Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Ogród Małej Mi 2017 13:18, 29 cze 2019

Do góry
malgorzata_szewczyk napisał(a)
Matko jaki cudny floks. Oby zimował.Ja nasionka zawsze zapomnę zbierać więc już sobie darowałamBuziak

Ja tak samo, ale plany by zebrać zawsze są

Za to miniaturowe floksu zimujące są fajne I kolory maja oczotegliwe Aparat nie umie złapać koloru, chyba też go w oczy pali
Różowa lawenda za to beznadziejna, chyba wywalę.

Ogród Małej Mi 2017 13:14, 29 cze 2019

Do góry
Margarete napisał(a)
Moje liliowce też pogorszyły kwitnienie w porównaniu do ubiegłych sezonów, ale po pierwsze nie rozsadzałam ich ostatnio - musze jesienią to zrobić a poza tym mają za dużo cienia a na słońce nie mam już gdzie ich wysadzic, za mały ogród..
Ciasno juz wszędzie - chyba że trawnik zlikwiduje - w dzisiejszym stanie rzeczy u mnie to nawet nie byłby głupi ppomysł bo trawa wypalona, ususzona, żółta i brzydka ...
A tak poważnie to na pewno te wyzej wymienione czynniki + brak wody moim liliowcom zaszkodził. U nas straszna susza od wczesnej wiosny - u was były zalania i podtopienia nawet (nie zazdroszcze) a u nas sucho i brak deszczu przez długie miesiące. Podlewam ale u mnie piasczysta ziemia wiec to tak jak bym nie podlewała wcale..

Bzuiaki!
Fajne spotkanie mieliście
Za Fiordy trzyma kciuki, żeby wyzdrowiały !

Najpierw powodzie a teraz susza.. trawnik też beznadziejny, choroby grzybowe po deszczach, teraz wszytko usycha.. .. ale co zrobić .. taki mamy klimat.. a ogród za duzy by ogarnąć podlewanie.. naturalna selekcja .. i miejsce na nowe ..

Chwasty w trawniku 13:14, 29 cze 2019

Do góry
Dodam jeszcze jedno zdjęcie
Chwasty w trawniku 13:12, 29 cze 2019

Do góry
Witam.
Walki z chwastami na trawniku ciąg dalszy...
Koniczynę walczyłem Starane, ale:
Po pierwsze - babka lancetowata - czym ją zwalczyć?
Po drugie- rozsiewa mi się takie coś- co to jest i czym to zwalczyć?

Pozdrawiam
Ogród Małej Mi 2017 13:09, 29 cze 2019

Do góry
Dorota123 napisał(a)
Twój ogród zawsze był dla mnie wzorem ogrodu bylinowego, a to zestawienie jest perfekcyjne.
Pozdrawiam

Dziękuję, jednak teraz to ogród drzewiasto-krzaczasty. A jedna z nielicznych rabat słonecznych opanowana przez hosty.. wsadziłam na przechowanie.. bo gość wywalał to przygarnęłam.. a one jak i akanty rozepchały się na całość.. wszytko wygłuszone, ale zestawienie ładne.. akanty z liliami celowo dobrane.. Jak pomyśle o poszerzaniu i przesadzaniu to mi się niedobrze robi.. już 3 lata temu to ruszałam.. jeszcze poczeka ze 3

A to z innej perspektywy

A to akantowe siewki, mam je wszędzie.. chociaż ze 2 lata temu oddawałam i myślałam że skutecznie wypieliłam wszystkie Poszukać ci siewek??

Nowoczesny ogród ze skarpami 13:08, 29 cze 2019

Do góry
Co do carexów byłam dziś w dwóch szkółkach, także w tej w której kupiłam moje carexy.. były też tam evergoldy i wyglądały całkiem inaczej..

Tak wyglądały evergoldy w jednej szkółce
0

A tak w drugiej szkółce

Moje mają zielony pasek w środku a białe przy brzegach.. skoro moje nie są ID to może jeszcze jakieś inne?

Ogród Małej Mi 2017 13:02, 29 cze 2019

Do góry
yolka napisał(a)

Tylko moje zmarszczki o tym nie widzą .. żem jeszcze młoda

Szukam niebieskiego .. mam szałwie jednoroczną.. kupiona.. ale nie posadzona..

Zmarszczki są oznaką pogoni za uciechami życia. Ponuracy ich nie mają, należy te typy omijać z daleka

szałwię jednoroczną niebieską miałam w zeszłym roku, piękna, nie pokłada się, wysiała się, ale w tym roku coś bliżej fioletowego koloru. Nie wiem czego tak?

Aja mam zmarszczki a tobie się ręce trzęsą i jedne post kilka razy Ot to już ten wiek Że dumamy czy lepiej zapomnieć wypić czy rozlać

Mi się nigdy nie wysiały...

Muszę uciekać bo jadą mi Muminki... dano nie byli wiec brak czasu to jedno a tęsknota to drugie.. siedząc z nimi może coś na telefonie poczytam.. ale przeglądarka mi kiepsko chodzi

I coś na niebiesko..

Ogród Małej Mi 2017 12:58, 29 cze 2019

Do góry
anabuko1 napisał(a)

Pieknie.:0
I jezowek masz na bogato.
I liliowce piękne

Liliowce beznadziejne..za sucho, za ciemno.. ale nie wyrobie na podlewanie finansowo.. muszą radzić sobie same.. z to portrety są ok.... bo do portretu mogą być pojedyncze

Ogród Małej Mi 2017 12:55, 29 cze 2019

Do góry
Alicja169 napisał(a)

To co samo wyszło - też mi się podoba

A te floksiki też widziałam, w kilku kolorach, są rzeczywiście słodkie, jednak mój sprzedawca informował, że nie zimuje

Niestety też mam takie przeczucie.. ale jako jednoroczne też może być

I żółte .. bzyczkowisko.. ależ mają tam radochę.. tak zapracowane pszczółki, że foty mogłam strzelać jakie chcę..

Ogród Małej Mi 2017 12:53, 29 cze 2019

Do góry
ElzbietaFranka napisał(a)
Witam Aniu

Ja tu o ślimakach chciałam abyś u mnie popatrzyła a tu choroby ryb.

Niec nie wiem na temat chorób ryb, akwariowe to tak, ale oczkowe nic. Może jakieś pasożyty wszystko się mnoży na potege przy tej pogodzie.
Muszą być jakieś preparaty pewnie spece od stawów hodowlanych wiedzą.
A może by zrobić trochę podmiany wody. To co pamiętam jak w akwariach było jakieś badziewie to podmiana wody co jakiś czas była skuteczna.

A jak długo masz lampy UV.

Też sobie nie wyobrażam oczka bez ryb, one słyszą jak idę do nich. Te podkoki w wodzie jak się nachylam dzibia dłoń.

Może jakoś im przejdzie to chorowanie. Życzę zdrowia.

I o co chcesz się zapytać z tymi ślimakami bo nie rozumiem. Byłam obejrzałam i co? Środek jak środek. Jeden z wielu.

Z rybami pisałam, ze była u fachowca od ryb oczkowych, który ma też w sprzedaży leki. Ale powtórzę, bo gdzieś się już mogło zapodziać. Stwierdził, że nikt na podstawie opowieści nie wyda diagnozy w 100% pewnej co dolega rybom. Jak wrzuciłam też wcześniej tabelkę z chorobami ryb, to jest tego sporo i naprawę różni się wszytko tylko na etapie laboratorium,. A takie mam najbliżej w Puławach. Gdzie mam ponad 3 godziny jazdy autem.. i w dodatku muszę tam dowieźć żywą rybę. A przedtem ją odłowić .. co graniczy z niemożliwym. Dostałam leki przypuszczalnie na pasożyty. Podobna jest inna choroba ale na nią nie ma lekarstwa. Wiec albo pierwsze i wyjdą z tego, albo drugie i padną. Albo co innego i tego nie wie nikt.
Ryby potrafią zachorować w każdym oczku!!! Dlatego ważne jest utrzymanie prawidłowych parametrów wody, , nie powodowanie stresu, bo przy tym się choroby po prostu uaktywniają. Do tej pory parametry miałam wszystkie idealne, w tym jedne parametr NO2 jest nieprawidłowy. Po prostu za dużo ryb, długa zimna wiosna spowodowała ze rośliny nie ruszyły ,wiec parametry się spieprzyły. Glony szalały, rozpitoliły mi pompę, odkurzacz strajkuje wiec wybierałam syf z wody by wodę uzdatnić ,czym stresowałam ryby.. i gotowe. By odłowić ryby znów muszę je stresować, i tym sposobem co nie zrobię to źle. Woda była podmieniana, parametry kontroluję na bieżąco.. Lampy UV mam od tego roku, bo to pierwszy rok, że nie potrafiłam dać rady z glonami.

Na chwilę obecną wszystkie parametry wody mam idealne. Ryby po podaniu preparatu trochę odżyły. Jeszcze jedna nie wie czy żyć czy nie, jest kiepska.. ale zdarza się jej podpłynąć do powierzchni wody na chwile. No i już więcej żadna mi nie padła. jakby padały byle jakie to bym tak nie rozpaczała, ale niestety padają w pierwszej kolejności najbardziej wartościowe

Żółty nie jest lubianym kolorem w ogrodzie, ale ma jedną zaletę..kochają go wszystkie owady.. ileż tam pszczółek i innego dobra... kochamy róże, a na różach owadów ja nie widzę, za to na niektórych bylinach aż się nie mieszczą.. Koniecznie muszę powiększyć znów bylinówki.

Przerabianie ogródka pod swój gust 12:36, 29 cze 2019

Do góry
Mam jeszcze dwa puste pojemniki w ktorych chce posadzic nowe odmiany rojnikow

Przerabianie ogródka pod swój gust 12:31, 29 cze 2019

Do góry
Tak apropo rdzy w ogrodzie

Endless summer ma w tym roku piekny jasny kolor.Bardziej wyrazisty niz w poprzednich latach. Macie dobre srodki na szara plesn?Deszczowy maj spowodowal u mnie wysyp choroby grzybowej na hortensjach Popryskalam je srodkiem sysemicznym i bede powtarzac, ale one sa juz tak geste, ze ciezko wszedzie dotrzec.

Ogrodowe marzenie Mrokasi 12:24, 29 cze 2019

Do góry
Kilka migawek z dzisiejszego poranka:

Tawułki od Anuli
Ogród pod lasem 11:51, 29 cze 2019

Do góry
Jeśli pozwolisz to hakonechloa albostriatię Ani Kwartet wstawię

Słoneczny Ogród 11:38, 29 cze 2019

Do góry

Słoneczny Ogród 11:33, 29 cze 2019

Do góry
Nowa rabata bylinowa.

Słoneczny Ogród 11:30, 29 cze 2019

Do góry
A to na tej nowej rabacie. Ostróżki, naparstnice, floksy...

Słoneczny Ogród 11:27, 29 cze 2019

Do góry

Słoneczny Ogród 11:24, 29 cze 2019

Do góry
Fajnie, że zaglądacie dzięki Agata, Ewka, Basia, Grzegorz.
Miesiąc mnie tu nie było, pogoda nie sprzyja...

Uwielbiam lato i korzystam z pogody
Parę zdjęć wstawię.

Nasze hortensje urzekające kwiatami przez długi okres :) 11:02, 29 cze 2019

Do góry
Gdybym jeszcze kiedyś jęczała, że Europa mi zmarzła i nie zakwitnie, albo będzie miała tylko kilka kwiatów, to mnie zbanujcie Ale słowo zucha, że ja już rozrysowałam plan na rododendrony tam, bo była straszna kaszanka jeszcze w maju.
Fakt dostały nawóz z potasem w końcówce maja, kwiatów jest mnóstwo, ale małe, generalnie zachowuje się jak skulkowana róża, na wszystkich płożących pędach dziesiątki kwiatów...

I Bouqet rose w końcu wyszła z majtkowego różu, przechodząc w majtkowe błękity, jest postęp'
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies