Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "szałwia"

To tu- to tam- łopatkę mam ! 18:06, 04 cze 2020

Do góry
Roocika napisał(a)

Ale gigant! Deszczu zazdroszczę, u nas znowu nie pada w ogóle, rzeczka już prawie nie płynie, to znaczy, że jest źle.

U mnie się ociepliło. Pada co jakiś czas. Wczoraj wyjątkowo obyło się bez deszczu. Udało mi się wstrzelić z opryskiem PW. Myślenie o suszy mogę chwilowo odłożyć na półkę. Bardziej mnie martwi brak ciepła.Takiego ciut powyżej 20 stopni.
Dzięki opadom wszystko bujnęło.

A te wciąż w znakomitej formie.

Szałwia pokazała kolorek.

A reszta podąża za nią.

Nowa działka, nowy ogród, nowy dom, nowe życie :) 08:10, 04 cze 2020

Do góry
Miło po pracy ugotować coś i usiąść w słońcu na chwilę. Zjeść i do odchwaszczania buahahaha
ale kończę, powoli! Pewnie tylko po to żeby zacząć od początku

Front ogarnięty, zamówilam korę, będzie w przyszłym tygodniu, jak rozłożę to obfocę. Coraz bardziej zielono dookoła a był pasek brzowej gliny... brrrr

Posadziłam luźne walające się dookoła rośliny w doniczkach, jakiś pojedynczy szparag, szałwia, piwonia, przywrotnik... tak to jest jak się woziło rośliny na raty od Rodziców
dziś wymelduję rutewki w bardziej cieniste miejsce bo cierpią, w to miejsce posadzę małe rozchodniki które w doniczkach ledwo żyją. I wtedy zostanie mi tylko hostowiso do zrobienia. Pewnie nie dzisiaj, ale...

Opryskaliśmy bukszpany i bób na mszycę i larwy, zobaczę po południu jak się mają.
Kurki wypuszczone ochoczo wymaszerowały rano i rzuciły się na jedzenie. Woda wymieniona, zajrze do nich w południe. Pies dostał resztki z obiadu też zadowolony

Miłego dnia!!!!
Jeżówkowe-Love 22:51, 03 cze 2020

Do góry
deszczowymaj napisał(a)
Niewiem co to za lilia ale fajne liście ma

Te zapączkwane maksymalnie

Szałwia pomalutku

Wcale nie tak pomalutku, podobnie jak u mnie, też zaczynają, a tak w ogóle to mam przestój w kwitnieniu
Jeżówkowe-Love 22:30, 03 cze 2020

Do góry
Niewiem co to za lilia ale fajne liście ma

Te zapączkwane maksymalnie

Szałwia pomalutku
Doświadczalnia bylinowo-różana 17:13, 03 cze 2020

Do góry
Dobrze, że nadrobiłaś własny wątek!
czyli dalej mamy czekać na szeroki kadr?!
Róże cudniaste, piwonie tez, szałwia mega wypaśna jest
Mój ogród moja pasja. Kobieta szczęśliwa 10:53, 03 cze 2020

Do góry
Zakrecona napisał(a)
Szałwia wysiana powtarza cechy matki?

Wysiała mi się caradonna i czekam, zobaczymy jak zakwitnie.

Sytuacji w pracy współczuję , też nie wiem co z urlopem w tym roku. Przez tego wirusa, to można ześwirować

U mnie sieje się na potęgę ...cechy matki? a co to? jest takiej samej barwy i wysokości
Jak feniks z popiołów 09:44, 03 cze 2020

Do góry
Wiklasiu twój powrót jakoś przegapiłam, a szkoda
ściskam bo życie dopadło ...

ogród ci się piękny robi rabaty tłuste, a szałwia mnie powaliła ze już tak kwitnie i taka wielka
Doświadczalnia bylinowo-różana 22:00, 02 cze 2020

Do góry
Taki tam , taki tam a ja zbieram szczękę z podłogi.
Pięknie !
Ostatnio chodzą za mną maki, gdzieś w trasie widziałam przy płocie.
Jednak te odmianowe to coś zjawiskowego

Polecasz coś co warto wprowadzić do siebie ?
I czy Szałwia Caradonna wysiewając się powtórzy cechy mateczne ?
Mam drugi rok New Dimension Rose i dopiero teraz pokazuje na co ją stać
W ogródku emerytki 19:09, 02 cze 2020

Do góry
W pudełku są upolowane wreszcie zawilce wielkokwiatowe [majowe, białe]

Tu stoją: hosta nn, cis Hicksii, berberys Bagatelle, 2 berberysy nn, żurawka nn, szałwia nn i zawilce japońskie wysokie [mam nadzieję, że białe]

Pogoda była fatalna, ale widoki warte zrobienia zdjęć, to Karkonosze.

Doświadczalnia bylinowo-różana 16:02, 02 cze 2020

Do góry
violaskom napisał(a)

Mak jest rzeczywiście piękny. Jak długo kwitnie? Ja u siebie nie mam ani jednego i co roku mam je na liście zakupów. Co to jest na ostatnim zdjęciu? Taka wysoka repeta czy agastache? I która to szałwia Ametysth? Ta w prawym rogu?
Róże w donicy wyglądają jak z pełni sezonu. Moje tylko niektóre maja pojedyncze kwiatki. Zresztą w tym roku, u mnie szału nie będzie. Prawie wszystkie róże chorują. Czekam na jakiś bezwietrzny dzień by je trochę opryskać. Bardzo podoba mi się łączka. Pewnie będzie dużo bzyków.

Kwitnie długo, tzn. pojedyncze kwiaty krótko, ale im więcej pąków tym dłużej bo kwitną po dwa, trzy kwiaty po sobie. Tak więc kwitnienie trwa między 2 tygodnie a miesiąc.
To wysokie niebieskie to Nepeta w skrzyni stojącej przy rabacie. Amethyst to właśnie ta w prawym rogu

Róże u mnie są ok. W niektórych wycięłam mnóstwo pąków, bo były zniekształcone przez szkodniki. LO w sumie wycięłam chyba ze 40 pąków. Trudno, takie uroki natury...

Łączka jest pełna bzyków już teraz, a na rabatach najwięcej bzykow przyciąga Caradonna
Doświadczalnia bylinowo-różana 15:20, 02 cze 2020

Do góry
Anda napisał(a)
Mój ulubiony mak Patty s Plum

Mak jest rzeczywiście piękny. Jak długo kwitnie? Ja u siebie nie mam ani jednego i co roku mam je na liście zakupów. Co to jest na ostatnim zdjęciu? Taka wysoka repeta czy agastache? I która to szałwia Ametysth? Ta w prawym rogu?
Róże w donicy wyglądają jak z pełni sezonu. Moje tylko niektóre maja pojedyncze kwiatki. Zresztą w tym roku, u mnie szału nie będzie. Prawie wszystkie róże chorują. Czekam na jakiś bezwietrzny dzień by je trochę opryskać. Bardzo podoba mi się łączka. Pewnie będzie dużo bzyków.
Doświadczalnia bylinowo-różana 14:36, 02 cze 2020

Do góry
Mieczyki bizantyjskie, szałwia Caradonna

Ranczo Szmaragdowa Dolina II 14:06, 02 cze 2020

Do góry
Roocika napisał(a)

Super jest Muszę pokazać mężowi, może zrobi.
Czy on jest z takich długich gwoździ zrobiony, takich jak do dachu (krokwi)? Jak możesz to napisz szczegóły, jeżeli go robiliście sami
Szałwia też mi się podoba

Sąsiad mi wyspawał ja tylko gwoździe kupiłam Kupiłam największe jakie były, on jest ogromny
Mój ogród moja pasja. Kobieta szczęśliwa 12:04, 02 cze 2020

Do góry
Szałwia wysiana powtarza cechy matki?

Wysiała mi się caradonna i czekam, zobaczymy jak zakwitnie.

Sytuacji w pracy współczuję , też nie wiem co z urlopem w tym roku. Przez tego wirusa, to można ześwirować
Ranczo Szmaragdowa Dolina II 10:10, 02 cze 2020

Do góry
sylwia_slomczewska napisał(a)

U nas w okolicy jej nie ma dlatego przywiozłam bo chciałabym w łące mieć, jest śliczna
tu jeszcze w trakcie rdzewienia

Super jest Muszę pokazać mężowi, może zrobi.
Czy on jest z takich długich gwoździ zrobiony, takich jak do dachu (krokwi)? Jak możesz to napisz szczegóły, jeżeli go robiliście sami
Szałwia też mi się podoba
Ranczo Szmaragdowa Dolina II 10:02, 02 cze 2020

Do góry
Roocika napisał(a)
Sylwia, pokaż z bliska ten dmuchawiec z gwoździ
Ta roślinka to chyba szałwia łąkowa (dziko rosnąca). U nas też rośnie taka dziko, o ile mnie wzrok nie myli...

U nas w okolicy jej nie ma dlatego przywiozłam bo chciałabym w łące mieć, jest śliczna
tu jeszcze w trakcie rdzewienia
Ogród niby nowoczesny ale... 09:55, 02 cze 2020

Do góry
Juzia napisał(a)

Szałwia, kocimiętka i lawenda w srylionach siewek
w sumie tak wypisałam co mi sie skojarzyło kolorystyczni, a nie pomyslałam, że się rozsiewają
Ranczo Szmaragdowa Dolina II 09:52, 02 cze 2020

Do góry
Roocika napisał(a)
Ta roślinka to chyba szałwia łąkowa (dziko rosnąca). U nas też rośnie taka dziko, o ile mnie wzrok nie myli...

Też się dołączam do prośby o zbliżenie dmuchawca
Ranczo Szmaragdowa Dolina II 09:41, 02 cze 2020

Do góry
Ogród niby nowoczesny ale... 09:41, 02 cze 2020

Do góry
Dominika11 napisał(a)
wrzosy, wrzośce, floksy, szałwia, kocimietka, perovskia, sasanki, astry, nie mówiąc o lawendzie, lilaki, budleje, azalie i rodki

Szałwia, kocimiętka i lawenda w srylionach siewek
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies