Może za małą dawkę dałam tego Mospilanu? Rozrabiałam go na 5 litrów i tak na oko pół torebki dałam. Tylko czy teraz mogę powtórzyć? Podobno nie można wielokrotnie stosować tego samego środka.
Marcie i Oli życzę przyjemnego odchwaszczania w rękawiczkach i najlepiej z jakimś kremem z wysokim filtrem na plecach
Po wczorajszym krótkim obchodzie ogrodu jestem przerażona
Na różach mszyce, liście wiśni całe podziurkowane- okazuje się, że to może być dziurkowatość liści,buk po dwukrotnym oprysku Mospilanem i jednokrotnym ProAgro 100 dalej ma zdobniczkę. Ile jeszcze muszę wylać tej chemii aby pozbyć się tego paskudztwa?
Róże spróbuję popryskać wodą z octem i płynem do naczyń, mam nadzieję, że pomoże. A na buka nie mam już pomysłu Może ktoś zna jakiś skuteczny środek?
Nikita stosowała, pomogło, tylko nie dodawaj sody, bo Ania DS ( specjalistka od róz) pisze ze bez sody. Możesz pryskać nawet drugi raz za 4- 5 dni, ale nie powinno być potrzeby, mszyce zrobią sie czarne, lub brązowe, tzn że zdechły. Tylko nie w słońcu, wieczorem najlepiej. Opryskaj tak, żeby aż splywało!
Odpowiadam za Magdę, bo ona w trasie, pewnie mi wybaczy
polinka - widziałam już ale na szybciutko. Jeszcze raz zajrzę i myślę, że zanim zdejmę darń, to coś wymyślę Dzisiaj zaczęłam zmagać się z naturą i zrobiłam tylko wokół 1 tui - było ciężko ale i też późno.
agniecha973 - z tymi drzewami to ciekawy pomysł. Może jakieś kulki na wysokim pniu? no, no
Wczoraj się troszkę poedukowałam nt. oprysków na grzyba. Marzenka pryska Calypso ( nieszkodliwy dla pszczół) tylko zaatakowane rośliny. Jak dobrze pamiętam Syla pryska cały ogród Topsinem. Ja wczoraj pryskałam bukszpany, hortki, śliwy, wrzosy, hosty. Ominęłam trawy, liliowce, żurawki, bluszcz, lawendę i szałwię.
Jak chcesz więcej się dowiedzieć poczytaj ostatnie kilka stron u Marzenki, ciekawa dyskusja była nt. chemii w ogrodzie
Boziu i do 19 siedzisz??? to ja już nie narzekam na swoją pracę... ja piję kawę na słonecznym tarasie i wtedy zwlekam się do pracy na 9.00
Polinka, a tym Topsinem to można sobie tak bezkarnie psikać prewencyjnie?? Nie zaszkodzi jakimś owadom? Ja się zawsze boję chemii używać w ogrodzie... Co pryskałaś? Hortki też spryskać prewencyjnie? Co Ty pryskałaś?
Ja mam przed tujkami hortensje Limelight, kulki bukszpanowe i będą trawy ice dance. Do limek możesz dać trawy, np.gracki lub ML a do bukszpanów żurawki. Ewela przejrzyj sobie wizytówki Marzenki, Sylii, Any tam dużo fajnych pomysłów.