Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "ren133"

Jak "ożywić" mój szmaragdowy ogród 09:48, 23 lip 2015

Do góry
siakowa napisał(a)

no być wglębionym w teren

Kasiu ... ale jest wgłębiony na 30 cm
Jak "ożywić" mój szmaragdowy ogród 09:47, 23 lip 2015

Do góry
Anusia napisał(a)

Obserwuję za płotem krwawnik na łące i rzeczywiście bardzo długo trzymają się i nie tracą koloru chyba nawet do przymrozków. Nie ciachaj, będą ładnie wyglądały zimą.

Jak "ożywić" mój szmaragdowy ogród 09:46, 23 lip 2015

Do góry
jazzy napisał(a)

To chyba jest tak, że minimalizm = nowoczesność, natomiast nowoczesność to niekoniecznie minimalizm

Tak sobie podczytuje co u Ciebie
Nawożenie młodego trawnika okazuje się być dość trudnym tematem. Jest wiele sprzecznych opinii na ten temat.
Ja już trzy razy nawoziłam dolistnie (w odstępach tygodniowych) Pierwszy raz florovitem, a kolejne dwa bioponem w płynie do trawnika. Kolor trawnika zaczął się wyrównywać Przynajmniej ja tak to widzę

Myślałam, że Ty wyjechałaś i nie zaglądałam ...
Nowoczesność nowoczesnością ... a o trawniku mi napisz proszę a zwłaszcza o tych nawozach co stosowałaś, który z nich poleciłabyś najbardziej?
Kolor się wyrównał ale pewnie trawnik rośnie teraz jak głupi?
Czyli zadowolona jesteś, że go zastosowałaś?
To tu... 09:31, 23 lip 2015

Do góry
ren133 napisał(a)
Nadrobiłam zaległości ... z przyjemnością Zdjęcia ogrodu cuuuudne ... a widok z salonu zachwycający Wszystko perfekcyjnie przemyślane ... a lawenda z krwawnikiem do skopiowania

Miłego wypoczynku

Cieszę się, że mnie odwiedziłaś, a spacer dię podobał. Urlop powoli się kończy. Weekend już w domu będzie.
Jak "ożywić" mój szmaragdowy ogród 07:33, 23 lip 2015

Do góry
ren133 napisał(a)

Dzięki Kasiu
W sumie to zależało nam na takim miejscu do wypoczynku w miarę intymnym
A jak powinien wyglądać typowy wgłębnik?

no być wglębionym w teren
Jak "ożywić" mój szmaragdowy ogród 07:07, 23 lip 2015

Do góry
ren133 napisał(a)

Kurczę nie mam jeszcze takiego zmartwienia ... ale wydawało mi się, że krwawniki długo kwitną i te nawet bladawe już kwiaty będą sporo czasu zdobić rabatę ... a z czasem zakwitnie na tej samej łodydze kwiatostan boczny i tak do jesieni ... Słyszałam, ze nawet na zimę pozostawia się łodygi bo ciekawie wyglądają pokryte puchem śnieżnym

Obserwuję za płotem krwawnik na łące i rzeczywiście bardzo długo trzymają się i nie tracą koloru chyba nawet do przymrozków. Nie ciachaj, będą ładnie wyglądały zimą.
Jak "ożywić" mój szmaragdowy ogród 01:07, 23 lip 2015

Do góry
Efffa napisał(a)
Czasem sie zastanawiam, czy ja w ogóle wiem co znaczy nowoczesność w ogrodzie.

ren133 napisał(a)

Nowoczesność dla mnie to minimalizm, proste formy, biel, czerń lub szarość zaakcentowana wyraźnym kolorem ... ale przecież możesz mieć nieco inne spojrzenie na ten temat ...

To chyba jest tak, że minimalizm = nowoczesność, natomiast nowoczesność to niekoniecznie minimalizm

Tak sobie podczytuje co u Ciebie
Nawożenie młodego trawnika okazuje się być dość trudnym tematem. Jest wiele sprzecznych opinii na ten temat.
Ja już trzy razy nawoziłam dolistnie (w odstępach tygodniowych) Pierwszy raz florovitem, a kolejne dwa bioponem w płynie do trawnika. Kolor trawnika zaczął się wyrównywać Przynajmniej ja tak to widzę
Ogródek Iwony 00:47, 23 lip 2015

Do góry
Iwonko Chciałam Cię zapytać o Twoje chore tuje ... czy zauważyłaś jakąś poprawę ... i co im aplikujesz?
Jak "ożywić" mój szmaragdowy ogród 00:38, 23 lip 2015

Do góry
Efffa napisał(a)
Czasem sie zastanawiam, czy ja w ogóle wiem co znaczy nowoczesność w ogrodzie.

Nowoczesność dla mnie to minimalizm, proste formy, biel, czerń lub szarość zaakcentowana wyraźnym kolorem ... ale przecież możesz mieć nieco inne spojrzenie na ten temat ...
Jak "ożywić" mój szmaragdowy ogród 00:32, 23 lip 2015

Do góry
Efffa napisał(a)
Nie , nie, absolutnie nie romantyczny, raczej coś w stronę nowoczesności!

Zmęczona chyba już jestem i coś pokręciłam
Jak "ożywić" mój szmaragdowy ogród 00:20, 23 lip 2015

Do góry
Efffa napisał(a)

W tym rzecz , ze to ja szukam inspiracji u Ciebie! Wiem tylko ze chce aby był nizej wkopany , aby sie schodziło np po 3 schodkach, taka oaza ciszy i spokoju i na środku drzewo, a resztę to niewiem...Oczywiscie obsadzont trawami

Mi też wydawało się, że 30 cm poniżej poziomu trawnika to mało, ale jak doszło jeszcze w górę 20cm to wewnątrz wydaje się, że jest wystarczająco głęboko Aaa jeśli marzysz o drzewie pośrodku to musi być sporo większy od mojego Ja raczej stawiam na styl nowoczesny a Tobie zamarzył się taki romantyczny bardziej Też fajnie

A trawy oczywiście obowiązkowe
Ja posadziłam rozplenicę Veridescens
Jak "ożywić" mój szmaragdowy ogród 00:13, 23 lip 2015

Do góry
sylwia_slomczewska napisał(a)
Fajny ten wgłębniczek, a jak się roślinki rozrosną to cho cho będzie super- a będziesz mu zmieniać kolor czy tak zostanie?

Dziękuję bardzo
Donice będą jeszcze wyrównane gladzią i pomalowane na biało specjalną farbą na zewnątrz (nie widać wówczas zacieków po deszczu)
Jak "ożywić" mój szmaragdowy ogród 00:09, 23 lip 2015

Do góry
Malgosik napisał(a)
a ja to się zastanawiam czy jak krwawnik przekwita to ciachnąć całą łodygę?

Kurczę nie mam jeszcze takiego zmartwienia ... ale wydawało mi się, że krwawniki długo kwitną i te nawet bladawe już kwiaty będą sporo czasu zdobić rabatę ... a z czasem zakwitnie na tej samej łodydze kwiatostan boczny i tak do jesieni ... Słyszałam, ze nawet na zimę pozostawia się łodygi bo ciekawie wyglądają pokryte puchem śnieżnym
Jak "ożywić" mój szmaragdowy ogród 00:02, 23 lip 2015

Do góry
ren133 napisał(a)

Mieć plan to już dużo a czym się inspirujesz? może coś podpatrzę
Dziękuję za odwiedziny

W tym rzecz , ze to ja szukam inspiracji u Ciebie! Wiem tylko ze chce aby był nizej wkopany , aby sie schodziło np po 3 schodkach, taka oaza ciszy i spokoju i na środku drzewo, a resztę to niewiem...Oczywiscie obsadzont trawami
Jak "ożywić" mój szmaragdowy ogród 23:57, 22 lip 2015

Do góry
Bogdzia napisał(a)
Piękny ten wgłębnik. Krwawniki cudnie sie prezentują. Pozdrówka.

Dziękuję Bogdziu
Jestem ciekawa jak długo będą kwitły
Szefowa dobrze mi doradziła - terrakotta piękna jest i wydaje mi się, ze wcale nie za wysoka
Pozdrawiam
Jak "ożywić" mój szmaragdowy ogród 23:54, 22 lip 2015

Do góry
waldek727 napisał(a)
Ja tu jestem cały czas, ale co poradzić gdy mleko już się rozlało. Sądziłem, że gleba została nawieziona przedsiewnie i żadnych niespodzianek nie będzie. Biohumus nie jest nawozem do trawników tylko preparatem do bioregulacji gleby. Zawarte w nim mikroorganizmy odżywiają trawnik, ale na to potrzeba trochę czasu. Można też spróbować nawożenia dolistnego, ale nie doglebowego. Jak możesz Reniu to zrób pomiar odczynu gleby w miejscu gdzie trawa ma najciemniejsze wybarwienie i tam gdzie jest najjaśniejsza.
Uważam również, że w zaistniałej sytuacji nie obędzie się bez badania gleby, aby stwierdzić jakich pierwiastków jest za mało.

Dzięki Waldku
Dzwoniłam dzisiaj w sprawie laboratoryjnego badania gleby ... wiem już jak należy przygotować materiał do badania - koszt pięćdziesiąt parę złotych - wyniki w ciągu 7 dni. Muszę to zrobić. Ale chciałabym również szybko zasilić trawnik. Ty radzisz dolistnie ... a konkretnie co polecasz?
Jak "ożywić" mój szmaragdowy ogród 23:46, 22 lip 2015

Do góry
Kacha123 napisał(a)
Waldka tu trzeba Jeśli masz obawy, popryskaj rozcieńczonym biohumusem mały fragment i zobaczysz.

Dziękuję bardzo za pomoc Kasiu
Jak "ożywić" mój szmaragdowy ogród 23:44, 22 lip 2015

Do góry
Karol99 napisał(a)

Swietne!!!

Jak "ożywić" mój szmaragdowy ogród 23:28, 22 lip 2015

Do góry
popcorn napisał(a)
ja bym się bała nawozić tak świeżej trawy, nawet minimalnie! wytrzymasz do wiosny

Zapewniam Cię, że nie wytrzymam
Jak "ożywić" mój szmaragdowy ogród 23:27, 22 lip 2015

Do góry
popcorn napisał(a)
sporo, bladym switem, max najpozniej ok 9tej?

Na ósmą to dla mnie za wcześnie ... ale na 9tą brzmi lepiej ... choć w sumie nie powinnam ... bo znowu coś kupię ... a obiecałam sobie, że kolejnych rabat już nie obsadzam w tym sezonie ... przez zimę zastanowię się nad nimi i dopiero w przyszłym sezonie kolejne nasadzenia
Teraz muszę zadbać o trawnik i rośliny, które już posadziłam
Daleko nie mam ... zobaczymy
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies