Witam Was serdecznie,
Odwieczne pytanie w tym dziale, trawnik wysuszony od nadmiaru nawozu czy niedozywiony bo tam za mało spadło nawozu z siewnika? Nawóz Sumin wiosenno letni, nawożene 2 tyg temu. Leje woda obficie teraz, czy coś jeszcze mogę uczynić, czy poczekać aż reszta zdrowego trawnika będzie potrzebować papu i wtedy nawiezc jeszcze raz siewnikiem na krzyż, bo tu ewidentnie widać błędy amatora.
Lawenda zostanie. Zrobię jeszcze eksperyment z seslerią, tylko muszę zaczekać aż będę mogła ją podzielić. Jeszcze za chuda jest. Pragnia mi tam nie pasuje.
Kichawiec zakwitł. Bardzo go lubię.Inne krwawniki nie chciały się zadomowić.
Dzisiaj już jeden główkowaty zaczął nabierać kolorków.
Kasiu, rozmnażam żurawki dwoma sposobami.
Ten pierwszy stosuję, kiedy żurawka w wyraźny sposób się zestarzała. Poznać to po tym, że się wypiętrza w górę. Kiedy się zajrzy pod liście widać mnóstwo bocznych odgałęzień. Odłamuję je palcami, wsadzam do wzruszonej grackami ziemi i podlewam. Na ogół raz. Starą roślinę mateczną wyrzucam. Tak robię wiosną i jesienią. Latem trzeba by częściej podlewać. Ziemię mam gliniastą.
Drugi sposób stosuję w przypadku żurawek, które mają mniejsze tendencje do wypiętrzania. Je wykopuję w całości i staram się podzielić. Jak dzielić? To wynika z tego, co podpowiada roślina. Trzeba się jej przyjrzeć. Z podzielonymi cząstkami postępuję potem tak jak w pkt 1.
Przyczyną wypadania żurawek najczęściej są larwy opuchlaków. One żywią się korzeniami. Często dostajemy je w gratisie w doniczce z zakupiona rośliną, dlatego to takie ważne, aby każdorazowo wytrzepać dokładnie to (torf), w czym rosły doniczkowe zakupy.
Te się wypiętrzają.
Te pomarańczowe widoczne pod stipą na ogół wykopuję przed podziałem.
Ja właśnie nie wiem jak ustawić swój śiewnik i nawożę ręcznie Zdjęcie śiewnika w załączniku, może ktoś miał ten sam i używał podobnych nawozów i będzie w stanie doradzić, na jaki poziom to ustawić. A może efekt żółtej zaschnietej trawy to przenawozenie ??? Chociaż nie wygląda na szaloną...
Tym bardziej nie wiedziałem o co chodzi bo trawnik jeszcze 3 czerwca był w stanie jak na załączonym poniżej zdjęciu, posłucham Twojej rady i jeszcze w tym tygodniu stone blaukornem z 21% azotem. Druga sprawa to wydaje mi się, że to trochę za nisko skosilem. Na rabacie ogródka mam położoną zerwaną drań ponieważ jestem w trakcie stawiania domku, obecnie kosilem ja nieco wyżej i wygląda ona znacznie lepiej niż mój trawnik.
Damcio24 napisz mi jeszcze co ile nawozisz trawnik, w jakiej ilości i na jaką wysokość kosisz.
Danusiu, niektóre róże są już całkiem spore i zachwycają. Mam też kilka młodych egzemplarzy i trzeba będzie na nie poczekać. Zdecydowałam się na pnące i krzaczaste i nie żałuję.
Ta piwonia to Krinkled White