Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Ogród pod lasem

Ogród pod lasem

UrsaMaior 10:12, 29 cze 2019

Mary napisał(a)

Sernik mam na rowerze przez całą Warszawę wieźć???
Na targach widziałyśmy się ostatni raz, który był też pierwszym

Heheheh żarcik taki;D Czekam na Ciebie 13-go, trzeba naprawić ten błąd!
UrsaMaior 10:16, 29 cze 2019

sarenka napisał(a)

A zielona to jaka? Aureola ponoć ma dać radę na słońcu, dlatego o niej myślę, ale w półcieniu do host też myślałam, żeby ta Allgold posadzić. Czy to dobry pomysł? Zbieram się za poprzesadzania tej funki co mam w doniczki, ale dzieci nie daja mi za bardzo popracować na podwórku

Zielona to zwykła hakone macra, jak na słońce to właśnie ją! A do cienia Aureola lub All Gold, choć ta ostatnia zdecydowanie wolniej rośnie, przynajmniej u mnie.
Zaraz Ci fotki zielonej wrzucę, nie wiem czy znajdę ładne, ale na pewno mam na szybko z komórki.
UrsaMaior 10:46, 29 cze 2019

Ok, macra w cieniu pod dębem i w słońcu. Akurat przez moment przedarło się trochę słońca, ale generalnie ta rabata jest cały czas w cieniu.

sarenka 11:05, 29 cze 2019

To żeś mi teraz ćwieka wbiła haha. Świecie przekonana byłam że to Aureola na słońce a all gold do cienia.
Gosiek33 11:51, 29 cze 2019

Jeśli pozwolisz to hakonechloa albostriatię Ani Kwartet wstawię

UlaB 12:52, 29 cze 2019

sarenka napisał(a)
To żeś mi teraz ćwieka wbiła haha. Świecie przekonana byłam że to Aureola na słońce a all gold do cienia.

Odezwę się z głebokiego niebytu, jako ze akurat nadrabiam

U mnie Aureola rosnie właściwie wszędzie - pierwsza była posadzona prawie na patelni, w nózkach rózy - jest wielka i słonce jej nie wzrusza. Córeczki rosną w półcieniu i cieniu i radza sobie równie dobrze. All Gold rzeczywiście jest znacznie wolniejsza w przyrostach i znacznie lepiej jej w cieniu - posadziłam jedna bez sensu na słońcu i ją przypala. Wymienie ją na córeczkę z BeniKaze, która ma u mnie słońce do ok 12, ale warunki glebowe średnie, wiec nie wypowiem sie jak szybko rosnie. Macra rosnie mi szybko, u mnie ma słońce do ok. 12 i potem poznym popołudniem (stanowisko przewiewne). Mam jeszcze jedna pasiasta, ale nie jestem pewna czy to ta odmiana, której nazwa była podana na doniczce.
Ogólnie tez jestem zakochana w tych trawach
UrsaMaior 14:08, 29 cze 2019

Albostriata kwartecikowa jest ekstra! Ja muszę jeszcze chwilę poczekac, bo pikutki sadziłam
Dobrze wiedzieć, że Aureola lubi słońce, choć wydaje mi się, że ze względu na kolor jednak cenniejsze w niej jest to, że rośnie w cieniu i robi fajną plamę.
Wiolka5_7 21:24, 29 cze 2019

UrsaMaior napisał(a)
Albostriata kwartecikowa jest ekstra! Ja muszę jeszcze chwilę poczekac, bo pikutki sadziłam
Dobrze wiedzieć, że Aureola lubi słońce, choć wydaje mi się, że ze względu na kolor jednak cenniejsze w niej jest to, że rośnie w cieniu i robi fajną plamę.

Moja 4 letnia Albostriata sięga mi powyżej kolan,więc weź to pod uwagę

Aureolę mam natomiast na patelni i super rośnie
A all gold też u mnie szybko nie rosła ,po kilku latach dopiero ruszyła

Ach,boskie hakonki !
UrsaMaior 22:55, 29 cze 2019

Taaa wiem, to samo u Kwarteta, kępy jak byki!
mrokasia 23:03, 29 cze 2019

O mamo, dostałam od Kwartecika kilka piórek, już się boję... .