Piękny ogród pewnie razem z córką stworzyliście. Inwestycja sporą.
Przepiękna ta szałwia taka wypasiona.
Co tam dałaś pod korzenie że tak wszystko ładnie rośnie.
Wnusio to z Olsztyna. Duży facet. Mój jest drobniejszy ale ładny 24 ma rok staje dobrze przy meblach i się puszcza. Ale najlepiej mu idzie raczkowanie nie można dogonić. To dobrze bo dziecko powinno dużo raczkować półkule się równoważą.
Warzywnik wyrazie ożył, kiedy temperatura przekroczyła 20 stopni i pojawiło się słońce. W prognozach na weekend znowu są opady.
Dzisiaj własny ogród widziałam w przelocie. Po południu pomagałam dopieszczać zaprzyjaźniony ogród.
Przytarasowa- długo się z nią boksowałam, ale teraz jest już chyba OK. Widzę ją tylko podczas spacerów po ogrodzie. Ciężko zapewnić tam odpowiednią wilgotność gleby. Wystawa południowa. Nagrzane ściany budynku oddają ciepło. Sporadycznie podlewam na niej rozplenice i rosnące w plecach rabaty Grazielle.
Stipy dają pokaz. Aż chce się je "miziać" . Niebieszczą się już przetaczniki kłosowe, firletka omszona produkuje coraz więcej kwiatków. Czosnki się zagłówkowały.
Między oknami rośnie powojnik włoski Kermesina.
Z przodu tarasu rosną róże, maskujące miskanty, samosiejki werbeny i firletki.
Naprzeciw tarasu zrobiła się rabata cienista.
Lubię, kiedy kwitną tam parzydła leśne.Z powodu gęstwiny kwiatostany nie rosną już pionowo.
Na cypelku, mimo półcienia, nieźle radzi sobie szałwia. Podoba mi się jej połączenie z molinią Variegata. Fajnie się dopełniają.
Po pięcie latach od przesadzenia wreszcie zakwitła, szałwia muszkatołowa, podarowana przez Bogusię. U niej była przysmakiem ślimaków nagich, w moim przetrwała
Edit, to jednak szałwia srebrzysta, a nie muszkatołowa
Viola, to jest szałwia zakupiona w Casto w Komornikach. Dokładnej odmiany nie znam
Drugie to floks wiechowaty soft pink - wg opisu na doniczce. Zakup z Juc.i z Tarnowa Podg.
Powiem Ci, że w przyszłym roku więcej będę sama siała do doniczek. Lub sadziła bulwy, zwłaszcza dalie - one chyba szybciej ruszają jak są podpędzone w doniczkach w domu
Rabaty dziękują
smażyć ... cebulę, super wypasiona!
Moja szałwia też mi się wysiewa, ale niestety nie powtarza cech matecznych fajna ta biała lawenda, choć ja lubię lawendę lawendową bo jest właśnie lawendowa
Ula chyba o to chodzi, żeby dziecko było ogarnięte i radziło sobie w życiu?
Co do rad... jak ma pytać a potem robić po swojemu to po co pytać
Moja ma wiedzieć gdzie szukać jeśli szuka i szukać. Być głodnym wiedzy i przeżyć. I umieć sobie radzić w różnych sytuacjach. Tyle co chcę osiągnąć. zobaczymy jak pójdzie
Szałwia, brunnery i bylica luizjańska
Grześ, jaka to biała szałwia? ma gęsto kwiaty i jest śliczna
Mi się trafiła jakaś odmiana, że kwiatuszki były od siebie na kilometr i było zero efektu, więc wyrzuciłam.
Dziwię się, że zniknęły Ci niskie lwie paszcze, może wyplewiłeś?
A może siewki są jeszcze małe, bo u mnie te, które się wysiały jesienią, mają ok. 10 cm.
Cienistą chwalę jeszcze raz
Czasem myślę, że na takie pytanie prościej byłoby odpowiedzieć, czego tam nie ma.
Robię dość specyficzne nasadzenia, bo na większości rabat są rośliny, które wyskakują w kolejnych miesiącach (porach roku). Sporo ich tam jest, bo to dość długa rabata, szeroka też.
Plecy rabaty to żywopłot bukowo-grabowy.
Zimozielone akcenty, to dwa (jeszcze niewidoczne) świerki serbskie oraz porozrzucane żywotnikowe kule.
Z tyłu rośnie morwa (z lewej), w środku brzoza Doorenbos, a po prawej bez czarny Aurea.
W środkowej linii rosną róże, hortensja i berberys. Między nimi są wysokie byliny: kępki irysów syberyjskich, naparstnice,floksy, astry, przetaczniki, krwiściąg, perovskia, dzwonki.
Przód rabaty to cięty w kulę szczepiony modrzew Kórnik, żylistki, rozchodniki, firletki, kocimiętka, astry alpejskie, szałwia, żurawki.
Dziękuję Beatko Jak je zobaczyłam, to tak też czułam, że będą fajnie pasować do "mojej" kolorystyki ogrodu.
Ten zakątek to tak naprawdę jest podest tarasowy pod basen i leżaki. Póki co, czekamy na słonko i cieplejsze dni Mam tam właśnie te donice z oleandrami (te ciemno brązowe także), niestety oleandry mi się przesuszyły przez zimę w garażu i teraz dopiero odbijają nowe liście. Są też krzewy z białymi hibiskusami. To wszystko jak bujnie, bardzo fajnie zasłania basen i lecie w ogóle go nie widać.
Pytanie - jaka kolorystyka kwitnących roślin pasuje do takich brązów? Wiecznie mam z tym problem, nie potrafię dobrać Co posadzić "w nogach" tej trzmieliny na pniu? Może iść w coś mocno fioletowego (szałwia?), żeby wyszło kolorystycznie jak na tym zdjęciu z galerii Danusi dot. irysów? Z resztą posadziłam tam już takie brązowe irysy, ale w tym roku, żaden nie zakwitł, czekam na przyszły rok
Ewa, prześlicznie! Stipa i szałwia wyglądają zjawiskowo! Moje stipy są chyba za bardzo w cieniu i zanim się rozkręcą, to pól lata minie... Jak długo kwitną u Ciebie szałwie? I czy je się ścina i potem potarzają kwitnienie? Na czosnki (wszystkie!) już zachorowałam, czekam na jesień Główkowe genialnie ukryte w tawułach! Kawał pięknego ogrodu