Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Jak "ożywić" mój szmaragdowy ogród

Jak "ożywić" mój szmaragdowy ogród

waldek727 19:09, 22 lip 2015

Ja tu jestem cały czas, ale co poradzić gdy mleko już się rozlało. Sądziłem, że gleba została nawieziona przedsiewnie i żadnych niespodzianek nie będzie. Biohumus nie jest nawozem do trawników tylko preparatem do bioregulacji gleby. Zawarte w nim mikroorganizmy odżywiają trawnik, ale na to potrzeba trochę czasu. Można też spróbować nawożenia dolistnego, ale nie doglebowego. Jak możesz Reniu to zrób pomiar odczynu gleby w miejscu gdzie trawa ma najciemniejsze wybarwienie i tam gdzie jest najjaśniejsza.
Uważam również, że w zaistniałej sytuacji nie obędzie się bez badania gleby, aby stwierdzić jakich pierwiastków jest za mało.
Bogdzia 22:17, 22 lip 2015

Piękny ten wgłębnik. Krwawniki cudnie sie prezentują. Pozdrówka.
ren133 22:28, 22 lip 2015

szemusia napisał(a)
Kurczę, ten wgłębnik to będzie szał Już świetnie wygląda, a po skończeniu...

Fajnie, że trawka, mimo różnych przygód tak ładnie się prezentuje
Na biohumusie się nie znam, ale to naturalny środek, więc nie powinien zaszkodzić. Tak myslę...

Miło mi, że Ci się podoba wgłębnik
Mam nadzieję, że efekt będzie ciekawy
Z trawnikiem nie przewidziałam po prostu wszystkiego - przekopałam dwa razy ziemię żeby pozbyć się pędraków a zapomniałam, że powinnam ją użyźnić ... a widać kompost nie wystarcza

Biohumus pewnie nie zaszkodzi więc myślę, że warto wypróbować go choć na jednym trawniku
ren133 22:36, 22 lip 2015

jankosia napisał(a)
A ja tam bym się wstrzymała z nawożeniem. Jeśli plamy są żółte to może wcale nie oznaczać braku nawozu a wręcz przeciwnie. Ja bym się wstrzymała, pogody były teraz okropne u nas, skwar niemiłosierny a deszcze nas skutecznie omijały i może to jej zaszkodziło. Ale zrobisz jak zachcesz?
A czemu nie pomalujesz tych ścianek? Ja bym nie wytrzymała, zaraz bym poleciała po papiery ścierne i farbę

Jankosiu ale taki biohumus nie zaszkodzi a nuż pomoże?
Z pogodą masz rację, takie upały mogą mieć wpływ ... ale z drugiej strony ... ile taki trawnik kosztuje nerwów ... już 100 razy wolałabym kolejna rabatę z jakimś szlachetnym drzewem i ciekawą architekturą ... ładny trawnik nie jest mi chyba pisany

Malgosik 22:44, 22 lip 2015

a ja to się zastanawiam czy jak krwawnik przekwita to ciachnąć całą łodygę?
ren133 22:47, 22 lip 2015

Magda_ napisał(a)
Renia ja mam jeszcze pytanie bo nie widzę odprowadzenia wody z wgłębnika planujecie cosik takiego?

eM mówi, że przed położeniem płyt betonowych i żwirku wykona drenaż ... jak będzie na tym etapie prac ... zamieszczę fotorelację
ren133 23:18, 22 lip 2015

Efffa napisał(a)
Renia jaki cudny wgłębnik, ja u siebie tez planuję!Narazie tylko planuję!

Mieć plan to już dużo a czym się inspirujesz? może coś podpatrzę
Dziękuję za odwiedziny
ren133 23:27, 22 lip 2015

popcorn napisał(a)
sporo, bladym switem, max najpozniej ok 9tej?

Na ósmą to dla mnie za wcześnie ... ale na 9tą brzmi lepiej ... choć w sumie nie powinnam ... bo znowu coś kupię ... a obiecałam sobie, że kolejnych rabat już nie obsadzam w tym sezonie ... przez zimę zastanowię się nad nimi i dopiero w przyszłym sezonie kolejne nasadzenia
Teraz muszę zadbać o trawnik i rośliny, które już posadziłam
Daleko nie mam ... zobaczymy
ren133 23:28, 22 lip 2015

popcorn napisał(a)
ja bym się bała nawozić tak świeżej trawy, nawet minimalnie! wytrzymasz do wiosny

Zapewniam Cię, że nie wytrzymam
ren133 23:44, 22 lip 2015

Karol99 napisał(a)

Swietne!!!