Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Jak "ożywić" mój szmaragdowy ogród

Jak "ożywić" mój szmaragdowy ogród

waldek727 10:34, 02 sie 2015

ren133 napisał(a)

Waldku
Czyli trzeba rozsypać granulki i potem mocno polać? A czy istnieje ryzyko, że mogę przenawozić?

Reniu.
Zaopatrz się w ręczny dozownik nawozów który poleca Danusia. Jeżeli zaaplikujesz 3 kg siarczanu amonu na 100m2 trawnika, to nie ma takiej możliwości aby go przenawozić. To jest nawóz zawierający 24% siarki której zadaniem będzie obniżenie odczynu gleby, a nie bezpośrednie nawiezienie trawnika.
Tak. Mocno polać ponieważ siarczan amonu bardzo dobrze rozpuszcza się w wodzie i szybciej przeniknie do gleby.
Krys 11:05, 02 sie 2015

Bylam wczoraj i wszystko widzialam,trawnik po proponowanych zabiegach Waldka bedzie najwyzszej klasy,chciala bym miec choc ten obecny ogrod zmienil sie niesamowicie nabraly kolorow i jest przemyslany wglebnik tez jest juz bardzo ladny jak bedzie skonczony to bedzie odlot to jest kolejny wzorowyogrod na ogrodowisku,pozdrawiam i sorry za wczoraj
ren133 13:14, 02 sie 2015

polinka napisał(a)
Reniu, dokształciłam się u Ciebie w sprawie trawnika

Cieszę się, że się do czegoś przydały moje rozważania na temat trawnika
ren133 13:17, 02 sie 2015

Krys napisał(a)
Bylam wczoraj i wszystko widzialam,trawnik po proponowanych zabiegach Waldka bedzie najwyzszej klasy,chciala bym miec choc ten obecny ogrod zmienil sie niesamowicie nabraly kolorow i jest przemyslany wglebnik tez jest juz bardzo ladny jak bedzie skonczony to bedzie odlot to jest kolejny wzorowyogrod na ogrodowisku,pozdrawiam i sorry za wczoraj

Wiesz jak podnieść człowieka na duchu
Dziękuję bardzo Krysiu i nie masz mnie za co przepraszać
Zapraszam częściej
ren133 13:23, 02 sie 2015

waldek727 napisał(a)

Reniu.
Zaopatrz się w ręczny dozownik nawozów który poleca Danusia. Jeżeli zaaplikujesz 3 kg siarczanu amonu na 100m2 trawnika, to nie ma takiej możliwości aby go przenawozić. To jest nawóz zawierający 24% siarki której zadaniem będzie obniżenie odczynu gleby, a nie bezpośrednie nawiezienie trawnika.
Tak. Mocno polać ponieważ siarczan amonu bardzo dobrze rozpuszcza się w wodzie i szybciej przeniknie do gleby.

A jak nie lubię ręcznych dozowników to mogę ręcznie?
waldek727 18:07, 02 sie 2015

Tak na ,,siała baba mak"?
Hmmm?
Ja bym się na tak dużej płaszczyźnie nie odważył. Gleba powinna powrócić do prawidłowego odczynu na każdym centymetrze trawnika. W takim razie zaproponuję Ci dobrej firmy rozrzutnik (siewnik) do nawozów na kółeczkach.
Sorrki Ren, ale ja jako perfekcjonista lubię profesjonalizm i dlatego tak wysoko zawieszam poprzeczkę nawet zdawałoby się przy zwykłym trawniku. Myślę, że Tobie absolutnie nie powinno to przeszkadzać tym bardziej, że z trawnikiem musimy się zaprzyjaźnić przynajmniej na 8-10 lat.
ren133 18:36, 02 sie 2015

waldek727 napisał(a)
Hmmm?
Ja bym się na tak dużej płaszczyźnie nie odważył. Gleba powinna powrócić do prawidłowego odczynu na każdym centymetrze trawnika. W takim razie zaproponuję Ci dobrej firmy rozrzutnik (siewnik) do nawozów na kółeczkach.
Sorrki Ren, ale ja jako perfekcjonista lubię profesjonalizm i dlatego tak wysoko zawieszam poprzeczkę nawet zdawałoby się przy zwykłym trawniku. Myślę, że Tobie absolutnie nie powinno to przeszkadzać tym bardziej, że z trawnikiem musimy się zaprzyjaźnić przynajmniej na 8-10 lat.

Ale ja naprawdę jestem dokładna ... ale no dobra jak ma być pełna profeska ... to podaj mi konkretne narzędzie Może być na priv
Malgosik 19:12, 02 sie 2015

waldek727 napisał(a)
Hmmm?

a co po 8-10 latach?
zawitka 19:20, 02 sie 2015

Reniu no warto było zajrzeć tyle wiadomości na raz .Waldek dzięki za nauki o trwniku to zaraz I mój będzie inny .Rozchodnik też dobra metoda na obniżenie wysokości Pozdrawiam
waldek727 20:53, 02 sie 2015

ren133 napisał(a)

Ale ja naprawdę jestem dokładna ... ale no dobra jak ma być pełna profeska ... to podaj mi konkretne narzędzie

Nigdy w to nie wątpiłem.
Twoja elegancja plus piękny ogród mówią same za siebie.