Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "ren133"

Jak "ożywić" mój szmaragdowy ogród 20:53, 02 sie 2015

Do góry
ren133 napisał(a)

Ale ja naprawdę jestem dokładna ... ale no dobra jak ma być pełna profeska ... to podaj mi konkretne narzędzie

Nigdy w to nie wątpiłem.
Twoja elegancja plus piękny ogród mówią same za siebie.
Jak "ożywić" mój szmaragdowy ogród 18:36, 02 sie 2015

Do góry
waldek727 napisał(a)
Tak na ,,siała baba mak"?
Hmmm?
Ja bym się na tak dużej płaszczyźnie nie odważył. Gleba powinna powrócić do prawidłowego odczynu na każdym centymetrze trawnika. W takim razie zaproponuję Ci dobrej firmy rozrzutnik (siewnik) do nawozów na kółeczkach.
Sorrki Ren, ale ja jako perfekcjonista lubię profesjonalizm i dlatego tak wysoko zawieszam poprzeczkę nawet zdawałoby się przy zwykłym trawniku. Myślę, że Tobie absolutnie nie powinno to przeszkadzać tym bardziej, że z trawnikiem musimy się zaprzyjaźnić przynajmniej na 8-10 lat.

Ale ja naprawdę jestem dokładna ... ale no dobra jak ma być pełna profeska ... to podaj mi konkretne narzędzie Może być na priv
Madżenie ogrodnika cz. aktualna 18:00, 02 sie 2015

Do góry
ren133 napisał(a)

A która "zapiera dech"?

Ascot z mojego koszyka np, Falstaff, Chopin, nie wiem jakie kolory lubisz

Madżenie ogrodnika cz. aktualna 17:35, 02 sie 2015

Do góry
ren133 napisał(a)

A która "zapiera dech"?

Nostalgiczna ,,Elfe".
Madżenie ogrodnika cz. aktualna 17:00, 02 sie 2015

Do góry
Ensata napisał(a)
Ren Pastella jest bardzo przeciętną, bez charakteru różą, miałam 5 i wywaliłam. Osobiście uwazam, ze szkoda miejsca. Fakt, jest niezawodna, ale czy nie lepiej miec zawodną, ale zapierajaca dech?

A która "zapiera dech"?
Hirutkowy raj:)) 13:24, 02 sie 2015

Do góry
Bogdzia napisał(a)

Zrobię Ci na złosc i przyjade. I co Ty na to?

A wtedy będziemy w komplecie
Jak "ożywić" mój szmaragdowy ogród 13:23, 02 sie 2015

Do góry
waldek727 napisał(a)

Reniu.
Zaopatrz się w ręczny dozownik nawozów który poleca Danusia. Jeżeli zaaplikujesz 3 kg siarczanu amonu na 100m2 trawnika, to nie ma takiej możliwości aby go przenawozić. To jest nawóz zawierający 24% siarki której zadaniem będzie obniżenie odczynu gleby, a nie bezpośrednie nawiezienie trawnika.
Tak. Mocno polać ponieważ siarczan amonu bardzo dobrze rozpuszcza się w wodzie i szybciej przeniknie do gleby.

A jak nie lubię ręcznych dozowników to mogę ręcznie?
Jak "ożywić" mój szmaragdowy ogród 13:17, 02 sie 2015

Do góry
Krys napisał(a)
Bylam wczoraj i wszystko widzialam,trawnik po proponowanych zabiegach Waldka bedzie najwyzszej klasy,chciala bym miec choc ten obecny ogrod zmienil sie niesamowicie nabraly kolorow i jest przemyslany wglebnik tez jest juz bardzo ladny jak bedzie skonczony to bedzie odlot to jest kolejny wzorowyogrod na ogrodowisku,pozdrawiam i sorry za wczoraj

Wiesz jak podnieść człowieka na duchu
Dziękuję bardzo Krysiu i nie masz mnie za co przepraszać
Zapraszam częściej
Jak "ożywić" mój szmaragdowy ogród 13:14, 02 sie 2015

Do góry
polinka napisał(a)
Reniu, dokształciłam się u Ciebie w sprawie trawnika

Cieszę się, że się do czegoś przydały moje rozważania na temat trawnika
Madżenie ogrodnika cz. aktualna 12:55, 02 sie 2015

Do góry
Madzenka napisał(a)

Nie mam rów w tym kolorze, mam zólte szt 2 . Z jasnopomarańczowych Rosomanes mają najpiękniejsze: Lady of Shallot (potocznie zwana Lady Szalet ) oraz Crown Princess Margarete. Pomyśl o pomarańczach z domieszką różu - Jubille Cellebration, Boscobell I Chippendale

O mam jeszcze Lady Emma Hamilton. Oglądam te róze u moich ulubionych rosomanes i czasami mysle czy aby sobie takiej rabaty nie machnąc

Marzenko
Dziękuję bardzo za odpowiedź. Zapisałam sobie na przyszłość te nazwy.
A póki co zdecydowałam się na kremowo-biały kolor Pastelli
Podobno niezawodna
Bałaganu ogrodowego Karoliny ciąg dalszy czyli o moim gumowym ogródku:) 12:48, 02 sie 2015

Do góry
popcorn napisał(a)

Net niestety tylko blisko recepcji - Mloda je loda i krzyczy ze wracamy do klimki do pokoju bo jej sie topi nawet nie mowcie ze ma byc 38 stopni- kto mi podleje ogrodek? Wszystko mi padnie

Pięknie masz
Korzystaj na maxa bo jak wrócisz to ... szara rzeczywistość
Jak "ożywić" mój szmaragdowy ogród 10:34, 02 sie 2015

Do góry
ren133 napisał(a)

Waldku
Czyli trzeba rozsypać granulki i potem mocno polać? A czy istnieje ryzyko, że mogę przenawozić?

Reniu.
Zaopatrz się w ręczny dozownik nawozów który poleca Danusia. Jeżeli zaaplikujesz 3 kg siarczanu amonu na 100m2 trawnika, to nie ma takiej możliwości aby go przenawozić. To jest nawóz zawierający 24% siarki której zadaniem będzie obniżenie odczynu gleby, a nie bezpośrednie nawiezienie trawnika.
Tak. Mocno polać ponieważ siarczan amonu bardzo dobrze rozpuszcza się w wodzie i szybciej przeniknie do gleby.
Jak "ożywić" mój szmaragdowy ogród 10:00, 02 sie 2015

Do góry
Madzenka napisał(a)
Ren jakich ciekawych rzeczy się dowiedziałam o trawniku!,
Czy mozesz pokazać zdjęcie problematycznego trawnika, bo się dokopać nie mogę do nich

Marzenko
Z soczystej zieleni świeżutkiego trawnika zostało mi coś takiego:

Jak "ożywić" mój szmaragdowy ogród 09:48, 02 sie 2015

Do góry
Kacha123 napisał(a)
Reniu, cieszę się, że sprawa z trawnikiem się wyjaśniła. Mam nadzieję, że jeszcze w tym sezonie będziesz się cieszyć bujnym, zielonym dywanem

Kasiu ... też mam taką nadzieję
Jeszcze raz Ci dziękuję, że mi wtedy pomogłaś
Jak "ożywić" mój szmaragdowy ogród 09:46, 02 sie 2015

Do góry
waldek727 napisał(a)

Siarczanem amonu 30 g/m2 (3kg/ar) najlepiej przed deszczem.
Zobaczysz jak szybko teraz rozbujasz trawę.
To jest własnie to czego zabrakło przedsiewnie.

Waldku
Czyli trzeba rozsypać granulki i potem mocno polać? A czy istnieje ryzyko, że mogę przenawozić?
Jak "ożywić" mój szmaragdowy ogród 01:09, 02 sie 2015

Do góry
ren133 napisał(a)

Waldku
Dziękuję za szybką reakcję Teraz po prostu znam już powód, dla którego trawnik "przystopował". Zgadzam się ze wszystkim, co piszesz, ale czym konkretnie mam zakwasić glebę?

Siarczanem amonu 30 g/m2 (3kg/ar) najlepiej przed deszczem.
Zobaczysz jak szybko teraz rozbujasz trawę.
To jest własnie to czego zabrakło przedsiewnie.
Jak "ożywić" mój szmaragdowy ogród 23:22, 01 sie 2015

Do góry
szemusia napisał(a)

Zakup miernika gorąco odradzam! Chyba, że taki z odczynnikami chemicznymi - to może się sprawdzi, bo na resztę szkoda kasy.

Reniu, ile to mądrych rzeczy się dowiedziałaś. Zdecydowanie lepiej wydać, ja radzi Waldek, te 50 zł na badanie gleby, niż marnować trawnik, czy kolejne roślinki. Jaka Ty teraz mądra jesteś

Cieszę się, że zrobiłam to badanie ... bo masz już 100% diagnozę
Jak "ożywić" mój szmaragdowy ogród 23:21, 01 sie 2015

Do góry
waldek727 napisał(a)
Ja na forum w różnych wątkach przestrzegam w pozytywnym tego słowa znaczeniu przed nawożeniem mineralnym przesadzanych roślin i młodych trawników. Nie raz czytałem w odpowiedzi, że są w tej kwestii ,,różne szkoły". Wystarczy teraz spojrzeć na zalecenia nawozowe wydane przez Okręgową Stację Chemiczno-Rolniczą aby przekonać się, że jedna z tych szkół legła w gruzach. W obu przypadkach specjaliści z OSCH-R wskazują Reni, aby brakujące bądź nieprzyswajalne przez trawę składniki pokarmowe uzupełniła w formie nawożenia dolistnego a nie doglebowego.
Renatko.
W pierwszej kolejności siarką powinnaś doprowadzić glebę do odczynu pH 6,5.
Dopiero przy tej wartości trawa na trawniku w niezakłócony sposób zacznie pobierać z gleby wszystkie potrzebne jej do życia składniki pokarmowe w tym również potas i fosfor.
Do tego czasu w/g zaleceń stosuj dokarmianie dolistne pomijające system korzeniowy.
Poproszę o fotki trawników po trzecim koszeniu.

Ps.
Na przykładzie Twojego trawnika można zauważyć jak ważną czynnością jest wykonywanie co 4-5 lat analizy chemicznej gleby.

Waldku
Dziękuję za szybką reakcję Teraz po prostu znam już powód, dla którego trawnik "przystopował". Zgadzam się ze wszystkim, co piszesz, ale czym konkretnie mam zakwasić glebę?
Jak "ożywić" mój szmaragdowy ogród 16:26, 01 sie 2015

Do góry
jankosia napisał(a)
Za wysoki dla trawnika Może dlatego podupadł na zdrowiu

Oby dlatego
Jak "ożywić" mój szmaragdowy ogród 16:25, 01 sie 2015

Do góry
Milka napisał(a)
Ale niespodzianka ciekawa jestem, jaka u mnie, może są jakieś mierniki aby samemu to zrobić?

Irenko
Koszt badania to ok 55zł ... a najtańszy pehametr ok 10zł, ale jednak pewny wynik to ten wykonany przez wyspecjalizowaną placówkę. Trochę zachodu bo trzeba zawieżć próbkę, ale już wynik otrzymujesz drogą e-mailową
Wydaje mi się, że warto zbadać w ten sposób glebę

Cały czas myślałam, że mam odczyn kwaśny ... zimą e-M nawet wapnował całą ziemię pod trawnik ... zamiast poprawić jej stan osiągnął efekt odwrotny ... szkoda gadać ... teraz trzeba działać!
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies