Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "Gardenarium"

Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 23:41, 27 lip 2016

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Ciąć ponownie jeszcze - nie planuję, może malutka korekta, ale nie napieram
Sesję podlinkuję, fajnie się ogląda relację filmową z planu, oglądałam Joanny Brodzik i Krystyny Jandy, Ta zapewne będzie lepsza a co

Donia - nie choruj kobieto, ja jutro idę na badania okresowe Strach w oczach bo kłucia nie lubię.

Mnie dziś do kilkunastu kabli podpieli - śmieszne uczucie
Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 23:39, 27 lip 2016

Do góry
Ciąć ponownie jeszcze - nie planuję, może malutka korekta, ale nie napieram
Sesję podlinkuję, fajnie się ogląda relację filmową z planu, oglądałam Joanny Brodzik i Krystyny Jandy, Ta zapewne będzie lepsza a co

Donia - nie choruj kobieto, ja jutro idę na badania okresowe Strach w oczach bo kłucia nie lubię.
Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 23:35, 27 lip 2016

Do góry
paola1a napisał(a)

Czy mogę się dowiedzieć co to za piękna trawka w donicy? Bo to chyba nie hakone a poszukuję właśnie jakiejś ładnie przewieszającej się w złotym kolorze

Carex oshimensis 'Eversheen' - nie jest złota, ma paski złote na zielonym tle. Żółte wyginęły zimą.
Kłopoty - problemy z trawnikiem 23:21, 27 lip 2016

Do góry
Kup nawóz jaki sobie życzysz.
Nie na mech.
Nie napisałeś jaki masz siewnik, skoro nie ma pasów jest ok, ale pokaż po nawożeniu trawnik.
Pod drzewami deszcz nie dociera.
Zakładanie trawnika z siewu - trawnik z siewu 23:19, 27 lip 2016

Do góry
Chodzić po trawniku kiełkującym. Fruwać się nie da
Link w podpisie 23:17, 27 lip 2016

Do góry
Wisi na 1 stronie zgodnie z życzeniem.
Iglaki na pniu 18:38, 27 lip 2016

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Tutaj przycięte niebieskie cyprysiki

Pani Danusiu. Mam pytanie odnośnie cyprysika ze zdjęcia.

1.Jaka to dokładnie odmiana ?
2. Ten najbardziej z lewej strony jest to okaz szczepiony w trzech miejscach(trzykulkowy) i odpowiednio pielęgnowany, czy może rosnący od samej gleby odpowiednio cięty i formowany ? (jeśli z sadzonki ile czasu potrzeba żeby uzyskać taki efekt?)
3. Jak nazywa się ten z pierwszego zdjęcia na samej górze strony(zielony) ?

Z góry dziękuje za odpowiedź.
Donice drewniane 18:05, 27 lip 2016

Do góry
mario87 napisał(a)
Jako że to mój pierwszy post na forum Witam wszystkich,

właśnie przygotowuję się do ogarnięcia ogródków, które mam przy mieszkaniu i ponieważ są one wykonane nad halą garażową to nie mogę sadzić bezpośrednio w ziemi nic poza trawą właściwie
Z tego względu po zapoznaniu się z tematami odnośnie urządzania tarasów najlepszym rozwiązaniem wydaje się zbudowanie wzdłuż ogrodzenia donic obitych deską tarasową i tu dwa pytania:
- jak duże powinny być donice (głębokość, wysokość) aby rośliny przetrwały w nich zimę, nie wiem jeszcze co tam ma dokładnie być na pewno jakieś thuje (np. Smaragd), na resztę jeszcze nie mam pomysłu
- gdzieś na forum natrafiłem na informację że donice na dachu zielonym powinny być bez dna ale należy odizolować drewno od podłoża aby nie gniło, czy wystarczy że zbiję szkielet donicy z płyt bez dna i owinę folią do hydroizolacji wewnętrzną ścianę tak aby objąć również spód płyty? Tak przygotowaną skrzynię stawiam wtedy bezpośrednio na grunt?
- jaka powinna być warstwa styroduru?
- jakiej grubości płyty osb użyć, czy może być również płyta mfp?

będę wdzięczny za pomoc, pozdrawiam

Na dachach tzw. ekstensywnych z płytką warstwą ziemi możesz oprócz trawy sadzić niskie rośliny okrywowe, które trawnik mogą zastąpić, a nie trzeba kosić. Sa nawet już chyba w sprzedaży takie maty roślinne, jak trawnik z rolki, rozwijasz i jest i kwitnie.
- jak duże donice? im większe tym lepiej. Tak duże aby nie zajęły tarasu i aby ich wielkość była proporcjonalna do powierzchni tarasu, Nie ma takiego przepisu. Wielkość donicy także zależy od wielkości bryły korzeniowej roślin, które zamierzasz sadzić. Jeśli bryła ma pól metra, to nie zmieści się do donicy 40 cm. Donica powinna mieć wtedy 70 cm.
- nie wystarczy owinięcie boków donicy, na dno daje się warstwy jak na zielonym dachu
- żadna warstwa nie wiem jak gruba nie da gwarancji, że rośliny nie przemarzną. Po prostu to ekstremalna uprawa. Dajesz jedną warstwę styroduru
- płyty osb ? nie wiem, normalne, nigdy nie wnikam w ich grubość. Taka żeby się nie wyginały, a jak wyginać się będą to dajesz poprzeczki, wzmocnienia.
Zakładanie trawnika z siewu - trawnik z siewu 17:56, 27 lip 2016

Do góry
Siarczan amonu zakwasza glebę, torfem kwaśnym posyp i przekop lekko. Najlepiej aby stacja badawcza się wypowiedziała czym i w jakiej ilości zakwaszać.
Kłopoty - problemy z trawnikiem 17:50, 27 lip 2016

Do góry
literat napisał(a)
Czy przed rozsypaniem ziemi mam wygrabić porządnie trawnik z tych obumarłych części roślin czy na razie nic nie ruszać? Jeżeli wygrabić to czy grabiami czy jakimś aeratorem?
Mam pytanie odnośnie rozpuszczenia nawozu. To znaczy że po rozsypaniu mam włączyć nawodnienie na dłużej czy z węża potraktować trawnik większą dawką wody?
Odnośnie powierzchni to trawniki (są dwa z przodu przed domem i większy od strony tarasu) w sumie mają około 420m2. Odnośnie samego nawozu - czy ten Florovit ma być jakiś specjalny czy ..... ? Mam zamówiony, (ale mogę zmienić) YaraMila Complex (ktoś mi go polecał). Czy zmienić na Florovit czy może on być (nie ma to dla mnie znaczenia zrobię tak żeby było lepiej). Nawóz będę rozsiewał siewnikiem Gardeny (bo taki kupiłem). Czy mam trzymać się odnośnie ustawienia dozownika siewńika tego co napisał producent siewnika czy jakieś inne ustawienie?
Odnośnie niższego koszenia - teraz koszę na 4 - zmienić na 3 czy 2 przed rozsypaniem ziemi ? Czy wraz z rozsypywaniem ziemi mam również dostać trawę czy nie ma takiej potrzeby ?

Uff - to by było na tyle. Na razie dzięki

1. Można wygrabić grabiami, ale jest dość rzadki więc się nawet obędzie bez tego
2. Po rozsypaniu podlać aby nie było widać granulek (ile czasu? nie wiem, żeby nie było granulek na powierzchni, lepiej rozpuszczają się gdy lejesz z węża ręcznie, bo siła lania wody jest większa)
3. Nawóz obojętny, aby wieloskładnikowy do trawnika nie na 100 dni w żadnym wypadku.
4. Czarno widzę rozsiewanie siewnikiem Gardeny, na bank będą pasy zielone na przemian z żółtymi, na bank, pewność 200% ustawienia nic nie dadzą zanim nie nauczysz się równomiernie rozsiewać czymkolwiek, Za tydzień spodziewam się zdjęcia trawnika w pasy
5.Może za nisko kosisz, raczej na pewno za nisko kosisz, dlatego trawnik rzednie, rżysko masz, nie trawnik, piórek zielonych nie ma. Teraz skoś na 4, potem podnieś na 5 po wzroście po nawozie
6. Możesz dosiać, ale nie musisz.
Bonsai i niwaki 17:45, 27 lip 2016

Do góry
Tak cięłam sosnę w kulę, igły też. Trochę przez chwilę będzie słabo wyglądała, ale myślę że można.
Zakładanie trawnika z siewu - trawnik z siewu 17:44, 27 lip 2016

Do góry
Wystarczy 3 razy. my też tak ustawiamy na sterowniku.
Ogród Małej Mi - sezon 2016 17:42, 27 lip 2016

Do góry
Lubię zaglądać do cię
Z powodu umiłowania bylin, których ja nie mogę pomieścić teraz w żaden sposób
Preowskia tak stoi na bacznośc, że aż niemożliwe. Potargane trawy z jeżówkami - śliczne. To by było na tyle. Ogród "zangielścił się" (nowe słowo mojego pomysłu
Testowe dodawanie zdjęć 09:23, 27 lip 2016

Do góry
Enter i spacje wciskaj, wciśnij po tekście o tak, żeby tekst nie właził na zdjęcie, a zdjęcia też oddzielaj enterem.

pestka14 napisał(a)

Test

Zakładanie trawnika z siewu - trawnik z siewu 09:22, 27 lip 2016

Do góry
Tylko zrosić po wierzchu.
Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 23:42, 26 lip 2016

Do góry
Gardenarium napisał(a)
c.d. ogrodu

Czy mogę się dowiedzieć co to za piękna trawka w donicy? Bo to chyba nie hakone a poszukuję właśnie jakiejś ładnie przewieszającej się w złotym kolorze
Madżenie ogrodnika cz. aktualna 20:40, 26 lip 2016

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Linia kroplująca pod brzozy i po kłopocie. Wszystko urośnie, zwłaszcza turzyce 'Ice Dance'.

Witaj Danusiu
tak linie pomagają, ale w tym roku były włączone u mnei dwa razy, mam mokro.
Kłopoty - problemy z trawnikiem 19:26, 26 lip 2016

Do góry
Moim zdaniem za mokro jest.

Zmień na co drugi dzień, tylko wieczorem, jak zobaczysz, że się pogarsza - wtedy dopiero zwiększ o dwa dni.

W zasadzie to nie można tutaj wyrokować, ale za mało nawożenia (za dużo raczej nie, chyba że w trakcie tych dwóch nawożeń nasypałeś za dużą, dawkę, albo nie rozpuściłeś nawozu i dlatego zrobiły się placki łyse.

Bo zasuszyć to raczej nie zasuszyłeś przy dwukrotnym podlewaniu, raczej trawa zgniła, lub spalona. Ale tego to to ja nie wiem, bo nie jestem duchem świętym.

Teraz zmniejsz podlewanie i zobacz co będzie w ciągu tygodnia. Skoś niżej, kup ziemię w workach, posyp trawnik lekko i rozgrab tę ziemię, żeby łądnie pomiędzy źdźbła się wgrabiła. Na razie tyle. Trawnik od razu stanie się łądniejszy dzięki ziemi.

Za tydzień nawóz i rozpuścić po rozsypaniu. Jaka powierzchnia tego trawnika jest? Oblicz i dobierz dawkę nawozu do trawników Florovit - ma drobne granulki i małe, dobrze się rozpuszczą. Dawkę oblicz ze wskazań na opakowaniu. Rozsyp równomiernie, podlej żeby się rozpuścił.

Tyle mogę doradzić. Gdybym weszła do twego ogrodu w ciągu dwóch tygodni sąsiedzi by padli z wrażenia, jaki stał się piękny...
Rozpoznawanie bylin 19:20, 26 lip 2016

Do góry
Po tym zdjęciu to nawet trudno rozpoznać, że to jest hortensja, a co dopiero jaka odmiana? chyba gatunek?. Odmianę to po kwiatach i to jeszcze w zasadzie trudne.

Gatunek to może być hortensja drzewiasta. Jak zakwitnie - pokaż zdjęcie kwiatów.
Zakładanie trawnika z siewu - trawnik z siewu 19:14, 26 lip 2016

Do góry
Na początku to nie ziemia powinna być dobrze podlana a nasiona na powierzchni wilgotne. Nasiona korzeni nie mają, dopiero siewki zaczynają się korzenić w podłożu. Dobrze podlana ziemia to w trawniku już istniejącym i koszonym co najmniej przez 3 m-ce.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies