Witam serdecznie, od kilku lat przeglądam forum, które jest dla mnie ogromną kopalnią wiedzy

Obecnie mam problem z 7-letnią sośnicą japońską, a ponieważ wyczerpałam już swoje pomysły na ratunek postanowiłam szukać pomocy właśnie na forum. Mam posadzone dwie sośnice w odległości od siebie około kilku metrów. Jedna rośnie dobrze, jest soczyście zielona, gęsta, po prostu zdrowa. Z drugą niestety mam problem

W zeszłym roku latem zauważyłam różnicę w kolorze i gęstości i ogólnej kondycji. Sprawdziłam, czy jest posadzona za głęboko (nie jest), sprawdziłam, czy nie jest przelana (też nie), podsypałam nawozem przeciwko brązowieniu (brak efektu), opryskiwałam dolistnie biohumusem, stymulatorem wzrostu (brak reakcji). W ogrodzie mam nawodnienie, zastosowałam mikroryzę po posadzeniu, ziemia jest gliniastą, ale solidnie rozluźnioną piachem, sadzona była w dużym dole z dużą ilością żyznej ziemi z worka i do tej pory wszystko było ok. Na tej rabacie jest co prawda wysypany kamień, ale jest to gruby gnejs, frakcja około 10 cm. Dookoła pnia jest okrąg wolny od kamieni i wysypany korą. Bardzo proszę o pomoc, co może być przyczyną kłopotów, bo bardzo byłoby mi szkoda, gdyby mi wypadła ta sośnica