Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Jak "ożywić" mój szmaragdowy ogród

Jak "ożywić" mój szmaragdowy ogród

Margarete 10:07, 31 lip 2015

Zacytuję mój wpis u Any napisany w odpowiedzi na twój post :
ren133 napisał(a)
Cały czas się zastanawiam, oglądając Twoje zdjęcia, jak ta działka może mieć 900m2? ... u mnie 300 więcej a jak porównuję to Twoja większa
Może wrażenie robią takie "wysepki" jak ta np z hortkami i rozchodnikiem... no i jeszcze różnica poziomów ... u mnie tego nie ma ...
Znalazłaś po prostu ten złoty środek - nie za dużo nie za mało, nie za skromnie i zbyt bogato też nie ... po prostu w sam raz.
Ja dużo zmieniłam od marca ... ale ciągle coś mi nie pasuje - są miejsca, które mnie satysfakcjonują i mogę je tylko dopieszczać i czekać aż rośliny urosną ... ale są takie, które sprawiają, że nie działam dalej w ogrodzie tylko się zawieszam i myślę jak to zmienić żeby było fajnie żebym czuła się dobrze ... w tym sezonie już nie zdążę

Ogród jest dziełem nigdy nie skończonym i zawsze niedoskonałym ...przyjmij takie założenie a priori, jak aksjomat , potem tak jak radziła ci Mandzen chyba....czy Marta...zostaw ogród i przemyślenia na jego temat na jakiś tydzien, nie wchodź na Ogrodowisko,nie oglądaj fotek ogrodowych, rób totalnie co innego, zresetuj sie i wróć do ogrodu ze świeżą głową....mi taki sposób pomaga i rozjaśnia w głowie

Posłuchaj Marty......ona ci dobrze radzi
ren133 10:13, 31 lip 2015

Margarete napisał(a)
Zacytuję mój wpis u Any napisany w odpowiedzi na twój post :
ren133 napisał(a)
Cały czas się zastanawiam, oglądając Twoje zdjęcia, jak ta działka może mieć 900m2? ... u mnie 300 więcej a jak porównuję to Twoja większa
Może wrażenie robią takie "wysepki" jak ta np z hortkami i rozchodnikiem... no i jeszcze różnica poziomów ... u mnie tego nie ma ...
Znalazłaś po prostu ten złoty środek - nie za dużo nie za mało, nie za skromnie i zbyt bogato też nie ... po prostu w sam raz.
Ja dużo zmieniłam od marca ... ale ciągle coś mi nie pasuje - są miejsca, które mnie satysfakcjonują i mogę je tylko dopieszczać i czekać aż rośliny urosną ... ale są takie, które sprawiają, że nie działam dalej w ogrodzie tylko się zawieszam i myślę jak to zmienić żeby było fajnie żebym czuła się dobrze ... w tym sezonie już nie zdążę

Ogród jest dziełem nigdy nie skończonym i zawsze niedoskonałym ...przyjmij takie założenie a priori, jak aksjomat , potem tak jak radziła ci Mandzen chyba....czy Marta...zostaw ogród i przemyślenia na jego temat na jakiś tydzien, nie wchodź na Ogrodowisko,nie oglądaj fotek ogrodowych, rób totalnie co innego, zresetuj sie i wróć do ogrodu ze świeżą głową....mi taki sposób pomaga i rozjaśnia w głowie

Posłuchaj Marty......ona ci dobrze radzi

Dziękuję Małgosiu
Już mi trochę lepiej
Buziaki
Margarete 10:58, 31 lip 2015

ren133 napisał(a)

Dziękuję Małgosiu
Już mi trochę lepiej
Buziaki

ren133 13:28, 01 sie 2015

Mam w końcu wyniki badań gleby
I okazuje się, ze wcale nie jest kwaśna lecz zasadowa!!!
Voila

i zalecenia
Milka 13:35, 01 sie 2015

Ale niespodzianka ciekawa jestem, jaka u mnie, może są jakieś mierniki aby samemu to zrobić?
jankosia 13:38, 01 sie 2015

Za wysoki dla trawnika Może dlatego podupadł na zdrowiu
ren133 16:25, 01 sie 2015

Milka napisał(a)
Ale niespodzianka ciekawa jestem, jaka u mnie, może są jakieś mierniki aby samemu to zrobić?

Irenko
Koszt badania to ok 55zł ... a najtańszy pehametr ok 10zł, ale jednak pewny wynik to ten wykonany przez wyspecjalizowaną placówkę. Trochę zachodu bo trzeba zawieżć próbkę, ale już wynik otrzymujesz drogą e-mailową
Wydaje mi się, że warto zbadać w ten sposób glebę

Cały czas myślałam, że mam odczyn kwaśny ... zimą e-M nawet wapnował całą ziemię pod trawnik ... zamiast poprawić jej stan osiągnął efekt odwrotny ... szkoda gadać ... teraz trzeba działać!
ren133 16:26, 01 sie 2015

jankosia napisał(a)
Za wysoki dla trawnika Może dlatego podupadł na zdrowiu

Oby dlatego
waldek727 17:09, 01 sie 2015

Ja na forum w różnych wątkach przestrzegam w pozytywnym tego słowa znaczeniu przed nawożeniem mineralnym przesadzanych roślin i młodych trawników. Nie raz czytałem w odpowiedzi, że są w tej kwestii ,,różne szkoły". Wystarczy teraz spojrzeć na zalecenia nawozowe wydane przez Okręgową Stację Chemiczno-Rolniczą aby przekonać się, że jedna z tych szkół legła w gruzach. W obu przypadkach specjaliści z OSCH-R wskazują Reni, aby brakujące bądź nieprzyswajalne przez trawę składniki pokarmowe uzupełniła w formie nawożenia dolistnego a nie doglebowego.
Renatko.
W pierwszej kolejności siarką powinnaś doprowadzić glebę do odczynu pH 6,5.
Dopiero przy tej wartości trawa na trawniku w niezakłócony sposób zacznie pobierać z gleby wszystkie potrzebne jej do życia składniki pokarmowe w tym również potas i fosfor.
Do tego czasu w/g zaleceń stosuj dokarmianie dolistne pomijające system korzeniowy.
Poproszę o fotki trawników po trzecim koszeniu.

Ps.
Na przykładzie Twojego trawnika można zauważyć jak ważną czynnością jest wykonywanie co 4-5 lat analizy chemicznej gleby.
jazzy 21:52, 01 sie 2015

Renia, teraz jak już wszystko jasne, możesz działać we właściwym kierunku, a trawnik będzie piękniał z dnia na dzień Na pewno warto zrobic takie badanie gleby