplanowane obwódkowe rośliny tj. seslerię jesienną, rozchodniki (Carmen albo jakieś bordowolistne). Rozważam też ciemierniki, żurawki Obsidian.