Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Jak "ożywić" mój szmaragdowy ogród

Jak "ożywić" mój szmaragdowy ogród

ren133 23:46, 22 lip 2015

Kacha123 napisał(a)
Waldka tu trzeba Jeśli masz obawy, popryskaj rozcieńczonym biohumusem mały fragment i zobaczysz.

Dziękuję bardzo za pomoc Kasiu
sylwia_slomc... 23:53, 22 lip 2015

Fajny ten wgłębniczek, a jak się roślinki rozrosną to cho cho będzie super- a będziesz mu zmieniać kolor czy tak zostanie?
ren133 23:54, 22 lip 2015

waldek727 napisał(a)
Ja tu jestem cały czas, ale co poradzić gdy mleko już się rozlało. Sądziłem, że gleba została nawieziona przedsiewnie i żadnych niespodzianek nie będzie. Biohumus nie jest nawozem do trawników tylko preparatem do bioregulacji gleby. Zawarte w nim mikroorganizmy odżywiają trawnik, ale na to potrzeba trochę czasu. Można też spróbować nawożenia dolistnego, ale nie doglebowego. Jak możesz Reniu to zrób pomiar odczynu gleby w miejscu gdzie trawa ma najciemniejsze wybarwienie i tam gdzie jest najjaśniejsza.
Uważam również, że w zaistniałej sytuacji nie obędzie się bez badania gleby, aby stwierdzić jakich pierwiastków jest za mało.

Dzięki Waldku
Dzwoniłam dzisiaj w sprawie laboratoryjnego badania gleby ... wiem już jak należy przygotować materiał do badania - koszt pięćdziesiąt parę złotych - wyniki w ciągu 7 dni. Muszę to zrobić. Ale chciałabym również szybko zasilić trawnik. Ty radzisz dolistnie ... a konkretnie co polecasz?
ren133 23:57, 22 lip 2015

Bogdzia napisał(a)
Piękny ten wgłębnik. Krwawniki cudnie sie prezentują. Pozdrówka.

Dziękuję Bogdziu
Jestem ciekawa jak długo będą kwitły
Szefowa dobrze mi doradziła - terrakotta piękna jest i wydaje mi się, ze wcale nie za wysoka
Pozdrawiam
Efffa 00:02, 23 lip 2015

ren133 napisał(a)

Mieć plan to już dużo a czym się inspirujesz? może coś podpatrzę
Dziękuję za odwiedziny

W tym rzecz , ze to ja szukam inspiracji u Ciebie! Wiem tylko ze chce aby był nizej wkopany , aby sie schodziło np po 3 schodkach, taka oaza ciszy i spokoju i na środku drzewo, a resztę to niewiem...Oczywiscie obsadzont trawami
ren133 00:09, 23 lip 2015

Malgosik napisał(a)
a ja to się zastanawiam czy jak krwawnik przekwita to ciachnąć całą łodygę?

Kurczę nie mam jeszcze takiego zmartwienia ... ale wydawało mi się, że krwawniki długo kwitną i te nawet bladawe już kwiaty będą sporo czasu zdobić rabatę ... a z czasem zakwitnie na tej samej łodydze kwiatostan boczny i tak do jesieni ... Słyszałam, ze nawet na zimę pozostawia się łodygi bo ciekawie wyglądają pokryte puchem śnieżnym
ren133 00:13, 23 lip 2015

sylwia_slomczewska napisał(a)
Fajny ten wgłębniczek, a jak się roślinki rozrosną to cho cho będzie super- a będziesz mu zmieniać kolor czy tak zostanie?

Dziękuję bardzo
Donice będą jeszcze wyrównane gladzią i pomalowane na biało specjalną farbą na zewnątrz (nie widać wówczas zacieków po deszczu)
ren133 00:20, 23 lip 2015

Efffa napisał(a)

W tym rzecz , ze to ja szukam inspiracji u Ciebie! Wiem tylko ze chce aby był nizej wkopany , aby sie schodziło np po 3 schodkach, taka oaza ciszy i spokoju i na środku drzewo, a resztę to niewiem...Oczywiscie obsadzont trawami

Mi też wydawało się, że 30 cm poniżej poziomu trawnika to mało, ale jak doszło jeszcze w górę 20cm to wewnątrz wydaje się, że jest wystarczająco głęboko Aaa jeśli marzysz o drzewie pośrodku to musi być sporo większy od mojego Ja raczej stawiam na styl nowoczesny a Tobie zamarzył się taki romantyczny bardziej Też fajnie

A trawy oczywiście obowiązkowe
Ja posadziłam rozplenicę Veridescens
Efffa 00:22, 23 lip 2015

Nie , nie, absolutnie nie romantyczny, raczej coś w stronę nowoczesności!
Efffa 00:23, 23 lip 2015

Czasem sie zastanawiam, czy ja w ogóle wiem co znaczy nowoczesność w ogrodzie.