Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy ".img"

Czubajkowy Ogród 02:37, 17 lip 2019

Do góry

Dla Ciebie, kawałek mojego nieba nad Uroczyskiem

Kłopoty - problemy z trawnikiem 01:00, 17 lip 2019

Do góry
Witam serdecznie.
Jest to mój pierwszy post na tym forum, chociaż jest ono mi bardzo dobrze znane. W 2015 roku przeczytałem cały ten wątek przed założeniem mojego pierwszego trawnika z siewu. Porady i informacje, które tu zamieszczasz Danusiu, oraz inni użytkownicy bardzo mi pomogły w założeniu i późniejszej pielęgnacji trawnika. Generalnie jest coraz lepiej, nie mniej jednak co roku mam ten sam problem. W kwietniu, maju i czerwcu trawnik wygląda wspaniale, trawa jest soczysta i ciemnozielona. Począwszy od lipca trawnik zaczyna wyglądać coraz gorzej, przestaje rosnąć, trawa zaczyna przesychać (choć trawnik jest wilgotny), ogólnie dramat. W końcu nie wytrzymałem i postanowiłem poprosić o radę. Poniżej wstawiam zdjęcia i opiszę jakie były działania

Maj tego roku

Połowa czerwca

Obecnie

Siano to efekt koszenia mokrej trawy (to nie ja

Opiszę co robiłem w tym roku (generalnie robię to samo co roku ewentualnie modyfikując terminy zabiegów lub terminy i dawki nawozów.
1. Jesienią zeszłego roku badanie gleby.
2. W tym roku pierwsza dawka nawozów była jak dla mnie bardzo wcześnie bo 10 marca. Potas, magnez i fosfor według zaleceń nawożenia po badaniu gleby. Nie dzieliłem dawek, wysiałem wszystko w jednej. Co do azotu to stacja rolnicza zalecała 2,2 kg czystego składnika na 100 m2 w tym sezonie - postanowiłem zwiększyć do 3kg. 0,54 kg/100m2 wysiałem 10.03, kolejne 0,54kg dwa tygodnie później.
Kolejne dawki: 0,64 pocz. maja, 0,64 połowa czerwca i ostatnia dawka 0,64 teraz lub na pocz. sierpnia.
3. Maj oprysk na dwuliścienne.
4. Tego roku wertykulację postanowiłem zrobić w czerwcu (niestety nie wyszło) więc zrobię we wrześniu. W tym tygodniu aeracja i oprysk fosforem w płynie (pierwszy raz to zrobię)
5. Podlewanie automatyczne (od zeszłego roku) - dawki ustawione deszczomierzem - około 10 l/m2. Kiedy były susze podlewanie 3 razy w tygodniu, gdy umiarkowanie 2 razy.
6. Koszenie w kwietniu 2/tydzień, maj i pocz. czerwca 3/tydzień (tak rosła). Koszę na najwyższym ustawieniu.

Niestety jak co roku z początkiem czy połową lipca problemy jak wyżej.
Mam podejrzenia co może być przyczyną, być może wszystkie poniższe złożyły się na złą kondycję trawnika...???
1. Zbyt rzadkie nawożenie azotem przy tak częstym koszeniu (lecz częstsze bardzo mocno przekroczyłyby zalecaną dawkę roczną)????????
2. Może powinienem dzielić na pół dawki Mg,K i P. Pierwszą siać na początku sezonu, a drugą w połowie???
3. Wysokie koszenie powoduje słabą "wentylację" trawy, co w połączeniu z obfitym podlewaniem sprzyja rozwojowi chorób grzybowych???
4. Za duże dawki podlewania (trawnik jest stosunkowo miękki - gdzieś wyczytałem, prawdopodobnie w tym wątku, iż w dobrze podlany trawnik można wcisnąć kciuk używając umiarkowanej siły), szczególnie ostatnie trzy tygodnie (wyjeżdżaliśmy na wakacje więc ustawiłem 10 l/m2 2 razy w tygodniu) chociaż problemy zaczęły się już przed naszym wyjazdem w połowie czerwca przed ostatnim nawożeniem. Trawa już tak intensywnie nie rosła jak wcześniej.
Kończąc ten przydługi post proszę o opinię co może powodować taką sytuację. Z góry bardzo dziękuje.
Pozdrawiam i dobranoc

Ogród kwiatowy 00:57, 17 lip 2019

Do góry
Ogród kwiatowy 00:54, 17 lip 2019

Do góry
Ogród kwiatowy 00:52, 17 lip 2019

Do góry
Paradise czyli mój kawałek raju 00:16, 17 lip 2019

Do góry
paradas napisał(a)
Więcej zdjęć
Powojnik kwitnie, szkoda że stoi i się nie wspina.

A mój udechł. W zeszłym roku wsadziłam, zakwitł. Wprawdzie myślałam, że inny kupuję. Ale niech tam. W tm roku zagłada, liście brązowe jeden kwiatek. chyba wyrzucę.
Malwowy ogród 23:47, 16 lip 2019

Do góry
Kota psota Michalina wygłaskana. Mąż zaborczy uważa, że to jego kot. Pańcia,ja że mój
A Michalina korzysta ile wlezie.

Moja codzienność - ogród Oli 23:10, 16 lip 2019
Do góry
leon60

Ale ładne jeżóweczki, na pewno gdzieś pisałaś, ale szybciej jak podpowiesz co to za odmiana
Podmiejski ogródek 23:04, 16 lip 2019

Do góry
Jeszcze ostatni rzut oka na kominek w oddali, które wszystkie znakomicie kojarzymy

Swoją drogą.. widzicię tę trawę?! świetnie utrzymana, zieloniutka

Zakończymy romantycznym zatrwianem....

Asiu, jeszcze raz dzięki za gościnę :*
Podmiejski ogródek 22:58, 16 lip 2019

Do góry
Wjazdowa czaderska z tymi przegorzanami - szkoda, że na juki się nie załapałyśmy

Rutewka - zazdro - moja się tak ociąga, że nie wiem, czy w ogóle w tym roku
zakwitnie...

Chwasty w trawniku 22:57, 16 lip 2019

Do góry
schwanz24 napisał(a)
witam,

pomożecie zidentyfikować ten chwast?

Głowienka
Podmiejski ogródek 22:54, 16 lip 2019

Do góry
Jeszcze parę smaczków z cienistej

Ławeczka z pergolą świetnie współgrają - kolor w punkt
Podmiejski ogródek 22:50, 16 lip 2019

Do góry
Po drugiej stronie ścieżki jest kwaśna, rośnie trochę paproci, rodki, azalie.. ma duży potencjał

Bardzo podobają mi się tutaj te pnie lilaka

Moja codzienność - ogród Oli 22:49, 16 lip 2019

Do góry
Jessssooooo!!! Czy Ty tu cały weekend zapierdzielałaś z odkurzaczem i szmatą????

leon60 napisał(a)
W oczekiwaniu na hortki

Patrząc na Twoje ML widzę, że swoje sadząc pod tarasem co 90cm za dwa lata będę miałą zwartą ścianę

leon60 napisał(a)

Ooo!!! A to dla mnie nowość. Takich soczystych amarantów nie kojarzę i przez to tego fragmentu ogrodu chyba też nie. Ślicznie! I jakie fajne beczułki bukszpanowe masz!

leon60 napisał(a)

A tu starzy znajomi! Rzeczywiście rozmiarowo podobni

leon60 napisał(a)

Ola, cudownie jak zawsze! Będę analizować dniami
Grubość grabów przy podjeździe powalająca!
Pod Biało-Niebieską Chmurką moj Bawarski ogrod na wsi 22:46, 16 lip 2019

Do góry
Basilikum napisał(a)
a jeszcze w sprawie derenia zrobilam mu w piatek fotkia ae tak mnie zajelo wstawienie fotek z Parku kwiatow, ze tych juz nie pokazalam

ładne drzewko. Ja tak koło mojego chodzę i patrzę i się zastanawiam. Być może faktycznie trochę go ogolę od dołu, ale on jest w sumie jeszcze mały więc nie muszę się spieszyć.
Dziękuję za fotki.
Ogród wśród pól i wiatrów 22:41, 16 lip 2019

Do góry
jolka napisał(a)

Widziałam Twoje jeżówki - piękne masz!!! U mnie eM kocha jeżówki, a jako że wraca w niedzielę, to coś czuję, że przyszłym tygodniu mnie czeka maraton po lokalnych szkółkach w poszukiwaniu jeżówek, hehe. Nie powiem, żebym się specjalnie martwiła tą perspektywą, też lubię jeżówki

Dzisiejszą vaniklę zostawiam

Ale ładnie wygląda ta werbena i czosnki w hortensjach. Genialny pomysł. Takie mocne akcenty na tle hortensji.
Podmiejski ogródek 22:41, 16 lip 2019

Do góry
Kolej na cienistą - rozrasta się pięknie, choć jeszcze ciut miejsca na roślinki zostało

Tu dostała trochę słoneczka i dzieje się magia

Ogród z czereśnią 22:38, 16 lip 2019

Do góry
Dziękuję za Wasze odwiedziny. Jutro odpiszę bo dzisiaj już podsypiam. Jednak wczorajsze "zarwanie nocki" to dla mnie już za wiele...
Pozdrawiam odwiedzających

Podmiejski ogródek 22:36, 16 lip 2019

Do góry
W całości ta rabata wygląda tak

Za daleka

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies