Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Jak "ożywić" mój szmaragdowy ogród

Jak "ożywić" mój szmaragdowy ogród

szemusia 21:57, 01 sie 2015

Milka napisał(a)
Ale niespodzianka ciekawa jestem, jaka u mnie, może są jakieś mierniki aby samemu to zrobić?

Zakup miernika gorąco odradzam! Chyba, że taki z odczynnikami chemicznymi - to może się sprawdzi, bo na resztę szkoda kasy.

Reniu, ile to mądrych rzeczy się dowiedziałaś. Zdecydowanie lepiej wydać, ja radzi Waldek, te 50 zł na badanie gleby, niż marnować trawnik, czy kolejne roślinki. Jaka Ty teraz mądra jesteś
ren133 23:21, 01 sie 2015

waldek727 napisał(a)
Ja na forum w różnych wątkach przestrzegam w pozytywnym tego słowa znaczeniu przed nawożeniem mineralnym przesadzanych roślin i młodych trawników. Nie raz czytałem w odpowiedzi, że są w tej kwestii ,,różne szkoły". Wystarczy teraz spojrzeć na zalecenia nawozowe wydane przez Okręgową Stację Chemiczno-Rolniczą aby przekonać się, że jedna z tych szkół legła w gruzach. W obu przypadkach specjaliści z OSCH-R wskazują Reni, aby brakujące bądź nieprzyswajalne przez trawę składniki pokarmowe uzupełniła w formie nawożenia dolistnego a nie doglebowego.
Renatko.
W pierwszej kolejności siarką powinnaś doprowadzić glebę do odczynu pH 6,5.
Dopiero przy tej wartości trawa na trawniku w niezakłócony sposób zacznie pobierać z gleby wszystkie potrzebne jej do życia składniki pokarmowe w tym również potas i fosfor.
Do tego czasu w/g zaleceń stosuj dokarmianie dolistne pomijające system korzeniowy.
Poproszę o fotki trawników po trzecim koszeniu.

Ps.
Na przykładzie Twojego trawnika można zauważyć jak ważną czynnością jest wykonywanie co 4-5 lat analizy chemicznej gleby.

Waldku
Dziękuję za szybką reakcję Teraz po prostu znam już powód, dla którego trawnik "przystopował". Zgadzam się ze wszystkim, co piszesz, ale czym konkretnie mam zakwasić glebę?
ren133 23:22, 01 sie 2015

szemusia napisał(a)

Zakup miernika gorąco odradzam! Chyba, że taki z odczynnikami chemicznymi - to może się sprawdzi, bo na resztę szkoda kasy.

Reniu, ile to mądrych rzeczy się dowiedziałaś. Zdecydowanie lepiej wydać, ja radzi Waldek, te 50 zł na badanie gleby, niż marnować trawnik, czy kolejne roślinki. Jaka Ty teraz mądra jesteś

Cieszę się, że zrobiłam to badanie ... bo masz już 100% diagnozę
waldek727 01:09, 02 sie 2015

ren133 napisał(a)

Waldku
Dziękuję za szybką reakcję Teraz po prostu znam już powód, dla którego trawnik "przystopował". Zgadzam się ze wszystkim, co piszesz, ale czym konkretnie mam zakwasić glebę?

Siarczanem amonu 30 g/m2 (3kg/ar) najlepiej przed deszczem.
Zobaczysz jak szybko teraz rozbujasz trawę.
To jest własnie to czego zabrakło przedsiewnie.
Kacha123 06:07, 02 sie 2015

Reniu, cieszę się, że sprawa z trawnikiem się wyjaśniła. Mam nadzieję, że jeszcze w tym sezonie będziesz się cieszyć bujnym, zielonym dywanem
Madzenka 09:15, 02 sie 2015

Ren jakich ciekawych rzeczy się dowiedziałam o trawniku!,
Czy mozesz pokazać zdjęcie problematycznego trawnika, bo się dokopać nie mogę do nich
ren133 09:46, 02 sie 2015

waldek727 napisał(a)

Siarczanem amonu 30 g/m2 (3kg/ar) najlepiej przed deszczem.
Zobaczysz jak szybko teraz rozbujasz trawę.
To jest własnie to czego zabrakło przedsiewnie.

Waldku
Czyli trzeba rozsypać granulki i potem mocno polać? A czy istnieje ryzyko, że mogę przenawozić?
ren133 09:48, 02 sie 2015

Kacha123 napisał(a)
Reniu, cieszę się, że sprawa z trawnikiem się wyjaśniła. Mam nadzieję, że jeszcze w tym sezonie będziesz się cieszyć bujnym, zielonym dywanem

Kasiu ... też mam taką nadzieję
Jeszcze raz Ci dziękuję, że mi wtedy pomogłaś
polinka 09:58, 02 sie 2015

Reniu, dokształciłam się u Ciebie w sprawie trawnika
ren133 10:00, 02 sie 2015

Madzenka napisał(a)
Ren jakich ciekawych rzeczy się dowiedziałam o trawniku!,
Czy mozesz pokazać zdjęcie problematycznego trawnika, bo się dokopać nie mogę do nich

Marzenko
Z soczystej zieleni świeżutkiego trawnika zostało mi coś takiego: