Dziękuje Grzesiu.
penstemona dopiero dostałam nie dano i posadziłam.Nigdy tej roślinki nie mialam.A jak u ciebie on sie sprawuje ?Dobrze rośnie i zimy znosi ??
A ja lubię lilie. Teraz kwitną wszystkie trąbkowe przy tarasie, w tej granitowej donicy. Zapach jest mega, budzi mnie nad ranem. Otwieram sobie balkon na szerokość i jeszcze sobie trochę dosypiam, delektując się tym zapachem.
Jedni piją kawę na tarasie przed wyjściem do pracy, jak leżę w fotelu do masażu i wącham lilie
Mam w planie teraz obsadzić rabatę przy gabionie..
Cisy kupione, teraz tylko reszta..
Mam nadzieję, że na 2,20 m szerokości rabaty zmieszczę cisy (poprowadzę je na 1m szerokości) , hortensje lime lihgt i trawkę (gracilimus, ice dance lub hakone jedna do wyboru)
Wrzucam zdjęcie poglądowe z wymiarami, dwie wersje
Witajcie, Po 3 krotnych opryskach sodą liscie wyglądają tak jak na zdjęciach ( te akurat zerwalam by pokazać). Listki zwijaja się i usychają a później opadają. Przyszły upały i znowu choroba postępuje w ekspresowym tempie. (( Rozumiem, że z topazem/discusem nie czekać tych paru dni tylko działać jak najszybciej? Do tego wszystkiego jest susza, podlewamy drzewka codziennie obficie ale nie wiem czy to im wystarcza.
Nie podziękowałam wcześniej za diagnozę, co niniejszym teraz czynię zostaję przy eko sposobach. Trochę mnie to oddzielenie rośliny od innych martwi - rośnie ona w takim oddaleniu jak na zdjęciu - graby po bokach są oddalone o jakieś 1,5m każdy, u dołu metr dalej rodek, reszta trawy i byliny jak na fotce. Czy to wszystko za blisko? Jak ta choroba się przenosi?