Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "szałwia"

Pszczelarnia 23:37, 16 cze 2020

Do góry
Zwykła szałwia i zwykła maruna:

Pszczelarnia 23:28, 16 cze 2020

Do góry
Bardzo musiałam chronić tę szałwię przed ślimakami; szałwia 'Amistad'

Ta pod domem była bezpieczna ('Love and Wishes')

Gożdzikowa - wiejski ogród 23:14, 16 cze 2020

Do góry
Witam Basiu

Piękny ogród pewnie razem z córką stworzyliście. Inwestycja sporą.
Przepiękna ta szałwia taka wypasiona.
Co tam dałaś pod korzenie że tak wszystko ładnie rośnie.

Wnusio to z Olsztyna. Duży facet. Mój jest drobniejszy ale ładny 24 ma rok staje dobrze przy meblach i się puszcza. Ale najlepiej mu idzie raczkowanie nie można dogonić. To dobrze bo dziecko powinno dużo raczkować półkule się równoważą.

Pozdrawiam
To tu- to tam- łopatkę mam ! 22:48, 16 cze 2020

Do góry
Warzywnik wyrazie ożył, kiedy temperatura przekroczyła 20 stopni i pojawiło się słońce. W prognozach na weekend znowu są opady.
Dzisiaj własny ogród widziałam w przelocie. Po południu pomagałam dopieszczać zaprzyjaźniony ogród.
Przytarasowa- długo się z nią boksowałam, ale teraz jest już chyba OK. Widzę ją tylko podczas spacerów po ogrodzie. Ciężko zapewnić tam odpowiednią wilgotność gleby. Wystawa południowa. Nagrzane ściany budynku oddają ciepło. Sporadycznie podlewam na niej rozplenice i rosnące w plecach rabaty Grazielle.
Stipy dają pokaz. Aż chce się je "miziać" . Niebieszczą się już przetaczniki kłosowe, firletka omszona produkuje coraz więcej kwiatków. Czosnki się zagłówkowały.

Między oknami rośnie powojnik włoski Kermesina.

Z przodu tarasu rosną róże, maskujące miskanty, samosiejki werbeny i firletki.

Naprzeciw tarasu zrobiła się rabata cienista.

Lubię, kiedy kwitną tam parzydła leśne.Z powodu gęstwiny kwiatostany nie rosną już pionowo.

Na cypelku, mimo półcienia, nieźle radzi sobie szałwia. Podoba mi się jej połączenie z molinią Variegata. Fajnie się dopełniają.

Rajski ogród Ani 2... niekończące się marzenie... 22:25, 16 cze 2020

Do góry
Po pięcie latach od przesadzenia wreszcie zakwitła, szałwia muszkatołowa, podarowana przez Bogusię. U niej była przysmakiem ślimaków nagich, w moim przetrwała

Edit, to jednak szałwia srebrzysta, a nie muszkatołowa
Hortensjowo 21:37, 16 cze 2020

Do góry
violaskom napisał(a)

Widzę nowe roślinki. Ta pierwsza to jakaś szałwia?
A na drugim zdjęciu widzę vincę. Kupiłaś czy siałaś?
Śliczne rabaty.

Viola, to jest szałwia zakupiona w Casto w Komornikach. Dokładnej odmiany nie znam
Drugie to floks wiechowaty soft pink - wg opisu na doniczce. Zakup z Juc.i z Tarnowa Podg.
Powiem Ci, że w przyszłym roku więcej będę sama siała do doniczek. Lub sadziła bulwy, zwłaszcza dalie - one chyba szybciej ruszają jak są podpędzone w doniczkach w domu
Rabaty dziękują
Pod Biało-Niebieską Chmurką moj Bawarski ogrod na wsi 20:47, 16 cze 2020

Do góry
smażyć ... cebulę, super wypasiona!
Moja szałwia też mi się wysiewa, ale niestety nie powtarza cech matecznych fajna ta biała lawenda, choć ja lubię lawendę lawendową bo jest właśnie lawendowa
Z ogródka na wsi 18:49, 16 cze 2020

Do góry
Zaczęła też szałwia biała

Hortensjowo 16:49, 16 cze 2020

Do góry
Helen napisał(a)
Kilka pstryczków

Widzę nowe roślinki. Ta pierwsza to jakaś szałwia?
A na drugim zdjęciu widzę vincę. Kupiłaś czy siałaś?
Śliczne rabaty.
Nowa działka, nowy ogród, nowy dom, nowe życie :) 11:22, 16 cze 2020

Do góry
Ula chyba o to chodzi, żeby dziecko było ogarnięte i radziło sobie w życiu?
Co do rad... jak ma pytać a potem robić po swojemu to po co pytać

Moja ma wiedzieć gdzie szukać jeśli szuka i szukać. Być głodnym wiedzy i przeżyć. I umieć sobie radzić w różnych sytuacjach. Tyle co chcę osiągnąć. zobaczymy jak pójdzie
Szałwia, brunnery i bylica luizjańska

Zuzia, chyba o to chodzi właśnie
W ogródku emerytki 22:40, 15 cze 2020

Do góry
Szałwia omszona April Night.

I taką latarenkę.

I taką gustowną konewkę.
Pamiętajcie o ogrodach 22:36, 15 cze 2020

Do góry
Grześ, jaka to biała szałwia? ma gęsto kwiaty i jest śliczna
Mi się trafiła jakaś odmiana, że kwiatuszki były od siebie na kilometr i było zero efektu, więc wyrzuciłam.
Dziwię się, że zniknęły Ci niskie lwie paszcze, może wyplewiłeś?
A może siewki są jeszcze małe, bo u mnie te, które się wysiały jesienią, mają ok. 10 cm.
Cienistą chwalę jeszcze raz
To tu- to tam- łopatkę mam ! 22:31, 15 cze 2020

Do góry
Ivo napisał(a)

A czy możesz napisać jakie nasadzenia tu masz?

Uwielbiam Twój ogród

Cieszy mnie to bardzo.

Czasem myślę, że na takie pytanie prościej byłoby odpowiedzieć, czego tam nie ma.

Robię dość specyficzne nasadzenia, bo na większości rabat są rośliny, które wyskakują w kolejnych miesiącach (porach roku). Sporo ich tam jest, bo to dość długa rabata, szeroka też.

Plecy rabaty to żywopłot bukowo-grabowy.
Zimozielone akcenty, to dwa (jeszcze niewidoczne) świerki serbskie oraz porozrzucane żywotnikowe kule.
Z tyłu rośnie morwa (z lewej), w środku brzoza Doorenbos, a po prawej bez czarny Aurea.

W środkowej linii rosną róże, hortensja i berberys. Między nimi są wysokie byliny: kępki irysów syberyjskich, naparstnice,floksy, astry, przetaczniki, krwiściąg, perovskia, dzwonki.
Przód rabaty to cięty w kulę szczepiony modrzew Kórnik, żylistki, rozchodniki, firletki, kocimiętka, astry alpejskie, szałwia, żurawki.

W kolejnych miesiącach będzie tak

Ogród z widokiem na jezioro 17:16, 15 cze 2020

Do góry
anabuko1 napisał(a)

Te szpalery Jolu na drugim zdjęciu to z jakich roślin ??
Ostrózki wielgachne. Hosty piękne .Szałwie też śliczne

To szałwia, nie wiem jaka. ma ok 60 cm wysokości. wiatr ja położył trochę
Misz-masz, czyli ogrodowe rewolucje 17:15, 15 cze 2020

Do góry
Piękne zdjęcia! Szałwia, trawki, czochy.....A i musze wygooglowac tego powojnika summer snow. Zaintrygowal mnie ☺
Chodźże na pole, do mojego ogrodu 16:35, 15 cze 2020

Do góry
Basia_KRK napisał(a)

Dziękuję Beatko Jak je zobaczyłam, to tak też czułam, że będą fajnie pasować do "mojej" kolorystyki ogrodu.

Ten zakątek to tak naprawdę jest podest tarasowy pod basen i leżaki. Póki co, czekamy na słonko i cieplejsze dni Mam tam właśnie te donice z oleandrami (te ciemno brązowe także), niestety oleandry mi się przesuszyły przez zimę w garażu i teraz dopiero odbijają nowe liście. Są też krzewy z białymi hibiskusami. To wszystko jak bujnie, bardzo fajnie zasłania basen i lecie w ogóle go nie widać.

Pytanie - jaka kolorystyka kwitnących roślin pasuje do takich brązów? Wiecznie mam z tym problem, nie potrafię dobrać Co posadzić "w nogach" tej trzmieliny na pniu? Może iść w coś mocno fioletowego (szałwia?), żeby wyszło kolorystycznie jak na tym zdjęciu z galerii Danusi dot. irysów? Z resztą posadziłam tam już takie brązowe irysy, ale w tym roku, żaden nie zakwitł, czekam na przyszły rok

ten zakątek jest przepiękny!!!!i to stare drzewo!!!!...mogłabym tam namiot rozbić?...za darmo bym plewiła i podlewała
Chodźże na pole, do mojego ogrodu 15:55, 15 cze 2020

Do góry
beta napisał(a)
donice wpasowały się idealnie...masz super wyczucie smaku
bardzo fajny jest ten zakątek z tymi donicami?...możesz więcej coś pokazać

Dziękuję Beatko Jak je zobaczyłam, to tak też czułam, że będą fajnie pasować do "mojej" kolorystyki ogrodu.

Ten zakątek to tak naprawdę jest podest tarasowy pod basen i leżaki. Póki co, czekamy na słonko i cieplejsze dni Mam tam właśnie te donice z oleandrami (te ciemno brązowe także), niestety oleandry mi się przesuszyły przez zimę w garażu i teraz dopiero odbijają nowe liście. Są też krzewy z białymi hibiskusami. To wszystko jak bujnie, bardzo fajnie zasłania basen i lecie w ogóle go nie widać.

Pytanie - jaka kolorystyka kwitnących roślin pasuje do takich brązów? Wiecznie mam z tym problem, nie potrafię dobrać Co posadzić "w nogach" tej trzmieliny na pniu? Może iść w coś mocno fioletowego (szałwia?), żeby wyszło kolorystycznie jak na tym zdjęciu z galerii Danusi dot. irysów? Z resztą posadziłam tam już takie brązowe irysy, ale w tym roku, żaden nie zakwitł, czekam na przyszły rok

Motylogród 15:39, 15 cze 2020

Do góry
Zakrecona napisał(a)
Elu, u mnie tez już siewki Caradonny zaczęły kwitnąć i rzeczywiście podobne bardzo do zeszłorocznych

Moja szałwia tak się rozbujała, że zasłoniła róże, muszę jesienią powysadzać

A w jakich odstępach zalecasz sadzenie szałwii? Przymierzam się do tego za kilka dni i nie chcę już ścisku na rabatach, to mam dość przesadzania.
Misz-masz, czyli ogrodowe rewolucje 15:07, 15 cze 2020

Do góry
Ewa, prześlicznie! Stipa i szałwia wyglądają zjawiskowo! Moje stipy są chyba za bardzo w cieniu i zanim się rozkręcą, to pól lata minie... Jak długo kwitną u Ciebie szałwie? I czy je się ścina i potem potarzają kwitnienie? Na czosnki (wszystkie!) już zachorowałam, czekam na jesień Główkowe genialnie ukryte w tawułach! Kawał pięknego ogrodu
Ogród zacząć czas. 15:01, 15 cze 2020

Do góry
szałwia to chyba bylina , którą lubią chyba wszyscy
a piwonie cudne
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies