Zielona to zwykła hakone macra, jak na słońce to właśnie ją! A do cienia Aureola lub All Gold, choć ta ostatnia zdecydowanie wolniej rośnie, przynajmniej u mnie.
Zaraz Ci fotki zielonej wrzucę, nie wiem czy znajdę ładne, ale na pewno mam na szybko z komórki.
Odezwę się z głebokiego niebytu, jako ze akurat nadrabiam
U mnie Aureola rosnie właściwie wszędzie - pierwsza była posadzona prawie na patelni, w nózkach rózy - jest wielka i słonce jej nie wzrusza. Córeczki rosną w półcieniu i cieniu i radza sobie równie dobrze. All Gold rzeczywiście jest znacznie wolniejsza w przyrostach i znacznie lepiej jej w cieniu - posadziłam jedna bez sensu na słońcu i ją przypala. Wymienie ją na córeczkę z BeniKaze, która ma u mnie słońce do ok 12, ale warunki glebowe średnie, wiec nie wypowiem sie jak szybko rosnie. Macra rosnie mi szybko, u mnie ma słońce do ok. 12 i potem poznym popołudniem (stanowisko przewiewne). Mam jeszcze jedna pasiasta, ale nie jestem pewna czy to ta odmiana, której nazwa była podana na doniczce.
Ogólnie tez jestem zakochana w tych trawach
Albostriata kwartecikowa jest ekstra! Ja muszę jeszcze chwilę poczekac, bo pikutki sadziłam
Dobrze wiedzieć, że Aureola lubi słońce, choć wydaje mi się, że ze względu na kolor jednak cenniejsze w niej jest to, że rośnie w cieniu i robi fajną plamę.