Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "gardenarium"

Chwasty nad stawem 07:22, 05 sie 2016

Do góry
To jest łopian, trudno się go pozbyć. Co masz zrobić? - usunąć, to oczywiste.

Jeśli zarasta liliowce i inne pożądane rośliny to pozostaje wyrywanie, albo wykopanie cennych roślin a to możesz opryskać herbicydem. Jeśli trawa ma pozostać to herbicyd na dwuliścienne, a jeśi i trawę chcesz spalić - to herbicyd totalny.

Ale będzie spustoszenie.
Odwodnienie ogrodu i odprowadzenie deszczówki 23:02, 04 sie 2016

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Mata - a niech sobie chwalą ale nie mają racji, to zabójstwo dla roślin i zycia w glebie https://www.ogrodowisko.pl/watek/736-mata-przeciw-chwastom

Czarnoziem w dołku nie chroni, tuje też padną tylko później, bo są większe i wytrzymalsze

Zugorować znaczy pozbyć się chwastów różnymi sposobami

Podejrzewam taki powód:

sąsiad nie ma podmurówki a wy macie podmurówkę wysoką, która zatrzymuje wodę na działce jak w wielkim pojemniku. plus wspomniana glina. Sąsiad ma glinę? Ma podmurówkę?

Chodzi Pani o podmórówkę domu? Tak, sąsiad też ma, tu większość ma. I wszyscy mają gliniasty teren. Jeden z sąsiadów chyba w poprzednim roku sam sobie robił piękny ogród. Stary trawnik przejechał trochę ręczną glebogryzarką, nawiózł ok 40 cm czarnoziemu, zasiał sportową trawę, posadził różne kwiatki i u niego jest wszystko ok, nie stoi woda, wszystko super rośnie. U nas z kolei jak przychodzili "fachowcy" to każdy mówił, że jest za dużo mlecza i chwastów na tej "trawie" i że glebogryzarka nic nie da, że trzeba koniecznie zedrzeć catem darń, nawieźć ziemi, wyrównać i zasiać trawnik.

Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 22:09, 04 sie 2016

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Tyły domu

Tyły nie gorsze niż przody

Danusiu czy wiesz jaka to odmiana hosty? Potrzebuję na swoją hostową dużej, żółtej hosty, która nie zieleniałaby w lecie. Twoja jest taka urodziwa.
Kolorowy ogród na piasku 21:58, 04 sie 2016

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Powiem że brakuje białej monardy do kolekcji, a ja gdzieś taką widziałam, jednak wydała mi się taka "brudna" i mało atrakcyjna. Nie kupiłam, choć też zbieram monardy.

Danusiu, białą miałam z zakupu internetowego, gdybym ją widziała tak jak Ty też nie kupiłabym. Wyjątkowo małej urody kwiaty. Jako, że nie jestem typową kolekcjonerką łatwo było mi się z nią rozstać Bardzo trafnie określiłaś jej kolor
Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 21:51, 04 sie 2016

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Przeżyłam chwile grozy, albowiem w samochodzie wypełnionym po sufit cisami i żurawką Citronelle, jechały ze mną chyba żaby...albo myszy, coś się miotało za moim fotelem i pod nogami pasażera (stały tam żurawki). Wydawałam okrzyki... i modliłam się żeby na mnie nic nie skoczyło.... dojechałam...uff, teraz samochód kto inny będzie rozpakowywał. ja w każdym razie nie wsiadam...

Ja bym chyba wysiadł i czekał aż to coś wyskoczy...
Wyskoczyło w ogóle?

Twój ogród - przecież wiesz Ideał dla nas
Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 21:39, 04 sie 2016

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Nie mam. Piet Oudolf ma.

https://www.ogrodowisko.pl/artykuly/290-sporobolus-heterolepis

Artykuł czytałam i dlatego trafiłam do Ciebie. Miałaś z nim styczność? Czy one zimują u nas?
Any ogród mały czyli wygrana walka z ugorem 19:57, 04 sie 2016

Do góry
Gardenarium napisał(a)

Ja bym w to nie szła, zbyt mieniąca i pewnie jak wszystkie wynalazki po przekwitnieniu kaput.

a widzisz, a ja rozmawiałam z Panią hodowczynią i bardzo mi je zachwalała.
Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 19:51, 04 sie 2016

Do góry
Gardenarium napisał(a)

Nie wiem kto tak powiedział, ale nie miał racji. Tylko nie wiem, czy racja dotyczyła, że nie pasują do tych donic, czy że nie przezimują?

U mnie na zimę pozostają na miejscach, wszystkie.

Bardzo mi się podoba u Pani i też tak chciałam u siebie, ale powiedziano mi że nie przezimują.
Jednak będę musiała się sama przekonać. Dziękuje za odpowiedz.
Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 18:40, 04 sie 2016

Do góry
Limelight, myślałam, że to oczywiste Właśnie kwitnie i zajmowała kluczowe miejsce w moim ogrodzie zawsze.
Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 18:33, 04 sie 2016

Do góry
Dzięki Kondzio
Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 18:23, 04 sie 2016

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Tyły domu

Ale to miejsce się zmieniło po prostu pieknie
Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 18:21, 04 sie 2016

Do góry
Ciemne łodygi ma, ale stała w różowych, robiła za różową a wyszła pomarańczowa. Nie znam nazwy.
Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 17:59, 04 sie 2016

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Dziękuję, uwielbiam to proso żółte w żeliwnej donicy i chyba nie pozbędę się tej dekoracji, co roku zmieniam, ale wracam do prosa.

to proso? bosko wygląda! jak cały ogród
czy znasz moze nazwe odmiany tej nowej żółtej jeżówki? ona ma ciemne łodygi?
Odwodnienie ogrodu i odprowadzenie deszczówki 17:46, 04 sie 2016

Do góry
Pokaż kolego choć jedno zdjęcie, nie rób mi trudności w zdiagnozowaniu problemu jeśli mam pomóc. Nie mogę się domyślać, pokaż cokolwiek
Odwodnienie ogrodu i odprowadzenie deszczówki 17:44, 04 sie 2016

Do góry
Mata - a niech sobie chwalą ale nie mają racji, to zabójstwo dla roślin i zycia w glebie https://www.ogrodowisko.pl/watek/736-mata-przeciw-chwastom

Czarnoziem w dołku nie chroni, tuje też padną tylko później, bo są większe i wytrzymalsze

Zugorować znaczy pozbyć się chwastów różnymi sposobami

Podejrzewam taki powód:

sąsiad nie ma podmurówki a wy macie podmurówkę wysoką, która zatrzymuje wodę na działce jak w wielkim pojemniku. plus wspomniana glina. Sąsiad ma glinę? Ma podmurówkę?

Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 17:39, 04 sie 2016

Do góry
Dziękuję, uwielbiam to proso żółte w żeliwnej donicy i chyba nie pozbędę się tej dekoracji, co roku zmieniam, ale wracam do prosa.
Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 17:28, 04 sie 2016

Do góry
Tego co podlinkowałaś oglądam. To Alana program. Działają wspólnie, w czwórkę. Wcześniej wypowiedziałam się na temat "Wielkie marzenia w małych przestrzeniach" M. Dona. Kończmy ten temat dobrze?
Pszczelarnia 17:19, 04 sie 2016

Do góry
Pszczelarnia napisał(a)

Ona ma 2 lata i czas zastanowić się nad nią dogłębnie. Może dołożyć traw albo powtórzyć je?

Tam są takie niuanse niewidoczne na zdjęciach, taka niespójność gatunkowo-kolorystyczna.

Ale kwiatki cieszą przecież!

Dołożyć wielkich liści, będzie egzotycznie, dołożyć koloru bordowego - w liściach i kwiatach, pomarańczu dołożyć, cynobrówek dołożyć.
Rozmnażanie hortensji 17:12, 04 sie 2016

Do góry
ElżebietaF...jestem Gardenarium nie Gardenium

Moje hortensje sadzonkowane wiosną są już spore, czas je wyciągnąć z gruntu (namiotu).
Grab - Carpinus 17:10, 04 sie 2016

Do góry
Jeśli długo nie był cięty to bym poczekała do wiosny, wtedy ładnie się zabuduje.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies