Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Ogrodowy spektakl trwa ... 23:20, 26 cze 2019

Do góry
Hej, hej

dzisiaj był w mojej okolicy /Rzeszów / i u mnie mega upał - protestuję!!!! to upały nie tej strefy klimatycznej

ciesze się niebywale, że moja poniedziałkowa przygoda przypadła na dobry czas w pogodzie.

w momencie ogród się zmarszczył od upału - jutro wycinam co przekwitło.

Jestem w szoku ile osób odwiedziło mój wątek anonimowo - co to znaczy kariera telewizyjna
jak ja bym chciała napisać/opisać jakiś ogród i żeby było takie zainteresowanie - wiem wiem jest stała grupa osób które lubią czytać i oglądać relacje z ogrodów, szukają inspiracji - to mnie trzyma przy chęciach opisywania - jesienią nadrobię bo zaległości mam

niemniej dziękuję za odwiedziny

w szczególny sposób podziękuję tym którzy mi się wpisali w ten mój ogrodowy pamiętnik.

Widzę, że jest pewna ciekawość realizacji takiego programu pomimo że już wiele ogrodów zostało nagranych a koleżanki wstawiały dokładne relacje -
to zrozumiałe, nie tylko chce się oglądać ogrody ale także kulisy.

Takie nagranie przy pełnej ekipie kiedy jest Maja, trwa kilka godzin - opisałam się i uciekło -

nie mam teraz czasu ogarnąć zdjęć jakie robili jak się okazuje mój m i moja córka, na dodatek podobno córka nagrywała moje wypowiedzi - to dopiero cwaniaczek -
mam dziś tylko dwa zdjęcia

no cóż - wygryzłam kolegę - jak strasznie mi się podobała praca operatorów kamer - żałowałam że nie miałam na tyle sił i czasu żeby stać z nimi

a to przygotowanie do rozmowy o tym jak to się zaczęło - no i tu popłynełam zobaczymy

reszta zdjęć innym razem

W cieniu - zacieniona 23:10, 26 cze 2019

Do góry
KasiaLangier napisał(a)

To mój ideał takie "utkane" w przemyślany sposób rabaty, ciekawe czy kiedyś się dopracuję.. szlaczek cudny, założyłam, mam jeszcze maleństwo i stresuję się, ze nie będę umiała przyciąć

Trzeba zacząć...potem samo pójdzie.Też miałam problemy...zawsze coś przesadzam,dosadzam... tylko z tą różnica,że teraz biegam z doniczkami i dopasowuję,daję sobie czas na przeczekanie -w/g mnie to najlepszy sposób.
Czubajkowy Ogród 23:06, 26 cze 2019

Do góry
Chcę Wam jeszcze dziś zaprezentować jedną różyczkę, która sama wprosiła się do mojego ogrodu i choć przycinana przy ziemi, zasłaniana przez rok garnkiem, by nie odrosła - przetrwała! Wiosną patrząc na jej długie i kolczaste gałęzie, powiedziałam: masz ostatnią szansę, jeśli zakwitniesz, pozwolę ci rosnąć, jeśli nie, to zdecydowanie out. I co? Oczywiście zakwitła

Pomimo cienia, pod leszczyną, zabierając innym roślinom światło ...

Co prawda nie blady róż, tak jak mi się marzyło, lecz bielusieńka, ale taka śliczna, że ... no, muszę teraz dotrzymać słowa, zostaje Jesienią będą ją zdobiły maleńkie, czerwone owocki. I oby tylko nie chciała się dalej rozsiewać ...
Czubajkowy Ogród 23:00, 26 cze 2019

Do góry
A trzecia rośnie przy bramce. W ubiegłym roku przeszła ostre cięcie, bo z kolei bramka wymagała wymiany. I na dobre jej to wyszło

Gdyby tak posadzić je gdzieś razem w jeden szpaler - było by wow!
W cieniu - zacieniona 22:57, 26 cze 2019

Do góry
bogumila napisał(a)

Haniu...staram się...

To mój ideał takie "utkane" w przemyślany sposób rabaty, ciekawe czy kiedyś się dopracuję.. szlaczek cudny, założyłam, mam jeszcze maleństwo i stresuję się, ze nie będę umiała przyciąć
Czubajkowy Ogród 22:55, 26 cze 2019

Do góry
A może jednak z powrotem pociągnąć ją do pionu? Tylko że obecnie ma tak dużo krótkopędów na zwisających ku ziemi gałęziach, że aż żal to ciąć ... Jak Wy sobie radzicie z LO ?

Tak naprawdę, to chyba mam trzy jej egzemplarze... Bo są tak bardzo do siebie podobne: kwiaty niemal identyczne, kwitną w tym samym okresie, powtarzają później, mają ten sam pokrój i niepohamowany wzrost, różnią się siłą zapachu, ale to może być też spowodowane stopniem nasłonecznienia - tak sądzę.
Jedna jest posadzona pod magnolią, więc mało cięta - tylko na niższych gałązkach jestem w stanie ją nieco oczyścić. Dlatego wspina się swobodnie w górę i obecnie dochodzi gdzieś do wysokości 3,5 - 4 metrów.

Tutaj ją widać na wysokościach

W cieniu - zacieniona 22:51, 26 cze 2019

Do góry
Wieczorem już chłodniej,wieje silny wiatr,kwiaty szaleją i rozwijają się ekspresowo...
Czubajkowy Ogród 22:41, 26 cze 2019

Do góry
A rok temu wyglądała tak - gdy jeszcze była w pionie

Ta rabatka jest bardzo wąska 40 -50 cm, więc pola do popisu tam nie ma. Skłaniam się ku sugestiom Andy - Ewy, by ją poprowadzić poziomo na tyłach rabatki, część pędów w prawo a część w lewą stronę. A może ją zupełnie teraz przyciąć nisko i jesienią lub wiosną poszukać jej zupełnie innego miejsca? Fajnie by wyglądała przy ogrodzeniu, tylko że u mnie takich miejsc przy płocie do obsadzenia już praktycznie nie ma Pod uwagę biorę tyły tej rabatki - o, właśnie tę dziurę, w której widać wietrzącą się pościel sąsiadów

Ogrodowe skarby 22:41, 26 cze 2019

Do góry
O matuchno, gdzieś Ty taki sklep wynalazła???
W jakiej cenie wycinane kanki i to ptaszysko zardzewiałe przed sklepem w krzakach?
o tego wysokiego mi chodzi

Czubajkowy Ogród 22:28, 26 cze 2019

Do góry
A wracając teraz do tematu róż. Oto moja Louise Odier - ponad 2-metrowe krzaczysko, z którym muszę coś zrobić, bo leży na ścieżce wraz z obeliskiem, który od 5 lat ją dzielnie podtrzymywał. Chińszczyzna, więc 5 lat, to i tak dużo. Teraz muszę ją jakoś spośród tych kolczastych gałęzi wyciągnąć. I albo postawić kolejną podporę, albo wymyślić coś zupełnie innego ...
Tutaj ją widać - tę bliżej, nisko ziemi

A tu z bliska

Schowała się za ławką
Ogród z widokiem na jezioro 22:17, 26 cze 2019

Do góry
U mnie burza i deszcz, krótko ale intensywnie, bardzo się cieszę

Ogród Małej Mi 2017 22:12, 26 cze 2019

Do góry
Jak nie masz czasu na fotki to ja Ci wstawię . Anuś fajnie było móc Was odwiedzić . Ty zawsze takiego pozytywnego kopa człowiekowi dajesz . Wulkan, nie kobita i za to Cię kocham .

Czubajkowy Ogród 22:12, 26 cze 2019

Do góry
Okazuje się, że niepotrzebnie się obawiałam o stan roślin w transporcie Jednak niejednokrotnie rośliny okazują się silniejsze, niż my Najpierw w pocie czoła przydźwigałam z pracy wielkie pudło z czterema sadzonkami. Tadam! Wszystkie w doskonałej kondycji

A teraz już po ciemku przyniosłam drugie - zaskakująco małe w porównaniu z pierwszym, a też zawierające cztery roślinki

I jedną nawet kwitnącą. Wszystkie są w najlepszej kondycji

Tak więc mój katalog zwiększył się o następujące pozycje:
1 Funkia Red Cadet - urzekła mnie swoimi czerwonymi ogonkami
2 Funkia Stirfry - bo ma pofalowane listki
3 Kosaciec różnobarwny Dark Aura - takiego jeszcze nigdy nie widziałam i bardzo jestem ciekawa wiosennego efektu!
4 Rutewka Delavaya - moje marzenie od lat! Hmmm, już wyobrażam sobie ten delikatny obłok kwiatów unoszący się nad rabatą
I w mniejszej paczce:
5 Bodziszek żałobny Samobor
6 Jeżówka Pink Tip
7 Jarzmianka Roma
8 Naparstnica rdzawa Gelber Herold - na liście chciejstw od pół roku

Teraz trzeba tylko wymyślić, gdzie posadzić i działać. Oby w sobotę była ku temu możliwość!
Ogród Cioci cz. 3 22:06, 26 cze 2019

Do góry
i z wizyty u Aneczki
Ogród Cioci cz. 3 22:05, 26 cze 2019

Do góry
Katkak napisał(a)
No i proszę moja Droga, oto dowód na to, że mnie lejesz . Ładnie tak?

najpierw mnie sprała, a teraz się przytula

Bo ja zła kobieta jestem tylko się maskuję czasem
Ogrodowe skarby 22:04, 26 cze 2019

Do góry
Casa Verde..W Leśnym Ogrodzie 22:04, 26 cze 2019

Do góry
Na dobranoc róża INDIGOLETTE w pełnym rozkwicie

To jest pierwszy kwiatek i Guru od róż powiedział, że może być różowy

Jak róże to musi być też stipa

Nie mam jeszcze kęp to uwieczniłam pojedyncze źdźbła
Hortensjowo 22:02, 26 cze 2019

Do góry
Helen napisał(a)
Moje jeżówki Blackcerry Trufle + Red Baron

Limki przygotowują się

Dębolistna - niestety nie kwitnie w całości

Inne jeżówki dopiero w blokach startowych

szałwia już przekwita mam nadzieję, że zakwitnie powtórnie

Bardzo mi się podobają te Blackberry. Czy one ci wysokie rosną?
Ogród Cioci cz. 3 21:58, 26 cze 2019

Do góry
No i proszę moja Droga, oto dowód na to, że mnie lejesz . Ładnie tak?

najpierw mnie sprała, a teraz się przytula
Moja bajka 21:53, 26 cze 2019

Do góry
Poniosło nas do Małej Mi . Super było, Anulek Ty zawsze dajesz człowiekowi takiego fajnego Powera .

coś mi tu oko poleciało

Iga karmi rybiszony(bo takie wielkie) z Anią

i mam Krzysia, jednak chociaż na jednym zdjęciu złapany
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies