Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "Gardenarium"

Nawożenie, zasilanie trawnika 17:17, 03 sie 2016

Do góry
pawlop napisał(a)
Postanowiłem po przeczytaniu informacji na forum oddać glebę do badania i po uzyskaniu wyników i zaleceń nawozoqych mam pytanie czy lepiej naqieźć trawnik jeszcze teraz cy może lepiej poczekać i zrobić to wiosną? Poniżej odpowiedź jaką uzyskałem z laboratorium gleby

pH gleby prawidłowe. Niedobór azotu,fosforu potasu. Zasilić co
7-10 dni, kolejno :

1) 1,5 dag saletry amonowej + 1,5 dag hydrokomplexu /m2

2) 3 dag hydrokomplexu /m2

3) 3 dag hydrokomplexu /m2

Nawet nie pytaj a leć do sklepu po nawóz. Do wiosny chcesz czekać? Nie wierzę.
Nawożenie, zasilanie trawnika 17:16, 03 sie 2016

Do góry
radoslaw_goscimski napisał(a)
Witam wszystkich
Mam pytanie czym nawiesc teraz trwanik ?
Mam Activehumus ale efekt po ostatnim nawożeniu raczej mizerny był .
Czy warto jeszcze nanieść go "normalnym" nawozem letnim czy poczekać dwa tygodnie i potraktować go jesiennym ?
A może już teraz mogę użyć jesiennego ?
Z góry dziękuje za odpowiedz
Radek

Daj normalny nawóz teraz, nie czekaj do końca sierpnia bo zagłodzisz trawnik całkiem.
Nowa funkcjonalność: Zmiana loginu 17:14, 03 sie 2016

Do góry
Dałam do Ronina, ja nie mogę tego zrobić.
Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 16:49, 03 sie 2016

Do góry
as226 napisał(a)

Koniecznie drzewo, żeby tamte budynki zasłaniało na wejściu

Ogród na działce 300m 21:33, 02 sie 2016

Do góry
Gardenarium napisał(a)

Ze zdjęcia nie za bardzo widać, wysil się i zrób jakieś inne, podejrzewam, że to migdałek trójklapowy, kwitnie na różowo wiosną??

Nie rób pod drzewkami takich kółeczek z palisadką i białym żwirkiem, to niegustowne jest, można powiedzieć "wiocha" tak się nie robi, a przynajmniej nie w ładnych ogrodach Mówię to z całą odpowiedzialnością i nie masz się obrazić a wziąć do serca.

Biały żwirek to do akwarium, albo na cmentarz, nie do ogrodu.

regeneracja z opisu dobrze wygląda, nie wiem tylko jak wzejdzie, wtedy się okaże.

Generalna rada, naćkane jest, pomiędzy roślinami trawnik, od płotu trawnik, a tak nie powinno być,. a ni ten trawnik am warunki, ani koszenie wygodne. Wytycz rabaty, zdejmij z nich trawnik i nasadź roślin żeby tworzyły kompozycje, a nie był to przypadkowy zbiór roślin, równie przypadkowo posadzonych.
To na razie tyle mądrości ogrodniczch, lecę sadzić ogród

przesyłam trochę lepsze zdjęcie.
Co do żwirku, to nie był to mój pomysł. Kupiłem dom w tym roku.
Wczoraj:
+ oczyściłem częściowo rabatkę przy tarasie z liści, igieł i mchu
Dziś:
+ usuniete dwa drzewka wierzba japońska i jakiś mały iglak
+ usunięta uschnięta róża
+ dosadzona kolejna trawa w kolejnych ubytkach
+ oczyszczone miejsca pod tujami
+ dosadzona trawa w kolejnych miejscach z ubytkami

Cały czas do przodu
Jak zasłonić nieatrakcyjną ścianę? 18:55, 02 sie 2016

Do góry
Tylko co jeśli bluszcz dojdzie do podbitki, na dach jak wejdzie? Trochę będzie dach szpecił widoki.

Ja bym pomalowała ściany na jednolity kolor.
Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 18:45, 02 sie 2016

Do góry
Nie dałam się ponieść fali, gdy ją kupowali, ja nie kupiłam, dla mnie zbyt mało konkretna w kolorze.
Ogród z lustrem 18:41, 02 sie 2016

Do góry
Ogród z lustrem ma dwie części, jedna wizytowa, druga użyteczna z warzywnikiem o nowoczesnej linii.

Jednak, jak pisałam wielokrotnie, idąc za duchem potrzeby uprawy własnej, zdrowej żywności, nawet w zardzewiałych czy stalowych pojemnikach proponuję inny styl uprawy, więc warzywa nie oznaczają wcale ogrodu wiejskiego, oznaczają, że właściecielom ogrodu leży na sercu ich zdrowie i aby mieć cokolwiek do zupy pod ręką

A ogród może być mega nowoczesny nawet z samą kapustą na rabatach. I fenkułem. Polecam warzywa, zwłaszcza cukinię, zajadam się codziennie, z czosnkiem i cebulą, albo faszerowana.

O warzywach inaczej:

https://www.ogrodowisko.pl/artykuly/426-ogrod-warzywny-tez-moze-byc-piekny

https://www.ogrodowisko.pl/artykuly/175-male-ogrodki-kuchenne

https://www.ogrodowisko.pl/artykuly/113-warzywa-w-ogrodzie-nieco-inaczej

Kłopoty - problemy z trawnikiem 18:07, 02 sie 2016

Do góry
Astusia86 napisał(a)
Zastanawia mnie tylko to, że po każdym podlewaniu, czy to przeze mnie, czy przez deszcz, zamiast lepiej, wygląda coraz gorzej.

To jest ciekawe, choć niedorzeczne.

Kolosalnie brakuje nawozu, albo dla odmiany jest go za dużo, albo woda jest trująca.

A może podlewasz jedynie leciutko powierzchniowo, odkop zrób odkrywkę i zobacz w strefie korzeni czy jest mokro czy "pieprz" dam sobie uciąc, że "pieprz" suchy piach. Pomimo całej oprawy, że podlewasz, nie podlewasz tak naprawdę?
Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 18:05, 02 sie 2016

Do góry
Pamiętaj tylko że magnolia i buk w szczególności nie znoszą nasypania ziemi na korzenie.
Zakładanie trawnika z siewu - trawnik z siewu 17:38, 02 sie 2016

Do góry
Komosa to chwast jednoroczny, koszenie go zniszczy, aby tylko nasiona się nie wysiały, ale do tej pory to skosisz chyba?
Odwodnienie ogrodu i odprowadzenie deszczówki 17:26, 02 sie 2016

Do góry
Uwaga techniczna: nie piszemy drukowanymi literami

Trzeba było lepiej wybrać firmę, wygląda na to że problemów by nie było, gdybyście zrobili to sami?

A tak spartaczyli wszystko, co było do spartaczenia i co tu powiedzieć. My ratujemy ogrody, a inni je po prostu niszczą.

Błędy:

- położenie szmaty na rabaty
- krzaczki i inne rabatki wysypane kamieniem na szmatę, masakra
- podłoże było jednolite, po wybraniu gliny i nawiezieniu nowej ziemi na wierzch bez wymieszania i zrobienia odwodnienia stworzył się "wielki garnek z namokniętą glebą" bez możliwości odprowadzenia wody
- co może dać 2 cm czarnoziemu? Nic - jedynie koszty głupie i niepotrzebne
- za mało ziemi? bo chcieli zaoszczędzić? Nie mieli niwelatora?
- sianie trawy przed ulewą (kasa najszybsza się liczy?)
- stanie się im, bo po dwóch dniach gdy woda nie zejdzie, korzenie się zatopią i rośliny po prostu padną
- nie można kłaść na trawnik, nie można pryskać herbicydem selektywnym tak młodego trawnika, teren przed posaianem trzeba zugorować, odchwaścić, dopiero siać trawę.
- skoszona trawa w niewielkiej ilości na kompost, na rabaty będzie śmierdzieć, a jeśli jest szmata to w ogóle porażka. Nadaje się cienką warstwą, ale gdzieś z boku, w warzywniku, ale nie w reprezentacyjnym ogrodzie.
- będzie stała woda pomimo dosypania ziemi.

Całe to przedsięwzięcie woła o pomstę do nieba i nie żartuję"(
Daj mi na pw info co to za firma. Będę przynajmniej wiedzieć kto to taki.

Z mojego długoletniego zawodowego doświadczenia w zakładaniu ogrodów, w większości przypadków winni są sami inwestorzy, którzy szukając oszczędności, wybierają najtańszego wykonawcę, obrażając się na dobrego fachowca, który wie jak to zrobić, ale jego kosztorys z reguły jest wyższy, ale praca jest tego warta. Szkoda tylko, że inwestor nie umie tego docenić.

http://www.gardenarium.pl/oferta/instalacje-odwadniajace

http://www.gardenarium.pl/oferta/automatyczne-nawadnianie

Napisałeś że chcesz sam robić nawadnianie, obyś zrobił dobrze, bo to samo z siebie nie wynika, a wymaga dużej wiedzy w projektowaniu pod konkretny ogród.
Umiejętne zestawianie roślin, zgrane duety - wyłącznie przykłady kompozycji 17:15, 02 sie 2016

Do góry
Lawendę możemy wkomponować

https://www.ogrodowisko.pl/artykuly/322-lawenda-uprawa-ciecie-i-kompozycje

Kompozycje i zastosowanie lawendy

Lawenda najlepiej się prezentuje posadzona w dużej, jednogatunkowej masie, jako pasy, żywopłoty, duże plamy. Wtedy wygląda najbardziej spektakularnie i malowniczo.

Dobrym towarzystwem dla lawendy, jeśli chcemy ją na rabatach pomieszać, są róże, bodziszki, żurawki, hosty (szczególnie o żółtym zabarwieniu). Jeśli chodzi o kolor innych kwiatów to polecam różowy, niebieski, fioletowy i biały. Z krzewów ładnie będzie wyglądało zestawienie z żółtolistną trzmieliną Fortunego (Euonymus fortunei 'Emerald'n Gold') oraz purpurowym perukowcem Cotinus 'Royal Purple'.

Lawenda, zwłaszcza gatunki śródziemnomorskie, doskonale będzie wyglądała samotnie w donicach lub skrzynkach. Możemy nią podsadzić także różnorakie małe formy pienne, np. trzmieliny lub cisy na pniu.
Ogólne, ogrodnicze wskazówki w projektowaniu i realizacji ogrodów zamkn. 17:09, 02 sie 2016

Do góry
danuta123 napisał(a)
Około 130 m2 zielonych powierzchni robi wrażenie – już niedługo Villa Sucholeska i jej ogrody zostaną oddane do użytku. Co zrobilibyście z taką przestrzenią?

A jaka to przestrzeń? 130 m? Czy to aby nie reklama? Bo ja weszłam na tę stronę. A tu deweloper. Jeśli chcesz zaprojektować ogród, możesz się do mnie zwrócić w tej sprawie. Powiem co bym zrobiła.
Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 17:06, 02 sie 2016

Do góry
annt napisał(a)
Na początku chciałam się przywitać, zaglądam na forum już od 2 lat i zawsze jest to inspirujące (zaglądanie). Mam problem z którym nie potrafię sobie poradzić: 3 lata temu posadziłam prawie na środku trawnika jaśminowca. Krzaczek był malutki, kwitnie ale rośnie bardzo powolutku a założenie było takie, że stanie się od przesłoną odcinającą widok z ulicy na tył domu. Nie rośnie więc nie zasłania. Mam pomysł aby wokół niego utworzyć większą rabatę, która jednocześnie złamie dużą płaszczyznę trawnika. Miejsce jest bardzo nasłonecznione a gleba gliniasta.

Ja też mam jaśminowca, na ulicy...dwa posadzone obok siebie, cięte w ekran i po 5 latach są to potwory. Zastanów się więc czy coś źle nie zrobiłeś? MOże kiepskie sadzonki jasminowca, może ziemia zbyt uboga, może po prostu walczył o przetrwanie?

Jeśli tak źle tam rósł to może nie ma sensu sadzenie niczego, bo wszystko pójdzie na marne? Zastanów się jak dbasz o rośliny.

Ma sens umieszczenie innych krzewów liściastych, albo więcej jaśminowćów, Potem je tnij w kule różnej wielkości albo mur szczelny, ale najpierw przeanalizuj co robisz źle
Kolorowy ogród na piasku 16:56, 02 sie 2016

Do góry
Helenko i Stasiu, wiem, że to trochę późno, ale dopiero teraz na spokojnie miałam czas na wspomnienia z Waszego cudownego ogrodu Dziękuję

A odwiedzających ten wątek zapraszam do komentowania pod artykułem Nie skąpiłam zdjęć, a limit przekroczyłam dwukrotnie. Na szczęście mój "dyrektor naczelny" Ronin nie protestował

https://www.ogrodowisko.pl/artykuly/477-rozany-ogrod-vivy

Choroby i szkodniki grabów, grab - Carpinus 16:36, 02 sie 2016

Do góry
wojciech_ogrodnik napisał(a)
Witam,

Graby posadzone dwa lata temu. W tym roku pojawił się problem z usychającymi młodymi pędami. Na niektórych liściach widoczne małe białe plamki. Proszę o pomoc: z czym walczę i jaki preparat zastosować lub jak sobie z tym poradzić.

Temat mógł się pojawiać, ale nie udało mi się odnaleźć.

Dziękuję

Ogród z lustrem 11:51, 02 sie 2016

Do góry
Gardenarium napisał(a)

Jak się nazywają miskanty, które tak cudnie kwitną (te koło buka)?
Linia kroplująca czy taśma kroplująca-różnica 10:26, 02 sie 2016

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Można kamyczkami.

Dziękuję.
Linia kroplująca czy taśma kroplująca-różnica 08:08, 02 sie 2016

Do góry
Można kamyczkami.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies